Omaha - strit

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Szkod_Nick
-#pretendent
-#pretendent

Omaha - strit

Postautor: Szkod_Nick » 28 gru 2009, 22:04

Witam,
Interesuje mnie prawdopodobieństwo dobrania do strita w pokerze Omaha w przypadku dwóch danych rąk:

4 karty po kolei (np. 6789) VS dwa connectory (np. 56TJ)

Czy zna ktoś jakieś liczby (lub link do strony, gdzie bym uzyskał odpowiedź na pytanie), które przedstawiają prawdopodobieństwo otrzymania strita w tych przypadkach?

Nieistotne jest dla mnie w tym przypadku, który układ jest silniejszy (daje szanse na uzyskanie wyższego strita) tylko sam fakt otrzymania strita w rozdaniu.

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 28 gru 2009, 22:38

chyba nie bedzie tu jednoznacznej odpowiedzi

sir_spider
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sir_spider » 28 gru 2009, 23:57

bedzie jednoznaczna mozna to sprawdzic w kalkulatorze ale sens sprawdzania tego typu ukladow jest na flopie; w omaha bez sensu stackowac sie z takimi rekoma pre flop w moim odczuciu;

http://www.reviewpokerrooms.com/poker-g ... lator.html

jt56 - 17,57%
6789 - 25.69%

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 29 gru 2009, 00:09

wiec wytlumacz jak to sprawdziles nie majac zielonego pojecia co spadnie nawet na flopie?

sir_spider
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sir_spider » 29 gru 2009, 00:37

47enioN pisze:wiec wytlumacz jak to sprawdziles nie majac zielonego pojecia co spadnie nawet na flopie?

kalkulator dziala na zasadzie prawdopodobienstwa; nie dotyczy ono flopa ale wszystkich 5 kart jak sadze; oblicza wszystkie mozliwe uklady wylozenia kart i sprawdza ile z nich da strita i robi z tego piekny ulamek ktorego efekt zamiescilem w poscie powyzej :)

Szkod_Nick
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Szkod_Nick » 29 gru 2009, 10:27

janczarek pisze:http://www.reviewpokerroo...calculator.html

jt56 - 17,57%
6789 - 25.69%

Dzięki! O coś takiego mi właśnie chodziło. Strona też super.

Wydawało mi się właśnie, że mając 4 karty z rzędu (np. 5678) to odbieramy sobie dwie karty, które pomogłby nam utworzyć strita, tymsamym zmniejszając nam trochę szanse na jego skompletowanie.

Dzięki!

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 29 gru 2009, 10:34

to jak dziala kalkulator to ja wiem, ale powiedz mi jak wyliczyles te swoje 17% nie znajac kart ktore sie pojawia, bo wedlug mnie pradopodopienstwo to nie jest wieksze niz 15%

poza tym zobacz jak w tym kalku zmienia sie liczba procentowa jezeli tylko zmienimy kolor karty
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, 19:26 przez encepence, łącznie zmieniany 1 raz.

sir_spider
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sir_spider » 29 gru 2009, 14:28

jak wyliczylem? wpisalem dane do kalkulatora;
jesli uwazasz ze ta metoda nie jest dobra to przedstaw swoja wraz z obliczeniami; pomecze sie i policze te wszystkie silnie :) i sprawdze ;)
ale moim zdaniem bez sensu sie wyklocasz ze to 1,5% bez zadnych obliczen; bo przeciez nie masz zadnych, nieprawdaz?

a dlaczego masz rozne wyniki? bo wpisujesz karty tego samego koloru i odlicza Ci za pokera;

chcesz miec wynik do samego strita? wpisz inne kolory kazdej karty; wtedy poda Ci sama szanse na strita bez uwzgledniania pokera;

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 29 gru 2009, 19:28

nie mam obliczen bo nawet nie chce mi sie z tym meczyc, ale jakos w ten kalkulator zabardzo nie wierze, bo nawet sumujac procenty ze strflusha za kazdym razem jest inaczej.

BTW: tam mialo byc 15%

Wróć do „Podstawy pokera”