Mam pytanie

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
maks.c4
-#aktywny
-#aktywny

Mam pytanie

Postautor: maks.c4 » 22 lut 2010, 11:30

...... a własciwie 3:

1 chodzi mi oto jaki powinno się mieć wskażnik% widoczności flopów w mtt, i jaki przecietnie wy macie?
2 czy kradziezy blindów doknywać lepiej od fazy ante czy wcześniej od samego poczatku?
3 czy próby kradziezy blindów graczowi tight dokonywać za kazdym razem jak jest na czarnych, ajesli nie co o ile okrążeń? a jak to masie do gracza loose?

Damian1989k
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Damian1989k » 22 lut 2010, 13:00

maks.c4, moim zdaniem:
1. Oczywiście zależne to jest od rodzaju mtt. Jeżeli chodzi o freezout to oczywiście wskaźnik jest mniejszy. Wchodzisz z bardziej sensownymi rękami by coś ugrać. Tutaj się musisz zabezpieczac bo żetonów nie dokupisz.
Rebuy. Tutaj szerszy zakres rąk do gry. Próbujesz (czasami ryzykujesz) i zawsze masz przez początkową fazę turnieju szanse na dokupienie żetonów. Oczywiście dużo zależy też od czasu zmiany blindów. Przy turbo zakres rąk również większy jest bo blindy by Cię zjadły :)
Oceniając tylko i wyłącznie na swojej grze to myślę że przedstawia się to tak mniej więcej:
Freezout - ok. 15%
Rebuy- 30 %
turbo rebuy - 45%
2. Kradzież blindów w wczesnej fazie nie przynosi według mnie większych korzyści bo stawki są zbyt małe. W późniejszej fazie jest to o wiele bardziej opłacalne.
3. Kradzież blindów dokonuję zawsze przy sensownej karcie . Dla mnie są to 89 i wyższe . 2,5 BB to wystarczający raise by sprawdzić jaka jest sytuacja na stole. Jeśli ktoś da reraise lub all in wtedy już musisz sam zastanowić się co może mieć i oczywiście ocenić szanse swojej ręki. I uważaj na kradzieży na bardzo agresywnych graczach.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Re: Mam pytanie

Postautor: tommko » 22 lut 2010, 19:14

maks.c4 pisze:...... a własciwie 3:

1 chodzi mi oto jaki powinno się mieć wskażnik% widoczności flopów w mtt, i jaki przecietnie wy macie?
2 czy kradziezy blindów doknywać lepiej od fazy ante czy wcześniej od samego poczatku?
3 czy próby kradziezy blindów graczowi tight dokonywać za kazdym razem jak jest na czarnych, a jesli nie co o ile okrążeń? a jak to masie do gracza loose?

ad.1
mając na uwadze analizę z Poker Tracker lub Holdem Manager to:
- zależy jaki rodzaj gry preferujesz (tight, loose)
tight to max 25% (18-23%)
loose to max 35% (23-30%)
Dane są tylko szacunkowe, ale osobiście nie polecam grać zbyt wiele rąk (tzn. ponad 30%)

ad2.
blindy kradniemy tylko wtedy gdy są wysokie. Nigdy na początku bo to się nie opłaca i jest sporo słabych graczy, którzy wchodzą nie koniecznie z mocnymi kartami.
Zależy również od tego jaki jest Twój stack co do ich wielkości. Na pewno kradzież staje się bardziej opłacalna gdy jest ante .

ad.3
Kradniesz tak, żeby się udało. Jeśli dobry gracz zauważy, że robisz to zbyt często to Cię przebije lub sprawdzi. I nie ma tu znaczenia czy loose, czy tight. Teoretycznie graczowi tight ukraść łatwiej.
Znaczenie mają również wysokości stacków - big stack szybciej sprawdzi ze średnią ręką niż short
Tu potrzeba po prostu wyczucia i należy obserwować graczy przy stole.

kris280
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: kris280 » 23 lut 2010, 18:17

1. Około 20-25% staram się aby w tym przedziale się mieścić.
2. Zdecydowanie na niskich blindach jest to nieopłacalne i lepiej poczekać do późniejszej fazy turnieju aż blindy podrosną.
3. Nie możesz tego robić co okrążenie, bo w końcu połapie się co jest grane i Cię zraisuje lub sprawdzi. Zależy to też trochę od siły Twojej ręki, bo jeśli okrążenie wcześniej kradłeś ze stosunkowo słabą ręką, a przy następnym okrążeniu dostałeś przykładowo AK siuted to wiadomo, że nie spasujesz albo tylko sprawdzić raise jest oczywisty.

Wróć do „Podstawy pokera”