NL2 KK

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

NL2 KK

Postautor: gama » 20 lis 2012, 00:15

Proszę o pomoc, bo nie wiem czy nie zrobiłam się zbyt ostrożna. Staram się ograniczyć straty, jakie miałam przez wchodzenie allin preflop z KK. To jest przykładowe rozdanie, które bardzo mnie nurtuje, czy powinnam w którymś momencie grać inaczej, nie bojąc się asa czy koloru, czy może zostało to dobrze rozegrane?

PokerStars-nielegalny-w-PL! - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

SB: $4.96
Hero (BB): $3.18
UTG: $0.89
MP: $2.04
CO: $2.10
BTN: $2.43

SB posts SB $0.01, Hero posts BB $0.02

Pre Flop: (pot: $0.03) Hero has K:diamond: K:club:

fold, fold, fold, BTN raises to $0.04, SB raises to $0.18, Hero calls $0.16, fold

Flop: ($0.40, 2 players) 4:heart: T:heart: A:heart:
SB checks, Hero checks

Turn: ($0.40, 2 players) 7:diamond:
SB checks, Hero checks

River: ($0.40, 2 players) 6:heart:
SB checks, Hero checks

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 20 lis 2012, 00:28

ja na full ringu na pewno grałbym tak jak Ty.
na tych stawkach często ktoś będzie szukał koloru jeżeli już na flopie go nie będzie miał. Dodatkowo jest As na stole a jak wiadomo na micro dla niektórych każde Ax grywalne.

nie wiem czy na short handed można by pokusić się o taki kontrolny bet na flopie albo na turnie i zobaczyć czy przeciwnik sprawdzi to potem check, przebije to instant fold bo potem podejrzewam że zawsze będzie agresywny w kolejnej rundzie licytacji, a jeżeli akurat spasuje to masz 8BB do przodu.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 20 lis 2012, 00:30

gama pisze:old, fold, fold, BTN raises to $0.04, SB raises to $0.18, Hero calls $0.16, fold

bez sensu moim zdaniem - sekundy bym się nie zastanawial nad reraisem...

Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

Postautor: karwek » 20 lis 2012, 00:43

Preflop reraise do 0,50$, BTN chciał ukraść, SB chciał wystraszyć, a Ty masz real hand, więc walisz już for value pf. To, że flop Ci w ogóle nie siada to inna sprawa, zdarza się i tak. Z KK zawsze dążę do allin preflop, nie ma chyba wątpliwości ze jest to EV+

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 20 lis 2012, 01:45

Przez ostatnie 150 000 rąk zestackowałem się 72 razy z KK preflop, osiągając winrate na poziomie 951 bb/100 hands. A gram wyżej, dlatego nie wierzę, że na nl2 będzie inaczej.

Obrazek

Na turnie masz value bet od dziesiątek, 89, dowolne serce, J9, 69, KQ itd. Sporo tego ;)

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 20 lis 2012, 10:41

Faktycznie jak sprawdziłam całą dostępną mi historię moich rąk, to jestem na plus z KK. Może po prostu miałam bad run z krolami w ostatnich dniach i przez to zaczęłam grać tak strachliwie.
A co do tego konkretnego przypadku, to SB miał 99, w tym oczywiście jedna w sercach.
Pozdr. i dzięki za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 20 lis 2012, 14:44

Sith pisze:bez sensu moim zdaniem - sekundy bym się nie zastanawial nad reraisem...
:plus: 1

blade08111991
-#VIP
-#VIP

Postautor: blade08111991 » 20 lis 2012, 18:39

dokaldmie to samo co napisali tu inni. AA i KK zawsze daze do wysypania sie opponenta preflop. po co głowic sie na tym limicie na flopie jesli spadnie nam niesprzyjajaca karta? Dostajesz tu Value od kazdego AT+ 88+. odwagi troche bo NL2 to nie jest poziom do jakiejs glebszej nauki i analizy.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Re: NL2 KK

Postautor: foxx » 13 gru 2012, 03:07

gama pisze:Staram się ograniczyć straty, jakie miałam przez wchodzenie allin preflop z KK

To zdecydowanie nie jest dobra droga. Kiedyś widziałem, że ktoś to powiedział nawet o AA. Możliwość wejścia AI z KK preflop to jest sytuacja prawie idealna. Jeżeli wydaje Ci się, że ciągle przegrywasz w takiej sytuacji to nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli chcesz dobrze grać i wygrywać, musisz odłączyć się od wyników poszczególnych rąk. Jedyne co jest istotne to czy zagranie było poprawne. Nie jest to oczywiście łatwe, trzeba to trenować, ale jeżeli włoży się w to trochę pracy to efekty się pojawiają. Gdy zagram źle i wygram to wcale się nie cieszę, jest mi wstyd i czuję się jakbym jechał autem po pijanemu ale fuksem nic się nie stało. Analogicznie jeżeli zagrasz dobrze i przegrasz rozdanie - powinnaś się cieszyć, że Twoja analiza była trafna.

Wracając do sedna: jeżeli masz jakieś wątpliwości na temat poprawności AI preflop z KK to weź jakiś kalkulator equity i policz sobie jak sprawują się króle przeciwko różnym zakresom, czym musiałby grać przeciwnik żeby nie opłacało się tak grać. Zobacz te liczby i poczuj to :)

Twój open preflop jest zbyt mały, jeżeli to Twoje standardowe otwarcie to zdecydowanie powinnaś to zmienić.
Jeżeli grasz tak celowo żeby nie wyrzucić przeciwników to także jest to błąd: informujesz o sile swojej ręki (choć na NL2 nikt może nie zwrócić uwagi), ale co gorsza - determinujesz, że końcowa pula nie będzie tak duża jak mogłaby być. Z tak potężną ręką jak KK powinnaś starać się budować jak największą możliwą pulę od samego początku, a więc raise co najmniej 3bb.

Awatar użytkownika
RTOB
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RTOB » 13 gru 2012, 05:11

Twój open preflop jest zbyt mały, jeżeli to Twoje standardowe otwarcie to zdecydowanie powinnaś to zmienić.

Właśnie tutaj Gama gra jako BB i tylko calluje co wogóle nie powinno się zdarzyć wg mojej opinii. Po miniraisie przez BTN (jak on chciał ukraść blindy miniraisem na NL2 to pozdrawiam) SB robi 3bet a Twój call jest dla mnie sygnałem, że masz taką sobię karte A+ średnia karta, średnia para. Wg mnie tutaj 4bet tak 0,45-0,50 by się przydał. Być może by się ten gracz wystraszył (a jak pokazał to board to byłoby dla Ciebie dobre), być może by zrobił call, albo nawet poszedłby AI.

Wg mnie tutaj dopuszczasz jeszcze jeden problem, owego gracza na BTN, który w tym momencie spasował, ale gdyby grał w miarę racjonalnie (sądze po Raisie 2xbb) i trzymałby jakieś suited connectory by zrobił call a flop wszedłby dobry na strita lub kolor to dopiero wtedy byłby problem. A 4bet myśle byłby sygnałem pt: "trzymam coś bardzo mocnego, sp...adaj" :mrgreen:

Jestem zdania, że wysokie pary AA a szczególnei KK bardzo dobrze się stackują ale tylko w wypadku 1vs1. gdy jest większa ilość graczy wtedy ich procent wygrywalności znacząco spada.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 13 gru 2012, 13:43

Faktycznie źle odczytałem pozycję Gamy, w takim razie uwaga o minraisie nie dotyczy tej sytuacji. Ale resztę podtrzymuję :)

Wróć do „Cash short handed”