Double or Nothing
-
Ethayy
- -#pretendent

Double or Nothing
Czy macie jakieś specjalne rady grając w tego typu turnieju?
-
Palnik
- -#pretendent

- sh4
- -#aktywny

Wahi pisze:a ja radze wrecz odwrotnie. Duzo bardziej pasywnie niz normalnie, szczegolnie jesli chodzi o alliny. W poczatkowej fazie pasujemy nawet QQ czy AK jesli ma dojsc d oallina preflop.
że niby co ??? pasowanie QQ ??? QQ, KK, AA luźny i spokojny allin. generalnie wszyscy murują ze słabymi kartami i tight agressiv z dobrą ręką.
ostatnio gram 10 - osobe DoN zwpisowym 2.40 i 5.50. moje spostrzeżenia są takie.
Stoły za 5.50$ są generalnie mega tight. wszyscy murują a na końcu jest festiwal all-inów. nie podoba mi się to. W przypadku stołów 2.40$ gracze są bardziej odważni. aczkolwiek zdarzają się wyjątki. moja taktyka polega na zrobieniu doubla-upa i później murowanie, chyba, że dostaję AA, KK, QQ, ewentualnie niższe pary jak pushuje shortstack. po podwojeniu staram się unikać allinów nie mając pary. każda para jest lepsza od Ax.
grałem 6os 5.50$ ale średnio mi szło, przerzuciłem się na 10 osobowe 5.50$ (trochę lepiej), ale zszedłem na 10os 2.40$ i tu narazie idzie mi całkiem nieźle. zysk jest mizerny, ale można powoli budować bankrola. w końcu poker to gra dla ludzi cierpliwych
- sh4
- -#aktywny

Wahi pisze:sam sobie zaprzeczasz. Wiesz czemu QQ pas? Bo jak w poczatkowej fazie przegrasz allina to tracisz wpisowe, a jak wygrasz to nie zawsze dojdziesz do platnych. Prosta matematyka, a jak wiadomo o przegrana z AX nie trudno.
wolę wchodzić w alliny z QQ na początku niż na końcu z any 2. te turki są w trybie turbo więc tu nie ma na co czekać. przy blindach 150/300 lecą alliny praktycznie w każdym rozdaniu.
odnośnie cierpliwości miałem na myśli budowanie bankrolla. spróbuj grać tight passive w turkach turbo albo speed. nie zdążysz odpalić allina bo blindy zjedzą całego stacka. nie twierdzę, że z w DoN trzeba rzucać non stop alliny, ale dobre karty trzeba starać się wykorzystywać. moje pary typu 99 88 z reguły przełamywały Ax, Kx.
-
SzaryPL
- -#aktywny

Lol chłopaki.... Wahi ma 100% racji. W pierwszej fazie DoNów QQ AK nawet czasem KK jest do zrzucenia. All iny pre flop to tylko z AA warto grać i to własnie z tego powodu o który wspomniał Wahi:"Bo jak w poczatkowej fazie przegrasz allina to tracisz wpisowe, a jak wygrasz to nie zawsze dojdziesz do platnych". grając z QQ na A z niższym kickerem niż dama gracie na około 71% szans. Po co? a jeśli rywal pokaże AK? Wtedy tylko 52%.
Pamiętajcie grając DoNy waszym zadaniem nie jest wygranie sita. Macie wejść do 3 czy 5. A to już zupełnie inaczej się osiąga. Wejście na all iny pre flop w początkowych fazach turnieju jest nie opłacalne jeśli nie macie asów. Wasze EV wzrasta przy all inach innych graczy również. Dajcie im się wyszaleć
Pamiętajcie grając DoNy waszym zadaniem nie jest wygranie sita. Macie wejść do 3 czy 5. A to już zupełnie inaczej się osiąga. Wejście na all iny pre flop w początkowych fazach turnieju jest nie opłacalne jeśli nie macie asów. Wasze EV wzrasta przy all inach innych graczy również. Dajcie im się wyszaleć
-
SzaryPL
- -#aktywny

- Sebola
- -#VIP

To i ja się wypowiem bo gram dużo tego typu turków.
Słuchajcie - tak jak są różne rodzaje turków tak sa różne rodzaje DoN. Bo przecież zupełnie inaczej zagracie w turnieju DoN na ipoker na 6 graczy w formule turbo- a inaczej w turku DoN 10-osobowym na paradise-brak-polskiej-licencji! w szybkości normal.
Jeśli chodzi o wszystkie turnieje DoN w formule normal- początki turnieju przy niskich blindach rozgrywam grając głównie pozycją i starając się jak najwięcej oglądać flopa. Tak żeby zbudować nawet lekką nadwyżkę stacka przed fazą wysokich blindów, a wszystko po to aby:
1. Mieć taki zapas stacka żeby nie bać się ukraść wysokich blindów jakimś podbiciem 2 lub 3xBB preflop z późnej pozycji
2. Mieć wizerunek LAG-a - żeby w razie trafienia jakiegoś monstera po flopie czy wysokiego pocketa preflop - nie bali się mnie sprawdzać (przy wysokich blindach zmieniam bowiem taktykę na Tight agressive bardzo rzadko aczkolwiek raz na jakiś czas próbując ukraść blindy takimi podbiciami jak w pkt. 1)
Jeśli chodzi o turnieje turbo - czy to 6-osobowe czy 10-cio - tam jednak prowadzę większą selekcję rąk nawet przy niskich blindach - bo przewagę nad przeciwnikami (oczywiście nie wszystkimi a tych których chcemy wyeliminować) można zbudować niekoniecznie nadbudowywaniem stacka - niejednokrotnie wystarczy go oszczędzać żeby mieć na tyle przewagę stacka nad 2 czy 3-ma przeciwnikami, żeby przy wyższych blindach terroryzować ich podbiciami 2 lub 3xBB preflop korzystając z pozycji.
Jeśli chodzi o Wasz spór - ja osobiście wysokie pockety przy niskich blindach rozgrywam dążąc do all ina. Często preflop tylko limpuję - czekając na podbicie kogoś z późniejszej pozycji, żeby postawić go na all inie. Jesli wszyscy dokładają do puli i wypada jakiś niebezpieczny flop to często odpuszczam. Po prostu w poczatkowej fazie wolę wykorzystać pocketa i się ewentualnie podwoić (fakt z większym czynnikiem ryzyka) niż tylko zgarnąć jakieś niskie blindy 30+15 czy 50+25 rzucając all in już preflop.
Fakt parę razy tak wpadłem nadziewając się przykładowo z QQ na KK czy AA - ale nigdy z Ax - bo jeśli ktoś tylko dołozy do puli i na flopie spadnie As to ja z QQ potrafię opuścić - natomiast all in preflop z Ax w turniejach DoN w poczatkowej fazie turniejów przy niskich blindach raczej nikt nie wchodzi samodzielnie - a tym bardziej nikt nie dołoży do mojego all ina
Słuchajcie - tak jak są różne rodzaje turków tak sa różne rodzaje DoN. Bo przecież zupełnie inaczej zagracie w turnieju DoN na ipoker na 6 graczy w formule turbo- a inaczej w turku DoN 10-osobowym na paradise-brak-polskiej-licencji! w szybkości normal.
Jeśli chodzi o wszystkie turnieje DoN w formule normal- początki turnieju przy niskich blindach rozgrywam grając głównie pozycją i starając się jak najwięcej oglądać flopa. Tak żeby zbudować nawet lekką nadwyżkę stacka przed fazą wysokich blindów, a wszystko po to aby:
1. Mieć taki zapas stacka żeby nie bać się ukraść wysokich blindów jakimś podbiciem 2 lub 3xBB preflop z późnej pozycji
2. Mieć wizerunek LAG-a - żeby w razie trafienia jakiegoś monstera po flopie czy wysokiego pocketa preflop - nie bali się mnie sprawdzać (przy wysokich blindach zmieniam bowiem taktykę na Tight agressive bardzo rzadko aczkolwiek raz na jakiś czas próbując ukraść blindy takimi podbiciami jak w pkt. 1)
Jeśli chodzi o turnieje turbo - czy to 6-osobowe czy 10-cio - tam jednak prowadzę większą selekcję rąk nawet przy niskich blindach - bo przewagę nad przeciwnikami (oczywiście nie wszystkimi a tych których chcemy wyeliminować) można zbudować niekoniecznie nadbudowywaniem stacka - niejednokrotnie wystarczy go oszczędzać żeby mieć na tyle przewagę stacka nad 2 czy 3-ma przeciwnikami, żeby przy wyższych blindach terroryzować ich podbiciami 2 lub 3xBB preflop korzystając z pozycji.
Jeśli chodzi o Wasz spór - ja osobiście wysokie pockety przy niskich blindach rozgrywam dążąc do all ina. Często preflop tylko limpuję - czekając na podbicie kogoś z późniejszej pozycji, żeby postawić go na all inie. Jesli wszyscy dokładają do puli i wypada jakiś niebezpieczny flop to często odpuszczam. Po prostu w poczatkowej fazie wolę wykorzystać pocketa i się ewentualnie podwoić (fakt z większym czynnikiem ryzyka) niż tylko zgarnąć jakieś niskie blindy 30+15 czy 50+25 rzucając all in już preflop.
Fakt parę razy tak wpadłem nadziewając się przykładowo z QQ na KK czy AA - ale nigdy z Ax - bo jeśli ktoś tylko dołozy do puli i na flopie spadnie As to ja z QQ potrafię opuścić - natomiast all in preflop z Ax w turniejach DoN w poczatkowej fazie turniejów przy niskich blindach raczej nikt nie wchodzi samodzielnie - a tym bardziej nikt nie dołoży do mojego all ina
- sh4
- -#aktywny

Szary przede wszystkim określ co rozumiesz pod pojęciem "początkowa faza turnieju". ja mam na myśli DoN na ipoker a te są w trybie TURBO, blindy rosną co 4 minuty. sprawdziłem kilka moich ostatnich DoN, od blindów 10/20 to 150/300 dostajesz jakieś 20-25 rąk. jak w tym czasie nie zwiększysz stacka powiedzmy ze 1500 do 2400-3000 to się zaczyna problem, bo kolejne blindy (łącznie 450) tak naprawdę załatwiają sprawę i wchodzisz allin nieraz z any 2.
ja będę się upierał przy swoim, że wysokie pary trzeba wykorzystywać i ci powiem, że prędzej z QQ sprawdzę allina preflop w pierwszej fazie, niż w dalszej (po wcześniejszym podwojeniu). Jak jestem podwojony to mogę zamulać, murować, wtedy właśnie czekam aż inni się wykończą. Poza tym mogę terroryzować shortstacki bo te ze słabą ręką raczej nie będa ryzykować.
nie oznacza to, że zawsze się podwajam na początku, za często wysokich par to ja nie dostaję, ale jak jest okazja to z reguły podejmuje ryzyko.
ja będę się upierał przy swoim, że wysokie pary trzeba wykorzystywać i ci powiem, że prędzej z QQ sprawdzę allina preflop w pierwszej fazie, niż w dalszej (po wcześniejszym podwojeniu). Jak jestem podwojony to mogę zamulać, murować, wtedy właśnie czekam aż inni się wykończą. Poza tym mogę terroryzować shortstacki bo te ze słabą ręką raczej nie będa ryzykować.
nie oznacza to, że zawsze się podwajam na początku, za często wysokich par to ja nie dostaję, ale jak jest okazja to z reguły podejmuje ryzyko.
-
Ethayy
- -#pretendent

Jesli o mnie chodzi to myśle, że z początku z dobrymi kartami warto ostro zagrywać. Niepolecam jednak mając duzy stack wdawać sie allin mając AK czy nawet KK zczególnie z osobami mający podobny stack do naszego. Juz kilka razy złapałem w takich sytuacjach bad beta.Mysle, że majac stack 4 k. lepiej odczekać juz tylko sobie te pare minut
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009, 18:21 przez Ethayy, łącznie zmieniany 1 raz.
- sh4
- -#aktywny

ja dodam jeszcze coś nt. coolerków. zdarzają się sng się, że karta nie idzie więc się folduje. zawsze znajdzie się kilku niecierpliwych i np. 2 odpadnie (teoretycznie 2 się podwoi). w dalszej grze kilku zdobędzie trochę żetonów. zostają się więc 3 osoby ze stackiem np ok 1k przy blindach np. 150/300.
według mnie warto patrzeć na zegar, tj. kiedy blindy się zmienią na wyższe. warto wykonywać ruchy szybciej albo wolniej aby tych 2 nadziało się na wyższe blindy, nieraz nerwy im puszczają i dokładają do allina, albo duży stack stawia ich pod ścianą i też ryzykują. te wpadanie na wyższe blindy jest denerwujące, ale co zrobić
podsumowując, chodzi o to aby wykończyć innych a nie wygrać jako chipleader. zdarzają się przypadki, że ostatni short jest na allinie, 2 sprawdza a jakiś DEBIL na flopie odpala raisa, po to aby w przypadku porażki z shortem zgarnąć pulę poboczną. i później się tłumaczy,że jakby short wygrał to on spada na shorta i jest celem. jest to także denerwujące. to samo w sytuacjach, gdy short folduje, a inny real big stack raisuje aby ukraść blindy. jakby nie kradł to to ci na blindach później by sprawdzili allin shorta i jest wększa szansa, że turek się zakończy. no ale na debilów nie ma rady.
edit. Ethayy jak się ma stacka 4k to się siedzi cicho, zamula i czeka aż się inni powybijają. chyba, że dostajesz AA, KK albo QQ to można wtedy shorta sterroryzować
według mnie warto patrzeć na zegar, tj. kiedy blindy się zmienią na wyższe. warto wykonywać ruchy szybciej albo wolniej aby tych 2 nadziało się na wyższe blindy, nieraz nerwy im puszczają i dokładają do allina, albo duży stack stawia ich pod ścianą i też ryzykują. te wpadanie na wyższe blindy jest denerwujące, ale co zrobić
podsumowując, chodzi o to aby wykończyć innych a nie wygrać jako chipleader. zdarzają się przypadki, że ostatni short jest na allinie, 2 sprawdza a jakiś DEBIL na flopie odpala raisa, po to aby w przypadku porażki z shortem zgarnąć pulę poboczną. i później się tłumaczy,że jakby short wygrał to on spada na shorta i jest celem. jest to także denerwujące. to samo w sytuacjach, gdy short folduje, a inny real big stack raisuje aby ukraść blindy. jakby nie kradł to to ci na blindach później by sprawdzili allin shorta i jest wększa szansa, że turek się zakończy. no ale na debilów nie ma rady.
edit. Ethayy jak się ma stacka 4k to się siedzi cicho, zamula i czeka aż się inni powybijają. chyba, że dostajesz AA, KK albo QQ to można wtedy shorta sterroryzować
-
sitar666
- -#pretendent

-
Tomi99
- -#VIP

sitar666, praktycznie na kadym sa w turbo i w normal
tylko nei wszedzie sa 6 i 10cio osobowe a tylko 6cio.
W sieci gdzie jest hey, Betsson-brak-polskiej-licencji! czy europoekr sa turbo 3 minutowe i "normal" 8 minutowe
I wg mnie te 10 sa latwiejsze bo dalej im do HU.. hehe
wczoraj mialem sytuacje na turbo gdzie big stack (4k) puschowal wszystkich ale ledwo sie utrzymal potem w platnych
oraz taką gdzie ja mialem <0.5k i wchodze na BB (200/400 a pozostalo 6 graczy z ok ponad >2k) i mi sie soft zawiesza, po kilku minutach wchodze a tu wygrany turek.
Ja ostatnio gram taka strategia:
max wyczekuje blindy i na wysokich grywam i blefuje i all-inuje,
i sie udaje byc paid
tylko nei wszedzie sa 6 i 10cio osobowe a tylko 6cio.
W sieci gdzie jest hey, Betsson-brak-polskiej-licencji! czy europoekr sa turbo 3 minutowe i "normal" 8 minutowe
I wg mnie te 10 sa latwiejsze bo dalej im do HU.. hehe
wczoraj mialem sytuacje na turbo gdzie big stack (4k) puschowal wszystkich ale ledwo sie utrzymal potem w platnych
oraz taką gdzie ja mialem <0.5k i wchodze na BB (200/400 a pozostalo 6 graczy z ok ponad >2k) i mi sie soft zawiesza, po kilku minutach wchodze a tu wygrany turek.
Ja ostatnio gram taka strategia:
max wyczekuje blindy i na wysokich grywam i blefuje i all-inuje,
i sie udaje byc paid
-
sitar666
- -#pretendent

-
CYKoooR
- -#zwykly

-
wish5
a ja pamietam sytuacje z jednego Don'a gdzie zrzucilem AA preflop. Wygladalo to tak ze bylem mega szortem ( stack: 650 przy blindach 200/400) i gra byla juz na bublu bylem na buttonie z AA i zaczelo sie od reise od kolesia z utg na co az 3 graczy odpowidzialo all-in. wiec ja zrobilem fold. Utg rownie fold. Wiec moim zdaniem fold danych ukladow zalezy od sytiuacji w jakiej aktualnie sie znajdujemy 
-
mac___mar
- -#pretendent

wish5 pisze:a ja pamietam sytuacje z jednego Don'a gdzie zrzucilem AA preflop. Wygladalo to tak ze bylem mega szortem ( stack: 650 przy blindach 200/400) i gra byla juz na bublu bylem na buttonie z AA i zaczelo sie od reise od kolesia z utg na co az 3 graczy odpowidzialo all-in. wiec ja zrobilem fold. Utg rownie fold. Wiec moim zdaniem fold danych ukladow zalezy od sytiuacji w jakiej aktualnie sie znajdujemy
wish5, zalezy ile bylo platne za ostatnie miejsca, jesli nie za duzo to bym gral, z mysla ze zrobie stackx4
wychodze z zalozenia, ze w zasadzie powinno sie grac o jak najwyzsze miejsca
a z AA na rece daje to duze szanse -
sitar666
- -#pretendent

-
vjnikon
- -#zwykly

mam pytanie odnosnie kasy DoN czy jest sens w ogole to grac ? tak naprawde jak wygramy dostajemy tylko pierwsza podwojona czesc wpisowego, jak wtopimy to jestesmy np. 2,40 w plecy. teraz mamy kilka wtop pod rzad co daje nie mala sumke, a zeby ja odbudowac to trzeba troche tego nawygrywac... wiec czy nie lepiej grac normalne sng z paid top3 ? jest to roznica tylko 2 graczy do wyeliminowania na fullringu a mysle zysk w dlugim okresie lepszy i latwiejszy do odegrania sie
-
Tomi99
- -#VIP

vjnikon pisze:jest to roznica tylko 2 graczy do wyeliminowania na fullringu
to nie jest różnica tylko 2 ale aż 2, bo ile razy zajmowales buble w TOP3?
50% płatnych, a w FR 33%.
W FR za 3 jest podwojenie wkladu tak jak we wszystkich platnych na DoN,
Dopiero 2 i 3 jest warte świeczki ale trzeba 8 graczy wywalić, a to jest napewno mniej prawdopodobne niz miejsca 6-10 w DoNie...
Moja skromna opinia, mi sie lepiej gra DoNy ---> mniejszy ale pewniejszy zysk
- raper111
- -#pretendent

ja gram DoN'y 5,5$ na PokerStars-nielegalny-w-PL! i najlepiej podwajac się w środkowej fazie turka wtedy dużo osób wchodzi all in ze słabą ręką a ty tylko musisz wykorzystac sytuacje
a i jescze jedno w początkowej fazie radze często oglądac flopa .. nawet ze słabymi kartami wtedy jest okazja sie podwoic trafiajac cos sensownego EOT ;]

a i jescze jedno w początkowej fazie radze często oglądac flopa .. nawet ze słabymi kartami wtedy jest okazja sie podwoic trafiajac cos sensownego EOT ;]

-
cyzio1981
- -#aktywny

-
heniek1039
- -#aktywny

- adamek1303
- -#pretendent

- cerdo
- -#pretendent

-
lookash
- -#pretendent

Jak wyżej ktoś napisał ja również sądzę że lepiej grać SnG gdzie płatne jest top3...w DoN na ps przy bi 1-2 $ nie trudno o załapanie się w kasie gdyż zacząłem sobie znów grać tego typu turki i na 8 startów zawsze dochodziłem do tego 5tego...poziom raczej nie za wysoki, jeżli nabudujesz się, później wiele łatwiej kontrolować grę.. dla porównania pogram sobie również standardowe SnG FR i zobacze jak to wyjdzie w praniu 
Wróć do „Strategia w turniejach pokerowych”