krótko zwięźle i na temat![/center]
Nie znalazłem na forum tematu, który by określał wytyczne dotyczące gry na określonych stawkach w zależności od wysokości naszego bankrolla, czyli wytycznych do zarządzania bankrollem, z ang. bankroll management, w skrócie BM. Dlatego chciałbym bez zbędnych informacji i rozpisywania się zamieścić te wytyczne w jednym temacie na podstawie tego co znalazłem w internecie.
GRY CASH
W grach cash powinno być to minimum 20 pełnych BI, czyli na stolik wkładamy jednorazowo maksymalnie 5% swojego bankrolla.
Przykłady!
Maksymalny BI w grach cash to stokrotność dużego blinda (100xbb) Grając mikro stawki 0.01/0.02$, maksymalny BI to 2$, a więc nasz bankroll powinien wynosić minimum 2$ x 20 = 40$ by grać na tych stawkach. Analogicznie jeśli chcemy grać cash na stawkach 0.25/0.50$ gdzie maksymalny BI to 50$ nasz bankroll powinien wynosić 50$ x 20 = 1000$.
TURNIEJE SIT&GO
W grach cash przyjmuje się, że minimum to 40 BI, w zależności od źródła wliczając w to rake bądź nie wliczając rake. Ja jednak wliczę rake ponieważ to jest część wpisowego i te pieniądze na grę wydajemy. Także wpisowe go jednego turnieju sit&go powinno zabierać maksymalnie 2.5% naszego bankrolla.
Przykłady!
Chcemy grać sitki za 1.2$, więc rachunek jest prosty - nasz bankroll powinien wynosić przynajmniej 1.2$ x 40 = 48$. Jeśli chcemy zajść wyżej i zacząć grać sitki za 5.5$ to nasz bankroll powinien wynosić 5.5$ x 40 = 220$.
TURNIEJE MTT
Turnieje MTT, czyli turnieje wielostolikowe. Tutaj krążą dwie wersje w internecie. Minimum 100 BI lub BI maksymalnie za 2% bankrolla, czyli wyszłoby 50BI. Ja jednak z racji przedstawię bardziej restrykcyjną zasadę, czyli minimum 100BI, inaczej mówiąc maksimum 1% bankrolla. Sporo, ale na MTT mamy największe wahania bankrolla dlatego taki duży wymóg.
Przykłady!
Jeśli chcemy grać turnieje MTT za 1.1$ to powinniśmy mieć bankroll w wysokości 1.1$ x 100 =110$. Jeśli natomiast mierzymy dużo wyżej i chcielibyśmy pograć turnieje z wpisowym 20+2$ to nasz bankroll powinien wynosić minium 22$ x 100 = 2200$.
PODSUMOWANIE
Dla tych którym nie chce się liczyć dołączam ściągę z zestawieniem stawek i wymaganego bankrolla oraz skrót wymaganych bankrollów:
Gry Cash - min. 20 pełnych BI
Turnieje Sit&Go - min. 40 BI
Turnieje MTT - min. 100 BI
PS Chciałbym także dodać, że są to informacje jakie znalazłem w internecie i które najczęściej się przewijały (a kilka stron przejrzałem, nie tylko polskich). Także gracz który nie ma komfortu psychicznego grając cashówki z 20BI może podnieść sobie ten próg np. do 25-30BI. Chodzi generalnie o to by grać swobodnie i nie bać się walczyć o pulę z racji utraty zbyt dużej ilości gotówki. Musisz dostosować sobie BM tak by czuć się podczas gry na luzie i móc pokazać wszystko co potrafisz!
Tekst napisany specjalnie dla użytkowników POKERKINGS.PL
Pozdrawiam Spiegol