Który kolor silniejszy?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Czarosniq
-#zwykly
-#zwykly

Który kolor silniejszy?

Postautor: Czarosniq » 17 lis 2012, 12:59

Witam!
Wczoraj z kumplami graliśmy w texas hold'em i zaszła następująca sytuacja. Po river okazało się, że na stole leży kolor składający się z : Asa,Waleta, 7, 6 i 2 KIER. Ja miałem w ręce Króla oraz 3 KIER, zaś mój kolega asa i chyba 5 trefl. Kto wygrywa w tym przypadku? Ja gdyż mam króla i wraz z moim królem mam najsilniejszą rękę czy może jest podział? Wszyscy moi koledzy uparli się, że pula jest do podziału, bo grają na PokerStars-nielegalny-w-PL! i tam niby pula jest do podziału w ww. sytuacji, zaś ja uważam, że to ja miałem rację.

Proszę o wyjaśnienie.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 17 lis 2012, 13:22

wygrywa gracz którego karty w zestawieniu z tymi na stole stworzą najsilniejszy układ. Jeżeli Ty miałeś K kier to on wchodzi do koloru (jakby zamiast 2) i masz najmocniejszą rękę.
Dobrze ziomki grają, że ręki nie znają - daj ich nicki :D

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 17 lis 2012, 13:25

Jeżeli na stole leży 5 kart w kierach, a Ty masz króla kier, to Ty wygrywasz, gdyż masz wyższy kolor niż on (Ty masz kolor AKJ76, zaś kolega ma AJ762).

edit: kolega mnie wyprzedził :)

Czarosniq
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Czarosniq » 17 lis 2012, 13:42

Hehe, no to samo im przez 2 godz. mówiłem, ale oni są pewni swego.

Czarosniq
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Czarosniq » 17 lis 2012, 15:38

W sumie głupie pyt. ale wole być na 100% pewny. Gdybym miał tylko 2 kier w ręce a 3 kier było by na stole zamiast 2, to wtedy nastąpiłby podział tak?

Awatar użytkownika
gama
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: gama » 17 lis 2012, 15:50

Tak

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 17 lis 2012, 19:17

Czarosniq pisze:Asa,Waleta, 7, 6 i 2 KIER. Ja miałem w ręce Króla oraz 3 KIER, zaś mój kolega asa i chyba 5 trefl.

Trochę nie jasno napisane, na stole leżało 5 kierów (Ah,Jh,7h,6h,2h) a Twój kolega miał A5 ale bez kiera? Ty zaś miałeś Kx + 3kier?

To jest proste do wytłumaczenia, jak masz jakąś niespójną sytuacje jak gracie na żywo i nie dadzą się przekonać, karzesz upartemu oponentowi wybrać jego najmocniejszy 5-kartowy układ kart, po czym wybierasz Ty swój układ. Wtedy jasno ma pokazane kto wygrywa po czym zamyka się w sobie i idzie w kąt :mrgreen:

W tej sytuacji gostek patrzy na board oraz swoje karty i wybiera:
flush AJ762
A ty wybierasz:
flush AJ763
więc masz lepszy układ, po czym z bananem zwijasz pulę :wink:

Czarosniq
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Czarosniq » 17 lis 2012, 20:10

No tak. Ale oni szli w zaparte, że na PokerStars-nielegalny-w-PL! jest tak jak oni mówią i koniec:D

Calanau
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Calanau » 23 lis 2012, 01:39

No to kumple chcieli cie wyrolowac na zetony :D ...zartuje, oczywiscie miales wyzszy uklad a na PokerStars-nielegalny-w-PL! i kazdym innym poker roomie wygralbys to rozdanie :)

szydlos
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: szydlos » 27 mar 2013, 23:13

HE na PokerStars-nielegalny-w-PL! dzieję sie różne dziwne rzeczy,ale nie spotkałem sie zeby 3 była słabsza od 2.Chyba tak najprościej im to wytłumaczyć.Najprosciej jak masz watpliwości mozesz skorzystać z kalkulatora szans.Wbijasz układy i widzisz kto wygrał ;)

andrzejred
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: andrzejred » 13 kwie 2013, 20:53

Ja jak zaczynałem grać w poker to na party-brak-polskiej-licencji! poker miałęm sytuacje w której dałbym sobie rękę uciąć że kolor jest mocniejszy od króla.Chodziło oczywiście o pule główną i pule poboczne.Jeszcze spotkało mnie kilka dziwnych sytuacje m.in mb i bwin-brak-polskiej-licencji!
Ale jak Ty uznaje temat za wyczerpany i dalej nie ciągnijmy wątku

Awatar użytkownika
dadzio10
-#VIP
-#VIP

Postautor: dadzio10 » 14 kwie 2013, 13:58

andrew widze ,ze masz potencjal rozkminiasz lepiej od isildura. daj numer do swojego dilera skad jestes?
Zrób to dla mnie Panie – daj mi jeszcze pięć godzin haju nim zgniecie mnie młot.

Wróć do „Podstawy pokera”