Notatki o graczach

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.

Sporządzam notatki...

TAK-regularnie
24
29%
gdy mi ktoś zalezie za skórę
37
45%
NIE-bo po co
21
26%

Liczba głosów: 82

adramalech
-#pretendent
-#pretendent

Notatki o graczach

Postautor: adramalech » 22 kwie 2008, 23:52

Jako, że nie widziałem takiego tematu postanowiłem poruszyć kwestię prowadzenia notatek o graczach. Wydaje mi się to dość istotnym zagadnieniem, które z pewnością ułatwia grę o ile notatki są czytelne i pozwalają dowiedzieć się o przeciwniku czegoś więcej niż np: "nie graj z farciarzem". Opiszę tu mój sposób prowadzenia tej małej kartoteki. Prosił bym was o podawanie Waszych szablonów, sugestii czy przemyśleń na temat według mnie interesujący.

Pierwszym pkt. jest zaznaczenie jakiej gry tyczy się notka np:
NL, FL, sng, free, T$(turki za kase) itp
Dlaczego? Przeciwnik w każdym z rodzajów gry może posiadać inne umiejętności.

Data sporządzenia notki (oraz kolejnej aktualizacji)
12.07 (miesiąc.rok)
Notatka bez daty jest praktycznie bezwartościowa przy dłuższym stażu na jednej platformie. Z czasem poprawiamy umiejętności, ale przeciwnicy również dlatego tak ważne jest abyśmy wiedzieli kiedy była napisana. W końcu inaczej "zawierzymy" wpisowi miesięcznemu, a kwartalnemu.

Typ gracza
TAG, LAG, M (maniac) itp wedle uznania

Ocena
Tutaj stosuje skale 10 stopniową 1- z chęcią zagram, 5 (mój poziom) 10 omijam z daleka ( dla tego miejsca ważne jest również wcześniejsza data.

Dodatkowo staram się aby każda notka była spisana w tym samym formacie (rzut oka i wiem co z czym jeść :P )

Awatar użytkownika
peliniusz
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: peliniusz » 23 kwie 2008, 01:47

Pomysł fajny ale graczy jest w brud także jest to bez sensu... Następnie sporo graczy nie gra na jednym nicku tylko na kilku także też cieżko stwierdzić czy to ten czy ktoś o podobnym nicku... i notatki powinny być świerze a nie z 3 miesięcy temu... następnie żeby poznać kogoś styl gry potrzeba troszke więcej czasu z nim pograć a nie tylko kilka rozdań bo co z tego że w tej sytuacji blefował? albo siedział tight... gdzie może za pare minut później gdy już cie nie będzie przy stole zmieni taktyke i zagra agresywnie...

Co do formy notatki to wszystkie aspekty poruszyłeś... i wydaje mi sie że sens takich notatek jest wtedy gdy ty siedzisz przykładowo na stoliku "Prague" i grasz tylko tam i robisz notatki o graczach z którymi grałeś....
za dużo zabawy z tym i zbyt szybko sie to zmienia, nie nadążysz i jeszcze możesz sie zamotać przez te notatki...

PS. na paradisepoker można było prowadzić notatki o graczach ale niestety już tego nie ma a szkoda...

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 23 kwie 2008, 07:48

peliniusz pisze:żeby poznać kogoś styl gry potrzeba troszke więcej czasu z nim pograć a nie tylko kilka rozdań

Notatki zazwyczaj się robi jak już się rozpracuje jakiegoś gracza. Jeśli grasz na stoliku cashowym i jeden koleś siedzi już z Tobą z 2 godziny to już możesz coś o nim powiedzieć. I na przykład jeśli następnego dnia znowu usiądziesz do stolika i spotkasz tego gracza to już jesteś kawałek drogi do przodu bo już coś o nim wiesz.
adramalech właściwie opisał wszystko co powinno się w takiej notatce znaleźć. Ja czasem jeszcze wpisuje z jakimi kartami lubi wchodzić w rozdania. Lub na przykład że często sprawdza z drawem do wewnętrznego strita lub coś w tym rodzaju.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 23 kwie 2008, 09:36

notatek o graczach turniejowych nie prowadze >> nie widze zasadności >> turnieje free to turnieje free (kazdy moze miec swój kaprys na all ina) a frezouty grywam na róznych platformach i ze zbyt małą czestotliwoscią by podgladać graczy

stoliki >> zazwyczaj notuje gosci ktorzy zostali złapani na duzym blefie oraz tych którzy wierza w siłe 1 pary >> grajac do konca nie zaleznie od podbić
>> szczególnie ci drudzy warci są zapamietania

informacja zawiera zawyczaj wysokośc podbicia lub sprawdzenia na poszczególnych etapach gry >>> zapisuje sobie równiez wysokośc all ina na jaką pozwolił sobie gracz no i oczywiscie co wtedy miał ( zapisuje blefiarzy i top parowców)

Awatar użytkownika
peliniusz
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: peliniusz » 23 kwie 2008, 11:53

radost21 to ile razy przydały Ci sie takie notatki o graczach? i masz jakiś specjalny program-baze? do tego czy jak? a i dobrze by było jakbyś napisał jakie stawki są na tych stolikach na których grasz?

Awatar użytkownika
Arnoldao
-#VIP
-#VIP

Postautor: Arnoldao » 23 kwie 2008, 13:44

Ja to jedynie notatki robię w głowię, trzeba ćwiczyć pamięć :twisted: bo jak nie to na stare lata zostanie mi jedyny przyjaciel niemiecki Alzhaimer :mrgreen:

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 23 kwie 2008, 14:09

peliniusz pisze:radost21 to ile razy przydały Ci sie takie notatki o graczach? i masz jakiś specjalny program-baze? do tego czy jak? a i dobrze by było jakbyś napisał jakie stawki są na tych stolikach na których grasz?

wiec tak notatki robie w notesiku >> który ma formę mojego prywatnego bloga
>>> jest pilnie strzezony przed resztą domowników z uwagi na zebrany w nim materiał dowodowy (przychody i rozchody >> ale o tym szaaa...)

nie prowadze notatek na temat rozgrywek turniejowych
zapisy dotyczą graczy stolikowych na stawkach 0,25 i 0,5$ BB
kilka razy udało mi sie skorzystać >> i wygrać all iny - z gosciem typu top par
złapałem tez niezła wtopę z luzakiem >> 3x wkupywałem sie do stolika i 3x mnie czyscił z niczym (to znaczy dochodziły mu najmniejsze pary) :oops: na 4 raz nie starczyło mi kasy :cry:

zapisuje równiez ludzi którzy zaszli innym za skórę (tacy maczo silni wgebie i strzelajacy wulgaryzmami) >> przeciw takim bardzo lubie odbywac krucjaty >> wyłaczam wtedy czat i czekam na tą jedyna rekę na all in

w notesie mam tez hasła do turniejów free >> czasem sa one aktualne przez długi czas lub nieznacznie zmieniaja szyk (literówka)

a co sie tyczy graczy i ich profilu to juz pisałem >> zapisuje wysokośc podbicia lub sprawdzenia na poszczególnych etapach gry >>> zapisuje sobie równiez wysokośc all ina na jaką pozwolił sobie gracz no i oczywiscie co wtedy miał >> bo dla mnie najistotniejsze jest ile moge wygrac z danym przeciwnikiem

podsumowujac: notatki prowadze ale maja one charakter twórczego bałaganu
zaś potrzeby ich usystematyzowania nie mam (az takim perfekcyjnym organizatorem nie jestem -- inna sprawa stawki na których gram >> tez mnie do tego nie zmuszają) :mrgreen:

skrzychuz
-#VIP
-#VIP

Postautor: skrzychuz » 23 kwie 2008, 15:28

ja robie notatki przy profilu gracza, najczęsciej "leszcz" "nawet dobry" "sprawdza z niczym" :-)

Awatar użytkownika
rzepa
-#VIP
-#VIP

Postautor: rzepa » 23 kwie 2008, 17:50

podobnie jak skrzychuz , okreslam graczy , czasem bardziej dosadniej , oraz prawie zawsze gdy jest na ft , dopisuje do notki gracza ft , agr\tight, passive , strong, itp , i czasem wazne rozdania i kluczowe karty jak dana osoba rozgrywa .
co tydzien w niedziele na cdpoker na naszym turnieju kilka osob dostaje notkę i kilka odświeżam hehe

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 23 kwie 2008, 18:10

ja to moje notatki mam krotki i zwiezle pisze notatki tylko na turniejach gdze czesto mozna pasc na ta sama osobe na stolikach cash nie pisze bo wim ze trafie na tego samego czlowieka . Jak pisze bazuje sie bardziej jak gra na danych etapach turnieju bo wiadomo ze poczatkowe fazy turnieju to bardziej kto trafi ten wygra bo czestio graja ludzie all in a wiec zaczynam notatki od blin okolo 100-200 wtedy zapisuje po paru rozegranych rak z danym przeciwnikiem jak mi sie wydaje czy jest dobry czy nienajlepszy czy blefuje czy sprawdza itp wiadomo ze przecwnik sie zmienia ale pisze na wszelki wypadaek anusz padne na niego i tak samo bedzie gral to go obrobie . Moim zdaniem jak ktos juz chce naprawde notatki takie rzeczy na powaznie to niech skonczy gre przez internet i zacznie grac live z ludzmy wtedy dopiero jest prawdziwe rozgryzanie ludzi :P

Marek1978
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Marek1978 » 25 gru 2008, 13:10

Ja nie robię notatek bo nie widzę takiej potrzeby (przynajmniej na razie), może za jakiś czas uznam, że rzeczywiście są przydatne.

granik
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: granik » 06 sty 2009, 10:23

Ja robilem notatki graczy z ktorymi grywalem w sieci Ongame. Pewnego dnia wszystkie notatki mi zniknely. Pewnie stalo sie to w zwiazku z reinstalacja clienta. Na ponowne ich tworzenie nie starczylo mi juz zyciowej energii.

sheri
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: sheri » 26 lut 2009, 17:36

na ultimatebet w każdej chwili gra ponad 20000 ludzi. W jednym freerolu (a tygodniowo takich jest kilkanaście) gra po 6000 ludzi. Szansa na trafienie na tego samego gracza dwa razy jest niewielka. Tylko na wyższych stawkach lub w mniej popularnych grach (jak np. OMAHA). Gram tam 2 m-ce i tylko dwa lub trzy razy rozpoznałem gracza na moich stawkach (0,1/0,25 - 0,25/0,50$), a i to nie tego, któremu "przypiąłem" notatkę. Czasem, jak zobaczę coś kuriozalnego to zapisuję przy profilu gracza okoliczności, ale programowo nie robię notatek. Swoją drogą, w holdem gra tylu ludzi, że ciężko "zaistnieć". Swój pierwszy turniej za 3$ wygrałem właśnie w Omaha. Polecam przyjrzenie się tej odmianie pokera.

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 28 lut 2009, 14:33

Ja robię notatki zawsze i mam ich już bardzo dużo. Na starsach NL50 mam notatki na wielu regularsów a ci słabi, co all inują z KQo i tak długo nie pograją, bardziej prawdopodobne jest, że stracą kasę i przestaną grać. Zapisuję ich nicki w notatniku, a potem szukaj gracza i dosiadam się :D

Awatar użytkownika
skuter
-#VIP
-#VIP

Postautor: skuter » 01 mar 2009, 11:11

Notatki pomimo wielu tysięcy graczy zawsze należy sporządzać i oczywiście nie o wszystkich graczach. Grając cash przez około 2 godziny jak nie poznasz graczy to lepiej nie graj:)
Zapisuje podobnie jak moi przedmówcy charakterystyczne zagrania gracza oraz np. czy gra na wielu stolikach ( szczególnie przydatne gdy ten gracz ostro podbija i flop zupełnie mu nie siądzie). Już kilka razy trafiłem bez wyszukiwania na graczy, których wcześniej opisałem i na samym starcie jesteś wygrany, jeśli oni ciebie nie opisali:)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 01 mar 2009, 16:02

Ciekawa opcja, ale jak dla mnie (początkująca) to przydadzą się jak narazie w jednym celu - oznaczać albo graczy chamskich (ostatnio mi jeden zaczął wyrzuciać teksty "f.uck you" etc. jak przegrał większość stacka - odechciało mi się zupełnie grać), albo przy innych, psujących atmosferę na stole. A jak już będę nieco bardzo zaawansowana, to z pewnością wykorzystam bardziej notatki - przy stolikach sit&go, pomimo iż gram od niedawna, powtarzało mi się już kilku graczy o charakterystycznych nickach.

Awatar użytkownika
GOHAN
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: GOHAN » 10 mar 2009, 21:12

dobry pomysł =] tylko mała jest szansa na trafienie tego samego gracza ale im większa baza tym.. trzeba to robic systematycznie to moze sie zdac

Awatar użytkownika
Ezkalop
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Ezkalop » 15 mar 2009, 15:02

warto ale na wyższych stawkach. Kiedy jest mało graczy i z reguły gra sie z tymi samymi.

Warto na turniejach live i na np naszych zamknietych forumowych turkach gdzie ciagle gra sie z 50 lub 70 graczami:D

Na MTT raczej nie ma sensu.

szkielo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: szkielo » 15 mar 2009, 19:26

Trzeba pamiętać o tym, że niektórzy gracze grają na tych samych platformach, ale korzystając z różnych pokerroomów.

Kepasa198
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Kepasa198 » 15 mar 2009, 19:33

nie robie,bo nier wiem czy to ma sens na razie jak gram tylko freerolle,ale moze z czasem bedzie trzeba to robic jak ta gre mnie bardziej wciagnie,na razie zaczynam i nie robie,ale kto wie co bedzie np za miesiac;]

Awatar użytkownika
texa$$$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: texa$$$ » 15 mar 2009, 21:47

notatki są bardzo przydatne :)

ja głównie używam ich do adnotacji dotyczących strategi jaką grają przeciwnicy a w szczególności czy grają SSS albo jaki styl prezentują

czasem zapisuję z jakimi rękami podbijali/preflop z jakiej pozycji jeśli jest to warte odnotowania itp

notatki = dobra rzecz

szkielo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: szkielo » 15 mar 2009, 21:57

texa$$$ od jak dawna prowadzisz takie zapiski? Korzystasz z jakiegoś programu, czy robisz to chaotycznie w wordzie?

Awatar użytkownika
texa$$$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: texa$$$ » 16 mar 2009, 01:05

szkielo pisze:texa$$$ od jak dawna prowadzisz takie zapiski? Korzystasz z jakiegoś programu, czy robisz to chaotycznie w wordzie?

większość softu pokerumów ma opcje dodawania notatek do graczy, klikasz delikwenta i zapisujesz sobie coś tam o nim

a bazę o graczach i ich stylach gry, typach ... prowadzę w prostym Holdem Indicator, tam też notatki można dodawać sobie no i program robi bazę graczy, taką historię statystyk, jest dość prosta i ograniczona ale w zupełności mi wystarcza na razie

myślę że jak wygram coś dużego w najbliższym czasie to zainwestuje w Poker Trakera 3, tam to dopiero można statsy zbierać i analizować a w dodatku wszystko masz "wyświetlone" na stole

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 16 mar 2009, 05:26

notatki to dobra sprawa,grałem dzisiaj w turnieju na unibecie i był pewien gość co miał 4k na koncie i cały czas dawał all in i wszyscy pasowali to po ok 3 takich zagraniach go sprawdziłem ja miałem AK a on 2i3 no i musiał dać sobie spokój a tak na marginesie to nie wiem czy jest się czym chwalić ale zająłem w tym turnieju 20 miejsce na 6202 uczestników niestety moja wygrana nie powaliła na kolana :cry:a męczyłem się ponad 3h :grin:

Awatar użytkownika
psychopoker
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: psychopoker » 18 mar 2009, 21:40

Notatki świetna sprawa, ale po reinstalacji softu traci się je :( Na ongame kilkanaście razy naciąłem się na osoby, którym poprzedniego dnia przypisałem notatkę.
Jeśli soft umożliwa oznaczenie gracza kolorowym kółeczkiem, też z tego korzystam. Fantastyczna sprawa, żeby na szybko, bez zbędnego wpisywania "oznakować" przeciwnika.
Mój sposób znakowania kolorami:
czerwony - maniak, maniak, maniak
żółty - calling station
żółty z wykrzyknikiem - łoooo jezu! gra ze wszystkim i do końca
zielony - niezły gracz, uważać

Parę razy taki znaczek przy przeciwniku ułatwił mi cholernie decyzję, co zrobić.

Wróć do „Artykuły o pokerze”