[NL][2] Czy moje obliczenia są poprawne?

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
foxx
-#aktywny
-#aktywny

[NL][2] Czy moje obliczenia są poprawne?

Postautor: foxx » 05 lut 2011, 00:11

Rozdanie wyglądało tak:

SB ($0.81)
BB ($0.40)
Hero ($0.80)
UTG+1 ($0.94)
UTG+2 ($0.66)
MP1 ($0.85)
CO ($2.38)
BTN ($0.77)

Dealt to Hero K:heart: Q:club:

Hero raises to $0.06, fold, fold, fold, fold, fold, fold, BB raises to $0.40 (AI), Hero calls $0.34

FLOP ($0.81) 4:heart: 5:spade: T:heart:

TURN ($0.81) 4:heart: 5:spade: T:heart: 5:club:

RIVER ($0.81) 4:heart: 5:spade: T:heart: 5:club: 3:spade:

BB shows A:spade: A:diamond:
(Pre 87%, Flop 91.8%, Turn 100.0%)

Hero shows K:heart: Q:club:
(Pre 13%, Flop 8.2%, Turn 0.0%)

BB wins $0.77

Moje rozumowanie wygląda tak:

Robię raise z KQo, BB robi AI.
BB ma stack = 20BB. Muszę dołożyć do puli 16BB, pot odds = 42%.
Oznacza to, że muszę wygrać 42% przypadków lub więcej żeby zagranie było EV+.
BB to 23/23. Wpisuję KQo w Poker Stove i zaznaczam zakres przeciwnika na 23%.
Moje KQo ma equity = 49.779% a więc o 7% więcej niż potrzebuję żeby zrobić call.
Robię call, przegrywam, nie szkodzi.

Będę wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów w tej analizie lub potwierdzenie, że tak to właśnie powinno wyglądać. Dodatkowo mam pytania:

1. Takie suche wklepanie zakresu 23% w Poker Stove nie uwzględnia jednej rzeczy. Otóż można się spodziewać, że BB będzie wykonywał takie zagranie raczej z górnej części swojego zakresu. Jeżeli przyjąłbym, że zagra tak z 10% rąk to okaże się, że equity mojego KQo = 39% a więc zbyt mało żeby zrobić call. Jak więc ostatecznie podejmować taką decyzję?

2. W trakcie gry często nie ma czasu na korzystanie z Poker Stove. Czy dobrze przypuszczam, że doświadczenie pomaga później w ocenie equity względem zakresu przeciwnika? Czy są jakieś inne metody szacowania tego?

ramzi

Postautor: ramzi » 05 lut 2011, 03:06

Niestety, wszelkie obliczenia na tym limicie można sobie o kant dupy za przeproszeniem rozbić. Czytam, czytam tą analizę i się zastanawiam, czy zadałeś sobie podstawowe pytanie, mianowicie, czy jest to cokolwiek warte. To są microstawki, gość mógł zagrać równie dobrze z 45, J2, K2 i mógł wrzucić równie dobrze all ina. Przyjąłeś, że zagra tak z 10% rąk, a ja Ci powiem, że może grać w ten sposób 90% rąk. NL2, nie ma żadnych zasad, równie dobrze, można pykać w ruletkę.

:) :mrgreen:

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 05 lut 2011, 03:11

1. BB to 23/23 - oznacza to, że gra 23% swoich rąk i zawsze robi raise. To oznacza, że mała jest szansa na zagrania J2 czy K2 od niego.

2. Wiem jak to jest na uNL, ale skoro ludzie tam nie umieją grać to powinno być łatwo ich ograć. Jeżeli już staram się ograć to muszę się czegoś trzymać - np. ABC pokera :) Chyba, że masz lepszy pomysł?

3. A gdyby to były wyższe stawki, czy moje obliczenia są prawidłowe? (nie wpływa na to jakość przeciwników)

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 05 lut 2011, 03:14

Nie patrzysz na statystykę 'Preflop raise', tylko na '3bet'. Ty tutaj grasz raise, a przeciwnik 3betuje.

Dochodzi tutaj jeszcze czynnik pozycji. Jeśli raisujesz z UTG to BB będzie 3betował z zakresem bardziej tight, niż gdybyś raisował z Buttona. Jednak na NL2 pozycjami nie ma co się za bardzo przejmować.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 05 lut 2011, 03:16

Dzięki, to rozwiewa moje wątpliwości z pytania 1.
A czy ogólny sposób obliczania jest prawidłowy?

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 05 lut 2011, 12:45

Tak

Robal666
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Robal666 » 16 lut 2011, 15:54

Jest jeszcze kwestia tego typ, że z ogólnego zakresu rąk przeciwnika musisz wyodrębnić też subzakresy. Czyli zawęzić jego zakres na podstawie tego jak wygląda flop i jakie zagrania może on indukować u oponenta.

Wróć do „Podstawy pokera”