Kilka pytań początkującego gracza...

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
brunetkaxd
-#zwykly
-#zwykly

Kilka pytań początkującego gracza...

Postautor: brunetkaxd » 05 sie 2012, 18:19

Kilka dni temu zainteresowałam się pokerem, przeczytałam książkę wyjaśniającą zasady i strategie gry. Zaczęłam grać online z innymi graczami w grę(nie na kasę) Texas Hold'em Poker 3D - Deluxe Edition, ale zauważyłam że gracze grają zagrywkami typu all-in tak naprawdę nic mocnego nie mając,tym samym szybko przegrywając. W takich turniejach zwykle zajmowałam 2 lub 1 i 3 pozycje. Zazwyczaj nie wychodzę bez mocnego układu startowego ponieważ poker to gra logiczna a nie szczęśliwa gra.
Zastanawiałam się czy przystąpić do gry na prawdziwe pieniądze lub jeszcze przeczytać książkę Harringtona i poćwiczyć, ponieważ chciałabym wygrywać trochę $$ - Jak myślicie?

Mam jeszcze kilka pytań;
-Czy początki są trudne?,
-Jak wyglądał wasz początkowy zysk i jak wygląda teraz? Ile na początku swojej przygody z pokerem wygrywaliście?
-Czy używacie programów wspomagających? I czy bez nich da się wygrywać?
-Czy gracie kilka turniejów na raz aby zwiększyć swój zysk?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 05 sie 2012, 18:29

Nie ćwicz na wirtualną kasę bo to strata czasu. Nie nauczysz się nic z "prawdziwego pokera" oprócz układów kart i elementarnych zasad. Zacznij grać na prawdziwe i równocześnie się kształć (artykuły, książki itp). Im więcej przeczytasz tym więcej zapamiętasz i wykorzystasz w późniejszej grze.

Wg mnie początki są dużo łatwiejsze niż późniejsze gra - ale to każdy może mieć inną opinię, więc nie dowiesz się tego.

Kiepskie pytanie. Wiadomo kasa czyli bankroll jest ważny, ale nie wiem czy ci ktoś odpowie na to ile wygrywa. Ogólnie nic się nie wygrywa, bo w Polsce przecież nie można grać w pokera na pieniądze ;)

Sporo osób używa. Do wygrywania nie są potrzebne. Potrzebne są do statystyk, analizy swoich zagrań/sesji itp. Jest to ważne.

Trochę uprościłaś ostatnie pytanie. Nie gra się multitablingu tylko po to by zwiększyć zysk. Grasz go dla większej ilości rozdań w danej sesji, co oczywiście może przynieść większy zysk lub stratę.

Awatar użytkownika
nomad
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: nomad » 05 sie 2012, 19:46

Zerknij na ten wątek jest trochę o oprogramowaniu wspomagającym.

A tutaj o multitablingu.

Jeśli chodzi o trening to moim zdaniem bardzo sprawdzają się SnG typu STEP - polega to na tym, że za dobrą lokatę dostajesz bilet na turniej wyższego szczebla (za gorsze pozycje na ten sam lub niższy stopień ew. nic). Im wyższy stopień tym lepsi gracze, którzy pokonali już wcześniejsze stopnie - zatem coraz większe wyzwanie. Buy in do 1 stopnia to coś koło $0,10 a za dojście na szczyt (ok 6 stopnia) dostajesz konkretny bilet turniejowy lub kasę.

Powodzenia.

vanKlief
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: vanKlief » 06 wrz 2012, 09:03

na początku ... FREEROLL ... FREEROLL ... FREEROLL

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 06 wrz 2012, 14:11

Dokładnie tak jak napisał wiciu-ck nie graj za długo na wirtualną kasę bo to tylko strata czasu. Jak sam zauważyłeś w tego typu grze pełno maniaków, którzy o prawdziwej grze nie mają większego pojęcia. Jeszcze po przegraniu paru rozdań z nimi, mógłbyś zacząć ich naśladować.. Możesz rozpocząć od freerolli oraz znajdź room z dobrą ofertą na naszym forum gdzie mamy dobry rake back, możesz wpłacić tam jakąś początkową kasę. Korzystaj tam z promocji startowych danego roomu, rejestruj się też na inne roomy z forumowych bannerów, dzięki czemu będziesz miał dostęp do prywatnych darmowych forumowych turniejów lub turniejów z niewielką opłatą(nie masówek). Nie przegap dobrze płatnych turniejów freeroll dla nowych graczy, do których masz dostęp przez określony czas(zależy od pokoju np. 2 turki co tydzień). Ogólnie grać i powiększać bankroll z freerolli oraz prywatnych turków, po czym grać odpowiednie stawki do posiadanego bankrolla, żeby go szybko nie stracić. Cały czas się doszkalać, czytać artykuły, książki, strategie etc., a jak czegoś nie wiesz to pytaj na forum - na pewno dostaniesz odpowiedź na każde pytanie :smile:

powodzenia ;)

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 06 wrz 2012, 14:50

vanKlief pisze:na początku ... FREEROLL ... FREEROLL ... FREEROLL

bez sensu, strata czasu i mizerne szanse na zbudowanie jakiegoś rolla.
freeroll, można zagrać by sie do softu przyzwyczaić

yeety
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: yeety » 06 wrz 2012, 15:58

Czego bez sensu. Ja zaczynałem grać na freerollach, teraz przeniosłem się na SnG (DoN) i jak na razie wychodzę na mały plus. Dzięki freerollom miałem okazję nabrać doświadczenia w grze i to doświadczenie wykorzystuje teraz w turniejach SnG.

pawlik1992
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: pawlik1992 » 06 wrz 2012, 16:09

ja an freerolach ugrywam bilety a pozniej gram za nie i interes się krci :)

yeety
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: yeety » 06 wrz 2012, 18:10

No i o to chodzi, bez biletów jest ciężko początkującym. Jak nie mam biletu to za prawdziwą kasę nie gram.

Awatar użytkownika
magik89z
-#VIP
-#VIP

Postautor: magik89z » 06 wrz 2012, 22:01

yeety nie chce Ci psuc dobrego sposobu na siano ale granie don to totalna glupota , zostaly stworzone tylko po to zeby nabijac rake dla operaratorow, w jednym wygrasz w drugim przegrasz jestes na 0 i dwie oplaty do tylu , a grajac zwykle sng takie na 10 osob zagrasz jeden , przegrasz tez jestes na 0 a jeden buyin zaoszczedzony zajmiesz 3msc ma podowjenie buyina czyli tak jak w don, a nuz uda ci sie zajac 1 i masz 5 razy buyin czyli jestes ladnie do przeodu , uwazaj jak chcesz ale dony to najgorsze zlo dla graczy jakie wymysli operatorzy pokerromow.

yeety
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: yeety » 07 wrz 2012, 10:21

Na razie nie narzekam, sałata wpływa na konto i póki co ten sposób jest opłacalny. Jak będzie na dłuższą metę ? Zobaczymy

Awatar użytkownika
dzienny
-#aktywny
-#aktywny

Re: Kilka pytań początkującego gracza...

Postautor: dzienny » 08 wrz 2012, 12:12

brunetkaxd pisze:Mam jeszcze kilka pytań;
-Czy początki są trudne?,
-Jak wyglądał wasz początkowy zysk i jak wygląda teraz? Ile na początku swojej przygody z pokerem wygrywaliście?
-Czy używacie programów wspomagających? I czy bez nich da się wygrywać?
-Czy gracie kilka turniejów na raz aby zwiększyć swój zysk?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Powiem Ci, jak to ze mną było/jest:

1. Jeżeli nie zaliczasz się do ułamka procenta geniuszy, to w każdej dyscyplinie sportowej na początku jest ciężko. Trzeba być wytrwałym i chętnym do nauki, by w dalszym czasie, czerpać korzyści z tego, co się nauczyłeś/wytrenowałeś.

2. Mój początek był dość marny. Wpłacone pierwsze 15$, szybko się skończyło. Jednak mając kilka centów, udało mi się nieźle wypaść na turnieju, który spowodował, że zacząłem odrabiać straty. W tej chwili gram na kilku poker roomach i jestem na plusie.

3. Na początku używałem, ale jakość nie przypadło mi to do gustu. Pewnie do końca nie umiałem w pełni korzystać z tych programów. Warto jednak spróbować, tym bardziej, że są 30 dniowe, darmowe wersje. Sprawdź sam.

3. Maksymalnie grałem 4 turnieje na raz. Ale to nie dla mnie. Tym bardziej, że oprócz pokera, bawię się również w bukmacherkę i jak gram, to również latam po stronach by coś obstawić. Nie polecam takiego podejścia do pokera, no ale ja nie mogę się powstrzymać :)

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 08 wrz 2012, 12:23

magik89z, ja pier...
w temacie o zoom/fast titanum napisał, że każdy na forum może się wypowiadać, ale ja bym dołożył klauzule, że z sensem...
To co Ty piszesz w tych 2 tematach sensu nie ma. Nie znasz się? Nie pisz! Albo przynajmniej daj adnotację "moim zdaniem; w moim przekonaniu" bo wpędzasz ludzi w błąd.
Na DoN da się się zrobić nawet >10% ROI a to, że Ty nie umiesz jak już pisałem w tamtym temacie niczego nie zmienia.

No offense, ale podkurw... mnie dziś :P

Awatar użytkownika
magik89z
-#VIP
-#VIP

Postautor: magik89z » 08 wrz 2012, 12:35

w donach nie szlo mi zle ale nie powiesz mi ze dony sa bardziej profitowe od swyklych sngs.
dobra w takim razie moim zdaniem dony sa zdecydowanie mniej profitowe od zwyklych sng, chociaz sa dobre dla poczatkujacyh tez je gralem na poczatku ale potem zaczalem grac zwykle sng i profit na donach a sng nieporownywalny.

Awatar użytkownika
dzienny
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dzienny » 08 wrz 2012, 16:06

Ja na DoNach zarabiam najwięcej, ale to tylko dlatego, że gram ich w stosunku do innych turniejów, jakieś 80%. Ogólnie jest to fajna zabawa, zwłaszcza dla początkujących, gdyż połowa graczy jest w kasie.

Jednak na początek, polecałbym jakiś freerollek, na którym złapiesz doświadczenie, a zarobioną kasę, będziesz mógł przeznaczyć na turki, które Cię interesują.

Odradzam Ci gry cashowe po złożeniu depozytu. Lepiej nabrać doświadczenia, zanim zabierzesz się za bezpośrednie zarabianie/tracenie kasy. Ja właśnie od razu zabrałem się za cashówki i rozdałem prawie całą kasę, którą potem mozolnie odrabiałem we freerollach i tanich turniejach.

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 08 wrz 2012, 16:31

magik89z pisze:yeety nie chce Ci psuc dobrego sposobu na siano ale granie don to totalna glupota , zostaly stworzone tylko po to zeby nabijac rake dla operaratorow

gościu co Ty masz z tą prowizją?? poważnie cały czas myślisz o niej i boli Ci jej płacenie? nie można tak na to patrzeć bo przez to można zwariować.... To jest coś co zawsze idzie w parze z grą i nie można sobie tak dobierać bo to po prostu złe myślenie...

Istnieją chyba gdzieś we wszechświecie roomy "no rake" poszukaj może tam będzie Ci się podobać....

Płacenie rake nie jest żadnym argumentem przeciwko grze jakiejkolwiek odmiany pokera... czasem nawet jeszcze jest porządane dla rakeback prosów, np. właśnie na donach można najlepiej wyjść będąc rakebackpro,

co do donów to tam sama nazwa mówi double or nothing więc będąc rybką pewniejszy profit jest zawsze lepszy.. SNG wcale nie są takie łatwe, może i masz w nich wyniki ale chyba mówimy teraz o graczasz początkujących tak? to jak taki gracz ma regularnie wygrywać w grze w której są aspekty gry w początkowej sredniej i końcowej fazie? ma znać odpowiednie zachowania w fazie bubble? DON'y są znacznie łatwiejsze jeżeli chodzi o wymagania stawiane graczowi...

Awatar użytkownika
magik89z
-#VIP
-#VIP

Postautor: magik89z » 08 wrz 2012, 17:12

ja sie zrobie takim prosem ze dostane naprwde ladny rakeback to przestanie mi przeszkadzac ;)
nie no wime ze tez rakeback musi byc bo z czegos sie pokerroomy musze utrzymac i z czegos tworzyc guaranted pule w turkach i na freerolle , ale popsortu nie lubie jak mi jakis % od kasy znika :)

Awatar użytkownika
magik89z
-#VIP
-#VIP

Postautor: magik89z » 08 wrz 2012, 17:32

a co do roomow no rake to jest betraiser poker z tym ze tam zazwyczaj sa tylko 2-3 stoly aktywne i microstawki , tam zamiast rake placisz 1e od kazdej wyplaty.
a napisalem w poscie wyzej ze dla poczatkujacych rzeywiscie dony sa niezlym wyjsciem

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 08 wrz 2012, 18:32

już teraz się nie przejmuj ;) nikt nie lubi jak mu się coś zabiera ale spróbuj myśleć tak że te pieniądze nigdy nie były Twoje ;p

roomy bez rake to właśnie takie pustki zero turniejów zero graczy... sahara :razz:

Awatar użytkownika
dzienny
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dzienny » 08 wrz 2012, 21:02

Ja tam nie mam nic przeciwko rake. Dzięki niemu, strona funkcjonuje profesjonalnie, bo jest rentowna, a do tego część tych pieniędzy jest przekazywana do puli gwarantowanej. No i do tego freerolle. Jak dla mnie, rozsądny rake, jest tylko na korzyść poker roomu.

blade08111991
-#VIP
-#VIP

Postautor: blade08111991 » 09 wrz 2012, 12:31

Ludzie co wy z rake? jak nie bedzie rake nie bedzie bonusów anie freeroli . I Operator musi zaraiac. To nie Caritas ani czeerwony krzyz...

siweropoulos
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: siweropoulos » 09 wrz 2012, 14:41

Wiadomo, ze rake musi byc, ale tez fajnie, ze jest room, w ktorym mozna pograc bez ;) Czasem jak gra sie 1v1 casha gdzies, to do przodu jest tylko room :p

RadixTB
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RadixTB » 10 wrz 2012, 20:03

Ja jestem początkujący i też wygrywam na DoN dość regularnie także uważam że są to ciekawe turnieje

jarmek
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: jarmek » 24 wrz 2012, 21:20

najważniejsza zasada - nigdy nie wchodź na turnieje / nie graj na cashówkach przekraczających Twój bankroll
początek ma prostą zasadę kierujesz się tym żeby nie zbankrutować a nie żeby wygrywać gruby szmal w tym drugim przypadku szybko spadasz do 0

Awatar użytkownika
Dawid84
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Dawid84 » 25 wrz 2012, 00:00

jarmek pisze:najważniejsza zasada - nigdy nie wchodź na turnieje / nie graj na cashówkach przekraczających Twój bankroll
początek ma prostą zasadę kierujesz się tym żeby nie zbankrutować a nie żeby wygrywać gruby szmal w tym drugim przypadku szybko spadasz do 0

a da się grać na cashówkach na limitach wyższych od posiadanego bankrolla? ciekawe rzeczy piszesz kolego, doprawdy

Wróć do „Podstawy pokera”