Najczęstsze błędy początkujących graczy

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.
Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 11 lut 2009, 10:00

błedem każdego gracza jest zapominanie o tym że:
jest sie tylko człowiekiem i to nie koniecznie lepszym
od drugiego

Awatar użytkownika
Ezkalop
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Ezkalop » 12 lut 2009, 13:49

duzo graczy nie potrafi przyznac sie do błedu...

"na flopie byłem lepszy""miał farta""cudem dobrał frajer" itd...

warto przeanalizowac przegrane rozdanie i dopatrzec sie gdzie popełnilismy błąd.

Awatar użytkownika
sh4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sh4 » 21 lut 2009, 12:37

z mojego doświadczenia wynika, że największy błąd początkującego to siadanie do stołu bez pokerowej wiedzy teoretycznej. dopiero jak przegrałem trochę $ i przerobiłem literaturę, m.in. dowiedziałem się co to continuation bet, probe bet, pot-odds, zacząłem wychodzić na +. do tego cierpliwość i wiedza z zakresu bankroll management. bez przestrzegania BM szybko się bankrutuje, ale o tym pewnie Oskarek by więcej napisał.

rahzell
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: rahzell » 21 lut 2009, 18:09

Przechodzenie na wyższe limity! Kiedyś, jak zaczynałem nieraz mi się to zdarzyło. Oczywiście spowodowane to było chęcia odrobienia straconej kasy, szybszym zarobkiem itd. NIGDY nie wychodzi to na dobre.

pappek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: pappek » 23 lut 2009, 01:19

nie analizowanie swoich rozdan to jest duzy blad jest duzo programow pokazujacych Twoje bledy warto z nich skorzystac.

oszustowiec
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: oszustowiec » 25 lut 2009, 11:05

Moim zdaniem największym błędem jest zbyt szybka wiara w siebie "jaki ze mnie kozak" co idzie za tym zbyt małe ogranie - z biegiem czasu powinno być lepiej - jeżeli nie widać poprawy w stylu gry, czytaniu gry - proponuje przerzucić się na bierki. Natomiast ciekawi mnie zgłębienie jakiej literatury pomoże wyjść na + (pytanie do sh4). Początkującym którym uda się trafić coś grubszego, zajść dalej w MTT - proponuje nie popaść w samozachwyt - czas spędzony przy grze, oglądanie najlepszych w akcji, literatura itp. powinno pomóc,

mbmaly
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: mbmaly » 07 mar 2009, 13:25

rowniez popelniam ten sam blad , granie zbyt duzej liczby rak, lub granie ze slaba karta liczac na farta

Awatar użytkownika
sh4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sh4 » 07 mar 2009, 21:33

oszustowiec pisze:Moim zdaniem największym błędem jest zbyt szybka wiara w siebie "jaki ze mnie kozak" co idzie za tym zbyt małe ogranie - z biegiem czasu powinno być lepiej - jeżeli nie widać poprawy w stylu gry, czytaniu gry - proponuje przerzucić się na bierki. Natomiast ciekawi mnie zgłębienie jakiej literatury pomoże wyjść na + (pytanie do sh4). Początkującym którym uda się trafić coś grubszego, zajść dalej w MTT - proponuje nie popaść w samozachwyt - czas spędzony przy grze, oglądanie najlepszych w akcji, literatura itp. powinno pomóc,

ja narazie to jestem leszczykiem :grin: wprawdzie udało mi się raz doczłapać do ft turka na ponad 800 osób i kilka razy zajść dosyć wysoko, ale bez przesady. na rapidshare wisi pokaźna paczka literatury. napewno warto wszystko przeczytać, ale jest tego sporo. ja przerobiłem harringtona cz. 1 i 2 i mi te pozycje dały bardzo dużą wiedzę, 'na szybko' tez kilka innych pozycji (chyba super system 2 i coś sklanskiego). są różne książki, i do cashówek, do sng, do mtt, do online poker, itd. ale przede wszystkim trzeba dużo grać. warto też liznąć torchę matematyki (ja akurat rozdział o pod-odds ominąłem bo mi się po angielsku ciężko go czytało, ale z innych źródeł coś tam o tym wiem). trening czyni mistrza :smile:

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 13 kwie 2009, 00:56

granie po pijaku to moja zmora,a do tematu to jeszcze dodał bym ostrą grę z niczym

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 13 kwie 2009, 12:38

jestem poczatkujacy i tak jak was czytam to widze, ze nie tylko ja robilem takie bledy :D
podstawowy blad co juz wspominaliscie - 15$ na koncie i wejscie np. na turniej za 6$ :-) gdzie tu sens i logika?:D no i zajalem 3/6 miejsce :( najgorsze miejsce.
blad o jakim nikt jeszcze nie wspomnial - zle rozeznianie o pokeroomach. JA gram niestety na party-brak-polskiej-licencji! poker. I gry typu S&G (najlatwiej mi w nich grac) w kwotach za 1$ i 3$ sa to gry turbo :/ Jak na poczatku karta nie idzie to pozniej blindy moga zabic. I tyle jesli chodzi o gre tight. Trzeba blefowac. Pierwszy turniej jaki zagralem przegralem. Za drugim razem jak grałem to go wygrałem. Ale to byla jedna wielka loteria w pewnym momencie. Mnostwo razy trzeba tam blefowac.A wiadomo kazdy blef to ryzyko. Wiec mam przy okazji pytanie do was: na jakim poker roomie znajde gry S&G za 1$ i sa tam normalne czasy wzrastania blindow?

Gra po pijaku. Pierwsze swoje pieniadze jakie wplacilem zrobilem to po pijaku. Opowiadanie dalej tej historii jest chyba zbedne :P powinni zrobic tokeny przy logowaniu jak na rapidzie:D pijany czlowiek nie ma szans, by je odczytac :D

jedyny blad jakiego chyba nie popelnilem to to, ze duzo rozegralem gier treningowych :-) jakies 90% S&G za wirt. pien. konczylem w top3. Do tego 2 lata gra przy piwku z kumplami powiedzmy co 2. tydzien. Uznalem, ze warto sprobowac. Po czesci i oni mnie do tego przekonali, bo na ich tle wyroznialem sie gra :) dzisiaj na razie dobra passa, moze uda sie odrobic wczorajsza strate 6$ :)

Jaka blad mozna powiedziec, ze nowi gracze juz na poczatku pokera chca ttraktowac jako zarobek. Ja uwazam, ze na poczatku to trzeba traktowac jako rozrywke za ktora trzeba placic, a i przy okazji moze uda sie cos wygrac ;-)

Jesli chodzi o wypominanie bledow bardzo mi sie spodobala ksiazka superstar. Praktycznie wszystko co piszecie w tym temacie jest tam zamieszczone i jeszcze wiecej.

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 13 kwie 2009, 12:51

Kilka najczęstszych błędów popełnianych przeze mnie na początku mojej "kariery" to przede wszystkim wchodzenie we wszystko i ze wszystkim. Nieważne czy na ręku miałem AA czy 28, 93 czy cokolwiek. Zawsze wchodziłem, a jak się wszystko kończyło, to już chyba nie muszę mówić.

Gdy udało mi się to wyeliminować, to dalej grałem nieudacznie, bo wchodziłem we wszystko co przyszło na turn i zaczynało się oczekiwanie na farta. Teraz jak sobie to przypominam to na dobrą sprawę było to jeszcze gorsze, niż wchodzenie z samą ręką, bo nie dość, że więcej kasy się przegrywało, to na dodatek prawdopodobieństwo ugrania czegokolwiek (przy niesprzyjającym flopie) było jeszcze mniejsze.

I ostatni błąd popełniany często przeze mnie, to gra po pijaku, ale nad tym czasem się nie da zapanować ;)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 13 kwie 2009, 13:28

Ostatnio widzac rozdania do analizy widzialem mnostwo bledów typu koles ma QQ a na flopie K35 powiedzmy i pierwsza ich reakcja jest kurde K na flopie... A Tu wlasnie betujemy a nawet mocniej musimy sprawdzic czy ma tego K czy nie... a wiekszosc widzac K na flopie gra CHECK...

sallahadin
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: sallahadin » 13 kwie 2009, 14:15

Ja u siebie widze jeszcze jeden błąd. Wielu początkujących po przegranym rozdaniu próbuje odrobić straty i wchodzi all-in, ja mam natomiast tak że "podpalam" się po udanych zagraniach i za wszelką cene chce pokazac że jestem lepszy i w kolejnym rozdaniu ostro wchodze.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 13 kwie 2009, 14:18

Nasunęła mi się na myśl jeszcze jedna ważna kwestia, która dobijała mnie na początku. Otóż nie wytrzymywałam presji psychicznej w rozdaniu z agresywnym graczem. Zdarzało się, że miałam naprawdę bardzo dobry układ kart na flopie, ale przeciwnik od początku agresywnie podbijał, trzymał się tego dalej na flopie i pomimo wcześniejszego wkładu do puli, pasowałam. Po prostu nie potrafiłam dotrzymać do końca mocniejszej licytacji. Teraz już to mija, ale na początku była katastrofa - przeciwnicy pokonywali mnie presją, a nie kartami.

Kepasa198
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Kepasa198 » 13 kwie 2009, 14:55

Ja na samym poczatku nie za bardzo wiedzialem,jak mam wchodzic za ile i co w danym momencie robic,ale musze przyznac,ze po miesiacy gry juz cos tam wiem,ale to i tak ciagle malo,bo czasami popelniam te same bledy:P Musze to eliminowac jak najszybciej i zeby si enie powatrzalo wiecej

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 13 kwie 2009, 17:19

no ja przy mojej początkowej grze zauważyłem że nazbieram w turku jakieś 20k i zamiast już grać tylko z mocną ręką to wchodze poprostu we wszystko i ani się obejrzę a już bo 2 godzinach grania odchodze od kompa bez niczego,muszę się naumieć cierpliwości i czeźwości umysłu :grin:

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 14 kwie 2009, 14:32

A z utrzymaniem wysokiej pozycji to też mam problem. Gram turek, stack robi się naprawdę okazały, aż tu nagle w mgnieniu oka klapa, nawet nie wiem kiedy i wylatuję. Najgorsze jak dzieje się to tuż przed płatnymi miejscami...

Awatar użytkownika
Krisso
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Krisso » 14 kwie 2009, 14:44

gama87, zdobywasz zapewne większy stack i przechodzisz na bardziej loose gre a co za tym idzie wchodzisz z gorszymi kartami, a później dorzucasz po flopie, bo akurat może się coś ułoży. Przynajmniej wcześniej ja tak grałem.
Teraz zdobywajac spory stack tylko lekko zmieniam styl i póki nie mam sporej przewagi na swoim stole staram się grać tak jakbym dopiero startował.

bushmk
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: bushmk » 14 kwie 2009, 14:55

Przede wszystkim wiele osób (także ja swego czasu) robi bardzo głupi błąd. Gdy gra idzie dobrze to jest fajnie i w ogóle oby tak dalej. Kiedy jednak nawet jak się ma dużo żetonów i się przegra to od razu się chcę odrabiać straty co skutkuje wchodzeniem ze wszystkim. Przychodzą takie dziwne myśli typu: teraz się nie udało to następnym razem nie mogę mieć tyle pecha.

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 14 kwie 2009, 22:40

Krisso85 zdaje się, że masz rację. Faktycznie mając duży stack zaczynam częściej wchodzić do gry. Wezmę sobie do serca Twoją radę i postaram się cały cza grać tak samo, czyli zdecydowanie tight.

bialymaly
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bialymaly » 14 kwie 2009, 22:47

A ja mając duży stack przegrywam z reguły wszystko za szybko, nie wchodzę zbyt długo i zaczynam się nudzić... i wchodzę w słabe karty... na flopie brakuje mi np. 5 do strita a i tak betuje mocno... moja zmora to nuda, dlatego nie lubię mtt trzeba mieć dużo czasu, i strategię :P cashówki żądzą :P

Awatar użytkownika
Kosira
-#VIP
-#VIP

Postautor: Kosira » 18 maja 2009, 18:21

marcinos pisze:Tilt, myślenie że przeciwnik blefule i przebijanie z niczym, nie moc zrzucania np QQ gdy mamy na stole A, K lub flusha.

Popieram, też tak mam do teraz. Nie mogę się tego wyzbyć.

Morsik
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Morsik » 21 maja 2009, 13:36

tilt... ;) Jestem początkujący i wiem, że jest to najbardziej werdna opcja pokera która siedzi w naszych głowach... Czasem tyle przegrywam, że tilt rośnie na maxa i chcę się odegrać... zgadnijcie co sie wtedy dzieje? PRZEGRYWAM - zazwyczaj mnie to nie dziwi haha, ale zanim przegram to dochodzę do wniosu, że może wygram... ehhh... poker ;)

hzl-
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: hzl- » 21 maja 2009, 16:28

Morsik pisze:tilt... ;) Jestem początkujący i wiem, że jest to najbardziej werdna opcja pokera która siedzi w naszych głowach... Czasem tyle przegrywam, że tilt rośnie na maxa i chcę się odegrać... zgadnijcie co sie wtedy dzieje? PRZEGRYWAM - zazwyczaj mnie to nie dziwi haha, ale zanim przegram to dochodzę do wniosu, że może wygram... ehhh... poker ;)

Podobnie jest z KENO, albo ze zdrapkami. Inwestujesz jakies tam grosze myslac 'moze wygram', a tu dupa :).

Awatar użytkownika
BLAZO
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: BLAZO » 27 maja 2009, 18:02

1.Granie zbyt wielu rąk
2.Brak cierpliwości
3.Granie niezgodnie z BM(chociaż tutaj jest kwestia indywidualnego podejścia)
4.Ryzykowanie bez potrzeby(tzw. może sie uda)
5.Niemoc zrzucenia przegranego układu(np AAA gdy na stole 4 karty w jednakowym kolorze

Wróć do „Artykuły o pokerze”