[NL] [FR] [FREEROLL] AT

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
psychopoker
-#aktywny
-#aktywny

[NL] [FR] [FREEROLL] AT

Postautor: psychopoker » 27 kwie 2009, 22:32

Drodzy forumowicze. Proszę o odpowiedź na kilka pytań :)

Opiszę pokrótce sytuację jaka wydarzyła się podczas pewnego turnieju, oraz zadam kilka pytań. Proszę nie dziwić się, że pytania są banalne. Wokół nich wywiązała się całkiem ciekawa dyskusja, więc chyba odpowiedzi tak oczywiste nie są ;)

Turniej freeroll. Stolik 10 osobowy, 7 sitoutów

Gracz A - HERO, żetony 7K
Gracz B, tuż za nim, żetony 3K
Gracz C, żetony 3K
Sitouci - żetony 800-900
Blindy 50-100
Płatnych koło 50 miejsc, graczy około 800. 80% sitouty.

Pytanie 1:
- czy stolik ten traktujemy jak HU, jak very short handed, czy jak full table?

Gracze A, B, C pobudowali sobie stacki w większości na sitoutach.
Przed momentem gracz A raisnal all in z 99, B sprawdzil z AK.
gracz A zlapal karete 9999.

kilka rozdan po tamtym, gracz A dostaje na UTG ATo. obydwaj gracze B i C - graja tight aggressive, niedawno dostali wciry z mocnymi rekoma.

Pytanie 2:
co powinien zrobic gracz A?
- fold?
- call?
- raise? jeśli tak o ile?

Pytanie 3:
czy gra takiej ręki w tej konkretnej sytuacji jest EV+ czy EV-?

Przed przeczytaniem dalszej części postu odpowiedz na pytania.

.......

Co się wydarzyło? Gracz A zagrał, przegrał 4K do gracza B. W następnej ręce A dostaje na BB: AKo. Gracz C raisuje x3BB.

Pytanie 4:
co powinien zrobic gracz A?
- fold?
- call?
- reraise? jeśli tak o ile?

Pytanie 5:
czy granie takiej ręki jest EV+ czy EV-?

Dziękuję z góry wszystkim za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 17:42 przez psychopoker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coolen
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: coolen » 27 kwie 2009, 23:25

Powiem Ci jak ja to widze, nie musi to by dobry punkt widzenia :)

At w 3 osoby - raise x3, x3,5. Blindy nie za wielkie, w razie reraise mozna zrobic izi fold :)

Ak - reraise mocny bo jestes bez pozycji.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 28 kwie 2009, 00:18

PO pierwsze brakuje istotnej wiadomosci - kto w pierwszym rozdaniu siedzi na blindach - gracze czy sit outy?

ATo na UTG to dla mnie w wiekszosci przypadkow fold. Zbyt wiele rak zagra call po podbiciu, zaden flop nie bdzie bezpieczny, nie ma sensu tego grac bez pozycji. Jesli na blindach dziedzialy sit outy to jest to na 100% fold. Bo przy jakims rerise nie bedzie pewnosci czy przeciwnik ma reke czy tylko atakuje tak agresywnie niebronione blindy.

Co do AK, to we freerollu jest to w przy grze w trzech, i przy 3k stacku jest to rerise all in. I EV jest tu na pewno dodatnie.

Awatar użytkownika
decksik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: decksik » 28 kwie 2009, 08:18

zgodze sie z glorym tylko po czesci.. fakt, nie wiemy gdzie siedza sitouty, ale z drugiej strony trzeba brac pod uwage, ze w grze jest 3 graczy, wiec mozna troche zakres rak rozszerzyc, i spokojnie majac ta karte mozna dac raise 3-4BB, i tak jak wspomnial coolen, w momencie gdy pojawi sie reraise, to dziekuje dowidzenia..

natomiast AK, hmm, tu sie zgodze z glorym, najlepsze w tej sytuacji jest allin, i liczenie na to, ze zgarnie sie od razu pule bez gry..

Awatar użytkownika
psychopoker
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: psychopoker » 28 kwie 2009, 08:20

Na blindach siedziały sitouty w obydwu przypadkach.
Poczekam jeszcze dzień, czy dwa i napiszę jak się cała ta freerollowa historia skończyła.

Cieszy mnie ta duża różnica zdań odnośnie ręki ATo, bo to znaczy że ostra dyskusja którą przeprowadziłem na temat tych rąk, nie była jałowa :)

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 28 kwie 2009, 08:37

psychopoker pisze:obydwaj gracze B i C - graja tight aggressive, niedawno dostali wciry z mocnymi rekoma.
jak napisales

- dlatego z ATo bylbym sklonny w tej sytuacji sfoldowac moga byc stiltowani i grac z any two badz postawic Cie w trudnej sytuacji
- dodatkowo mozemy zostac posadzeni o kradziez blindow wiec nie warto wdawac sie w przepychanki bo chyba tylko A na flopie daloby nam bezpieczna sytuacje :P
- jestesmy bez pozycji

a wiec tu mozna foldnac tzn ja tak radze :) choaciaz mogles zagrac all ina xD ale przy takich blindach to jest bardziej EV-

co do AKo to jest easy push all in na raisera :)

- 80% ludkow z 800 to sit outy czyli nadal w grze jest 160 osob a wiec musisz tak czy sie sie budowac bo do platnych ciezko Ci bedzie dojsc ...
- jestes out of position wiec na chybionym flopie masz trudno decyzje :P a tak to nie Ty masz ciezka decyzje tylko Twoj przeciwnik ...
- to jest EV + :P

denamrk666
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: denamrk666 » 28 kwie 2009, 09:38

z ATo jako pierwszy gracz foldnal bym. Nie widze sensu przebijania sie z taka reka. Moj procent wygrywanych rozdan pre flop z ta reka wynosil okolo 53% wiec malo.

Co do drugiej sytuacji bylbym sklonny walnac allina.

Awatar użytkownika
falkor81
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: falkor81 » 29 kwie 2009, 18:26

Według mnie ten stolik należy traktować jako short handed z tym że trzeba sobie przekalkulować czy lepiej jest powoli i bezpiecznie akumulować żetony na sitoutach czy starać się wygrać z pozostałą dwójką graczy ryzując dużą część swojego stacka... IMHO jeśli mamy do czynienia z dobrym graczem to lepszą strategią jest spokojne (i bezpieczne) zwiększanie stacka oraz ewentualną próbę złapania kogoś z monsterem niż agresywne rozgrywanie ręki bez pozycji ryzykując że napotkamy opór i w efekcie będziemy zmuszeni do podjęcia trudnej decyzji.

Jeśli chodzi o zagranie z AK na pierwszy rzut oka jest to easy reraise ale powoduje to wejście allin (inwestujemy przeszło 1/4 swojego stacka) a to oznacza że aby wygrać 300 ryzykujemy pozostałe 4k z A high. Oczywiście w dużej większości przypadków jesteśmy faworytem około 60 do 40 ale co jeśli przeciwnik ma parę ? Znowu ryzykujemy cały turniej w momencie gdy sytuacja nie wymaga tak drastycznych posunięć...

Awatar użytkownika
marsylianka
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: marsylianka » 29 kwie 2009, 18:52

moim zdaniem dobry gracz będąc big stackiem nie powinien wchodzić all-in z UTG z AT.
narażał się niepotrzebnie na zbędne ryzyko, stack nie zmuszał go do walki o blindy, czy tym bardziej wchodzenia all-in.
zbyt mocny bet z UTG mógł wyglądać na próbę kradzieży blindów co przy tak małych blindach jest zagraniem niepotrzebnym a bardzo ryzykownym. reraise spowodował wejście all-in i wpakowanie się w problematyczne i w efekcie przegrane rozdanie.
dziwnie zagrane, ja na miejscu tego gracza i w tej sytuacji zrzuciłabym tą rękę.

Awatar użytkownika
psychopoker
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: psychopoker » 29 kwie 2009, 20:24

Pora na wyjaśnienia - ręce które przedstawiłem nie były moimi rękoma :) Jedynie kibicowałem w turnieju.

Rozegranie tych rąk wywołało zażartą dyskusję pomiędzy mną, a freerollowcem :D

Ja optowałem za graniem, gracz za zrzuceniem ATo. Zdecydował się na raise jednak - spotkał się z ręką A2, która go pokonała (sprawdzanie po flopie i turnie przez przeciwnika betów z parą 22 jest co najmniej dyskusyjne).
Po przegraniu pierwszej ręki włączył się tilt - AK zostało rozegrane automatycznie: raise, po flopie all in.

Ja uważam że obydwie ręce na tak króki stolik były jak najbardziej grywalne - i to bardzo, bardzo agresywnie :twisted: do momentu przeciwstawienia się przeciwnika - w takim przypadku kulimy potulnie ogon, i czekamy na następną grywalną rękę.
Nie możemy sobie pozwolić na grę o przetrwanie i krojenie blindów - na wszystkich stolikach gracze kroją sitoutom blindy więc gracz odejdzie od stolika z medium stackiem. Powinien próbować okroić big stacki. A ręka AT jest jakościowo ręką sporo powyżej przeciętnej, więc trzeba ją grać w takiej sytuacji, żeby nie być EV- :)

Jak to ktoś powiedział: pozycja bije kartę, stack bije pozycję, karta bije stack (nie wiem czy czegoś w kolejności bicia nie pomyliłem :oops: ).
Ja bym dodał do tego jeszcze - agresja bije kartę i pozycję! :D

No ale to moja filozofia grania HU i shorthanded :oops:
Można się z nią nie zgadzać :)

Awatar użytkownika
apolinary83
-#VIP
-#VIP

Postautor: apolinary83 » 29 kwie 2009, 21:23

Mogli krasc na zmiane blindy sitom :) a nie kosc sie nawzajem.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Re: ATo i AKo

Postautor: Sith » 29 kwie 2009, 21:47

psychopoker pisze:Gracz A - HERO, żetony 7K
Gracz B, tuż za nim, żetony 3K

Co się wydarzyło? Gracz A zagrał, przegrał 4K do gracza B.

Nierealne - nie mogl przegrac 4k :-)

A tak na serio - raise preflop tak o 3xBB - cbet na kazdym flopie o 3/4 puli. Jak dostaniesz opor - fold - jak sprawdzi - turn i river juz check/fold - wtedy stracisz max 7-8 BB

Awatar użytkownika
falkor81
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: falkor81 » 30 kwie 2009, 21:04

Przypuszczam że psychopoker zaokrąglił liczby dla ułatwienia i stąd wynikł błąd (poza tym napisał że nie on rozgrywał te ręce a jedynie obserwował).

Szkoda że psycho nie dodał jeszcze ankiety do tego wątku bo jestem ciekawy jaki miałaby wynik...

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”