Jestem w trakcie poznwania tajnikow gry. Czytam juz po raz drugi ksiazke "Winning Low Limit Holdem" napisana przez Lee Jones-a (jezeli ksiazka slaba, to dajcie znac). Probuje zrozumiec sposob stosowania pod oddsow i niestety bez pomocy sie chyba nie obedzie. Rozumiem caly mechanizm dzialania i wyliczania. Przedstawie przyklad, co do ktorego mam watpliwosci.
Sytuacja wyglada tak.
Do gry z limitem 10/20 wchodzi bb, sb i ja. Przed flopem sb i ja wchodzimy, a bb czeka, zatem po flopie w puli jest 30. Mam 2 piki i we flopie tez sa 2 piki oraz costam jeszcze niewaznego. Tutaj pojawia sie problem gdyz nie wiem czy liczyc dla turna i rivera osobno, czy razem. Wyniki wychodza rozne.
1) Moje odds na turn wynosza 38/9 underdog czyli jakies 4,2/1 underdog. Zatem zebym mogl postawic 10, pula wynosic musi 42. Powiedzmy ze wszyscy wchodza i na riverze w puli jest juz 60. Ja nie trafilem pika, wiec licze dalej. Moje odds sa bardzo podobne : 37/9 a to sie rowna 4,1/1 underdog. Abym mogl postawic 20, pula wynosic musi 82. Jezeli w puli jest 82, ja moge postawic 20. Ale przeciez wczesniej postawilem jeszcze 10. W sumie stawiam zatem 30.
2) Teraz policze w sumie. Moje odds dla turna i rivera wynosza (wiem ze w przyblizeniu, ale dosc duzym) 38/9 dzielone przez 2, a to rowna sie 38/18, a to rowna sie 2,1/1 underdog. Jezeli zatem postawic chce 30 (10 na turnie i 20 na riverze), pula wynosic musi 63.
No i tutaj zachodzi sprzecznosc. Czy pot odds liczyc dla poszczegolnych tur, czy w calosci. Nie potrafie tego rozkminic. Prosze o pomoc kogos kto naprawde kapuje temat, a nie kogos, komu wydaje sie, ze zrozumial go wczroaj. Z gory dzieki za pomoc.
Odds w praktyce
- Mikael
- -#aktywny