[180man SNG][2.5$] KTo na SB vs push z CO

Analizy rozdań poker teksas z gier sit'n go wielostołowych (18, 30, 45, 90, 180 osobowe itp.).
Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

[180man SNG][2.5$] KTo na SB vs push z CO

Postautor: Spiegol » 02 sty 2013, 12:01

Rozdanie skopiowane z bloga Crim44, gdzie przedstawił swój punkt widzenia i obliczenia do tej ręki, a później w komentarzach posypały się różne, rozlazłe opinie. Jestem ciekaw Waszej analizy! :wink:

2.5$ SNG 180-osobowy, blindy 200/400 ante 50

Stacki:
1: Hero (4200 żetonów) - SB
2: Dobry REG (9500 żetonów) - BB
3: Gracz 1 (2600 żetonów)
4: Gracz 2 (600 żetonów)
5: Gracz 3 (3500 żetonów)
6: Gracz 4 (7000 żetonów)
7: Bardzo Dobry REG (5000 żetonów) - CO
8: Gracz 5 (11200 żetonów) - BTN

Hero ma:
[ :Ks :Th ]

Akcja:
1-2: post blinds
3-6: folds
7: all-in 5000 żetonów
8: fold
1: Hero - ??
2: Dobry REG - jeszcze decyduje po nas

Crim44 pisze, że gracz z CO to jeden z lepszych grinderów w 180man turbo i jak widać robi tutaj push za 12bb, hero ma 10bb i decyzję. Dodał też, że do FT jeszcze daleko, ale faza turnieju już późna bo blindy 200/400 i ante mamy.

Analizy wykonanej przez Crim44 (ani wyniku rozdania) na razie oczywiście nie podam, czekam na Wasze! :wink:

Na jaki range możemy go obstawić, czy KTo wystarczy na call, co było by tutaj bottom naszego range, aby sprawdzić? Co będzie tutaj opłacalne?

Jeszcze raz podkreślam - to nie moje rozdanie, przykład wziąłem z bloga Crim44.

Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

Postautor: karwek » 02 sty 2013, 12:37

brakuje mi 1 bardzo ważnej informacji - jak często ten gracz stealuje. Skoro jest bardzo dobrym regiem, to spokojnie stealuje na poziomie 40% :Ax, pocket pary, TJ+, ale może też jakieś randomowe any2. Wobec tego range jesteśmy nieco z tyłu. Myślę, że z KJs już bym sprawdził, Ax, 66+

Gdyby to my byśmy dostali pierwsi akcję, to snap push, ale ciężko tego oczekiwać na SB. Osobiście poczekałbym chyba na lepszy spot

czekam na wypowiedź majkela :D

Awatar użytkownika
M@jkel
-#VIP
-#VIP

Postautor: M@jkel » 02 sty 2013, 13:54

Potrzebujemy około 44% na profitowy call.

Na szybko bdb rega stawiam na coś w stylu: 22+,A2s+,K5s+,Q7s+,J7s+,T7s+,97s+,86s+,76s,A2o+,K8o+,Q8o+,J9o+,T9o.
Czasem można wyrzucić z tego range jakiś TOP w stylu TT+, AJ+ ale na to potrzeba więcej informacji.

Na ten range mamy jakoś 48% equity, więc matematycznie jest to call.

Zawsze jednak jest jakieś ale:
W każdym rozdaniu w sng zarabiamy/tracimy dzięki fe(folding equity) i se(showdown equity).
W tym spocie fe = 0, bo zawsze będzie showdown jeśli zagramy call.
Opieranie się na samym SE generalnie buduje wariancję w sng, większe swingi etc.

Tutaj trzeba wziąć pod uwagę nie tylko matematykę, generalnie powinniśmy zawsze dążyć do maksymalizowania fe w każdym spocie bo to po prostu zmniejsza wariancję, która i tak jest ogromna.

Wszystko zależy od stołu na jakim gramy, jeśli uważamy, że w następnych spotach będziemy mieć okazję do light szipowania (zarabiania poprzez fe) to można to sfoldować, jeśli stół jest bardzo trudny to wtedy można to brać bo możemy nie mieć dużo lepszych okazji.

Ja to zrzucam, bo twierdzę że jestem zbyt zajebisty żeby brać tak high variance spota na klatę. Biorę tylko jeśli stół jest naprawdę mega ciężki (co na dwójkach się nie zdarza nigdy).

Mając 10bb chciałbym mieć w tym spocie troszkę ponad 50% equity na jego range więc brałbym pewnie coś w stylu
55+
A7s+, KJs+
A8o+ KQo

Wróć do „Sit'n Go multitable”