Mam pytanie jak rozgrywac niskie pary z roznej pozycji 22,33,44,55,66
na stoliku turniejowym z 9 osobami zakladajac ze moj ruch jest wsrodku 3-6
niskie pary
-
Jah
- -#VIP

Wszystko zależy oczywiście od sytuacji. Ale takie proste rady. Jeżeli chodzi ci o pozycję "w środku" to:
- Jeżeli ktoś przed tobą podbił, a więc jest to podbicie z wczesnej pozycji to lepiej spasuj.
- Jeżeli ktoś przed tobą tylko zlimpował ty zrób to samo. Po flopie grasz pod seta. Jeżeli go nie trafisz nie ma co kombinować grasz poprostu check/fold.
- Jeżeli nie było akcji przed tobą najlepiej jest podbić - w ten sposób maskujesz siłę swojej ręki. W przypadku reraise radzę się poprostu zrzucić. Natomiast w przypadku sprawdzenia twojego podbicia możesz pokusić się o continutaion bet na suchym nietrafionym boardzie.
Pamiętaj, że niskie pary fatalnie grają po flopie. Prawie w każdym takim rozdaniu na flop spadnie minimum jedna wyższa karta od twojej pary, a to i tak jest w miarę dobry scenariusz. Właściwie jedyne co nas interesuje rozgrywając takie ręce to upragniony set.
Ale co ja będę tu się rozpisywał na forum ten temat był poruszany setki razy i wypowiadały się w nim osoby z dużo większym doświadczeniem niż ja. Także wystarczy troszeczkę poszukać.
- Jeżeli ktoś przed tobą podbił, a więc jest to podbicie z wczesnej pozycji to lepiej spasuj.
- Jeżeli ktoś przed tobą tylko zlimpował ty zrób to samo. Po flopie grasz pod seta. Jeżeli go nie trafisz nie ma co kombinować grasz poprostu check/fold.
- Jeżeli nie było akcji przed tobą najlepiej jest podbić - w ten sposób maskujesz siłę swojej ręki. W przypadku reraise radzę się poprostu zrzucić. Natomiast w przypadku sprawdzenia twojego podbicia możesz pokusić się o continutaion bet na suchym nietrafionym boardzie.
Pamiętaj, że niskie pary fatalnie grają po flopie. Prawie w każdym takim rozdaniu na flop spadnie minimum jedna wyższa karta od twojej pary, a to i tak jest w miarę dobry scenariusz. Właściwie jedyne co nas interesuje rozgrywając takie ręce to upragniony set.
Ale co ja będę tu się rozpisywał na forum ten temat był poruszany setki razy i wypowiadały się w nim osoby z dużo większym doświadczeniem niż ja. Także wystarczy troszeczkę poszukać.
-
m4r1usz
- -#pretendent

-
Chiqu67
- -#pretendent

- Mikael
- -#aktywny

-
Markar
- -#aktywny

Nie bede tutaj orginalny ale powiem ci że jeżeli jestes jeszcze nie doświadczony i nie czujesz sie pewnie z niskimi parami to graj z nimi tylko z poznej pozycji( jeżeli nie bylo podbić przed tobą) i tylko wtedy gdy sa same limpy(z nadzieja ze trafisz seta w innym wypadku fold)
Podejrzewam że jako początkujący wierzysz w zbyt duża sie takich rak( moge sie mylic) mam kumpla ktory zawsze sprawdzi all-in z para bo uwaza ze para vs 2 wyzsze karty to jest zawsze wiecej procent jest to oczywiscie nie prawda no ale on ma swoja teorie gry i lubi sobie sprawdzic kazdego nie patrzac nawet kto ma ile w stacku i na jakiej znajduje sie pozycji a jak wiadomo pozycja w pokerze NAJWAZNIEJSZA!!
Podejrzewam że jako początkujący wierzysz w zbyt duża sie takich rak( moge sie mylic) mam kumpla ktory zawsze sprawdzi all-in z para bo uwaza ze para vs 2 wyzsze karty to jest zawsze wiecej procent jest to oczywiscie nie prawda no ale on ma swoja teorie gry i lubi sobie sprawdzic kazdego nie patrzac nawet kto ma ile w stacku i na jakiej znajduje sie pozycji a jak wiadomo pozycja w pokerze NAJWAZNIEJSZA!!

-
salvatore33
- -#pretendent

Chiqu67 pisze:widze ze mam rozgrywac ostroznie z reguly gram ostro kazda pare czesto trafiam na AK AQ AJ i czesciej chyba wygrywam
no bo para kontra AK AQ AJ to jest jakies 52% na 48% i jesli grasz z jednym przeciwnikiem i jest odpowiednia faza turnieju to mozesz sie w taki coin flip bawic i jest szansa ze para sie utryzma. Ale przy 10 osobach w stole i bedac w polowie do decyzji masz duze szanse ze w rozdaniu bedzie wiecej niz 2 osoby i duza sznasa ze conajmniej jedna karta bedzie wyzsza od Twojej pary, tak więc po flopie będziesz miał zagadkę. Jeśli na Flopie spadnie A lub K i będą podbicia to bardzo prawdopodobne, że któryś z graczy to właśnie trafił i w większości przypadków będziesz musiał spasować. Dlatego ja jeśli gram niskie pary to tylko jak jest tanio i mam odpowiednia ilosc zetonow do takiej zabawy.
-
blade08111991
- -#VIP

-
kwasik1981
- -#zwykly

-
shaamiaan
- -#zwykly

najwazniejsze to nie rozgrywac niskich par przeciwko malym stackom, bo raz na jakis czas uda Ci sie trafic seta, ale co z tego jak przeciwnik nie bedzie mial kasy ktora moglbys mu zabrac? A co do sposobu, to raczej limp niezaleznie od pozycji, moze maly rise z HJ,BU i jak nie trafisz to najlepiej odpusc, chyba ze grasz z jakims tightem to maly CBet nie zaszkodzi jesli podbiles preflop 

-
Pabolinho
- -#zwykly

To nie jest żadna reguła z nierozgrywaniem malych par przeciwko małym stackom.
Załóżmy sytuację, że siedzisz na SB, na BB jest short stack mający ledwie kilka - powiedzmy 5 - duzych blindow zetonow. Ty masz ponad 20 BB. Na ręcę masz 55 i wszyscy do Ciebie foldują. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze koles z BB ma wyzsza pare? Nie jestem tutaj specem od oddsów, ale stawiam, ze jakies 5-6%. Jak dla mnie swietna syutacja do pocisniecia all-in juz teraz. Najprawdopodobniej kolo sprawdzi i bedzie coinflip, a moze sprawdzi z czyms w stylu A2 albo K5 i wtedy jestesmy wyraznymi faworytami. Nawet jesli przegramy, to i tak nasz stack nie został powaznie naruszony, a jesli wygramy pozbywamy sie kolejnego rywala.
Moj pierwszy merytoryczny post tutaj, mam nadzieje, ze nie namotałem za bardzo
Załóżmy sytuację, że siedzisz na SB, na BB jest short stack mający ledwie kilka - powiedzmy 5 - duzych blindow zetonow. Ty masz ponad 20 BB. Na ręcę masz 55 i wszyscy do Ciebie foldują. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze koles z BB ma wyzsza pare? Nie jestem tutaj specem od oddsów, ale stawiam, ze jakies 5-6%. Jak dla mnie swietna syutacja do pocisniecia all-in juz teraz. Najprawdopodobniej kolo sprawdzi i bedzie coinflip, a moze sprawdzi z czyms w stylu A2 albo K5 i wtedy jestesmy wyraznymi faworytami. Nawet jesli przegramy, to i tak nasz stack nie został powaznie naruszony, a jesli wygramy pozbywamy sie kolejnego rywala.
Moj pierwszy merytoryczny post tutaj, mam nadzieje, ze nie namotałem za bardzo
-
shaamiaan
- -#zwykly