Hold'em Manager - instrukcja użytkowania

Lektury zwiększające umiejętności oraz soft pokerowy pozwalający podejmować skuteczniejsze decyzje w czasie gry.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 07 mar 2012, 13:24

tak jak się normalnie ugrywa na punkty :lol:
na stronie HM/PT3 jest zakładka odnośnie takiego rodzaju 'zakupu'. Rejestrujesz się z ich linka do jakiegoś poker roomu, ugrywasz rake mniej więcej wartości programu i dostajesz klucze aktywacyjne. Gdzieś tam był temat już o tym.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 07 mar 2012, 14:00

odblokowujesz tym samy program dla siebie na mac czy możesz z niego korzystać tylko na niektórych roomach ? Czytałem ten wątek i nie wyjaśnia tego dokładnie

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 07 mar 2012, 15:02

nie bardzo rozumiem pierwszą część pytania, ale program masz na własność. Po prostu otrzymujesz klucz licencyjny tak jakbyś go normalnie zakupił. Używasz gdzie chcesz i jak chcesz (ba nawet 2 osoby mogą bo masz 2 klucze ;) )

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 07 mar 2012, 18:11

to mi wszystko wyjaśnia
niestety na oficjalnej stronie już nic nie mogę znaleźć

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 07 mar 2012, 18:54

HM
PT3

trzeba odważnie zagłębiać się tam gdzie jeszcze nikt nie dotarł :grin:

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 07 mar 2012, 20:52

hehehehe wyszedłem na laika
oczywiście to czytałem problem polega na tym że po primo mi to nie leży a po drugie primo nie mam konta chyba tylko na evereście :)
dzięki panie tak czy inaczej
skorzystam chyba z drogi najprostszej

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 13 mar 2012, 14:09

up
panowie jak długo czekaliście na licencję ?
Niestety popełniłem dwa błędy wypełniając kwity związane z płatnością i pojawił mi się komunikat o konieczności sprawdzenia transakcji przez support HM
Czekam cierpliwie to oczywiste ale może ma ktoś jakieś info i spotkał się z podobną kwestią ?

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 13 mar 2012, 14:45

A ja mam pytanie z innej beczki: gdzie zapisują się ręce, które HM z folderu historii pokerroomu wczyta do swojej bazy danych? Chcę zrobić backup rąk w razie jakiegoś formatu/popsucia się kompa i nie mogę znaleźć folderu z historią.

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 13 mar 2012, 16:17

W opcjach hand importing masz auto import folders, tam podczas dodawania folderów do autoimportu zaznaczasz czy chcesz robic archive tych hh +wybierasz gdzie ma byc robiony

chyba ze nie o to chodzi, to backup calej bazy danych możesz zrobić

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 13 mar 2012, 16:38

DO HM1
Najlepiej robić backup całej bazy danych i kopiować sobie gdzieś ten plik.
Potem w razie czego wczytujesz do czystej wersji HMa i jest ok.

Można też wejść do katalogu HM1, uruchomić DBCcontrolPanel, zaznaczyć bazę i wybrać import hands.

Oba sposoby wypróbowałem, działają poprawnie itp.

DO HM2
Tutaj kiepsko jest z tym wszystkim, nie rozpracowałem tego, dużo osób ma błędy przeróżne z importem, a nawet gdzieś czytałem że z backupem. Trzeba czekać na poprawki.

buba78
Jeśli wykonujesz przelew MB lub podobne szybkie to masz od razu na koncie w panelu HM, licencja zostaje ci ta sama którą masz (z darmowych wersji) tylko oni ją zapisują jako już normalną czyli że nie wygasa. Ja tak miałem w przypadku HM1, najpierw próba po 30 dniach wykupienie.
HM2 tak samo mi zostało.
Podsumowując masz wszystko w ciągu 1-2 godziny (potwierdzenia e-mail jeszcze przychodzą też).

Jak się pomyliłeś to musisz czekać. Może być długo skoro będą sprawdzać wpłaty na konto.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 13 mar 2012, 19:04

nie mają opcji wpłaty przez MB a przynajmniej nie znalazłem co mnie nieco wkurzyło
na stornie HM mam że niby wpłata aproved ale żadnego potwierdzenia na poczcie
poczekam jeszcze spokojnie bo nie ma co się nerwować na rzeczy na które nie mamy wpływu tak jak przegrywając AK z A6 kiedy na flopie ląduje K66 :)

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 13 mar 2012, 21:17

wiciu-ck pisze:DO HM1

Można też wejść do katalogu HM1, uruchomić DBCcontrolPanel, zaznaczyć bazę i wybrać import hands.

DO HM2
Tutaj kiepsko jest z tym wszystkim, nie rozpracowałem tego, dużo osób ma błędy przeróżne z importem, a nawet gdzieś czytałem że z backupem. Trzeba czekać na poprawki.

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić wiciu. Niestety często backup całej bazy danych może nie być do końca najlepszym rozwiązaniem. W bazie mogą powstać jakieś błędy i wszystko co w niej jest niestety nie będzie działało poprawnie po wgraniu jej od nowa.
Jestem tego świetnym przykładem. Moją jedyną opcją okazało się wgranie od nowa wszystkich rąk i edycja wszystkich turniejów od początku (jeszcze tego nie skończyłem tak btw)

Po auto imporcie HM przenosi ręce do ustawionego folderu. Defaultowo są to: HM1 C:\HMArchive a w HM2 C:\HM2Archive.

Proponuję każdemu co jakiś czas przenosić zawartość tych folderów w jakieś bezpieczne miejsce. W razie jakiś przykrych incydentów z bazą zawsze można wgrać świeże ręce za pomocą manualnego importu np. tylko z bieżącego roku.

BTW: Matko jaka tragiczna składnia tego posta :mrgreen: Sorry, ale się spieszę i nie mam czasu zmieniać:P

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 13 mar 2012, 23:08

Gns pisze:Proponuję każdemu co jakiś czas przenosić zawartość tych folderów w jakieś bezpieczne miejsce. W razie jakiś przykrych incydentów z bazą zawsze można wgrać świeże ręce za pomocą manualnego importu np. tylko z bieżącego roku.

Dokładnie o tym pisałem wyżej, po co ręcznie to robić - dodatkowa robota, lepiej od razu rozkazać tworzyć archiwum na innym dysku niż systemowy.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 13 mar 2012, 23:45

buba78 pisze:nie mają opcji wpłaty przez MB a przynajmniej nie znalazłem co mnie nieco wkurzyło
mają na pewno, bo ja tak niedawno kupiłem.
Od razu wszystko było aktywowane, tzn. dostałem key przypisany do konta i zarejestrowałem HM'a który do dziś bezproblemowo hula.
Musiałeś gdzieś przeoczyć tę opcję płatności.

Btw. dzięki za odpowiedzi odnośnie folderu w którym się zapisuje historia :tak:

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 14 mar 2012, 18:28

Sliwa, ale wiesz mi chodzi też o backup na jakimś zewnętrznym nośniku. Ja np. mam dysk zew. 500 gb na który wrzucam co jakiś czas wszystkie moje rzeczy. Mam HDD jakiś 4 letni i wolę mieć pewność że na raz nie stracę wszystkiego co mam na kompie. Wiadomo, że nie raz komuś padł dysk i lipa po plikach :)

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 14 mar 2012, 20:27

Gns pisze:
wiciu-ck pisze:DO HM1

DO HM2

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić wiciu. Niestety często backup całej bazy danych może nie być do końca najlepszym rozwiązaniem. W bazie mogą powstać jakieś błędy i wszystko co w niej jest niestety nie będzie działało poprawnie po wgraniu jej od nowa.
Jestem tego świetnym przykładem. Moją jedyną opcją okazało się wgranie od nowa wszystkich rąk i edycja wszystkich turniejów od początku (jeszcze tego nie skończyłem tak btw)

Masz rację oczywiście.
Tzn przy migracji z HM1 do HM2 tak są kłopoty z przeniesieniem bazy
Np. jak ktoś gra na Ongame to trzeba ręcznie wypełniać dane jeśli się nie dojdzie do FT i głównie chyba to się nie zgadza - przy migracji. Może też i inne rzeczy.
Wiadomo jak coś się stanie z plikiem bazy danych lub są błędy (nie tylko w HM) to jasne że nie ma innej opcji jak tylko archiwizować rozdania.
Ja pisałem tylko o użytkowaniu HM1 lub HM2 - nie licząc błędów z migracją pomiędzy programami
Najlepiej obie rzeczy robić, nie zajmuje wiele a może dużo pomóc kiedyś :)

luki1118
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki1118 » 22 mar 2012, 17:25

Czy HM2 pokazuje statystyki graczy również podczas gry turnieji sng? Korzystam z triala i wyświetlają się statystyki tylko podczas casha.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 22 mar 2012, 20:34

luki1118 pisze:turnieji
turniejów* :)

I tak, wyświetla statystyki. Tzn. poprawnie skonfigurowany powinien na bieżąco wyświetlać staty.

luki1118
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki1118 » 23 mar 2012, 00:53

Ok luźno. To spróbuje to ogarnąć. Zastanawiam się nad zakupem ale mam spore wątpliwości. W wersji trial zdarzają się co chwile błędy i wyłącza mi program. Na razie gram sity na 8 stołów więc mi nie jest zbytnio potrzebny ale mam zamiar niedługo wbić się na wyższy limit i jakiś hud mógłby być przydatny.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 23 mar 2012, 09:43

grasz sity na 8 stołów i hud Ci nie potrzebny? Chyba nie obserwujesz wszystkich stołów bez problemu (jak tak to szczerze podziwiam ;) )? A jeżeli nie, to nie zmieniasz zasięgu w zależności od typu gracza? Jaki to limit w takim razie?

luki1118
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki1118 » 23 mar 2012, 15:17

Gram Fifty za 1,5$ zagrałem w przeciągu dwóch tygodni około 700 takich turniejów i mam oznaczone sporo regów i fishów co pozwala mi dostosować zasięg do odpowiedniego typu gracza. Zacząłem od 4 stołów potem przeszedłem na 6 teraz na 8. Są to dosyć luźne turnieje ITM mam 63% więc powoli buduje rolla. Poziom jest dosyć niski. W najbliższym czasie mam zamiar wbić na 3,5$ też fifty. Spodobały mi się te turnieje bo są dosyć szybkie (ok. godziny), łatwe do ogrania i profitowe. ROI mam około 12% to może niezbyt wybitne osiągniecie ale jak na mój poziom zadowalające. Dla odskoczni od monotonii takiej gry wbijam na sity 1,5$ knockout 90os. też polecam. Wracając do HM2 zna ktoś stronę gdzie jest opisane jak go poprawnie skonfigurować?

Pawel_krk
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pawel_krk » 24 mar 2012, 17:03

Witam! Przeczytalem caly temat, ale wciąż mam duzy problem z Hold'em Menager 2. Mianowicie nie wyswietla mi huda w heypoker-brak-polskiej-licencji!. Pokazuje mi historie rak w Active Session. Wydaje mi sie, ze wszystko dobrze ustawiłem. Mam polska wersje heypoker-brak-polskiej-licencji!. Chciałem przeinstalowac na angielska tzn. odinstalowalem heypoker-brak-polskiej-licencji!, zmienilem wersje jezykowa na stronie heypoker-brak-polskiej-licencji! na angielska oraz wybralem jezyk instalacji na angielski. Mimo to lobby wyswietla mi sie w jezyku polskim. Dziekuje z gory za pomoc.

Pawel_krk
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pawel_krk » 26 mar 2012, 15:21

Zaczelo działać, gdy w table finder przesunąłem krzyżyk na stół, w ktury aktualnie grałem, lecz gdy włączam nowy stół HUDa wciąż nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pawel_krk
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pawel_krk » 30 mar 2012, 16:33

Ok Pomogło zainstalowanie angielskiej wersji :mrgreen:

materlo
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: materlo » 11 maja 2012, 19:43

Mam problem z HM2 na party-brak-polskiej-licencji! Poker, hud się wyświetla jakoś porozrzucany na całym oknie kompletnie nie przy odpowiednich graczach i do tego jak chce poustawiać sobie PPM to na drugim stole automatycznie mi się przesuwa. party-brak-polskiej-licencji! wersja angielska.

Wróć do „Książki i programy pokerowe”