[NL][5$]Fisz czy mistrz ??:P

Analizy rozdań poker texas holdem z gier sit'n go 5-6 osobowych.
Malv20
-#aktywny
-#aktywny

[NL][5$]Fisz czy mistrz ??:P

Postautor: Malv20 » 24 lut 2008, 20:27

Witam dzisiaj grałem sobie turniej 6-osobowy NL Holdem i miałem przyjemność siedzieć przed bardzo ciekawym zawodnikiem (Franck6560):) Może krótki wstęp zaczynamy grać a on od razu all in preflop. Myśle sobie spoko oczywiście wszyscy fold. Później sie troche uspokoił ale wchodził w każde rozdanie i prawie zawsze podbijał na flopie. Nikt go nie sprawdził.

Seat 1: jona1337 ( 1,390 )
Seat 3: Feuersturm ( 1,750 )
Seat 5: cirupino ( 1,310 )
Seat 6: Malv20 ( 1,370 )
Seat 8: Franck6560 ( 1,845 )
Seat 10: iclaudius53 ( 1,335 )
iclaudius53 posts Small Blind 20
jona1337 posts Big Blind 40
Dealing cards
Your cards Ad Ts [Malv20]
Feuersturm folds
cirupino calls 40

Patrze i nagle widze AT na ręce. Jedna osoba przede mną sprawdziła początek turnieju to nie chciałem szaleć od razu i poszedł call.

Malv20 calls 40
Franck6560 raises 80
iclaudius53 folds
jona1337 folds
cirupino calls 40
Malv20 calls 40

Dochodzimy do flopa :)

Dealing Flop 3c 9h Ah
cirupino bets 40

Przede mną gość podbił co wygląda jak flush-draw mam top pair ze średnim kickerem szybki rzut oka na statystyki Franck'a i oto co widze :

saw flop : około 90%
bet flop :ponad 60%
Rozegraliśmy 12 rozdań. Myśle sobie ten to niczego sie nie boi :)

Dlatego postanowiłem wybrać slaw-playing i zobaczyć co sie stanie

Malv20 calls 40
Franck6560 raises 80
cirupino calls 40

hmm... Co teraz?? znowu wygląda jak flush-draw ale troche takie dziwne mimo wszystko zagranie. Dlatego chciałem zobaczyć jak zareaguje na coś takiego...

Malv20 raises 200 // około 2/3 obecnej puli
Franck6560 raises 320
cirupino folds

I teraz oczywiście widze u niego seta dwie pary czarne myśli... ale z drugiej strony to on ciągle podbijał dlatego znowu nie wiedziałem co robić. Sprawdzić ?? Ale co póxniej zobacze na turniej kiera i spasować?? Zeby nie mieć później problemów już zagrałem w ten sposób.

Malv20 goes All-in 1050
Franck6560 calls 890
Dealing Turn 3c 9h Ah 6d
Dealing River 3c 9h Ah 6d Jh
Franck6560 shows 2h 5h
winner-brak-polskiej-licencji! is Franck6560 2960
#EOG.

I odpadłem :D
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 18:03 przez Malv20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 24 lut 2008, 21:54

Popełniłeś błąd.

Nigdy nie graj slow takiej reki gdy jest draw do koloru.

I jeszcze jedno moim zdaniem - nigdy nie kieruj się statystykami w turnieju - nie warto i tym bardziej po takiej małej ilości rozdań i na tak małych blindach (ja sam na tych blindach mam widzialność flopa w granicach 60-80% oczywiście w darmowych i z małym buy in turkach)

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 24 lut 2008, 22:02

Moim zdaniem w tej wyjatkowej sytuacji nie popelniles bledu. (chociaz faktycznie powienienes zagrac bardziej agresywnie) Bo patrzac na statystyki tego gracza nawet gdybys wszedl all in na flopie to i tak by Cie sprawdzil, mozliwe ze im dluzej pozwalales mu ogladac karty tym bardziej upewniales go w jego coraz lepszej sytuacji wiec gdy pozostal tylko river a mu zostalo niewiele zetonow po prostu musial sprawdzic all ina zeby jak to ujales "nie mieć później problemów".
Taki typ gracza i jakbys nie zagral i tak by sprawdzil. Ja mowie na takich graczy ze szukaja zaczepki i ich styl w takich turniejach mozna okreslic nastepujaco "wchodze all in i albo mi sie uda i cos ugram a potem uspokoje gre albo odpadne i wezme udzial w nastepnym"...

Malv20
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Malv20 » 24 lut 2008, 22:11

Chyba troche źle to rozpisałem, ale cała akcja rozegrała sie tutaj na flopie :D Co jest w tym wszystkim najdziwniejsze praktycznie jedyne karty jakie wszyscy widzieliśmy przed all inem to był flop :D

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 24 lut 2008, 23:16

ej o co wam chodzi?? za malo agresywnie?? zagranie all in i wyciagniecie all in z typa z flush draw to zle zagranie? moim zdanem bardzo dobrze niestety typ jest RYBA i doszlo mu

Awatar użytkownika
rzepa
-#VIP
-#VIP

Postautor: rzepa » 25 lut 2008, 11:45

dedoel pisze:ej o co wam chodzi?? za malo agresywnie??

oczywiście , raise na preflopie ,
mocny bet na flopie , lub spory raise, by jego do koloru był nieopłacalny i był błedem

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 25 lut 2008, 14:19

i byl bledem, wyciagnal all in od typka ktory mial draw i mial sporo mniejsze szanse, ale bad beat.

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 25 lut 2008, 15:28

all-in na flope to bad beat, ale blad byl na pre-flopie - za malo agresywnie..

tryko

Postautor: tryko » 25 lut 2008, 16:05

Moim zdaniem już na flopie powinieneś ostro kolesia zgasić.

Malv20
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Malv20 » 25 lut 2008, 16:23

all-in na flope to bad beat, ale blad byl na pre-flopie - za malo agresywnie..
barthek

Tylko pytanie po co miałem podbijać na pre-flopie skoro wiedziałem ze i tak mnie sprawdzi. Wolałem zagrać spokojniej z tak agresywnym zawodnikiem. I zobaczyć flop bo pewne było że on i tak podbije bez względu na to co by sie pokazało na flopie. A jeśli bym nic nie trafił to zmuszony byłbym spasować.

Moim zdaniem już na flopie powinieneś ostro kolesia zgasić.
tryko

Flop z kolei zagrałem mało agresywnie (pierwszą runde licytacji na flopie)ponieważ, chciałem sie dowiedzieć czegoś więcej o sile ręki tego gościa. Jeśli by podbił nas jakoś ostro to znaczyłoby że coś tam ma ale woli nie oglądać turna ponieważ boi sie koloru. On z kolei wybrał najgorsze rozwiązanie ponieważ nie potrzebnie minimalnie podbijał. Wtedy utwierdził mnie w przekonaniu że ma tego drawa.
Natomiast tutaj było też z mojej strony ryzyko ponieważ gdyby sprawdził i na turnie wszedł kolor to ja bym musiał spasować i zmarnować top pair. Jednak przy agresywnych zawodnikach często w ten sposób ryzykuje, ponieważ później łatwo sie domyśleć co mają na ręce.

ckhontee
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: ckhontee » 25 lut 2008, 16:40

naprawde proponujecie reraise preflop z A10 offsuit na slabej pozycji (przynajmniej slabszej od podbjajacego)?? reka, ktora bardzo czesto ulega dominacji, do tego poczatek turnieju czyli 'tight is right'.

zastanawialbym sie czy w ogole z tym wchodzic... w dodatku na typa, ktory prawie na pewno na flopie podbije i dalej nie bedziemy wiedziec co ma - czy tylko draw czy moze A z lepszym kickerem.

natomiast rozumiem reraisa na flopie, mysle tylko, ze all-in byl jednak troche przesadzony i wlasciwie sprowokowany przez tego typa i jego ciagle podbijanie wszystkiego. w takiej sytuacji moim zdaniem racje bytu mialby all-in tylko z AK lub wiecej.
chyba, ze wyczytales u niego flush draw - w takim razie wedlug mnie sluszne zagranie.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 25 lut 2008, 16:50

Ja zgodze się z ckhontee. AT z takiej pozycji to jest fold, albo bardzo agresywne podbicie by wyeliminowac graczy z maginalymi rekami.

Absolutnie nie zgodze sie z dedoel. Koles mial 9 outsow (kolor) i dodatkowe 3 - strit. I to na flopie, wiec szansa podwojna. Ja jesli bym zalozyl ze nikt nie dopbiera do koloru to z tym rowniez bym kazdego all-in sprawdzil bo szanse wlasciwie byly rowne, a pot odds wieksze niz 50%.

Malv20
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Malv20 » 25 lut 2008, 17:56

glory
Koles mial 9 outsow (kolor) i dodatkowe 3 - strit. I to na flopie, wiec szansa podwojna. Ja jesli bym zalozyl ze nikt nie dopbiera do koloru to z tym rowniez bym kazdego all-in sprawdzil bo szanse wlasciwie byly rowne, a pot odds wieksze niz 50%.

Ok zgodze sie że koleś miał 9 outsów (kolor) i 4(strit) przyznam że nie zauważyłem tego strita, ale mimo wszystko czy szanse są równe ??

on ma w sumie 13 outsów ja mam reszte czyli 36 wszystko dzielimy przez 13 co daje nam
1 : 2,8 Możemy zaokrąglić do 3 żeby łatwiej było liczyć.
1 : 3.
spójrzmy na pot odds.

w momencie gdy podbijam 200 w puli było 300 + moje 200 = 500
czyli pot odds - 200 : 500 inaczej 1 : 2,5

1 : 2,8 szanse na wygraną
1 : 2,5 pot odds

Z tego widać że opłaca sie sprawdzić bo ryzyko jest do przyjęcia ale co dzieje sie dalej.
On mnie przebija o 140. Czyli pula wynosi 840. A ja wchodze all in czyli 1050. Po moim all in pula wynosi 1890 i kosztuje go 900 żeby sprawdzić czyli
pot odds 1 : 2.
szanse z kolei sie wahają w granicach 1 : 2,6 dla mnie (biorąc pod uwage turn i river)

Co z kolei na dłuższą mete wygląda tak : 1890 x 1 - 900 x 2,6 = 1890 - 2340 = - 450
Czyli sprawdzając all in z taką ręką jednak jesteśmy do tyłu.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 25 lut 2008, 20:07

Jak bysmy nie rozpatrywali tego zagrania ja bardzo ostroznie grywam z AT jezeli wogole wchodze do gry po mocnym podbiciu...

Wiec na przyszlosc od siebie odradzam grywanie AT po mocnym podbiciu preflop...

pozdrawiam!

Wróć do „Sit'n Go short handed”