NL2 AKs

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
mefius
-#VIP
-#VIP

NL2 AKs

Postautor: mefius » 01 lut 2013, 16:45

PokerStars-nielegalny-w-PL! - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 4 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (SB): $2.13
BB: $2.10
CO: $4.36
BTN: $0.66

Hero posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: (pot: $0.03) Hero has K:club: A:club:

CO calls $0.02, BTN calls $0.02, Hero raises to $0.10, fold, CO calls $0.08, BTN calls $0.08

Flop: ($0.32, 3 players) 8:spade: 8:diamond: 5:diamond:
Hero bets $0.14, CO calls $0.14, fold

Turn: ($0.60, 2 players) 9:diamond:
Hero checks, CO bets $0.08, Hero ???

Staty CO: 17/0 54h

Pref powinienem chyba zagrać więcej, jakieś 0,14-0,16. Co powinienem zrobić na turnie? Co taki donkbet w wysokości ok 1/7-1/8 puli oznacza? Na pierwszą myśli przychodzi wysoki raise do ok 0,3, ale czy to ma sens jak na boardzie trafiam air, nie mam żadnego punktu zaczepienia?

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 01 lut 2013, 17:02

Preflop 4bb + 1bb za każdego limpera, co daje nam 0,12$. Flop spoko do cbeta, minusem jest to, że niestety bez pozycji. Cbet jednak większy minimalnie, tak do 0,20-0,22$. Nie ma sensu dawać większego, żeby się za bardzo nie angażować, mniejszy natomiast zachęca do callowania z jakimiś dziwnymi rękoma w nadziei na lepszego turna. Turn nam się mocno nie podoba i ja to bez żalu odpuszczam. Jeszcze powiedz jaki ma fold do cbeta, bet vs missed cbet. To jest jednak typowy passive, który prawdopodobnie jakoś się zahaczył i nie odpuści, jak nie z flushem to z jakimś pocketem, nie ma co się dalej babrać, tym bardziej z braku pozycji. W przypadku gdybyśmy grali IP to jest linia cbet/check behind/można callować można foldować, zależy co river przyniesie i jaki byłby ewentualny bet.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 01 lut 2013, 22:10

Porcupin pisze:Flop spoko do cbeta, minusem jest to, że niestety bez pozycji.

Hmm, tu się pozwolę nie zgodzić. Ja często wolę w ogóle nic nie betować w takim spocie i po prostu wyrzucić to AK do jakiejkolwiek agresji, bo ciężko jest cokolwiek reprezentować na tym flopie. Gramy cbet i kompletnie nie wiemy, czy callnęła ósemka, draw, pocket 66, czy KQ bo miało taki kaprys.

Więc jeśli już planujesz w tym spocie grać cbet to moim zdaniem powinien być wyższy, a potem do końca (o ile nie złapiesz swoich outów) raczej x/f -> albo przejmujesz pulę na flopie, albo odpuszczasz.

Ale ogólnie to bym sobie odpuścił w ogóle cbetowanie i poddał rękę po flopie, z którym zupełnie nie koresponduję. Tym bardziej jeśli grasz przeciwko słabym graczom (a limp/call CO i limp/call BUTTON o tym świadczy), to ja się tutaj ograniczam w zdecydowanej większości przypadków tylko do valuebetów.

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 03 lut 2013, 00:30

drynk, takie spoty zawsze gram z cbet flop i cbet turn, wtedy wyglądamy bardzo mocno. To jest taki board, na którym często wygrywamy agresją postflop i właśnie nadaje się świetnie do cbetowania, bo my reprezentujemy mocną grą preflop i postflop wysokiego pocketa, mamy też w zanadrzu parę outów. Trzeba tylko to grać konsekwentnie. Chyba, że mamy do czynienia z typowym calling station, to lepiej pograć to pasywnie. Ja z tego co kojarzę, to niemal zawsze zgarniam pota na flopie bądź turnie, co przy ilości przypadków, kiedy faktycznie nadziejemy się na jakiegoś monstera, co przy takiej strukturze boardu jest mocno ograniczone, wydaje się być całkiem dochodowe.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 03 lut 2013, 10:38

a ja Ci powiem eę w moim przypadku popieram linię drynka
gramy z fishami którzy limp/calem reprezentują od monstera po każdy shit
nie zmienia to postaci że flop pomógł im a nie Hero.
Jak dla mnie po cbecie ch/fold
Ty proponujesz obronę Cbeta i kontynuację z agresją. Jak dla mnie AK bez pozycji na takim flopie jest śmieciem z tym że ja gram zazwyczaj sitki

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 03 lut 2013, 16:51

Porcupin, ja wychodzę z założenia, że jeśli mam bronić się przed drawem, albo czymkolwiek innym, to muszę mieć faktycznie czego bronić. Bo powiedzmy gram cbet flop, dostaje call; second barrel turn, dostaję call, i niezależnie od tego jaki blank by nie spadł na river to nie mam pojęcia co mam tam grać. Czy x/f (wcześniej pompując pulę w której nie mam na fishy praktycznie żadnego showdown value) czy wrzucać stack i dostać call od Q9o ;>?

Awatar użytkownika
mefius
-#VIP
-#VIP

Postautor: mefius » 04 lut 2013, 00:58

W tej sytuacji akurat spasowałem, biorąc pod uwagę że turn bardzo komplikuje sprawę. Jak buba wspomniał jego zakres z którym by tu callował jest bardzo szeroki, (każdy diamond, 6, 8 5 pocket para). W dodatku nie miałem pozycji, z totalnym airem, odpuściłem sobie tego spota.

Wróć do „Cash short handed”