Co to znaczy "wystarczająco dużo"?
-
foxx
- -#aktywny

Co to znaczy "wystarczająco dużo"?
Znam tą frazę: betuj jeżeli wystarczająco dużo groszych rąk może cię sprawdzić. Z grubsza to rozumiem, ale ile to jest wystarczająco dużo? Jak to wygląda matematycznie?
- Maniak
- -#aktywny

-
foxx
- -#aktywny

-
pepin
- -#pretendent

-
foxx
- -#aktywny

- Maniak
- -#aktywny

-
hermes06
- -#aktywny

foxx pisze:W takim razie jak powinny wyglądać obliczenia dla sytuacji:
Mam![]()
, raise PF, call od BTN (20/15).
Flop:![]()
![]()
Możliwe ręce lepsze ode mnie: AA, KK, TT, 55, AT, A5 (razem 6)
Możliwe ręce gorsze ode mnie: AQ, AJ, QQ, JJ, 99, KQ, QJ (razem 7)
I co dalej?
Trochę źle do tego podchodzisz. Dlaczego dajesz mu tylko range, który trafia flopa? On tutaj może mieć każdego pocketa, SC, sporo broadwy cards etc. Jeśli on sprawdzi Twój bet na flopie (który jest obowiązkowy, tak jak pisze Maniak TPTK na takim stole to bardzo silna ręka), dopiero wtedy możesz mu przypisać taki mniej więcej range. Ale tylko mniej więcej, bo może akurat on lubi floatować i jeśli Ty często cbetujesz flopa a poddajesz się na turn to uzna takie zagranie za opłacalne? Poker jest grą złożoną i ciężko wszystko wyliczać z matematyczną precyzją. Tym bardziej, że to gra niepełnej informacji
-
foxx
- -#aktywny

Ale nie do końca przypisuję mu tylko zakres, który trafił flopa. Określam, które ręce w tej chwili są lepsze od mojej skreślając te, które nie pasują do dotychczasowych wydarzeń. To łatwe - zostaje kilka rąk. Następnie myślę, które gorsze zrobią call - to też w miarę proste. Czyli to nie tylko ręce które trafiły flopa.
Wydawało mi się to dobrym pomysłem bo w ten sposób uzyskuję wiedzę, że np. nie ma sensu robić bet bo nikt gorszy nie sprawdzi albo że jest zbyt dużo rąk lepszych ode mnie, albo że nie ma żadnej lepszej i mogę wyciągać value bez stresu. Czy w takim myśleniu jest coś złego?
Druga rzecz to to, że wróciłbym jeszcze do pierwotnego pytania - często słyszę ten zwrot "zostanie sprawdzone przez wystarczająco dużo gorszych rąk" - interesuje mnie to określanie ile to jest wystarczająco dużo: 1, 3, 10? Czy może w stosunku do liczby tych lepszych? Jeżeli tak to w jakim stosunku? 50:50?
Dzięki za uwagi.
Wydawało mi się to dobrym pomysłem bo w ten sposób uzyskuję wiedzę, że np. nie ma sensu robić bet bo nikt gorszy nie sprawdzi albo że jest zbyt dużo rąk lepszych ode mnie, albo że nie ma żadnej lepszej i mogę wyciągać value bez stresu. Czy w takim myśleniu jest coś złego?
Druga rzecz to to, że wróciłbym jeszcze do pierwotnego pytania - często słyszę ten zwrot "zostanie sprawdzone przez wystarczająco dużo gorszych rąk" - interesuje mnie to określanie ile to jest wystarczająco dużo: 1, 3, 10? Czy może w stosunku do liczby tych lepszych? Jeżeli tak to w jakim stosunku? 50:50?
Dzięki za uwagi.
-
hermes06
- -#aktywny

Nie, nie, Twój sposób myślenia jest poprawny, tylko dosyć niespotykany przy analizie pokerowej
Po prostu nikt nie liczy samej ilości lepszych lub gorszych rąk, a koncentruje się na range'u przeciwnika. Weź pod uwagę, że w tym rozdaniu bije Cię też T5, którego nie uwzględniasz, a ręce AA/KK są mało prawdopodobne, bo większość graczy w większości przypadków będzie te ręce 3betować.
A wracając do pytania, najprostsza odpowiedź brzmi: wystarczająco dużo jest wtedy, kiedy słabszych rak jest więcej niż silniejszych.
Tylko, że w tym przypadku musisz pamiętać, że rozmawiamy o sytuacji, gdy betujesz for value. A bardzo często będzie tak, że betem, będziesz w stanie zrzucić dużo lepszych rąk i w takiej sytuacji postawienie zakładu też jest opłacalne
A wracając do pytania, najprostsza odpowiedź brzmi: wystarczająco dużo jest wtedy, kiedy słabszych rak jest więcej niż silniejszych.
Tylko, że w tym przypadku musisz pamiętać, że rozmawiamy o sytuacji, gdy betujesz for value. A bardzo często będzie tak, że betem, będziesz w stanie zrzucić dużo lepszych rąk i w takiej sytuacji postawienie zakładu też jest opłacalne
-
foxx
- -#aktywny

No właśnie nie bardzo mogę uchwycić różnicę - ja też się skupiam na range'u przeciwnika - tylko, że wcześniej dokonuję selekcji rąk, które są lepsze od mojej. To mi się wydaje łatwiejsze bo takich rąk jest najczęściej tylko kilka natomiast range przeciwnika może zawierać sporo możliwości. Gdy już mam np. 4 ręce które mnie biją mogę łatwiej oszacować prawdopodobieństwo posiadania każdej przez przeciwnika...
-
hermes06
- -#aktywny

Ale pamiętaj, że grasz właśnie na range, a nie konkretną rękę czy ręce przeciwnika. Kiedy analizujesz swoje zagrania pobaw się Stovem, ten program wyliczy Ci Twoje equity na range przeciwnika:
equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 75.530% 72.69% 02.84% 80596 3151.50 { AsKs }
Hand 1: 24.470% 21.63% 02.84% 23981 3151.50 { 99+, 55, ATs+, A5s, KQs, QJs, JTs, ATo+, A5o, KQo, QJo, JTo }
equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 75.530% 72.69% 02.84% 80596 3151.50 { AsKs }
Hand 1: 24.470% 21.63% 02.84% 23981 3151.50 { 99+, 55, ATs+, A5s, KQs, QJs, JTs, ATo+, A5o, KQo, QJo, JTo }