jak to jest z tymi kolorami ??

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
spak
-#zwykly
-#zwykly

jak to jest z tymi kolorami ??

Postautor: spak » 14 lut 2009, 22:20

dlaczego czasami kiedy dwie karty remisują, to czasami na kolorze jest split a czasami nie ?? moze mi ktos to wytlumaczyc :razz:

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 14 lut 2009, 22:26

W przypadku koloru split jest tylko wtedy, gdy na stole leży 5 kart w tym samym kolorze, a nikt z grających nie ma w ręku karty w tym kolorze. Lub ewentualnie ma niższą kartę od tych na stole.
Czyli na przykład na stole leży 4,6,T,J,A w kierach, a nikt kierów nie ma to jest split.
Lub na stole leżą te same karty 4,6,T,J,A w kierach, grają dwie osoby, i jedna ma na przykład 2 kier, a druga 3 kier. To i tak będzie split bo dla obu najlepszy układ to będzie właśnie ten co leży na stole.
Innego wyjścia nie ma :P Chyba że coś pominąłem. Jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi:P

spak
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: spak » 14 lut 2009, 22:31

ale mi nie chodzi o kolor czyli flush, tylko jak np. na stole lezy A i cos jeszcze, dwie osoby maja w rece A, i albo mi sie wydaje albo moze cos krece, czasami kolor decydowal kto wygrywa, moze byc cos takiego, :?:

Awatar użytkownika
SheepHappends
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SheepHappends » 14 lut 2009, 23:39

w takim wypadku (jesli kazdy ma tylko 1pare A) dziela sie pula.jest cos takiego jak starszosc koloru ale tylko ma to zastosowanie przy wyznaczeniu rozdajacego

Altey
-#VIP
-#VIP

Postautor: Altey » 14 lut 2009, 23:51

SheepHappends namieszałeś strasznie. Jakie wyznaczenie rozdającego?
Koledze chodzi o to czy jeśli 2 graczy ma karty takie same np. AK i na stół wychodzi Axxxx to czy kolor asa ma znaczenie. I tutaj odpowiadam. Kolor asa nie ma znaczenia. Wygrywa gracz który ma asa i wyższy kicker lub np ma asa kier a wszystkie "x" czyli reszta kart na stole są w kieru. To znaczy jeśli ty i rywal macie AK i na środek wychodzi Axxxx i żaden z was nie ma asa w kolorze reszty kart na stole to wtedy jest split pot.

spak
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: spak » 16 lut 2009, 22:10

a moze mi ktos wytlymaczyc cos takiego na stole jest
:9c , :2h , :6c, :Jh, :9d

pierwszy z graczy ma 4c , :Ah
a drugi :5c, :Ac i byl split

a innym rozdaniu bylo cos takiego

:6c, :As, :8d, :3s, :10d

pierwszy z graczy ma :Ah, :7h
a drugi :Ad, :9d
i tutaj wygral drugi gracz dlaczego ??

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 16 lut 2009, 22:16

spak pisze:a moze mi ktos wytlymaczyc cos takiego na stole jest
9c, 2h, 6c, Jh, 9d

pierwszy z graczy ma 4c, Ah
a drugi 5c, Ac i byl split

a innym rozdaniu bylo cos takiego

6c, As, 8d, 3s, 10d

pierwszy z graczy ma Ah, 7h
a drugi Ad, 9d
i tutaj wygral drugi gracz dlaczego ??

proste - w hold'em liczy się najsilniejszy 5 KARTOWY układ wybrany z 7 kart (2 na ręku i 5 na stole), czyli w pierwszym przypadku 2 graczy miało układ wyglądający tak: 99AJ6 i był podział puli a w drugim przypadku gracz 1 miał AA1087, a gracz 2 AA1098 czyli kickerem były tutaj u gracza 1 - 7 a dla gracza 2 - 9 i gracz 2 wygrał :)

spak
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: spak » 16 lut 2009, 22:19

aaaa teraz czaje, dzieki stary za wytlumaczanie, bo ja ciagle myslalem ze moze kolory maja tutaj jakies znaczenie :razz:

Wróć do „Podstawy pokera”