Tak to się dziwnie złożyło, że zawsze broniłem się przed omahą. Żal mi było czasu na naukę gry w coś nowego (lepiej przeznaczyć ten czas na szlifowanie holdema), a nie chciałem grać padaki. No i wiedziałem, że znając swoją ambicję łatwiej mi będzie całkowicie odmawiać, niż spróbować i grywać tylko trochę...
No i jednak się stało - w wesołym busie z Krakowa do Poznania nie mogąc już słuchać przechwałek Grzecha i Pabla o tym jak doskonałymi są graczami w Omahe postanowiłem spróbować
Od dziś zaczynam więc grać online i udowodnić sobie (i wszystkim), że chcieć to móc!
Plan jest taki:
- 10h gry w omahe by zobaczyć na przykładach na czym ta gra polega.
- Przeczytanie 2-3 tekstów o strategii gry, by sprawdzić czy to co robię intuicyjne jest poprawne
- 100h gry online, by sprawdzić jak nowe wiadomości wpłyną na moją grę.
- Przeczytanie jakieś książki o gry omaha cash, by zacząć grać jeszcze lepiej
- 200h gry online
- Przeczytanie raz jeszcze tej samej książki, by wyłapać niuanse które przegapiłem.
Podejście do gry moim zdaniem prawidłowe, bo bez sensu jest czytać o czymś czego się jeszcze tak dobrze nie widziało. Wtedy nie ma szans zrozumieć w pełni przekaz, bo zbyt wiele informacji będzie nowych.
Za mną pierwsza sesja online, postanowiłem grać na 0.05-0.10 - wysoko jak na początkującego, ale chce się nauczyć gry od ludzi którzy już coś umieją, a nie od donków którzy ledwo znają zasady tak jak ja
Pierwsza sesja zadziwiająca - 6 BI na plus! Pierwsze 4 - mozolne budowanie (1,5h gry). Pozostałe - jedno rozdanie, gdzie miałem open ended do strita i do koloru w puli z 4 graczami.
Na razie o taktyce pisać nie zamierzam (ze zrozumiałych względów), za to będę wdzięczny za analizy wszystkich rozdań które tu wrzucę.
Swoją grę opieram na strategii z limit - gram więc drawy do koloru na asach i pary licząc na fulla. Plus dobre czytanie gry które zostało mi z holdema - więc umiejętność przewidzenia kiedy czyjś bet na river ma się nijak do jego betów na flopie i turnie.
Stan po pierwszym dniu challengu - 72$.
PS. A może ktoś się przyłączy i będziemy sobie wspólnie tu bloga prowadzić? Ktoś chętny na rozwój skilla w omahę razem ze mną?

Najlepsza do lapania nutsowego straighta z redrawami.