gra satelit z R

Ogólne strategie pokerowe do stosowania w grze live jak i w sieci
oldboy64
-#zwykly
-#zwykly

gra satelit z R

Postautor: oldboy64 » 28 wrz 2011, 10:23

witam interesuje mnie jak powinno się grać satelity z R a właściwie chodzi o ilość ewentualnych R w stosunku do wygranej

Awatar użytkownika
dadzio10
-#VIP
-#VIP

Postautor: dadzio10 » 28 wrz 2011, 13:37

Ja gram satelity 1R na początku aby mieć double stacka i potem zależnie od stacka ale w 90% przypadków biore 1A

jak przegram na podwójnym stacku to już więcej nie gram tej satelity . Turnieje gram podobnie z tym ,że tam chcę się bardziej nabudować , grać luźniej czasami nawet 6R się zdarzy ale w satelicie raczej nie warto

Jak gramy satke za 5.50 do turka za 55 to nie opłaca się moim zdaniem brać więcej niż [1R1A] bo dużo inwestujemy i nie wiem czy nie lepiej się wkupić bezpośrednio. ja więcej niż 15$ w satce za 5$ do turnieju za 55$ nie wydam ; )

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 28 wrz 2011, 18:24

oldboy64, to wszystko zalezy od stosunku wygranej do BI. W turnieju gdzie wpisowe jest 1$, a pakiet wart 100$, nalezy wziac znacznie wiecej rebuy niz w turnieju o takim samym wpisowym ale z wygrana 10$.

Generalnie zasada tak - im wyzsza nagroda tym wiecej rebuy potrzeba, bo trzeba grac mega agresywnie by sie nabudowac przed koncem rebuy i miec jakas szanse. Ciezko tu podac dokladne wyliczenia, ale w moim przypadku byloby to z 15% wartosci nagrody (czyli 1,5 rebuy gdy nagroda jest 1/10 i 15 rebuy jesli jest warta 1/100).

Nie zgodze sie za to z dadzio10, co do szczegolow. Podwojny stack na poczatku nie jest do niczego potrzebny. Co Ci da podwojny stack skoro tylko Ty bedziesz go mial na stole? Warto z podwojnego stacku skorzystac, ale w sytuacji gdy na stole masz przynajmniej 3+ osoby ktore maja wiecej niz Ty zetonow. Mi wielokrotnie udawalo sie dzieki temu tego 1 rebuya przyoszczedzic.

I nie zgodze sie tez co do addona. ADDON bierzemy ZAWSZE gdy mamy szanse na zwyciestwo. Bez wgzledu na to jak duzo mamy zetonow - w addon zawsze warto zainwestowac. Addona nie bierzemy tylko wtedy gdy mamy bardzo maly stack - wtedy turniej spisujemy na straty i nie ma sensu tu dalej inwestowac.

PS. Nie kazdy zdaje sobie sprawe ze matematycznie jest spora roznica miedzy wzieciem 6 rebuy w jednym turnieju, a np. 2 w trzech turniejach. Pierwsza opcja jest gorsza, bo kazdy kolejny rebuy bierzemy w trudniejszej sytuacji (przeciwnicy maja wiecej zetonow, bo juz od nas je wczesniej wygrali, albo od innych). Dlatego ilosc rebuy nie uzaleznialbym od bankrolla, ale wlasnie od sytuacji na stole. Nie warto brac rebuy za wszelka cene. I gdy rebuy da nam na start mniej niz 1/3 sredniego stacku - turniej odpuscic i zagrac podobny od poczatku.

oldboy64
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: oldboy64 » 29 wrz 2011, 09:11

dzięki panowie za info coś mi to dało i myślę że wykorzystam wasze rady zyczę dużych wygranych

Awatar użytkownika
dadzio10
-#VIP
-#VIP

Postautor: dadzio10 » 29 wrz 2011, 12:03

Nie zgodze sie za to z dadzio10, co do szczegolow. Podwojny stack na poczatku nie jest do niczego potrzebny. Co Ci da podwojny stack skoro tylko Ty bedziesz go mial na stole? Warto z podwojnego stacku skorzystac, ale w sytuacji gdy na stole masz przynajmniej 3+ osoby ktore maja wiecej niz Ty zetonow. Mi wielokrotnie udawalo sie dzieki temu tego 1 rebuya przyoszczedzic.

Bardzo dużo osób gra na podwójnym stacku mogą mnie zaraz przesadzić na inny stolik ktoś na podwójnym zagra allina a ja akurat dostane AA i nie zdążę zrobić rebuya ; p

Powiedzmy startowy jest 1,5k gramy na podwójnym idą 2 alliny my na 3 wchodzimy i wygrywamy (przeciwnicy mają 1.5k ) a my mamy 3k wtedy mamy już 6k a nie 4.5k i to jest znacząca różnica w późniejszej fazie np. po Addonach dodatkowo w fazie rebuy możemy już grać spokojniej . Właśnie ten 1R na początku moim zdaniem daje bardzo bardzo dużo. jak blindy dojdą do 50/100 mamy super stacka kolo 60bbs a nie 45 ; p

Jak nikt na stole nie gra na podwójnym to też biorę ponieważ wystarczy ,że pójdą alliny i już ktoś ma 3k ; p

Co do addona to chodziło mi tylko o satelity gdzie jesteśmy mega deep ja jak grałem satelite po addonach zostało 50osób było 23 wejściówki miałem 1 stack z dużą przewagą , było dużo shortów taka ekstremalna sytuacja ,że on nie jest opłacalny bo mamy na 100% wygraną satelitke nawet jak będziemy super tight :)

A tak to wiadomo Addon zawsze :) trochę źle to napisałem :mrgreen:

Wróć do „Strategie Pokerowe”