Bankroll - Turnieje MTT.

Wasze sposoby i pomysły na płynne zarządzanie bankrollem
Awatar użytkownika
sextasy
-#aktywny
-#aktywny

Bankroll - Turnieje MTT.

Postautor: sextasy » 18 cze 2009, 01:14

Witam wszystkich zacnych mości ;)

Chciałem zapytać jakim waszym zdaniem powinno się dysponować bankrollem, żeby regularnie pozwalać sobie na grę w turniejach MTT z wpisowym około 2-5$?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 18 cze 2009, 10:13

Około 200-500 dolarów.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 18 cze 2009, 10:18

sextasy pisze:Chciałem zapytać jakim waszym zdaniem powinno się dysponować bankrollem, żeby regularnie pozwalać sobie na grę w turniejach MTT z wpisowym około 2-5$
wszystko zalezy czy chce sie grywac czy wygrywać

mój bankrol zawyczaj waha sie w okolicach 20$ co nie przeszkadza mi w takich turniejach grywać

ps. zeby zagrać w turnieju za 2$ wystarczy wygrac dla rozgrzewki jeden double up :mrgreen:

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 18 cze 2009, 12:58

wheeny pisze:Około 200-500 dolarów.

Bez przesady. 100$ spokojnie wystarczy. Możemy wówczas grać turniej codziennie przez 3 tygodnie. Nie wyobrażam sobie nie ugrać przez taki czas żadnych pieniędzy.

Awatar użytkownika
sextasy
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sextasy » 18 cze 2009, 13:11

Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie chce zakładać kolejnego temu więc napisze tutaj.
Jestem graczem raczej turniejowym i bardzo lubię grać turnieje MTT. Załóżmy, że mój budżet wynosi 40$, co proponujecie dla gracza turniejowego, żeby zwiększyć swój bankroll do powiedzmy ~150$ i zacząć sobie grać regularnie te turnieje MTT ? Cash tables, SnG czy może jakieś turnieje z minimalnym wpisowym?

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 18 cze 2009, 13:21

Murowanie w double-upach, cash 0.05/0.10 lub HU za 2/5$.

Zresztą to wszystko jest zależne od tego w czym dobrze się czujesz. Ja bym wybrał double-upy. Droga dłuższa, ale chyba bardziej skuteczna niż cash i hu, bo w pierwszym wszystko co ugrałeś możesz stracić w jednym rozdaniu, a w drugim jesteś raz na wozie raz pod wozem. No chyba, że masz talent do hu, to wtedy wybór jasny. Ja HU znienawidziłem jakiś czas temu.

Awatar użytkownika
BLAZO
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: BLAZO » 18 cze 2009, 13:24

Ja zdecydowanie polecam ci Sng, to najlepsza forma zarobku dla ludzi preferujących grę MTT.

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 18 cze 2009, 13:25

sextasy pisze:jakim waszym zdaniem powinno się dysponować bankrollem, żeby regularnie pozwalać sobie na grę w turniejach MTT z wpisowym około 2-5$?

Przypomnę pytanie :-)

Wg. prawideł Bankroll Management dla MTT, nasz bankroll = 100*BI. I ja się z tym zgadzam. Moża się oczywiście nie zgadzać :-) Jak kto woli.

Jeśli jesteś graczem raczej turniejowym, sextasy, to graj turnieje. Najlepiej zamknięte na hasło freerolle. I jak uzbierasz 100*BI, to zacznij grać płatne. Entry fee się nie wlicza, czyli od $100 bankrolla możesz grać turnieje freezeout $1. Tylko że trudno takie znaleźć, większość turków $1 to rebuye, a więc raczej donkamenty. No chyba że masz silną wolę i nie będziesz robił rebuys. :-)

Skoro już sobie wmówiłeś, że jesteś graczem raczej turniejowym, to bez sensu się teraz przestawiać na coś innego. Osobiście, grałbym cash, NLHE 5/6handed, za cały bankroll na jednym stole. Ale ja jestem maniakiem.

TTMZ, MSNZ*.

*to tylko moje zdanie, można się nie zgadzać :-)

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 18 cze 2009, 15:29

wheeny Może tylko ja to tak odbieram, ale niezwykle ofensywne są Twoje wypowiedzi w tym wątku.

Ale wracając do meritum: 100*BI to nie minimum, ale bankroll pozwalający bardzo komforotowo grać MTT. Ja Póki co mając bankroll ~380 gram MTT za 3 i 5. Czyli jak łatwo policzyć w granicach ~75 BI. Ale grałem też turki z wpisowym $5 mając bankroll rzędu $40. Podstawa to, żeby nadrabiać sitkami albo graniem HU - jeśli ciągle stoisz w miejscu, bo jesteś do przodu w SnG albo HU, a ciągle bez kasy odpadasz w MTT, nie zrażaj się. Jak w końcu zaliczysz jakieś FT, wszystko staje się dużo prostrze :). Ja przyjąłem taką taktykę i póki co się sprawdza.

Jeśli jednak uważasz, że chcesz pomnożyć bankroll do bezpiecznej kwoty na granie MTT, to polecam SnG i HU. Double-upy też nie są złym rozwiązaniem - tak jak już wspominali przedmówcy, ale ja ich zwyczajnie nie umiem grać, także na ten temat się nie wypowiadam.

Aha i żeby Ci do głowy nie przyszło grać z bankrollem 40$ SnG/HU za $5, jak to ktoś wyżej napisał, bo bardzo szybko zakończysz karierę. Dolarowe sitki i lecisz - mozolne ale konieczne. Cash z takim bankrollem w momencie, gdy preferujesz grę turniejową, to zdecydowanie złe posunięcie i również wróżę szybkie bankructwo.

miczukow
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: miczukow » 18 cze 2009, 15:35

sextasy pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie chce zakładać kolejnego temu więc napisze tutaj.
Jestem graczem raczej turniejowym i bardzo lubię grać turnieje MTT. Załóżmy, że mój budżet wynosi 40$, co proponujecie dla gracza turniejowego, żeby zwiększyć swój bankroll do powiedzmy ~150$ i zacząć sobie grać regularnie te turnieje MTT ? Cash tables, SnG czy może jakieś turnieje z minimalnym wpisowym?

Ja polecam Ci turnieje s'n'g na 30 osób. Na przykład w sieci ipoker są takie. Przy wpisowym $1 za wygraną jest $12 i 5 miejsc płatnych. Wydaje mi się, że oferują całkiem przyjemne ROI :razz:

Awatar użytkownika
wheeny
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: wheeny » 18 cze 2009, 15:54

drynk pisze:wheeny Może tylko ja to tak odbieram, ale niezwykle ofensywne są Twoje wypowiedzi w tym wątku.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że tylko Ty tak to odbierasz. Użyłeś liczby mnogiej, czyli wszystkie dwie z dwóch moich wypowiedzi były niezwykle ofensywne? :-)

Sorry, ale pytanie było o nasze zdanie. To było moje. W dodatku, wcale nie jakieś z kosmosu, tylko podręcznikowe.

Przecież nikogo nie zmuszam do stosowania się. Sam się nie stosuję. Ale opinię wyraziłem może trochę żartobliwie, ale z fasonem. Także mam nadzieję, że nikt (prócz Ciebie) się nie poczuł. :-)

Jeśli jednak tak, to kajam się i proszę o wybaczenie.

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 18 cze 2009, 16:05

wheeny pisze:od $100 bankrolla możesz grać turnieje freezeout $1.

Bez przesadyzmu. Przy 100$ spokojnie można wbijać na 5$ freezeout, tym bardziej, że sextasy tak jak napisał jest graczem turniejowym. Dodatkowo od 5$ wzwyż można wyhaczyć gwaranty z bardzo fajnymi sumami. Na Chili w takich freezeoutach gra stosunkowo niewiele osób i nietrudno przy ostrożnej grze wyciągnąć choćby zwrot wpisowego z małą nadwyżką. Odradzam grę 1$ freezeout. Nie dość, że zazwyczaj masa ludzi to w dodatku donkownia. Zresztą tak jak napisał wheeny są to rebuye, a wtedy już w ogóle nie opłaca się moim zdaniem przebijać przez bandę donków kilka godzin.

Ja wolałbym zagrać 5$freezout x 6 lub 10$freezout x 3 niż 1$freezout x 30. Szkoa czasu i nerów moim zdaniem.

A co do tych HU za 5$ przy bankrollu 40$, to faktycznie chyba przesadziłem ;)

Awatar użytkownika
sextasy
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sextasy » 18 cze 2009, 16:23

Dziękuje wszystkim za dyskusje i pomocne podpowiedzi ;)

Może jeszcze polecicie, na którym pokerroomie dobrze i powoli można budować swój bankroll i gdzie znajdę sporo ciekawych turniejów MTT z wpisowym ~5$?

Awatar użytkownika
badzio
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: badzio » 18 cze 2009, 16:42

Z tych, które przetestowałem to największy wybór jest na PokerStars-nielegalny-w-PL!. Od wyboru do koloru. Za 2, 3, 4, 5 $. Stoły 6osobowe, 10osobowe. Turki na max 320 osób (albo 360, coś koło tego). Co chwilę coś tam się zaczyna i kończy. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że jest to chyba najbardziej popularny pokerroom i gra tam w ... osób.

O innych roomach powie może ktoś inny, bo mam zbyt małe dwoświadczenie, jeśli chodzi o turnieje.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 21 cze 2009, 11:18

Co do bm (nie jestem tutaj ekspertem - sam zaliczylem sporo roznych dziwnych downswingow z dowolnej kwoty do zera) :-)

Wszyscy wszedzie pisze na jakie stawki grac zeby nie zbankrutowac sratatata po czym bankrutuja i graja dalej :-)

Moim zdaniem - pierwsze pytanie jakie sobie trzeba postawic - to "NA JAKIE STAWKI POWINIENEM GRAC ABY W MOJEJ SYTUACJI FINANSOWEJ GRAŁO MI SIĘ KOMFORTOWO ORAZ ŻEBY EWENTUALNA WYGRANA BYŁA DlA MNIE ISTOTNA?"

Jezeli pracujesz/zarabiasz/masz bogatych starych/dostajesz stypendium naukowe/utrzymuje cie zamozna kochanka lub masz inne stale źródła dochodu - które w razie przegrania bankrolla pozwola Ci na szybki depozyt - wtedy imho mozna spokojnie grac sobie BI5$ nawet majac 100$ na koncie. Dojść do 400-500 - zaczac grac SnG 10$ - dojść do 1000 - i wtedy zaczac mocno pilnowac swojego rolla - bo kwota 1000$ nawet dla normalnej osoby pracujacej to juz jest kasa o którą trzeba dbać.

Druga sprawa - musisz podjac decyzje czy grasz na ilosci czy na jakosc... Grajac 2 SnG na raz mozesz miec mniejszy bankroll - niz otwierajac ich 10-16 - gdzie decyzje sa automatyczne - ROI mocno spada - a ewentualny pad internetu gwarantuje CI natychmiastowe -16BI.

Jezeli ktos pracuje - zarabia - ciezko jest grac efektywnie na SnG1$ - predzej czy później dojdzie do sytuacji - ze z reka ktora uznasz za niewystarczajac callniejsz allina twierdzac ze "srał pies - to tylko dolar..."

Ja w chwili obecnej dociułałem sie do 472$ (gram SnG HU i SnG 5-osobowe 5$ BI) dojde do 540 - zaczne grac SnG 10$.

poker89
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: poker89 » 29 cze 2009, 21:57

Najlepiej Jak byś swój bankroll podzielił przez 50. Czyli jeśli masz 100$ to graj maximum za 2$ . wtedy nawet jak przegrasz , bedziesz miał gorszy dzień nie odczujesz wielkiej różnicy i grając tym systemem nie zbankrutujesz z dnia na dzień. pozdrawiam

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 12 paź 2009, 19:32

sextasy pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie chce zakładać kolejnego temu więc napisze tutaj.

zdecydowanie sit&go - małe ryzyko i ciekawa możliwość wygranej

metoda sprawdzona na powiększenie bankrolla - także polecam

Awatar użytkownika
raper111
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: raper111 » 17 paź 2009, 12:52

ja bym ci radził grac ok 3-4 naraz SnG Dony czyli gra 6 osób z czego 3 osoby podwajają się 2x

Kmilson
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Kmilson » 17 sty 2010, 14:57

Graj turnieje z niskim wpisowym lub SnG MTT. Ogólnie powinno się grać za około 1-2% swojego bankrolla, co daje duży zapas w przypadku nie powodzeń. Wynik około 10-15% w ITM jest dobry wynikiem, lecz opłaca się raz być w top1-top3 niż 20 razy w ostatnich pozycjach ITM. Grasz aby wygrać, a nie aby dotrwać.

Savage888
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Savage888 » 22 sty 2010, 19:10

Mam pytanie rowniez z BM. Jak sie go powinno brac pod uwage dla sitow turbo 30/45/90/180osób i dla zwyklych sitow. Wiadomo jest inna wariancja w tych turniejach a pozatym turniej turbo ma wiekszy czynnik losowy niz zwykle SNG.

tomziom
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: tomziom » 22 sty 2010, 22:35

Bodajże Rado pisał kiedyś, że stosuje 1000BI na level (tak tysiąc). Sądzę, że około 100 na turbo sity jest minimum. Zależy jeszcze od tego ile sitów grasz na raz? Ogólnie w sitach wielostołowych bankroll podobny do MTT, a że to turbo to ilość BI powinniśmy jeszcze zwiększyć :)

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 31 sty 2010, 10:09

Mnie 30-osobowe SnG wyprowadzają z równowagi. Nie umiem walczyć o pierwszą 5-tkę z 30 osobami. To ja już wolę walczyć o pierwszą setkę z tysiącem osób...

Jestem graczem turniejowym i stosuję zasadę 2% bankrolla. Nawet troszkę mniej. Na jednym roomie mam bankroll 700€ (na początku grudnia miałam ledwie 13€) i gram MTT za 10€. Pomyśl jaki musiałabym mieć downswing żeby zjechać do zera. Niemożliwy wręcz. 1% można stosować jak się chce mieć maksymalny komfort. Ale weź pod uwagę, że wtedy będziesz się wolniej rozwijał. Na wyższych stawkach uczysz się szybciej tego, czego na micro stawkach uczyłbyś się bardzo długo... Jak na wyższych nie wyjdzie nadal będziesz mógł wrócić.

Jak zdobyć bankroll ? Można freerollami. Niekoniecznie tymi małymi z tysiącami ludzi i małą pulą. Poszukaj promocyjnych, które dają większą pulę. Graj turnieje za punkty FPP jeśli takie masz. Z bankrollem 40$ możesz nawet grać MTT za 1$. Mało prawdopodobne żebyś zbankrutował, a nawet jeśli to 40$ to chyba jeszcze nie jakiś majątek życia. Możesz grać DoNy nawet z wyższym wpisowym ok 5$, jeśli tylko czujesz się na siłach. Grając SnG ja zwykle traciłam bankroll niż go budowałam ale to może tylko moja przypadłość. Lepiej mi się grało takie gdzie na 10 czy 12 osób były 4 miejsca płatne (np. Dirty Dozen, sieć ipoker lub Pays 4 Places, sieć boss media). Cash nie polecam. Na micro stawkach łatwo się spłukać. Asy są bite znacznie częsciej niż by chciała statystyka. Ewentualnie jakieś cashówki z limitem. Tu straty są ograniczone, a jak masz jakieś względne pojęcie o grze to jest duża szansa powiększenia nieco bankrolla. Możesz sprówać gry w 7 card stud, jeśli umiesz lub chcesz się nauczyć. Ludzie, którzy tam przychodzą zwykle nie mają pojęcia o grze, chcą tylko zobaczyć na czym ona polega, przy okazji zostawiając trochę pieniędzy. A nawet jeśli mają pojęcie co robią to - jak powiedział mój chłopak - "lepiej widać w studzie co ma przeciwnik niż w Hold'emie". Przy okazji nauczysz się bardziej skupiać na grze :)

Jak dla mnie to przy 40$ już sobie można na te MTT za 1$ pozwolić. Książkowy bankroll management to nie będzie ale też nie będzie to proszenie się o bankructwo.

Teraz zauważyłam że to było pytanie z czerwca. Ale szkoda, zeby post poszedł do kosza :) Może innym trochę to pomoże :)

Zibik
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Zibik » 12 wrz 2011, 17:01

Witam.
Ja mam bardzo krótką teorię na temat doboru odpowiednich stawek do naszego BM. Musimy dobierać takie wpisowe do: cash game, s&g oraz MTT na których:
a) nie będziemy się nudzić i będzie towarzyszyła naszej grze nutka adrenaliny
b) nie będziemy się bać podejmowania trudnych ( i często za tym idącym opłacalnych) decyzji podczas gry które mogą być hamowane przez strach przed bankructwem.
W skrócie mówiąc jak to w życiu trzeba znaleźć złoty środek :)
Pzdr

bratekson
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: bratekson » 25 paź 2011, 18:00

pomocne rady dla nowicjusza jaki jestem :oops:

Awatar użytkownika
genowaty
-#VIP
-#VIP

Postautor: genowaty » 07 cze 2012, 23:46

Sith pisze:Co do bm (nie jestem tutaj ekspertem - sam zaliczylem sporo roznych dziwnych downswingow z dowolnej kwoty do zera) :-)

Wszyscy wszedzie pisze na jakie stawki grac zeby nie zbankrutowac sratatata po czym bankrutuja i graja dalej :-)

Moim zdaniem - pierwsze pytanie jakie sobie trzeba postawic - to "NA JAKIE STAWKI POWINIENEM GRAC ABY W MOJEJ SYTUACJI FINANSOWEJ GRAŁO MI SIĘ KOMFORTOWO ORAZ ŻEBY EWENTUALNA WYGRANA BYŁA DlA MNIE ISTOTNA?"

[center]Obrazek
11218[/center]

Jezeli pracujesz/zarabiasz/masz bogatych starych/dostajesz stypendium naukowe/utrzymuje cie zamozna kochanka lub masz inne stale źródła dochodu - które w razie przegrania bankrolla pozwola Ci na szybki depozyt - wtedy imho mozna spokojnie grac sobie BI5$ nawet majac 100$ na koncie. Dojść do 400-500 - zaczac grac SnG 10$ - dojść do 1000 - i wtedy zaczac mocno pilnowac swojego rolla - bo kwota 1000$ nawet dla normalnej osoby pracujacej to juz jest kasa o którą trzeba dbać.

Druga sprawa - musisz podjac decyzje czy grasz na ilosci czy na jakosc... Grajac 2 SnG na raz mozesz miec mniejszy bankroll - niz otwierajac ich 10-16 - gdzie decyzje sa automatyczne - ROI mocno spada - a ewentualny pad internetu gwarantuje CI natychmiastowe -16BI.

Jezeli ktos pracuje - zarabia - ciezko jest grac efektywnie na SnG1$ - predzej czy później dojdzie do sytuacji - ze z reka ktora uznasz za niewystarczajac callniejsz allina twierdzac ze "srał pies - to tylko dolar..."

Ja w chwili obecnej dociułałem sie do 472$ (gram SnG HU i SnG 5-osobowe 5$ BI) dojde do 540 - zaczne grac SnG 10$.

Mądre słowa! Szczególnie te: "Moim zdaniem - pierwsze pytanie jakie sobie trzeba postawic - to "NA JAKIE STAWKI POWINIENEM GRAC ABY W MOJEJ SYTUACJI FINANSOWEJ GRAŁO MI SIĘ KOMFORTOWO ORAZ ŻEBY EWENTUALNA WYGRANA BYŁA DlA MNIE ISTOTNA?""

Podpisuje sie pod nimi!
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, 18:20 przez genowaty, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Zarządzanie gotówką”