Poczatek

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
RichieDanter
-#zwykly
-#zwykly

Poczatek

Postautor: RichieDanter » 21 kwie 2012, 10:53

Witam wszystkich uzytkownikow . Moje pytanie moze wydawac sie dziwne ale mysle ze kazdemu sie to przyda. Czy na poczatku rozgrywek turniejowych oplaca sie wchodzić all in czy lepiej przeczekac jakis okres az sie mniej wiecej wyrowna i beda szly normalne stawki. Jesli byloby to mozliwe to chcialbym sie dowiedziec czy oplaca sie wchodzic z karta ponizej 77 np 33 itp

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 21 kwie 2012, 12:52

wg mnie zależy czy to jest mtt z rodzaju 2k+ freeroll czy z mniejszym-średnim buyinem, w którym grają 'trochę' rozsądniej. Jeżeli ten pierwszy to ai na pierwszych limitach będzie opłacalny, zapewne zostaniesz sprawdzony przez wiele gorszych rąk przez graczy wóz albo przewóz. Jednak w drugim przypadku raczej nie jest to opłacalne, lepiej budować stacka po flopie lub oczywiście z premium hands mając nutsa bądź prawie nutsa, będąc opłaconym przez tp etc.

co do ai z ~33, to możesz liczyć max na sprawdzenie przez jakieś dwie wyższe karty, masz wtedy tzw. pokerowy rzut monetą. Także raz się uda raz nie uda, więc lepiej trafić coś lepszego i wyciągnąć value z jakiejś tp niż przegrać z 56o i powiedzieć badbeat.

Hiro
-#VIP
-#VIP

Postautor: Hiro » 21 kwie 2012, 13:01

Richie - myślę, że jak poczytasz forum to odpowiedź na to pytanie - szczególnie dużo w dziale "strategie pokerowe" ewentualnie więcej szczegółów i konkretnych zagrań w konkretnej fazie turnieju w "turnieje wielostolikowe MTT". Odpowiedź może być wielowątkowa - poczynając od tego jakie to turnieje, ile wpisowego, ile gra zawodników, co wg. ciebie znaczy "na początku", czy poznałem już stół na którym siedzę - jak postrzegam graczy, jak oni mnie widzą, na jakiej pozycji jestem,... Generalnie najbardziej ogólnie - jeśli nie znam jeszcze graczy i oni mnie, w konkretnym MTT z konkretnym wpisowym - na samym początku turnieju all-in przed flopem (bo chyba o to chodzi?) wchodzę tylko z AA - jeśli się stworzyły ku temu warunki (parę limpów, podbicie, przebicie,...)

RichieDanter
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: RichieDanter » 21 kwie 2012, 13:12

no wiadomo ze chodzi mi o freerolle gdzie jest duzo ponad 2k graczy i stack 1500 ale dzieki za odpowiedz na pewno sie przyda

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 21 kwie 2012, 15:32

kolego poker jest grą dla ludzi lubiących czytać
jeśli czytanie nie jest Ci obce to jak już Ci pisałem zacznij od działu analiz i w ogóle od przewertowania forum. Mi zajęło to kilka dobrych dni.
Jeśli nie lubisz czytać nie będziesz dobrym graczem w pokera

Hiro
-#VIP
-#VIP

Postautor: Hiro » 21 kwie 2012, 17:18

Co tak ostro Buba? W moich początkach to nie wiedziałem nawet, że ta strona na której jestem się "forum" nazywa, ale to było daaawno.. Richie - freerolle to CAŁKIEM inna bajka i tam nawet często AA nie pomoże w początkowej fazie ja alin wchodzi 5 innych osób na stole :) Wtedy grasz rzeczywiście w zależności od przyjętej wcześniej strategii (których jest kilka - od loss agresiv od początku do sit-outa na 15-30 minut aż się trochę oczyści włącznie).. W każdym razie odsyłam do zakładki "strategii pokerowych" - tam jest o tym dużo - jak kto sobie radzi na początku w takich turniejach..
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2012, 00:14 przez Hiro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 21 kwie 2012, 18:35

czemu ostro
to prawda przecież
kolega widzę wertuje powoli forum choć odgrzewa kotlety
ale i do kotleta trzeba dotrzeć :)

Awatar użytkownika
yerzy
-#VIP
-#VIP

Postautor: yerzy » 21 kwie 2012, 20:34

Hiro pisze:Generalnie najbardziej ogólnie - jeśli nie znam jeszcze graczy i oni mnie, w konkretnym MTT z konkretnym wpisowym - na samym początku turnieju all-in przed flopem (bo chyba o to chodzi?) wchodzę tylko z AA - jeśli się stworzyły ku temu warunki (parę limpów, podbicie, przebicie,...)

No to ja nakreśle pare krzywych słów. Według mnie Hiro sie myli, przy grach free przy każdej dobrej karcie gram alline. Jest na początku dużo graczy którzy allinują sie z mega zakresem. Jak coś to najwyżej wpisuje sie w następnego free. Inna rzecz sie ma jeżeli turniej jest z wpisowym.

Hiro
-#VIP
-#VIP

Postautor: Hiro » 22 kwie 2012, 00:11

Yerzy - czytamy ze zrozumieniem ;) Napisałem "przy konkretnym wpisowym", (np 100 $ i wzwyż) - wtedy jeszcze nie wiedziałem, że chodzi o freerolle - co nakreśliłem w kolejnym poście - że to zupełnie inna bajka...
ps. A jeśli chodzi o fre z małą ilością graczy (np. nasze - forumowe) to strategia od bardzo tight poprzez losse agresive do .... ((tu można coś wstawić) generalnie też się sprawdza - o czym świadczą moje wyniki chociażby z ligi paradise-brak-polskiej-licencji!...

Wróć do „Podstawy pokera”