[FR] [20e] KQ vs AQ

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
zielony0528
-#VIP
-#VIP

[FR] [20e] KQ vs AQ

Postautor: zielony0528 » 07 mar 2010, 17:50

37 graczy top 3 wygrywa wejsciowke do 150k warta 200 euro 4 miejsce 74 euro
12 graczy Jestem na miejscu 7

Dostaje na BB KQ.....
Game # 1616432260 - Texas Hold'em No Limit 150/300 - Table "Tournament Table EUR 150,000 Satellite 7854922 2"
Game ended 2010-03-07 17:08:39 GMT+01:00

Players:
gianpizzi (6 967,00 in seat 1)
zielonyPK (3 156,00 in seat 2)
perdenti (5 648,00 in seat 3)
derfuhrer22 (5 683,00 in seat 7)
st@ke_me (11 796,00 in seat 8)
pradagaj (1 616,00 in seat 9)

Dealer: pradagaj
Small Blind: gianpizzi (150,00)
Big Blind: zielonyPK (300,00)

zielonyPK was dealt: Kd - Qd

perdenti Raise (600,00)
derfuhrer22 Fold
st@ke_me Fold
pradagaj Fold
gianpizzi Fold
zielonyPK Call (300,00)

Flop Ks - 5h - Qh

zielonyPK Check
perdenti Bet (675,00)
zielonyPK Raise (1 650,00)
perdenti All-In (4 373,00)
zielonyPK All-In (906,00)
perdenti Payback (2 492,00)

Turn Ks - 5h - Qh - Ad
River Ks - 5h - Qh - Ad - 8h

zielonyPK shows: Kd - Qd (two pairs, kings and queens)
perdenti shows: Qs - As (two pairs, aces and queens)

UTG daje raise 2BB Do mnie reszta fold.Z KQs jak dla mnie call.Nie ma co przebijac . FLOP i co teraz?
Gram jednak check wiedzac ze mam napewno lepiej a ze on napewno da C-bet .Robie raise hmm Mozna bylo by wrzucic od razu all-in ...Ale pewnie by nic to nie zmienilo bo 900 kazdy wie ze musze dorzucic przy jego all-in.
Na stole leza dwa draw koles ma middle pair z top kickerem i laduje all-in?
Nie wiem chce poznac rozumowanie takich ludzi... Bo sie z pewnoscia przyda....

Toz on nie ma zadnej informacji .... Moglem spokojnie callnac z K10 i juz jest z tylu..
I pewne jest ze przy jego all-in doloze 900...
Ja wiedzac ze gram z UTG na mojego C-bet dostaje raise 2,5 ktory jest ponad polowa stacka mojego tight przeciwnika z BB gram easy fold widzac jedze dwa do straighta i koloru gdzie ja nie mam karty w danym kolorze.
Plus czy ktos normalny raisuje UTG C-bet o 2,5 raza co stanowi ponad 50% jego stacka nie majac nic?????? Toz musi miec nutsa (dwie pary,set 5)albo np J10h

Napisalem to bo ja grajac od 0 do 300 wpisowego do turnieju Bardzo rzadko widze zagrania tyou "easy fold" Gdzie az sie prosi a zazwyczaj jest call/all-in a niech sie dzieje....
Te decyzje nie sa ugrutnowane zadna logika,mysla.
Macie podobne spostrzezenia?

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 08 mar 2010, 00:00

Już sam to dobrze zanalizowałeś ;) Ale jednak bym miał trochę zastrzeżeń do preflopa. Masz raptem na 10BB, to już jest ten moment kiedy należy grać push albo fold, bo jednak każde 300 jest na wagę złota. Tak więc - jeżeli koleś grał dotychczas sensownie to mini raise z UTG traktowałbym jako prowokujący (tym bardziej, że macie tam shortstacka po drodze, który mógł być jego pierwotnym celem) i zrzuciłbym to KQ, jeżeli natomiast raczej nie wyróżniał się poprawną i sensowną grą to można by go na all-inie postawić, skłaniałbym się jednak ku pierwszej opcji. No ale zdecydowałeś się na call, a flop wręcz sweetasnie rozegrany z Twojej strony :D Fajne dwie parki trafione, przeczekane, przewidziany cbet, pięknie się odwijasz reraise, który MUSIAŁ mu powiedzieć, że masz tam mocno, zostawione 900 na czarną godzinę jakbyś chciał to jeszcze dołożyć i te sprawy ;) No ale jak sam mówiłeś czasami zero logiki w ich grze i brak umiejętności rozstania się z AK, AQ itp.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 08 mar 2010, 00:43

po 1 :
2. Format rozdania

Wchodzimy na stronę http://www.pokerhand.org/hand-converter.aspx . Wklejamy treść rozdania pobraną z klienta pokerowego. Na dole w opcjach "choose your forum" wybieramy dowolne (np. twoplustwo) i klikamy convert. Wynik kopiujemy i wklejamy w treść posta

po 2: po wpłaceniu blindów zostaje Ci 2850 w puli po miniraisie jest 1050 dlaczego nie chcesz zarobic ~33% swojego stacka dajac allin preflop?
Dlaczego uważasz że masz Lepiej? a jak ma AhKh? po 2 co zrobiłbyś jakby on też zaczekał na flopie i na turnie spadło np Jh lub Th?
Nigdy nie wklejaj jaką miał rękę i kto wygrał bo analizy będą result oriented

Idąc tokiem rozumowania kolesia od AQ :

Co moze miec Short na BB callujac miniraise gdzie bedzie bez pozycji:
moze miec jakas niska parke 22-77,88
Moze miec Jakiegos Asa w kolorze chociaz z Axs powinien allinować

Gra check na flopie wiec oczywiscie nasze AQ na range gracza z BB wydaje sie jak najbardziej dobre, gdy nagle raisuje nas zostawiajac sobie 900 to co moze miec? draw? Albo liczy na to ze nie trafilismy i gramy cbeta wiec probuje to zrobic z jakas para typu 77 czy 88 wiec inwestujac w tą pulę już 1300 opłaca się nam moim zdaniem dorzucić 2000 zetonów by wygrać pulę wartą w momencie naszego allina 3500 zetonow
Moim zdaniem BB nie ma kart w swoim zasiegu ktore nas biją Kx x<T wyrzuci preflop bo bez sensu dorzucac bez pozycji a KJ KQ raisowalby allinem, jedynie 55 nas bije
Dlatego AQ wydaje sie byc dobra reka w tym momencie
I nie widze nic dziwnego w tym rozdaniu, miales pecha ze trafil Asa ale zagral jak najbardziej ok

Awatar użytkownika
zielony0528
-#VIP
-#VIP

Postautor: zielony0528 » 08 mar 2010, 21:15

Od razu napisze ze pisze logicznie moim zdaniem i tak jak uwazam... A nie po to by komus dokopac....Pisze czysto merytorycznie...

Ad 1 Sorka zapomnialem o tym punkcie :oops:
Ad 2 Jest 12 graczy ,jestem na 7 miejscu top 4 placone raise 2BB robi UTG i mam ladowac all-in? Znam graczy z B2B AQ jest od razu call.. .takze z AJs,JJ,1010
To nie jest ten styl -grania stawiania wszystkiego na PF i budowania duzych pul na PF...
Oskarek pisze:Dlaczego uważasz że masz Lepiej? a jak ma AhKh?

To byl zbyt maly raise na AKs plus jeszcze ta pozycja.Raisowane bylo by 3-4 BB bo taki raise 2BB z AKs jest zapraszaniem dla srednich i niskich par plus jakies QJs,J10s.
Oskarek pisze: co zrobiłbyś jakby on też zaczekał na flopie i na turnie spadło np Jh lub Th?

Tej opcji wogole nie bralem pod uwage bo moim zdaniem jest ona marginalna .90% graczy gra C-bet w tym takze ja... Jezeli by spadla Jh lub Th po jego check na flopie musialbym zagrac bet napewno zlym rozwiazaniem jest granie wtedy check bo nic to nie daje zadnych informacji i okazujemy tym slabosc ...

Oskarek pisze:Idąc tokiem rozumowania kolesia od AQ :
Co moze miec Short na BB callujac miniraise gdzie bedzie bez pozycji:
moze miec jakas niska parke 22-77,88

Pewna racja.Zdecydowanie mozna tak myslec.
Oskarek pisze:Moze miec Jakiegos Asa w kolorze chociaz z Axs powinien allinować

Po miniraisie z UTG ciezko jest dla mnie all-inowac .Jest to dla mnie bardzo ryzykowne .Bo rzadko UTG z A i wysokim kickerem zrzuci i juz jestem z tylu.
Oskarek pisze:Gra check na flopie wiec oczywiscie nasze AQ na range gracza z BB wydaje sie jak najbardziej dobre, gdy nagle raisuje nas zostawiajac sobie 900 to co moze miec? draw? Albo liczy na to ze nie trafilismy i gramy cbeta wiec probuje to zrobic z jakas para typu 77 czy 88 wiec inwestujac w tą pulę już 1300 opłaca się nam moim zdaniem dorzucić 2000 zetonów by wygrać pulę wartą w momencie naszego allina 3500 zetonow

No i tutaj sie roznimy.Bo jakby tutaj miec draw lub niska pare i jednak blefowac to tokiem rozumowanie kazdego i tego z AQ powininem dowalic od razu all-in .Bo blefowanie np z 77 jest wtedy bez sensu bo niby jak mam go wyrzucic z rozdania ? Takim raise nie ma na to szans ... Wiec ten raise powinien go zastanowic...?
No tak wiem ze za duzo wymagam bo zazwyczaj i tak nie analizuja tego tylko grajac emocjonalnie laduja all-in.

Ja grajac z AQ plus bez czerwa przy swoim stacku,miejscach platnych wyrzucilbym obawiajac sie K10,KJ,KQ ,55.Dwa ten raise z AQ gralbym 3BB bo 2BB majac jednego gracza spokojnie mozna callnac z KJs,K10s.

Ja wiem ze reprezentujemy dwa rozne style ...

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”