Mam takie śmieszne pytanie, zawsze mnie to zastanawiało, ale nie potrafiłem do tej pory tego sformułować.
Załóżmy, że przeprowadzam analizę swoich statystyk w HEM. Dochodzę do wniosku, że jakaś akcja podejmowana przeze mnie przynosi straty. Czy powinienem zaprzestać tej akcji czy starać się ją zmodyfikować i na jakiej podstawie wybrać co zrobić?
Przykład 1: widzę, że granie trouble hands na wczesnej pozycji przyniosło mi w ciągu ostatnich 20k rąk stratę -500bb. Czy powinienem po prostu zacząć foldować trouble hands na wczesnej pozycji? Oszczędziłbym w 500bi w najbliższych 20k rąk. Ale czy to jest najlepsze możliwe podejście? Z analizy wynika, że przegrałem więcej niż wygrałem, ale coś jednak wygrałem na tych rękach, czy jest sposób żeby wykorzystać equity trouble hands na wczesnej pozycji jednocześnie minimalizując straty czy też to co wygrałem na tych rękach było nierozerwalnie związane z kosztem, który był wyższy?
Przykład 2: chciałbym pokazać, dlaczego mam w ogóle wątpliwości w tej kwestii na przykładzie prostego błędu, który można popełnić przez zbyt płytką analizę. Załóżmy, że widzę, że grając z blindów tracę dużo. A więc podejmuję decyzję o tym, że będę zawsze foldował blindy. Efekt: tracę jeszcze więcej bo wyszedłem z błędnego założenia, że ciągłe foldowanie blindów ma EV=0, a tak nie do końca jest.
W przykładzie 1. też mogę podać negatywny skutek foldowania tych trouble hands na EP, który nie jest widoczny od razu: będę miał wizerunek bardziej tight i to może zmniejszyć moje wpływy z dobrych układów w ciągu najbliższych 20k rąk. Więc zacznę foldować TH na EP i za 20k rąk zobaczę, że jestem na 0 czyli lepiej niż ostatnio, ale ciężko mi będzie zauważyć, że w tym samym momencie obniżyły się moje zarobki z premium hands na EP. Oczywiście wszystko jest powiązane ze sobą więc może powiększyły się jedocześnie moje wpływy z 2nd barrel z powodu mojego "nowego" wizerunku. Ciężko pewnie o jednoznaczną odpowiedź, ale chciałbym zobaczyć co o tym sądzicie.
Jak skutecznie naprawiać leaki?
-
samol
- -#VIP

foxx, na niskich stawkach nie przejmuj się balansowaniem gry na UTG.
Ludzie tego nie obserwują.
Na wyższych stawkach wykorzystują ludzie do balansowania suited connectory, a nie TH. Te drugie są słabe do rozgrywania.
Balansowanie gry robi się w ten sposób, mały przykład:
AA, KK, AK - razem 40 kombinacji.
Dorzucasz 76s, 87s 98s - 12 kombinacji. Czyli Twój raise w około 20% to jest blef. Zakres rąk wciąż masz bardzo Tight, więc mało kto zdecyduje się na light 3bet, a w razie, gdy będziesz grać na flopie ze swoimi connectorami masz niesamowicie ukrytą rękę. W szczególności przed graczami, którzy ślepo wierzą w statystyki. Wklejam to jako ciekawostkę. Na te stawki to niepotrzebne tylko ładowanie się w kłopoty.
Więc się nie obawiaj, że zły wniosek wyciągnołeś - TH się nie rozgrywa ze wczesnej na FR
Żeby uniknąć błędów w analizie musisz zrobić głębszą. Sprawdzić poszczególne rozdania, czy oby na pewno jedyne wyjście, aby wyjść z tarapatów to był fold preflop. Jeśli tak to usuń tą rękę ze swojego zakresu.
Ogólnie ty wychodzisz z trochę błędnego założenia. Masz szeroki zakres i chcesz zawężać go do rąk, które wygrywają. Robi to się w odwrotną stronę. Zaczynasz od zakresu Tight i jeśli dana ręka przynosi zysk poszerzasz swój zakres. Do momentu, aż któryś układ kart będzie przegrywający.
Ludzie tego nie obserwują.
Na wyższych stawkach wykorzystują ludzie do balansowania suited connectory, a nie TH. Te drugie są słabe do rozgrywania.
Balansowanie gry robi się w ten sposób, mały przykład:
AA, KK, AK - razem 40 kombinacji.
Dorzucasz 76s, 87s 98s - 12 kombinacji. Czyli Twój raise w około 20% to jest blef. Zakres rąk wciąż masz bardzo Tight, więc mało kto zdecyduje się na light 3bet, a w razie, gdy będziesz grać na flopie ze swoimi connectorami masz niesamowicie ukrytą rękę. W szczególności przed graczami, którzy ślepo wierzą w statystyki. Wklejam to jako ciekawostkę. Na te stawki to niepotrzebne tylko ładowanie się w kłopoty.
Więc się nie obawiaj, że zły wniosek wyciągnołeś - TH się nie rozgrywa ze wczesnej na FR
Żeby uniknąć błędów w analizie musisz zrobić głębszą. Sprawdzić poszczególne rozdania, czy oby na pewno jedyne wyjście, aby wyjść z tarapatów to był fold preflop. Jeśli tak to usuń tą rękę ze swojego zakresu.
Ogólnie ty wychodzisz z trochę błędnego założenia. Masz szeroki zakres i chcesz zawężać go do rąk, które wygrywają. Robi to się w odwrotną stronę. Zaczynasz od zakresu Tight i jeśli dana ręka przynosi zysk poszerzasz swój zakres. Do momentu, aż któryś układ kart będzie przegrywający.
-
foxx
- -#aktywny

W takim razie trzeba mieć niesamowitą świadomość własnych zakresów i sposobu modyfikacji ich w zależności od warunków na stole żeby móc świadomie podjąć decyzję typu "dorzucę KJo na MP przy takich a takich graczach na stole"... Muszę się zająć optymalizacją moich zakresach bo to zaniedbałem.
Z tym tight image chodzi mi o to, co chyba robią gracze już na NL2 - patrzą na HUDa i widzą 14/12 i są mniej skłonni do zabawy ze swoimi A4o, tak mi się wydaje.
Z tym tight image chodzi mi o to, co chyba robią gracze już na NL2 - patrzą na HUDa i widzą 14/12 i są mniej skłonni do zabawy ze swoimi A4o, tak mi się wydaje.
-
Robal666
- -#pretendent

-
masaker
- -#VIP

Wiesz zasadniczo, jeśli to rzeczywiście niskie stawki to nie ma sensu pchać się z rękoma które nie przynoszą zysku. W przyszłości powiedzmy wspomniane A9 możesz się przyjżeć dokładnie ręka po ręce i sprawdzić czy jesteś w stanie wyciągnąć z tej reki z ep +ev, ale z doświadczenia wiem, że żęby poprawiać swoją grę z daną ręką trzeba wskoczyć na naprawde wysoki poziom rozumienia pokera