niskie pary

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Chiqu67
-#pretendent
-#pretendent

niskie pary

Postautor: Chiqu67 » 03 sty 2011, 20:05

Mam pytanie jak rozgrywac niskie pary z roznej pozycji 22,33,44,55,66
na stoliku turniejowym z 9 osobami zakladajac ze moj ruch jest wsrodku 3-6

Jah
-#VIP
-#VIP

Postautor: Jah » 03 sty 2011, 20:44

Wszystko zależy oczywiście od sytuacji. Ale takie proste rady. Jeżeli chodzi ci o pozycję "w środku" to:
- Jeżeli ktoś przed tobą podbił, a więc jest to podbicie z wczesnej pozycji to lepiej spasuj.
- Jeżeli ktoś przed tobą tylko zlimpował ty zrób to samo. Po flopie grasz pod seta. Jeżeli go nie trafisz nie ma co kombinować grasz poprostu check/fold.
- Jeżeli nie było akcji przed tobą najlepiej jest podbić - w ten sposób maskujesz siłę swojej ręki. W przypadku reraise radzę się poprostu zrzucić. Natomiast w przypadku sprawdzenia twojego podbicia możesz pokusić się o continutaion bet na suchym nietrafionym boardzie.

Pamiętaj, że niskie pary fatalnie grają po flopie. Prawie w każdym takim rozdaniu na flop spadnie minimum jedna wyższa karta od twojej pary, a to i tak jest w miarę dobry scenariusz. Właściwie jedyne co nas interesuje rozgrywając takie ręce to upragniony set.
Ale co ja będę tu się rozpisywał na forum ten temat był poruszany setki razy i wypowiadały się w nim osoby z dużo większym doświadczeniem niż ja. Także wystarczy troszeczkę poszukać.

m4r1usz
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: m4r1usz » 03 sty 2011, 21:58

No set no bet

Popieram jak nikt nie podbił to podbijaj, jak ktoś zlimpował to limpuj też, jeżeli ktoś podbił a nie masz żadnych informacji o tym przeciwniku to pasuj.
To tyle nie znając konkretnej sytuacji. Wszystko zależy od stołu, to pod niego trzeba się dostosować;)

Chiqu67
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Chiqu67 » 04 sty 2011, 13:51

widze ze mam rozgrywac ostroznie z reguly gram ostro kazda pare czesto trafiam na AK AQ AJ i czesciej chyba wygrywam

Awatar użytkownika
Mikael
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Mikael » 04 sty 2011, 15:51

wygrywasz około połowy rozdań niska para vs. średnie/wysokie konektory, a pamiętaj, że możesz trafić na wyższą parę

Markar
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Markar » 04 sty 2011, 22:54

Nie bede tutaj orginalny ale powiem ci że jeżeli jestes jeszcze nie doświadczony i nie czujesz sie pewnie z niskimi parami to graj z nimi tylko z poznej pozycji( jeżeli nie bylo podbić przed tobą) i tylko wtedy gdy sa same limpy(z nadzieja ze trafisz seta w innym wypadku fold)
Podejrzewam że jako początkujący wierzysz w zbyt duża sie takich rak( moge sie mylic) mam kumpla ktory zawsze sprawdzi all-in z para bo uwaza ze para vs 2 wyzsze karty to jest zawsze wiecej procent jest to oczywiscie nie prawda no ale on ma swoja teorie gry i lubi sobie sprawdzic kazdego nie patrzac nawet kto ma ile w stacku i na jakiej znajduje sie pozycji a jak wiadomo pozycja w pokerze NAJWAZNIEJSZA!! ;)

salvatore33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: salvatore33 » 05 sty 2011, 17:21

Chiqu67 pisze:widze ze mam rozgrywac ostroznie z reguly gram ostro kazda pare czesto trafiam na AK AQ AJ i czesciej chyba wygrywam

no bo para kontra AK AQ AJ to jest jakies 52% na 48% i jesli grasz z jednym przeciwnikiem i jest odpowiednia faza turnieju to mozesz sie w taki coin flip bawic i jest szansa ze para sie utryzma. Ale przy 10 osobach w stole i bedac w polowie do decyzji masz duze szanse ze w rozdaniu bedzie wiecej niz 2 osoby i duza sznasa ze conajmniej jedna karta bedzie wyzsza od Twojej pary, tak więc po flopie będziesz miał zagadkę. Jeśli na Flopie spadnie A lub K i będą podbicia to bardzo prawdopodobne, że któryś z graczy to właśnie trafił i w większości przypadków będziesz musiał spasować. Dlatego ja jeśli gram niskie pary to tylko jak jest tanio i mam odpowiednia ilosc zetonow do takiej zabawy.

PatrykOs87
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: PatrykOs87 » 07 cze 2011, 19:41

Graj all in :D

blade08111991
-#VIP
-#VIP

Postautor: blade08111991 » 08 cze 2011, 21:18

dokładnie niska para nie jest warta zachodu jesli zauważysz jakiesz " poruszenie na stole" , gdy ktos podbije radze sie wycofac, no chyba ze trafisz trójke na flopie to mozna zaryzykowac ;D

kwasik1981
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: kwasik1981 » 16 cze 2011, 15:29

z niską parą lepiej nie ryzykować podbicia

shaamiaan
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: shaamiaan » 22 cze 2011, 00:55

najwazniejsze to nie rozgrywac niskich par przeciwko malym stackom, bo raz na jakis czas uda Ci sie trafic seta, ale co z tego jak przeciwnik nie bedzie mial kasy ktora moglbys mu zabrac? A co do sposobu, to raczej limp niezaleznie od pozycji, moze maly rise z HJ,BU i jak nie trafisz to najlepiej odpusc, chyba ze grasz z jakims tightem to maly CBet nie zaszkodzi jesli podbiles preflop ;)

Pabolinho
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pabolinho » 22 cze 2011, 08:01

To nie jest żadna reguła z nierozgrywaniem malych par przeciwko małym stackom.
Załóżmy sytuację, że siedzisz na SB, na BB jest short stack mający ledwie kilka - powiedzmy 5 - duzych blindow zetonow. Ty masz ponad 20 BB. Na ręcę masz 55 i wszyscy do Ciebie foldują. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze koles z BB ma wyzsza pare? Nie jestem tutaj specem od oddsów, ale stawiam, ze jakies 5-6%. Jak dla mnie swietna syutacja do pocisniecia all-in juz teraz. Najprawdopodobniej kolo sprawdzi i bedzie coinflip, a moze sprawdzi z czyms w stylu A2 albo K5 i wtedy jestesmy wyraznymi faworytami. Nawet jesli przegramy, to i tak nasz stack nie został powaznie naruszony, a jesli wygramy pozbywamy sie kolejnego rywala.

Moj pierwszy merytoryczny post tutaj, mam nadzieje, ze nie namotałem za bardzo :mrgreen:

shaamiaan
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: shaamiaan » 22 cze 2011, 10:12

nie no w sumie racja, pytanie bylo o stolik turniejowy - gram glownie cashe i troche pomieszalem. Moj blad ;d

Wróć do „Podstawy pokera”