kurs dolara :/:?:?

Wasze sposoby i pomysły na płynne zarządzanie bankrollem
titanum
-#VIP
-#VIP

kurs dolara :/:?:?

Postautor: titanum » 26 wrz 2008, 22:33

Załorzyłem ten temat żebyśmy sie wszyscy zastanowili i dowiedzieli czy nasza kasa ulokowana w dolarach jest bezpieczna, to znaczy wiąże sie to z tym że ostatnio załamuje sie amerykańska gospodarka i kurs dolara szaleje i tak zastanawiałem sie czy nagle w bardzo szybkim tempie dolar nie straci całkowicie na wartości przez co i my stracimy wszyscy :/ a taka wizja niezbyt cieszy, może jest na forum ktoś kto wie jak mogą sie potoczyć nasze loosy w przypadku załamania kursu dolara i w jakim stopniu może nam zagrozić,

wolalbym zeby czegoś takiego nie było ale jakie są wasze opinie,

Oskarek

Postautor: Oskarek » 27 wrz 2008, 01:15

Mnie to smieszy juz :) Bo kurs dolara jest rozny. A powiedzmy 5$ to 12zl ale no wlasnie jakbysmy z moneybookers chcieli juz przelac to pomijajac prowizje tam kurs jest inny musimy wiecej zl zaplacic... Sprawdzcie sobie u nich jest chyba dalej stary kurs. A Dolar ma nie dlugo zaczac sie podnosic wiec zarobisz jeszczE:P

alves
-#VIP
-#VIP

Postautor: alves » 27 wrz 2008, 08:34

Panowie nie ma strachu, dolar na pewno ponizej 2 zl nie spadnie, baaaa nawet bedzie sie umacnial w najblizszym czasie,
tak samo bedzie z euro... analitycy przewiduja ze do konca roku euro pojdzie o pare pkt % w gore wiec oplaca sie inwestowac w walute, bron Boze zadnych kredytow walutowych :)
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2008, 10:21 przez alves, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 27 wrz 2008, 08:58

To że kurs dolara spadał to nie jest tylko i wyłącznie wina tego że gospodarka w USA się załamuje. Także dlatego że złotówka od jakiegoś czasu się bardzo umacniała. Co można zobaczyć również po kursach innych walut. Jak na przykład po funtach, których kurs wynosi niewiele ponad 4zł. Na razie nie ma paniki. A za 3 lata dostaniemy w Polsce Euro i jakoś się ułoży:)

nbf
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nbf » 24 paź 2008, 19:23

wiec jesli ktos zdeponowal jakis cas temu to teraz chyba nie ma zalu skoro w ostnim czasie juz ponad 60 groszy podskoczyl dolar :D:D:D

Oskarek

Postautor: Oskarek » 24 paź 2008, 19:29

ta 60gr... ja wplacalem po 2.15 a teraz! 3.15! no ludzie :D Ile mozna bylo zarobic :D

nbf
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nbf » 24 paź 2008, 19:49

o kurde faktycznie dane mialem z wczoraj wieczorem 3.03 maskra jak podskoczylo

Sidor
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sidor » 27 paź 2008, 11:40

a co do euro to wiecie może jak np pokery aktualizują kursy , bo juz od ładnych paru dni euro jest po prawie 4 zł a ostatnio jak patrzyłem na paradise-brak-polskiej-licencji! poker to mieli jeszcze po 3,4

merszel

Postautor: merszel » 28 paź 2008, 14:55

Autor tematu bał się, że dolar może stać się bezwartościowy. Z kolei teraz mamy sytuację odwrotną, dolar zyskuje na wartości w oczach. Mimo wszystko musi nastąpić na rynku korekta, wszystko to co się dzieje to jest istna wariacja. Złoty w długim okresie utrzyma się poniżej 3zł. To jest chwilowe odchylenie.

Awatar użytkownika
Tosiak
-#VIP
-#VIP

Postautor: Tosiak » 28 paź 2008, 15:09

Ten kurs wacha sie jak w kalejdoskopie. Dzisiaj znow spadl dosc znacznie. Ciekawe czy znow urosnie, czy zacznie spadac.

Tak pozatym niezle mozna stracic/zyskac an takich inwestycjach ;)

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 28 paź 2008, 15:33

jako ze pracuje w prasowce i co apre dni mam do czynienia z gazetami finansowymi i nie tylko...

ostatnio znalazlem 2 artykuly dotyczace prognoz walutowych..

w pierwszym - przewidywano ze kursy dolara i euro za sprawa slabnacego zlotego jeszcze rpzez jakis krotki czas moga rosnac, ale potem powinny ponownie spadac do poprzedniego lub troche wyzszego stanu

drugi - jakis analityk pisal ze kursy euro i dolara powinny lada dzien/tydzien spadac i ustabilizowac sie wyzszych poziomach niz wczesnie...

wszystko za sprawa slabego zlotego... obaj jednak byli zgodni ze zloty bedzie sie umacnial wkrotce

ale nie ma co wierzyc na slowo :) jak w pokerze, zawsze jest ten crazy river....

polecam lekture na http://www.bankier.pl/inwestowanie/waluty/ dla zainteresowanych

Oskarek

Postautor: Oskarek » 28 paź 2008, 15:37

Mnie to tylko smiesza ludzie... idioci wykupuja z kantorow Euro i Dolara gdy ten ma tak wysoki kurs EUro 3,90 a oni kupuja Euro tylko po co? zeby pieniadze stracic? Przeciez Euro i Dolar na pewno spadnie teraz wiec tylko straca :D Ale to ich sprawa

Awatar użytkownika
MenFromPoland
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: MenFromPoland » 29 paź 2008, 21:36

Zajmuje się transakcjami walutowymi więc napiszę parę słów.

Jeśli macie spore bankrolle w USD lub EUR i chcecie zrobić wypłatę to nie ma na co czekać.
Dolar nie dojdzie już nigdy do 4zł, a obecny kurs ~3-3.10zł. jest naprawdę wysoki.
Autor napisał pierwszy post, gdy kurs dolara wynosił nieco ponad 2zł - to były czasy :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 30 paź 2008, 12:43

prognozowany kurs dolara na koniec roku to 2.2-2.3, a euro 3,42 więc cieszcie się chwilą.

merszel

Postautor: merszel » 30 paź 2008, 13:13

nowy233 pisze:prognozowany kurs dolara na koniec roku to 2.2-2.3, a euro 3,42 więc cieszcie się chwilą.

Prognozy prognozami. Jednak można wziąć pod uwagę to, że kursy już nie wrócą do tak niskiego poziomu, a będą trochę wyższe. I tak też te prognozy wyglądają. Ale co się jeszcze wydarzy na rynkach finansowych?

Oskarek

Postautor: Oskarek » 30 paź 2008, 13:28

Hah i co :D Ludzie masowo wykupili dolary i Euro gdy te byly po 3.10 i 3.95 :D a TEraz tylko smiac mi sie z nich chce :D

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 30 paź 2008, 13:33

no ale np. biorac pod uwage p. paradise-brak-polskiej-licencji! jezeli mam tam na przyklad 200E i zaloguje sie ktoregoś dnia gdy kurs będzie wynosił np. 3, 30 przy obecnym 3,90 to czy pokaże mi że z konta zakładów moge pobrać np. 185 ?? czy kurs w takich miejscach jest sztywny ??

Awatar użytkownika
martini
-#VIP
-#VIP

Postautor: martini » 30 paź 2008, 13:49

titanum90 pisze:no ale np. biorac pod uwage p. paradise-brak-polskiej-licencji! jezeli mam tam na przyklad 200E i zaloguje sie ktoregoś dnia gdy kurs będzie wynosił np. 3, 30 przy obecnym 3,90 to czy pokaże mi że z konta zakładów moge pobrać np. 185 ?? czy kurs w takich miejscach jest sztywny ??

Kiedys pamietam taką sytuacje, ze gralem sobie na paradise-brak-polskiej-licencji! i wtopilem praktycznie wszystko co mialem. Wyszedlem ze stolika i za tą koncowke co mialem (po prostu praktycznie minimalny buy in na w ogole wejscie na stolik hehehe - takie to ciezkie czasy mialem :mrgreen: ) i co sie okazalo ? Ze mam 1.99$ na koncie, a min buy in na najnizsze stawki NL to 2$. Po jakis trzech dniach zmienil sie kurs dolara i juz mialem na ten minimalny buy in hehe, taki zloty strzal na konkretnym shortstacku, ale bylo :wink: Wiec na to wyglada, ze oni jakas stabilizacje robią, ale jednak da sie zauwazyc roznice po zmianie kursu. O ile w paradise-brak-polskiej-licencji! zawsze jest stan konta pokazywany w euro, to jednak po zalogowaniu sie na sportingbet-brak-polskiej-licencji!.pl bedziesz juz mial w złotowkach okresloną kwote.

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 30 paź 2008, 14:32

Akurat na paradise-brak-polskiej-licencji! zawsze jak wchodzisz do pokerroomu to Ci wymieniają kasę po aktualnym kursie. Ale na innych poker roomach, jak na przykład cdpoker, gdzie trzymasz kasę w euro cały czas, to 200 euro to jest 200 euro. I nie ma że się kurs zmienił. Tylko przy wypłacie wtedy jest różnica bo na moneybookers na przykład Ci wymienią po aktualnym. Chyba że MB też masz w euro :P

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 30 paź 2008, 23:07

titanum wszytko zależy od tego w jakiej walucie masz konto w sportingbet-brak-polskiej-licencji! jeśli w dolarach to jeśli miałeś 100$ to dalej będziesz miał 100 ale jak wejdziesz na pokera to tam Ci zamieni na euro po aktualnym kursie i odwrotnie.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 31 paź 2008, 12:02

Dla zainteresowanych:

W legato poker jest kurs sztywny niestety (wypłacałem niedawno i niestety liczył po staremu)

tomekmaly
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: tomekmaly » 23 lis 2008, 11:22

Dolar ma tendecje wzrostowa od momentu kiedy kosztowal 2zl ( zaraz przed wakacjami). Od tej pory dolar rosnie. Wraz ze wzrostem napotyka korekty tak jak po wzroscie z 2.02 do 2.475 spadl do 2.22 ale szybko je odrabia - z 2.22 wzrosl do 3.13 i nastepnie spadl do poziomu okolo 2.69. Z 2.69 znow wzrasta i na piatek 21.11 godzina 19:55 wynosil 3.08.

Kursy walut mozna sledzic na zywo wystarczy wpisac w googlach forex live ( forex to gielda walut) i ogladac sobie aktualizowane co sekundy kursy.

Kurs dolara jest w pewnym sensie powiazany z cena ropy - kiedy dolar osiagal swoje minimum - 2 zl cena ropy szalala lamiac kolejne bariery i maksymalnie kosztowala okolo 145-150$ za baryłkę. Teraz kiedy dolar sie umacnia ropa sporo potaniala do 50$.

( Z tego powodu benzyna i olej napedowy u nas w kraju stanialy nie duzo bo spadajaca cene ropy zniwelowal rosnacy dolar, ale ostatnio przynajmniej ceny spadly ponizej 4zl, choc glownie za wysoka cene paliw odpowiada rzad i ustalona przez niego akcyza)

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 23 lis 2008, 11:31

W ostatnim czasie dość mocne było przesacowanie wartości złotówki, ale powinna ona zmaleć. Ale dlaczego tak się stało? Czyżby nasz rząd chciał sprowadzić Polaków spowrotem do ojczyzny? :grin: :grin: Właściwie to chciałbym, żeby dolar spadł do 1 zł, wygrałbym ich tysiące, a jak by się kryzys skończył, to sprzedałbym :D A co do benzyny to wina rządu, w USA benzyna jest tania jak barszcz :D Tylko że oni tam wszędzie swoimi monstrami jeżdżą to spali w jeden dzień tyle, co Polak w tydzień :D:D

Awatar użytkownika
MenFromPoland
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: MenFromPoland » 23 lis 2008, 13:11

tomekmaly pisze:Kursy walut mozna sledzic na zywo wystarczy wpisac w googlach forex live ( forex to gielda walut) i ogladac sobie aktualizowane co sekundy kursy.

Mógłbyś podać mi bezpośredni link do tej strony - nie mogę tego znaleźć :)

tomekmaly
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: tomekmaly » 23 lis 2008, 19:02

Niewiem czy wklejanie linkow nie jest sprzeczne z regulaminem, ale nie odmowie pomocy innemu uzytkownikowi :)

Bezposredni link to http://waluty.com.pl/wraper.php?url=not ... orex24.php

Dzisiaj niedziela gielda nie pracuje , wiec kursy sa jeszcze z zamkniecia piatkowej sesji, ogolnie to kursy walut zmieniaja sie od poniedzialku do piatku. I sa dwa kursy bid i ask, bid to kupno, ask to sprzedaz.

A ogolnie portal jest o walutach, sa tam rozne artykuly itp. jak kogos interesuja kursy walut lub rozwaza mozliwosc inwestowania na gieldzie walut to napewno mu sie przyda.

Wracajac do tematu oslabienia zlotowki, to czytalem ostatnio artykul chyba w rzeczpospolitej gdzie byly podane przyczyny dalszego umacniania sie dolara, nie pamietam co to byly za przyczyny ale trafily do mnie, ponadto tez na jakims forum czytalem ze amerykance nie pozwola spasc dolarowi bo duza czesc sily roboczej stanowia latynosi, i jesli dolar by spadl to rynek pracy moglby sie zalamac.

Wróć do „Zarządzanie gotówką”