Początki przy stole

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Mastermik
-#zwykly
-#zwykly

Początki przy stole

Postautor: Mastermik » 05 maja 2013, 14:56

Cześć, nie jestem tutaj nowy. w pokera grywałem jedynie we freerollach.
Niektórzy mogą mnie kojarzyć z TB.org, albo turniejów forumowych, zazwyczaj mam alisa Husarian/Denny lub coś podobnego.
Wpłaciłem niedawno swoje pierwsze 30$ na PokerStars-nielegalny-w-PL!.
Gram SnG na 6 osób. Nie wiem czy to dobrze czy to źle, ale jakoś mi idzie.
A teraz do sedna.

Zawsze zastanawiałem się co robi pokerzysta rozpoczynając sesję.
swoisty krok po kroku od odpalenia pokerroomu do zakończenia turnieju.
Czy używa jakichś programów ( i co one dają) jak się zachowywać przy stole i jakie powinno się mieć myślenie. W jaki sposób obserwować przeciwników, na co zwracać uwagę.

Awatar użytkownika
MrGordon
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: MrGordon » 05 maja 2013, 17:30

Ja odpalam soft, odpalam program Holdem Manager 2, który pokazuje mi statystyki dotyczące innych graczy przy stole - jak często wchodzą w rozdanie, ile rąk podbijają, z jakich pozycji, procent 3betu itd. Statystyk jest pełno, można sobie ustawiać co tylko chcesz. :)

Swoje zachowanie przy stole staram się dostosować do panujących warunków - czasem luźna gra, czasem murarka, zależy, nie ma konkretnej reguły.

Myślenie? Trzeba analizować grę przeciwnika i starać się podjąć najlepszą decyzję w danym momencie.

Jak obserwować? U mnie dużo załatwiają statystyki, a tak to co najwyżej patrzę potem jakie ręce pokazywali gracze, co mieli i w jaki sposób rozgrywali takie układy. Czy pasywnie, czy agresywnie, ale to już chyba kwestia indywidualna bardziej.

W każdym razie - graj sobie spokojnie, a wiele nawyków samo przyjdzie. Do tego jakaś lektura, jakieś filmiki i będzie dużo łatwiej.

Powodzenia. :)

Mastermik
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Mastermik » 05 maja 2013, 17:58

MrGordon pisze:Ja odpalam soft, odpalam program Holdem Manager 2, który pokazuje mi statystyki dotyczące innych graczy przy stole - jak często wchodzą w rozdanie, ile rąk podbijają, z jakich pozycji, procent 3betu itd. Statystyk jest pełno, można sobie ustawiać co tylko chcesz. :)

dzięki za odpowiedź. Zastanawia się nad tymi programami, ale nie do końca wiem jak miałbym czytać takie statystyki.
Jak ocenić gracza na podstawie statystyk ?
Jak go czytać ?

Awatar użytkownika
MrGordon
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: MrGordon » 05 maja 2013, 18:27

http://www.pokerkings.pl/holdem-manager-instrukcja-uzytkowania-vt16629.htm

Tutaj jest opisane mniej więcej co i jak, takie podstawy raczej. :) Myślę, że na początek wystarczy. :P

Wróć do „Podstawy pokera”