Blef - umiejetne oszukiwanie

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.
Awatar użytkownika
visnia
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: visnia » 12 lut 2008, 14:38

KoJack pisze:ja to stwierdzam że blefowanie jest tylko dla amatorów... denerwuje mnie taki jak mi siadze przy stoliku i co któreś rozdanie na riverze podbija jakoś mega ze niby złapał strita albo kolor... generalnie w takich wypadkach czekam na dobrą rękę i potem slowplayem gościa się wykosi.. no ale to też nie zawsze i to jest najgorsze :/ dlatego jak widze bluffera który nie odpada ze stolu po jakichs 10 minutach to opuszczam stol... bo gra traci smak i sens ... za duza losowosc sie wkrada

przepraszam ale... co Ty gadasz? :D
Blefowanie jest dla amatorów? To już wiem, czemu pisze się o tym książki, nagrywa filmy a ludzie nie chcą być najlepszymi graczami tylko bluffmasterami :) skoro on podbija a Ty pasujesz to przegrałeś i tyle. Logiczne blefowanie sprawdza się, ba, jest opłacalne szczególnie przy agresywnej grze w HU czy shorthanded. Najbardziej mnie rozwalił tekst

KoJack pisze:bo gra traci smak i sens ... za duza losowosc sie wkrada

czy my mówimy o tej samej grze? Ta gra właśnie wtedy zaczyna mieć ten smak i sens! Jeśli Ci to tak bardzo przeszkadza zacznij grać limit, tam nie ma możliwości wejścia allin w każdym momencie rozdania. Losowość wkrada się tylko wtedy, kiedy jesteś słabszy i pozwalasz na blefy ale o to właśnie chodzi temu, kto blefuje.

także pozdrowienia i poćwicz, pooglądaj bo blef to potężna broń która jak widać Cię zabija.

@up: Sebolcia no i mnie uprzedziłeś ale to dlatego, że więcej pisałem ;)

KoJack
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: KoJack » 12 lut 2008, 16:10

no zabija mnie... jak widać jeszcze nie mam na tyle wysokiego stacku zeby móc sobie pozwalać na sprawdzanie takich oszołomów, a blefowanie a oszołom to u mnie co innego, blef to jest coś co występuje sporadycznie , wyczucie chwili i słabości przeciwnika i to wyczucie jest naprawdę wysoko cenione, ale ja to wcześniej pisałem (może nie zbyt jasno) o oszłomach ,którzy nie licza sie z kasą blefują fiszują jak zwał to zwał... a koniec końców przegrywają ... albo co gorsza wygrywają

no ale oczywiście blef jest nieodzownym elementem gry i sam z niego korzystam no bo czemu by nie... no ale ostatnio miałem chyba przykre doznania z róznymi dziwnymi rozdaniami i dziwnymi typami i stąd moje powątpiewanie w sens blefu

Renton2525
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Renton2525 » 12 lut 2008, 18:22

oczywiście że blef jest potrzebny w grze, inaczej poker stracił by swój urok, choć nie dziwie się ze przez nie których jest traktowany wręcz jako zło, sam zresztą też sporadycznie go używam, gdyż wolę wiedzieć że mam z czym startować w rozdaniu, wolę dłużej poczekać a udeżyc z czymś pewnym, ale jak natknę sie na przeciwnika bardzo ostrożnego to zawsze mu skubnę parę złotych, na takich zawsze duża przebitka robi wrażenie i składają nawet mocną parę.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 13 lut 2008, 06:02

Dla mnie blef to esencja gry w pokera. Element który sprawia ze gra nie jest jedynie zimna statystyka. Nic nie daje takich emocji jak risowanie z niczym, ani takiego zadowolenia jak swiadomosc ze przeciwnik spasowal wygrywajacy uklad.

To umiejetnosc odpowiedniego blefowania odroznia graczy od maszyn ktore swoja decyzje uzalezniaja jedynie od procentowych szans na wygrana czy tez pienedzy wrzuconych do puli.

kubusdagus
-#VIP
-#VIP

Postautor: kubusdagus » 31 mar 2008, 11:23

A ja niestety boję się blefować w grze on-line. Każdy poker room lubi tworzyć takie rozdania typu set, trips, flush lub choćby draw na flopie. Prawdopodobieństwo, że ktoś zgarnął seta jest małe, a że trips`a, to wogóle już nie idzie wyczaić, szczególnie jak zacznie slowplayowac. Autor tekstu napisał, że trzeba mieć instynkt, ale jak wyczaic slowplayer`a? Dlatego moja selekcja flopów do blefa jest bardzo ostra. ALe gra live, to inna para kaloszy. Tam ogromna część blefu to mowa ciała. Niestety w poker roomach tego nie idzie doświadczyć. I do blefowania trzeba mieć bardzo mocny charakter ;)

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 31 mar 2008, 11:40

kubusdagus pisze:A ja niestety boję się blefować w grze on-line

nieno jak mozna sie bać blefować
to tak jakby sie bało wygrywać >> nie mozna grać ciagle jednym schematem
mam coś sprawdzam
mam COŚ podbijam
nie mam nic >> wiec czekam >> ołaaa !!!! ZJADŁY MNIE BLINDY

kubusdagus
-#VIP
-#VIP

Postautor: kubusdagus » 31 mar 2008, 18:42

Napisałem, że boję się blefować, a nie, że tego nie robię! To jest drobna różnica. Jakbyś doczytał dalej, to przeczytasz, że "moja selekcja flopów jest bardzo ostra", ale nie zerowa. Nie bój żaby, nie gram ciągle jednym schematem. Wyciągasz nieodpowiednie wnioski na podstawie jednego zdania. A że dopiero uczę się grać, to usprawiedliwia mój strach przed wejściem w ostrą grę, gdy flop mi nie odpowiada. Ale daję sobie radę ;) Dzięki za zainteresowanie się moim postem...

Awatar użytkownika
Mr_Olimp
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Mr_Olimp » 31 mar 2008, 22:26

chcial bym przytoczyc, chociaz nie wiem czy to juz bylo przytoczone ;) , ze blefowac warto, ale tylko z zawodnikami na poziomie. ogolnie, coz by to byl za poker bez blefu? scisle powiazana sprawa. lecz czasami sie mozna naciac, ale chociaz wtedy wiadomo, ze trzeba sie wycofac ;)

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 01 kwie 2008, 07:09

bez obaw kubus >> to była tylko DROBNA zabawa słowem pisanym
strach mimo wszystko jest cennym doradcą >> trzeba go tylko umiejetnie trzymac na wodzy
po drugie kubus >> nic by sie nie stało gdyby przez mój wpis przylgneła do ciebie opinia tight >> miał bys wtedy otwarta droge do blefu...
pozdrawiam >> a i najwazniejsze >> nasze wpisy na forum SAME Z SIEBIE TO CZASEM BLEF :mrgreen: z zasady jak cie czytaja na forum tak cie widzą przy stoliku

sympek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sympek » 01 kwie 2008, 08:59

Witam. Jak już większość napisała, blef to jedna z podstawowych umiejętności którą trzeba stosować żeby coś wygrać. Nie wiem czy gracie w inne gry karciane (ja np gram w skata) to porównując te gry to w skacie nie ma jak blefować. Analizujesz sił ręki, licytujesz i reszta zależy od umiejętności gry w której nie ma miejsca na blef (no może w nielicznych przypadkach idzie oszukać przeciwnika ale to nei to samo). Poker daje taką możliwość więc trzeba to wykorzystać. Nie gram na wysokich stawkach (max 0.5-1$ ale najczęściej 0.25-0.5) i na takich stołach blef najczęściej wychodzi na graczach których fundusze są o wiele mniejsze niż nasze. To samo tyczy sie turniejów. Dla takich graczy którzy wchodzą na stół z resztkami kasy jest to gra w której próbują się jak najdłużej utrzymać i jakoś odrobić straty a wtedy już nie ryzykują i jest to osoba na której trzeba, w miarę rozsądnie stosować blef. Weszło mi w krew że po flopie jak wszyscy dają check to na turnie podbijam 3, 4, 5 xbb nie mając kompletnie nic w kartach i naprawdę nie wiem jak u was ale w 95% przypadków pula jest moja. Wyczuć przeciwnika to podstawa i tak jak napisał autor - obserwować a czasami poświęcić kilka centów dla sprawdzenia z czym dany przeciwnik wchodził.

Awatar użytkownika
zaba1_7
-#VIP
-#VIP

Postautor: zaba1_7 » 01 kwie 2008, 10:41

symek masz racje ja robie tak samo i prawie zawsze to sie sprawdza bo ktoś może blefować czekając i wejdzie później w to ale nie jest tak zawsze i kasa moja :mrgreen:

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 18 kwie 2008, 01:42

Heh moja najśmieszniejsza przygoda z blefem (byłem jej świadkiem a nie uczestnikiem) jak graliśmy z kumplami. Typ sobie patrzy na układ i myśli "ooo zajebiście mam streeta". Tzn nie wiem co pomyślał ale wszedł all-in więc coś w tym stylu :D Drugi typ, który miał siano w kartach sprawdza. Typ od streeta się cieszy bo tamten miał parę i kładzie łapy na żetonach a tu zonk. Okazuje się, że typ się pomylił i nie miał streeta bo pomylił dwie karty :D I tak jakieś 200zł poszło... :)
Piszę o tym bo w artykule nie znalazłem wzmianki o blefowaniu samego siebie a jak widać takie zjawiska też istnieją :D Śmieliśmy się później, że tego blefu nawet wykrywacz kłamstw by nie rozgryzł więc jak widać takie blefy są pierwsza klasa :D

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 19 kwie 2008, 08:55

No ale to był chyba błąd z jego strony bo we flopie już wyskoczył ładny układ kart do streeta, na riverze już były 4 karty do streeta i on wyskoczył z parą do sprawdzenia. Ja bym nie sprawdzał ;)
No ale głównie chodziło mi o to, że blef samego siebie w 100% będzie nie do rozgryzienia :D A że ktoś Cię sprawdzi to już inna bajka ;)

Wróć do „Artykuły o pokerze”