Analiza rozdan

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
Awatar użytkownika
Phela
-#aktywny
-#aktywny

Analiza rozdan

Postautor: Phela » 01 mar 2008, 16:57

czy moze ktos szczegolowo opisac analize rozdan mysle ze przyda sie to nowym użytkownikom i tym mnie nowym tez ;) bardzo bym prosil i byl wdzieczny bo sam chyba jeszcze nie umie dobrze analizowac rozdan.. z gory dzieki mam nadzieje ze sie to komus przyda pozdrawaim

jak by ktos nie wiedzial to chodzi mi o to.. bo niektorzy pisza ze wchodza na stol i zostawiaj na 20 min badz 30 po czym wracaja analizuja historie rozdan i wlasnie tam na co sie powinno patrzyc co wazniejsze jest a co mniej itp..

damian0012
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: damian0012 » 01 mar 2008, 17:51

Awatar użytkownika
Phela
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Phela » 01 mar 2008, 18:58

ale tam jest analiza poszczegolnych rozdan a ja prosilem zeby napisac ogoleni o wszystkich rozdaniach i wydaje mi sie ze to powinno byc w dziele "Poczatkujacy"

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 01 mar 2008, 19:30

Analiza rozdan jak sama nazwa wskazuje jest to po prostu przesledzenie zakonczonej gry Twojej i Twoich przeciwnikow w kazdej fazie rozdania.
Dzieki takiej analizie jestes w stanie zauwazyc swoje bledy i w przyszlosci w podobnej sytuacji zagrac o niebo lepiej. Jednak nie chodzi tutaj o wyuczenie sie schematow ale o podstawowa wiedze na temat wartosci otrzymanej reki i prawidlowego ocenienia co jestes w stanie z nia ugrac.
Jak na pewno wiesz kazde rozdanie dzieli sie na fazy:

- preflop
-flop
-turn
-river

W zapisie historii rozdania masz podane jak ruch wykonal kazdy z graczy. I tak np. mozesz przeanalizowac dlaczego majac w rece monstera (np. AA) przegrales bo komus doszedl strit (np. do kart 57).
Osoby takie limpuja (czyli ogladaja flopa za minimalna cene big blinda i wowczas takie historie sie zdarzaja). Wiec po takim przegranym rozdaniu mozesz dojsc do wniosku, ze podbijajac np. 4xBB na preflopie eliminujesz graczy ze slabymi kartami a w rozdaniu zostaja tylko Ci z realna szansa na trafienie mocnego ukladu. Przewaznie po mocnym podbiciu z monsterem w rozdaniu pozostaje od jednego do dwoch graczy co ulatwia sprawe i zmniejsza szanse na to ze trafia lepszy uklad od Ciebie.
W skrocie mozna powiedziec, ze dzieki takim analizom dochodzisz do wniosku w ktorym miejscu mogles zagrac lepiej, gdzie wiecej podbic aby odstraszyc przeciwnika a w korym miejscu (przy przegranej) odpuscic. Raz popelnionych bledow juz nie powtorzysz i Twoja gra stanie sie lepsza co na pewno podniesie poziom Twojego pokera:)

Takie zapisy mozesz wrzucac np. na forum i zapytac co sadza o nim inni, jak oni by zagrali itp. W ktorym miejscu uwazaja, ze mogles zagrac lepiej a gdzie odpuscic.

Jak jednak wiadomo poker to poker i kazde rozdanie jest inne dlatego do takich rzeczy nalezy podchodzic z przymrozeniem oka i nie zalamywac sie po wieksze porazce bo juz w nastepnym rozdaniu mozemy odrobic straty z nadwyzka.

Jeden z najlepszych graczy na swiecie mawia "poker jest dla twardzieli a nie marzycieli" i czasami warto zagrac zupelnie odwrotnie niz nakazywalaby to sztuka czy doswiadczenie.

Pmen1986
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pmen1986 » 06 mar 2008, 21:13

Mam pytanie.Bo mnie to irytuje.Czasami powiedzmy mam asa z trójką a kolo z jopkiem i na stole pokazał sie as.Wiec mamy obaj po parze ale on wygrywa.a czasem jest tak ze kazdy dostaje po połowie.Od czego to zalezy bo wkurza mnie to.prosze o pomoc.Dziekuje z góry.P-MEn

Awatar użytkownika
Phela
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Phela » 06 mar 2008, 21:25

hmm.. myślę że nikt Ci tak tego nie powie bo musiał byś wkleić konkretne rozdanie ale podejrzewam że być może na stole pojawia sie jakiś "kolor" co daje Wam równą kartę ale nie powiem Ci że chodzi o to na 100% bo musiał bym widzieć dana sytuację jak coś takiego sie zdarzy zrób screen'a i wrzuć go tutaj :) pozdrawiam

ups trochę źle przeczytałem ale dzięki postom kolegów po przeczytałem jeszcze raz Twojego i stwierdzam ze oni mają absolutna rację i ich wytłumaczenie powinno CI wystraczyc
Ostatnio zmieniony 06 mar 2008, 21:42 przez Phela, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 06 mar 2008, 21:27

Jezeli na stole pojawil sie as to znaczy ze oboje macie pare. Jednak jest jeszcze 2 karta ktora trzymasz w dloni. Jest to tzw. kicker, sluzy on wlasnie w takich sytuacjach do wylaniania zwyciezcy, jezeli Ty miales 3 a Twoj przeciwnik J to mial on wyzszego kickera i dlatego wygral. Moze sie tez zdarzyc taka sytuacja:

Ty masz: A3
Twoj przeciwnik: A6

Flop: A 10 J

Oboje macie pare asow jednak Twoj przeciwnik ma wyzszego kickera (6)

Turn: 2 (ta niska karta nic nie zmienia wiec Twoj przeciwnik w dalszym ciagu ma lepszego kickera. Wystarczy porownac uklady:
Ty: A A J 10 3
On: A A J 10 6)

River: K (i teraz nastepuje podzial puli poniewaz wasze najlepsze uklady kart wygladaja tak samo mimo ze mial lepsza karte w rece od Ciebie to na stole pojawily sie wyzsze:
Ty i on: A A J 10 K).

Mam nadzieje ze wyjasnilem i nie zrobilem bledow;) Jezeli cos jest nie tak to prosze o uwagi :oops:

pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 06 mar 2008, 21:37 przez Mlody, łącznie zmieniany 2 razy.

alves
-#VIP
-#VIP

Postautor: alves » 06 mar 2008, 21:31

no tak macie pare asow ale on ma wyzssego kickera czyli J a ty tylko 3, a jesli na stole sa niskie karty to on wygrywa a jesli sa wysokie powiedzmy ty masz A3 a on A8 a na stole jest AQKJ2 to dzielicie sie po polowie bo macie ty: AAQKJ a on tez AAQKJ a 2 odpada i jemu i tobie.

Pmen1986
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Pmen1986 » 06 mar 2008, 22:39

Rozumiem już teraz wszystko.Dzięki wam śliczne.Teraz będę bardziej ostrożny z jakąkolwiek parą.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 07 mar 2008, 15:13

nie zapominaj takze by byc ostroznym z dwoma parami w szczegolnosci gdy obie spoczywaja na stole :mrgreen:
przykład stolik 56677
ty masz K5 przeciwnik A4 >> w tym przypadku twoja 5 nie tworzy pary ze stolikową
wygrywa układ A6677 >> takich przykładów oczywiscie mozna mnozyc w zaleznosci od "niezaawansowania" odbiorców i popytu na tego typu teoretyczne rozwazania dla poczatkujacych :oops:

Krzysiek0912
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Krzysiek0912 » 19 mar 2008, 19:11

Wedlug mnie najlepiej wpisac jaki typ pokera gracie w google i przeczytac zasady bo bez tego to nie ma co podchodzic do gry w pokera. Po za tym warto poczytac wiele artykulow oraz pograc na stolikach play dopiero pozniej zaczac grac za pieniadze.

Awatar użytkownika
adicegla
-#VIP
-#VIP

Postautor: adicegla » 26 mar 2008, 10:42

Witam

A teraz przestroga i przyklad dla wszystkich poczatkujacych graczy jak i kiedy nie nalezy grac: zagralem wczoraj (chyba tylko z nudow) na Stryyke w (2+0,25$) 5000$ Frenzy Rebuy o 23:00 (!), (kwota do podzialu: ponad 6200$, graczy ponad 1050, platne 130 miejsc); wzialem dwa rebuye (tylko w 1h gry mozna brac - wiara szalala jak nie wiem), ta pierwsza godzina najgorsza i na 1 przerwe mialem juz calkiem fajny stack (troche ponad sredni) i nawet add-ona nie robilem; potem lekka meczarnia i kolejna przerwa (nadal okolice sredniego stacka), no i trzecia godzina gry – już zasypialem przy kompie i to mnie dobilo; była 1:30, (blindy to 600/1200) dostaje KK :mrgreen: i zagrywam za 4000, jeden gosc wchodzi reszta pas; pojawia się flop: A 7 Q :cry: , no to mysle sobie „do dupy”, troche udaje, ze mysle i czekam, gosc zagrywa za polowe puli (ok. 5000) – i teraz bardzo wazne – do tej pory gralem raczej tight, bez zbednych blefow, a koles był taki jakis nijaki i nie wiedzialem czego się mogę spodziewac po nim, a ze miał stack tylko troszke lepszy od mojego, to sobie pomyslalem (?), ze teraz jest dobry moment na blefik – zagrywam all-in dosc szybko; gosc troche mysli i CALL! tylko zdazylem pomyslec „no to leze” i pokazuje karty: oczywiście A9; zebym już nie miał wcale zludzen na turnie pojawia się kolejny A i pozamiatane! Odpadam 163! (130 platne!) :cry: doskonale wiedzialem, ze nigdy nie powinienem był tak zagrac, ale coz mi pozostalo – przytulic się do poduszki i mieć nadzieje na lepsze jutro!

P.S. jak stara prawda glosi: zrzucaj krole gdy na stole widzisz Asa! (jakos bardziej do rymu, ale nie pamietam jak to dokladnie szlo)

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze co po niektorzy wyciagna pozytywne wnioski z tej opowiesci…

(nie wiem czy w dobrym miejscu to umieszczam, wiec jesli ktorys z moderatorow ma sugestie co do lepszego miejsca to bardzo prosze)

kubusdagus
-#VIP
-#VIP

Postautor: kubusdagus » 26 mar 2008, 12:37

Króle i damy ;) dziś nie popełniłem tego błędu i spasowałem QQ, ale taki mi było żal... Ale dzięki temu uchroniłem się od porażki i troszkę zgarnąłem z turka ;) Mając wysoką parę na ręku i widząc asa na flopie, to krew zalewa, chyba, że się ma AA ;)

Wróć do „Podstawy pokera”