Continuation bet - obrona

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Continuation bet - obrona

Postautor: Glory » 15 lut 2008, 01:44

Przy okazji dyskusji o slow play poruszony zostal temat kontyuuowania podbijania po flopie.

Tego typu podbicia sa wlasciwie regula (jesli ktos podbija ostro przed flopem to pewnie w 90% przypadkow podbije i po flopie bez wzgledu na to jakie przyjda karty) i tu temat do dyskusji:

- kiedy sprawdzac

- kiedy przebijac

O ile kwestia sprawdzenia jest jeszcze dla mnie dosc logiczna (trafilismy flop, albo mamy draw i przeczucie :), o tyle kwestia przebicia jest juz problematyczna.

Czekam na wasze sugestie.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 15 lut 2008, 08:38

glory glory man united pisze:O ile kwestia sprawdzenia jest jeszcze dla mnie dosc logiczna (trafilismy flop, albo mamy draw i przeczucie , o tyle kwestia przebicia jest juz problematyczna.

w mojej opinii kwestia sprawdzenia i podbicia sa praktycznie podobne - musze coś mieć ( to najwazniejsze )a drugim istotnym czynnikiem jest informacja o przeciwniku (ewentualnie przeciwnikach) - gdy w rozgrywce zostaje kilku ( wtym podbijajacy i sprawdzajacy potrzeba miec naprawde silny układ aby kontynuowac gre)
w rozgrywce jeden na jeden >> konieczna jest analiza wczesniejszych zagrań AGRESORA (ile w tym jest blefu), oraz informacja ile tak naprawde mamy do stracenia/wygrania - czyli jaki stack posiada nasz przeciwnik w stosunku do nas

pamietac nalezy ze przeciwnicy równiez o nas mają wyrobiona opinię stąd odpowiedz agresja na agresję w niektórych przypadkach popłaca

pamietam w podstawówce i szkole sredniej do nauki przykłądałem sie tylko w pierwszych klasach - potem jechałem na opinii - w grze stolikowej jest podobnie - warto zapracowac na opinie by potem para 22 zmuszac do zrzucenia QQ czy KK

...a tak na marginesie w odpowiedzi na tzw element przeczucia - tutaj pomaga modlitwa >> szczególnie do Sw Antoniego - patrona zagubionych rzeczy (dotyczy turn i river) :oops:

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 15 lut 2008, 09:27

Kiedy sprawdzać - a kiedy przebijać? Są różne szkoły - niektórzy twierdzą że po podbiciu przed flopem - flop wszystko wyjaśnia i nie ma co szaleć - jak nam coś doszło podbijamy - jak mamy draw do czegoś większego - to zależnie od sytuacji checkujemy lub calll'ujemy jeżeli podbicie przeciwnika nie bylo za wysokie.

Ja osobiscie jestem przeciwny takiej pasywnej grze - uwazam ze jesli pula dosyc znacznie wzrosla juz przed flopem przez znaczne moje podbicie - to w przypadku flopa zawsze jestem agresorem - tzn. po flopie albo raisuje - albo jak przeciwnik jest pierwszy i raisował - to reraisuję (oczywiście odpuszczam temat jak przeciwnik wchodzi po flopie all in a ja nic nie mam na ręce). Dopiero jak widzę że przeciwnik nie odpuszcza a turn nic wielkiego mi nie przyniosl to odpuszczam.

Do tego tematu bardzo pasuje mi taki uklad - ze mając pocket pair inną niz AA znacznie podbijamy i na flopie na stole pojawia sie A a my odpuszczamy - wedlug mnie to jest niedopuszczalne - bo niejednokrotnie nasz raise utwierdza przeciwnika ze jednak mamy Asa na rece - z kolei jesli on bedzie mial Asa na rece to odpowie na nasz raise czy reraise i wtedy mamy jasność i po turn - easy fold.
Zdarzyło mi się nieraz kiedy trochę chcąc skradnąć duże blindy w turnieju - podbijałem znacznie na preflopie z niską pocket pair np. 22, 33, 44, 55 itp. - no i jeden z przeciwników wchodził - na flopie As - on lekki raise - ja reraise - on fold. No i pokazuje mi z czym foldował - np z KK lub z QQ itp. :)

cruiserjeja

Postautor: cruiserjeja » 15 lut 2008, 10:24

grasz dalej na Scary boardzie, lub jesli bedzie 1 wysoka i 2 niskie karty typu K62 , wtedy ktokolwiek bez krola bedzie mial ogromne trudnosci cie sprawdzic.

checkowac powinno sie na drawy boardzie (tzn raczej oddac check/fold) jesli board np. 89J w 1 kolorze..

dobrze jest tez cbetowac na paired board, szansa ze trafil trips jest znikoma a reprezentujac tutaj monstera praktycznie nie sprawdzi cie nigdy

dedoel
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dedoel » 15 lut 2008, 10:45

to jest ciezki temat..jedno podbicie np z AK i nie trafienie flopa (np 10 8 3) koles check ty robisz continuation bet i wraca do tego i on reraise...i co wtedy? to jest bardzo ciezki temat i szczerze mowiac staram sie unikac takich sytuacji za czesto..nie mozna ciagle czegos trafiac na flopie to i nie mozna ciagle robic continuation bet..jesli bedziemy ciagle go robic to przeciwnik potem trafiajac jakakolwiek pare bardzo mozliwe ze bedzie nas przebijal...dlatego czasmi robie ten continuation bet nawet jak nic nie mam ale trzeba wyczuc dobry czas by przeciwnik to zrzucil...

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 15 lut 2008, 12:48

dedoel pisze:to jest ciezki temat..jedno podbicie np z AK i nie trafienie flopa (np 10 8 3) koles check ty robisz continuation bet i wraca do tego i on reraise...i co wtedy? to jest bardzo ciezki temat i szczerze mowiac staram sie unikac takich sytuacji za czesto..nie mozna ciagle czegos trafiac na flopie to i nie mozna ciagle robic continuation bet..jesli bedziemy ciagle go robic to przeciwnik potem trafiajac jakakolwiek pare bardzo mozliwe ze bedzie nas przebijal...dlatego czasmi robie ten continuation bet nawet jak nic nie mam ale trzeba wyczuc dobry czas by przeciwnik to zrzucil...

Wtedy zrzucasz bo nic nie trafiłeś na takim flopie - chyba, ze masz draw do koloru, ale wtedy pojawia się pytanie: ile bede musiał włożyć i czy mam dobre odds ??

Ja np. jeśli podbijam preflop i zostaje mi tylko jeden do gry wtedy zawsze robie kontynuacyjny bet i praktycznie już wszystko wiem po jego zagraniu:

1) gry zrobi reraise prawdopodobnie trafił jakaś parą gdy mamy niski flop lub posiada parę na łapie (to rzadziej gdyż wtedy przebiłby mnie)
2) gdy calluje aż do samego rivera jest na jakimś drawie jeśli oczywiście istnieje lku temu odpowiedni flop. Wtedy staram się robić overbet puli już po samym flopie i to spory bo jeśli naprawdę chce złapać ten kolor to musi za niego słono zapłacić - wtedy przeważnie dobrzi gracze pasują, a ryby dają all.

Jeśli ja nic nie trafiłem na flopie, albo mam marny draw, który i tak nie daje mi ew. nutts wtedy po jego reraise po moim becie kontynuacyjnym zrzucam rękę.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 15 lut 2008, 17:20

Nie do końca zrozumieliście moje pytanie, bo dyskusja poszła w inną stronę.

Ja nie pytam kiedy grać continuation bet po flopie, ale o drugą stronę, będąc przeciwnikiem takiego gracza.

CZyli kiedy risowac lub checkować gdy podejrzewam że podbicie przeciwnika to nic więcej tylko zwykły continuation bet.

Awatar użytkownika
nowy233
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: nowy233 » 15 lut 2008, 17:26

glory glory man united pisze:Nie do końca zrozumieliście moje pytanie, bo dyskusja poszła w inną stronę.

Ja nie pytam kiedy grać continuation bet po flopie, ale o drugą stronę, będąc przeciwnikiem takiego gracza.

CZyli kiedy risowac lub checkować gdy podejrzewam że podbicie przeciwnika to nic więcej tylko zwykły continuation bet.

Jeśli masz choć bottom pair przy niskim flopie wystarczy reraise i wtedy jest zwykle pas gościa.

Awatar użytkownika
rzepa
-#VIP
-#VIP

Postautor: rzepa » 15 lut 2008, 17:34

nowy233 pisze:Jeśli masz choć middle pair przy niskim flopie wystarczy reraise i wtedy jest zwykle pas gościa.

gorzej jak trafimy na idotę z Ak z reki , z czy QTs, przy flopie mu nie sprzyjającym i bedzie ciagnąć tę kartę do końca.
raise w takiej sytuacji jest bardzo kosztowny , np 10 BB do flopa, countination bet za 6 , raise w jakiej sytuacji to co najmniej 18 BB, dużo.

dedoel pisze:dlatego contunation bety nie powinny byc stosowane ciagle

ciągle nie , ale często jak najbardziej , szczególnie gdy masz opinie tight\agressive .

glory glory man united pisze:CZyli kiedy risowac lub checkować gdy podejrzewam że podbicie przeciwnika to nic więcej tylko zwykły continuation bet.

posiąść tę umiejetność to wyższa szkoła jazdy, kosztowna ale na pewno opłacalna przyszłościowo.

titanum
-#VIP
-#VIP

Postautor: titanum » 15 lut 2008, 18:51

rzepa pisze:ciągle nie , ale często jak najbardziej , szczególnie gdy masz opinie tight\agressive
to w końcowej fazie sie sprawdza bo naprzykład grajac od początkowej fazy agresywnie, zostałem może 2 razy sprawdzony gdzie okazało sie że blefowałem, ale dzięki temu wszyscy uważali że jedyne co potarfie to blefować, no i zdarzyło mi sie sytuajca w której ja ja miałem AK
więc podbiłem 3BB, jeden kolo poszedł za mną, na flop wyszlo AQ9, turn K no to dołożyłem 6BB żeby go przekonać że to nie żarty :p jednak nadal podążał moimi śladami, a na river A no to ja all in, a mój przeciwnik nie wiem może zaślepiony moim ostatnim blefem lub ślepo wierzący w swoje karty robi dokładnie to co ja(chociaż nie musiał bo miał większy stack niż ja :razz: )

ze swojego własnego doświadczenia twierdze że warto kontunuować taką grę tylko wtedy gdy flop nam sprzyja jeżeli na tym etapie nie zmusimy przeciwnika do odpuszczenia, to potem może być już różnie.

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 16 lut 2008, 17:52

Przebicie continuation bet

1. Wrażliwy układ - sytuacja, jaka od razu mi się nasuwa, to rozgrywanie wrażliwego układu. Zdajemy sobie sprawę(czyt: mamy przeczucie), że po flopie dysponujemy najsilniejszą konfiguracją kart, jednakże istnieje jeszcze wcale niemałe prawdopodobieństwo, że kolejne karty wzmocnią przeciwnika.
Wtedy to przebicie albo zmusi przeciwnika do zrzucenia perspektywicznego handa, albo każe mu słono płacić za ewentualną chęć dobierania do silniejszego układu.

2. Blef na niskim boardzie - w zdecydowanej większości przypadków podbicie pre-flop ma dac do zrozumienia, że ma się quality hand. Skoro zatem przeciwnik zagrywa, można pokusić się o przebicie jego zakładu dając do zrozumienia, że już coś mamy.

Sprawdzenie continuation bet

1. Slowplay najwyższego możliwego układu - tu nie ma się co rozwodzić, jeśli mamy najsilniejszy układ, to od naszej oceny przeciwnika zależy czy więcej zyskamy poprzez pasywną grę, czy też zagraniami agresywnymi.

2. Board nie przystający do podbić - niski board, przeciwnik podbił pre-flop a następnie kontynuuje wnosząc zakład. W takiej sytuacji można przypuszczać, że na razie ma najwyżej wysoką parę, być może draw do straighta lub koloru. Jeśli mamy podobną sytuację oraz perspektywy na wzmocnienie układu, warto jest sprawdzić. Zaletą jest to, iż przeciwnik nadal nie może z przekonaniem ocenić siły naszego układu - może to być przygotowanie do blefu na turn, zbieranie do układu, slowplay...Zbyt wiele możliwości, zaś po sprawdzeniu każda z nich może się jawić oponentowi jako prawdopodobna.

To takie najbardziej narzucające się mi spostrzeżenia.

Pozdrawiam

cruiserjeja

Postautor: cruiserjeja » 16 lut 2008, 19:58

Obrona przed cbetem jest dosc latwa- chociaz wymaga doswiadczenia.

Zdecydowana wiekszosc graczy jesli nie ma nad nami pozycji i sprawdzimy ich cbeta, to checkuje turn -> to mowi wszystko o jej rece, wtedy nasz bet i pula nasza.

Nawet jesli maja pozycje, to wiekszosc ich zagran to bedzie check behind.

Jednak chyba najlepsza obrona jest znanie gracza, jesli widzimy ze po kazdym raisie pf betuje flop w 1-2 przeciwnikow, robimy raise 3x jego beta, i koles stawia nas na set albo cos, i folduje nawet toppair.

lepiej jest to urozmaicac, tzn raz call na flopie i bet na turnie, a raz od razu raise na flopie.
oczywiscie wszystkiego nie obronimy, i okolo 30-50% jego cbetow powinnismy grac check/fold.

Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 17 lut 2008, 11:02

glory glory man united pisze:Ja nie pytam kiedy grać continuation bet po flopie, ale o drugą stronę, będąc przeciwnikiem takiego gracza.

podstawą jest zrozumienie istoty cbeta i zastosowanie jego słabości więc pisanie o samym continuationie też jest pewną nauką. Trzeba wyszukać w tym temacie dziury, która pozwoli nam na wykorzystanie słabości tej techniki. Największą wadą jest nietrafiony flop. Większość graczy, jak zauważył dam1anov, raisuje preflop premium hands. Gdy flop pojawia się 10 6 3 reraise cbeta jest w 80% zrzucane ( czasami trafiają się goście z AT np. czy suited connectorsami ). Jest to jednak czysty blef i należy liczyć się z jego konsekwencjami. Najlepiej stosować semi-blef tak jak to napisał nowy233, z jakimś bottom pairami itp. Check tylko w momencie kiedy czujemy, że mamy lepszy układ lub drawa do nutsa. O ile przeciwnik jest agresywny wystarczy check o ile pasywny, przebijamy i albo niech zrzuca albo napełnia nam kieszenie.

pozdrawiam

iihhii
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: iihhii » 14 maja 2008, 19:52

Myślę, że agresja ma tutaj decydujące znaczenie, tzn. jeśli okazaliśmy ją na pre-flopie, to, analogicznie musimy ją pokazać w dalszych częściach rozgrywki. Ale...

Gdy gram przeciwko jednemu przeciwnikowi, który wydaje mi się TIGHT, to, gdy on caluje mojego np. 4xbb na pre-flopie i następnie re-reisuje mojego continuation beta na flopie, to jestem prawie pewien, że nie mam najlepszej ręki, w takich sytuacjach folduje, o ile oczywiście nie trafie top albo lepiej.

Myśle, że calowanie na flopie i w późniejszych sytuacjach, kiedy reisowaliśmy pre-flop, jest nie na miejscu, ponieważ, tracimy przewagę nad przeciwnikiem, a on widząc naszą reakcję może foldąć nawet lepszą kartę :)

Wróć do „Podstawy pokera”