no limit hold'em - ograniczenie przebicia prelop? istnieje?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Pajak666
-#zwykly
-#zwykly

no limit hold'em - ograniczenie przebicia prelop? istnieje?

Postautor: Pajak666 » 23 gru 2009, 01:50

witam
wybaczcie to troszke fish'owate pytanie ale musze je zadac zeby wygrac zaklad o 100 pln z kolega ktory chetnie chcial sie o to zalozyc :trophy:

mianowicie, jest sytuacja:

8 graczy
blindy 100/200

gracz UTG robi mini raise do 400
nastepny po nim gracz wchodzi all-in 760
kolejni gracze wyrownoja do jego all-in czyli 760 lub pasuja
kolejka dochodzi do gracza UTG ktory raise'owal jako pierwszy
i tutaj UWAGA: PODOBNO TEN GRACZ NIE MOZE WYKONAC PRZEBICIA, MOZE TYLKO WYKONAC CALL/WYROWNAC DO ALL-IN'A GRACZA KTORY SIEDZIAL PO NIM ?!?
oczywiscie nie zgodzilem sie bo to sytuacja wydaje mi sie nielogiczna i bez sensu w no limit hold'em. jak to jest? pozniej po naszym zakladzie podniosly sie niesmiale glosy ze roznie jest w roznych turniejach, ze w niektorych moze byc takie ograniczenie.
spotkaliscie sie z takim czyms na jakims turnieju? jakimkolwiek? moze byc jakis podly freeroll, byle sie cos znalazlo bo wcale nie chce kroic z kolegi tych 100 pln na swieta :roll:
Bynajmniej mi sie wydaje ze zawsze w no limit hold'em, jezeli ktos nas przebil niewazne czy all in czy nie, a inni gracze pozostaja w grze i maja zetony do dalszej licytacji to mamy otwarta droge do przebicia zarowno w sytuacji preflop jak i nie.
Z gory dzieki za pomoc

Destro
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Destro » 23 gru 2009, 02:08

Z tego co mi wiadomo, to wlasnie tak jest, ze mozesz tylko wyrownac do allin'a.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 23 gru 2009, 04:40

Wyrównanie do all ina jest wtedy, kiedy ten all in nie był większy niż minimalne podbicie.
W tym przypadku można. Minimalne podbicie to 200. A all in przebijał o 360.
Mam nadzieje, ze ja nie jestem tez w bledzie :p

Jah
-#VIP
-#VIP

Postautor: Jah » 23 gru 2009, 08:45

Bedac na jednym z turniejow live, slyszalem o takiej wlasnie zasadzie. Gracze to nawet tlumaczyli ale malo z tego zrozumialem. Ale istnieje takie cos, tylko dokladnie nie wiem kiedy nie mozesz przebic allina. Mimo wszystko egzekwowanie tej zasady zalezy od turnieju. Moim zdaniem jest to niepotrzebne komplikowanie gry. No-limit to no-limit i tyle.

Kantus
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kantus » 23 gru 2009, 10:12

W tym wypadku możesz przebić all in. W tym wypadku największy możliwy allin którego nie można by przebić to by było 599.

I to nie jest tylko w turniejach live, na ipoker napewno też działa ta zasada, na innych pewnie też.

damians2305
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: damians2305 » 23 gru 2009, 11:39

A nie podbija sie bet o bet raise o raise? Skoro byl raise do 400 to nalezy przebic do 800 a skoro all in byl 760 to to zakonczylo licytacje pre flop. Przynajmniej tak jest wg mnie.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 23 gru 2009, 13:20

A dla mnie to bez sensu gadanie, że niby co? Ten z UTG może tylko call zrobić i nie może przebić? Bzdura :P

Przecież jak short wszedł all-in za 760 i 2 big stacków go tylko sprawdziło to ten ziomek na UTG (załóżmy, że ma najwięcej z nich wszystkich) może sobie wejść za wszystko nawet za swoje powiedzmy 6000 bo może np chce tylko shorta wyrzucić i wyeliminować z gry tych 2 big stacków (znaczy odciąć ich od gry przed flopem i zmierzyć się tylko z shortem). Od kiedy w NL Hold'em nie mogę tak zrobić? Jakby ten utg przebił ponownie do 6000 i ktoś z pozostałych big stacków by sprawdził to po prostu robi się pulę jedną z tym shortem i pulę drugą, poboczną między bigstakami (która zawiera tą nadwyżkę powyżej 760) i short sobie po all-inie cicho obserwuje grę, a pozostali gracze mogą dalej się licytować w kolejnych rundach.

Bo rozumując tak jak piszecie to mimo iż z 3 graczy w grze 1 jest tylko all-in (short za 760) i nikt nie może już przebić to trzeba by było zrobić showdown przed flopem i przez to te dwa big stacki nie mają możliwości się licytować po flopie, turnie czy riverze między sobą mimo iż mają jeszcze oboje dużo żetonów w stacku? Bzdura.

Podsumowując, pewnie, że ten utg może pchnąć swojego all-ina za ile chce żetonów w NL Hold'em.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 23 gru 2009, 13:46

Wahi pisze:
Kantus pisze:W tym wypadku możesz przebić all in. W tym wypadku największy możliwy allin którego nie można by przebić to by było 599.

I to nie jest tylko w turniejach live, na ipoker napewno też działa ta zasada, na innych pewnie też.

popieram w pelnej rozciaglosci ;)

wygrales stowe, ale wydaje mi sie, ze obaj z kolega nie wiecie do konca prawdy :smile:

Wahi to wytłumacz to ładnie, jak to jest?
- blindy 100/200
- podbijam mini do 400
- short wchodzi all-in za 550
- 2 big stacków sprawdza
- znowu moja decyzja i mogę tylko dołożyć 150 i nie mogę wejść all-in żeby odseparować od gry tych 2 big stacków? Why!?
- i co się wtedy dzieje? bijemy się do piero po flopie, czy wcale, czy co? bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam :P (po ponad 2 latach amatorskiej gry w pokera, lol)

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 23 gru 2009, 14:08

No to dotyczące shorta i podbicia minimalnego jestem w stanie pojąć, ale niemożliwość przepychania się jeszcze z pozostałymi graczami przed flopem tylko czekanie do flopa i tego co za cuda przyniesie żeby mieć możliwość dalszego licytowania to dla mnie trochę dziwna zasada :P

Wychodziło by na to, że w takim przypadku po wejściu takiego shorta co ma mniej żetonów niż na miniraise warto wejść z byle czym bo można bezpiecznie, bez ryzyka reraisa obejrzeć flop, może się zrobić piękny family pot i trafienie flopa - piękny dar. A przecież to uprzykrza życie takiemu shortowi, bo go więcej ludzi sprawdzi i wielkie szanse na out i reszcie też bo weź w takiej sytuacji traf AA czy KK i nie miej możliwości reraise, katastrofa :P

W każdym razie on-line nigdy się z takim czymś nie spotkałem i dziwi mnie ta zasada, no ale nie będę się kłócił bo w grze live to jestem kompletny laik i nie znam się na zwyczajach ani nie wiem jak się sprawdzają :P

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 23 gru 2009, 15:35

jezeli nie bylo pelnego podbicia nie mozna juz przebijac, ot cala filozofia

Oskarek

Postautor: Oskarek » 23 gru 2009, 18:23

47enioN, chyba najprosciej wyjasnil, wiadomo ze denerwujace to jest ale tak mialem nie raz na Warszawskiej Lidze Pokera i wtedy sie dowiedzialem dokladnie jak to jest
Na Ipoker jest tak na 100% :)

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 23 gru 2009, 19:23

Wahi pisze:moment Spiegol, bo Ty chyba nie do konca lapiesz :P Ty nie mozesz przebic, bo juz podbijales, ale jesli ktorys z bigstackow za shortem ma taka ochote, to jak najbardziej moze!

Po prostu raise allin shorta jest fizycznie traktowany jako call, bo ma on za malo zetonow.

no nie łapałem :P nie potrafiłem zrozumieć czemu po 2 callach allina ja nie mogę znowu podbić a tylko dołożyć, ale zdanie "fizycznie traktowany jako call" mi wszystko wyjaśniło ;)

Wróć do „Podstawy pokera”