Any two

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
foxx
-#aktywny
-#aktywny

Any two

Postautor: foxx » 18 lut 2011, 01:19

Jakie oddsy preflop są wystarczające do zagrania "any two cards"? Może to głupie pytanie, ale słyszę czasami ten zwrot i chciałbym po prostu wiedzieć przy jakich oddsach mogę bez zastanowienia dołożyć do puli mając 72o.

Awatar użytkownika
RandomOne
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: RandomOne » 18 lut 2011, 02:38

Z 72o czy s to nie ma różnicy - z tym po prostu się nie dokłada, ale z innymi, marginalnymi rękoma już można. Nie ma co prawda takiej dosłownej oszacowanej granicy bo wiele zależy też od implied odds'ów ale postaram Ci się to "jakoś" wyjaśnić.

- Masz 56s, blindy 20/40 jesteś na BB - utg bet za 100, Button call, SB fold - więc musisz dać 60 aby móc wygrać 320 czyli masz 1 do 5,5 czyli aby call był poprawny to musisz mieć więcej niż 17% na wygranie tego rozdania. Przeciwko AA masz tylko 20% oznacza to,że opłaca Ci się sprawdzić + twoje Implied Odds są w tym momencie przeogromne!

- Masz K8s, blindy 20/40, jesteś na Button'ie, dostajesz 3x limpy (zauważyłem, że obecnie grasz niskie stawki więc często pewnie Ci się zdarza taka sytuacja + SB dołoży też na 99%) to również opłaca Ci się dołożyć te 40 (40 aby móc wygrać 240 - 1 do 6). Jeśli jednak spasujesz to też jest to jednak jak najbardziej poprawne zagranie.

Ogólnie oddsy nie mają takiego znaczenia w grze preflop, są one ważniejsze na posflopie. Zapodam Ci przykład ;p
Masz 8 outów (OESD), czyli wygraną/twój układ daje Ci 8 kart z pozostałych 47/8, czyli w przybliżeniu 1 do 5. Masz pulę 300, ktoś betuje za 100, dołóż - tak w skrócie :twisted:

Kiepski ze mnie nocny nauczyciel, ale mam nadzieję, że jakoś Ci to naświetliłem.

PS: Osobiście nie radzę Ci skupiać każdej swojej decyzji na Oddsach. Pamiętaj, że istnieje coś takiego jak Implied Oddsy, które moim zdaniem są ważniejszym czynnikiem.

PS2: Jak nie jesteś hardcorem to nie wchodź z 72o :mrgreen:

PS3: dopiero znalazłem :D Glory świetnie to opisał - http://www.pokerkings.pl/outs-odds-pot- ... t16943.htm

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 18 lut 2011, 03:29

http://www.texasholdempoker-stats.com/thp_preflop.html
przeczytaj to : P nie napisze nic od siebie teraz bo jestem troche nie w stanie :P

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 18 lut 2011, 04:15

Dzięki za obie odpowiedzi, siądę sobie w takim razie nad tym problem z PokerStove żeby uzyskać jakiś ogląd na konkretne sytuacje.

Wróć do „Podstawy pokera”