[NL][0.10/0.20] AQ

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

[NL][0.10/0.20] AQ

Postautor: mara » 09 sie 2012, 00:22

OnGame No-Limit Hold'em Tournament, 0.10/0.20 Blinds (6 handed) - OnGame Converter Tool from FlopTurnRiver.com

MP (t23.16)
CO (t28.77)
Button (t28.79)
SB (t23.83)
BB (t7.30)
UTG (t19.40)

Preflop:
1 fold, MP bets t0.70, CO calls t0.70, 1 fold, SB calls t0.60,

Flop: (t2.30) JObrazek, 8Obrazek, 10Obrazek (3 players)
SB checks, MP bets t1.70, CO calls t1.70,

Mam problem z converterem i nie przedstawia mnie jako Hero ( nie wiem dlaczego) ale to nie ważne.

Znajduję się na pozycji SB i jak widać goście zaczęli ostro!

Moje pytanie jest trdycyjne, a mianowicie co powinienem w tej sytuacji zrobić?

Mam :Qd :Ac

luki1118
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki1118 » 09 sie 2012, 10:55

Szansa na to że trafi strita to 32% ale po riverze. Na skompletowanie strita na turnie ma więc 16% czyli słabo opłacalne pot oddsy. Jak trafimy A bądź Q to także zbytnio nie umacnia naszej pozycji, Q daje spore szanse przeciwnikom na strita (o ile jeszcze go nie mają) a A może dać drugą parę (AT, AJ). Generalnie nie widzę sensu dalej zbytnio tego rozkminiać to jest 3way pot a Ty jesteś oop i nie masz nic czyli easy fold.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 09 sie 2012, 13:56

luki1118, niezupełnie. To że to jest 3way pot i CO callnął cbet właśnie dodatkowo przemawia ZA callem. Dostajemy dodatkowe żetony do puli, oddsy to 1,7/5,7 = 0,29. Na tych oddsach generalnie call i obejrzenie jednej karty jest błędny (w oparciu tylko i wyłącznie o oddsy), ale tutaj bardziej brałbym pod uwagę implied oddsy. Skoro przeciwnicy są tak agresywni, to mogą się dosyć ochoczo wypłacić, jeśli dozbieram swój 8-outowy układ. Poza tym (nie licząc u kogoś KQ) mój układ będzie nutsem w obu przypadkach (nie ma flushdrawa, więc nie mam potencjalnie spalonych outów, ani board nie jest zdublowany). Ja bym callnął i zobaczył jak dalej będzie prezentowała się sytuacja. Jeśli trafię na turnie, to gram najprawdopodobniej check/raise, jeśli nie trafię gram check i potem w zależności od sizingu przeciwników znów liczę oddsy i podejmuję decyzję czy callować, czy nie. Jeśli oni nie mają tam dwóch par albo seta, to raczej na turnie nie będą już tak ochoczo przebijać za prawie pulę, więc i call może być tam tańszy.

Btw. 3bet preflop na przyszłość :P I to taki gruby, żeby bezpiecznie ich wysqueezować i nie grać AQo oop.

luki1118
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki1118 » 09 sie 2012, 14:42

Trochę się sprzecza jedno z drugim :razz: Najpierw uważasz że się ochoczą wypłacą jak trafisz nutsa na turnie a później że jak nie mają dwóch par albo seta to nie będą ochoczo przebijać to bardzo optymistyczne podejście. Ja tam się w sumie nie znam na cash gram 9 stołów sng i mam wystarczająco dużo akcji że foldować takie spoty zwłaszcza jak nie mamy większych readów na przeciwników. To że CO callnął też niekoniecznie przemawia za callem, ponieważ mają w swoim range blockery które automatycznie zmniejszają szanse na nutsa. :wink:

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 09 sie 2012, 14:52

drynk normalnie tak zagrywam preflop ;) , ale tutaj nie zrobiłem tego ponieważ miałem inny plan na to rozdanie.

Gracz na CO to mega agresor! Gdy po flopie MP zagrał 1.70 to ( uznałem ABC ) i tego się spodziewałem, ale najbardziej interesowało mnie co zrobi gość CO. Dał odpowiedź taką jaka mi odpowiadała ( mogła to być pułapka), a mianowicie callnął. Jeżeli by trafił flop z jego agresją 4bet to minimum :razz:

Podsumujmy co wiem ( bądź co mi się wydaje ) MP to nie problem, bo zagrał ABC, a CO nie trafił ( brak reakcji na zagranie MP i tylko call ).

Nie mam HM ani żadnych innych pomocy, więc jakoś muszę to rozkminić :mrgreen:

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 09 sie 2012, 15:42

OnGame No-Limit Hold'em Tournament, 0.10/0.20 Blinds (6 handed) - OnGame Converter Tool from FlopTurnRiver.com

MP (t23.16)
CO (t28.77)
Button (t28.79)
SB (t23.83)
BB (t7.30)
UTG (t19.40)

Preflop:
1 fold, MP bets t0.70, CO calls t0.70, 1 fold, SB calls t0.60, 1 fold

Flop: (t2.30) JObrazek, 8Obrazek, 10Obrazek (3 players)
SB checks, MP bets t1.70, CO calls t1.70, SB raises to t9.10, 1 fold, CO raises to t28.07 (All-In), SB calls t18.97 (All-In)

Turn: (t60.14) KObrazek (2 players, 2 all-in)

River: (t60.14) 3Obrazek (2 players, 2 all-in)

Total pot: t60.14
Main pot: t60.14 between CO and SB, won by SB

Tym razem odczytałem przeciwników bezbłędnie ( na szczęście ) MP się zesrał, a CO potwierdził, że nie trafił i do tego jeszcze wjebał all-in

Przeciwnik pokazał :9d :9s

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 09 sie 2012, 22:48

luki1118, na przykład z AJ przeciwnik może tam odruchowo grać niższy sizing turn po dwóch sprawdzeniach, niż z setem, z którym zawsze będzie dążył do zestackowania się. Niemniej nadal AJ będzie mu ciężko wyrzucić, szczególnie w przypadku, gdy spadnie 9.

mara100, yyyyyy... zestackowałeś się tam callując all-ina jako ostatni z AQhight i open ended? No temu zagraniu to daleko do opłacalnego :mrgreen: . Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że Twój przeciwnik "nie trafił". Otóż on tam trafił swój open-ended i do tego miał pocket na ręce, który było nie było dominuje nad Twoim drawem i Ahight. Sporo szczęścia miałeś w tym rozdaniu, a jego all-in, choć luźny, wcale nie był tak durnym zagraniem, jakby się mogło wydawać.
Zupełnie nie podoba mi się linia tak daleko idącej agresji w tym spocie, i jednak open-ended to imo za mało na takie rozegranie. Jeśli nie masz pomysłu, co w takich sytuacjach zrobić, to zawsze bezpiecznie jest po prostu wyrzucić niegotowy układ. Moja linia była oparta na implied oddsach i ja pewnie bym tego rozdania nie odpuścił, ale bym to flatcallował, szukając jeszcze w miarę tanio oglądanych kart. 3betowanie i callowanie pusha niby daje Ci więcej % bo oglądasz już na pewno 2karty, ale mimo wszystko to jest zbyt luźne zagranie, żeby tam cały stack wsadzić.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 09 sie 2012, 23:23

drynk nie 100% racji, ale 1000%

Ja obserwowałem tego gościa na innych stołach, więc wiedziałem co on może odwalić. Walę na granicy rozsądku. Jeżeli dziś gość rozpierdala moje AK na kurwa 83 i nie idzie go wystraszyć w żaden sposób bo zobaczył między J a Q swoją trójkę. Drugiemu odwijam jego podbicie takim reraisem, że mózg boli, a gość calluje. Mam KK, a przeciwnik callnął z A2 i na flopie złapał strit, a mnie na river K. To pytam w co ja gram? Dlaczego callnął? Bo on ma A :mrgreen:

Aha bym zapomniał. To co on sobie myślał? Moje przebicie nie zrobiło na nim żadnego wrażenia. Pierdyknął all-in i już. Miałby 55 zagra to samo. Chodzi mi o to, że ja jakąś akcję wykonałem, a gość mając 99 naparza all-in, gdzie jego ewentualna dziewiątka daje mi strita. Czy pomyślał choć przez sekundę co ja mogę mieć? Za dużo myślenia wymagamy od takich przeciwników. Wybrał najprostsze z możliwych all-in

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 10 sie 2012, 09:43

mara100, Owszem jeśli masz z danym przeciwnikiem trochę historii, i wiesz że zawsze gdy się zaczepi to już nie odpuszcza rozdania, to jak najbardziej powinieneś go luźniej ogrywać i doić, ale musisz mieć do tego GOTOWE ręce, w stylu top pair top kicker +. Popatrz że sprawdziłeś all-ina tak naprawdę tylko z drawem. Powiedzmy że gość ma nędzne, ale jednak, KJ, to i tak jesteś z tyłu (nieznacznie, ale jednak 54:46). Natomiast on tam jednak może mieć lepiej i tego nie zgadniesz. Niezależnie od tego czy ma tam KJ, 99, czy jakieś 55, to nie jesteś tu grubo z przodu i to Ty sprawdzasz all-ina, a nie go zagrywasz, więc nie masz żadnego fold equity (w uproszczeniu: szansy, że wyrzucisz przeciwnika z rozdania). Dlatego na takich przeciwników powinieneś szukać łatwiejszych i pewniejszych spotów z gotowymi układami i wtedy grać je tak agresywnie jak zagrałeś AQ.

Wróć do „Cash short handed”