[NL 200] Analiza moich poczynań stolikowych...

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

[NL 200] Analiza moich poczynań stolikowych...

Postautor: mazak » 29 cze 2008, 18:09

Witam, w tym wątku będziemy prowadzić analizy mocih rozdań stolikowych. Co jakiś czas będe wklejał screeny z róznych rozdań i proszę was o wypowiedzi na ich temat...

Ważne jest byście przedstawiali tu swoje własne przemyślenia, to w jaki sposób zachowalibyście się będąc w takiej sytuacji... Tylko kontruktywna rozmowa na temat gry i analiza rozdań może prowadzić do rozwoju pokerowego dlatego też mam nadzieje że Ja jak i Wy wynieściecie jakieś pozytywnewnioski z tego wątku - które wpłyną pozytywnie na moja i waszą grę...

Każdy screen/rozdanie będzie miało swój numer ... Dlatego też przy zabieraniu dyskusje prosze zaznaczać o które rozdanie wam chodzi itp itd ;)
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 11:07 przez mazak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 29 cze 2008, 18:15

No i żeby temat nie był pusty to zamieszczam screeny pierwszych trzech rozdań :)

Rozdanie 1

[center]Obrazek [/center]

Rozdanie 2

Rozdanie 3

invidia

Postautor: invidia » 29 cze 2008, 22:57

To ja mam zastrzeżenia tylko do pierwszego, na wczesnej pozycji jak ktoś podbija ok 3-4 razy BB to chyba coś ma, w dodatku dochodzi drugi przeciwnik, który robi call to już dwóch oponentów z Q7 - moim zdaniem za słaba ręka. Poniewaz nawet w kolorze przed flopem powinieneś ją oceniać na Q- high.

O czym przekonałeś się za chwile bo na pewno wahałeś się czy drawować do tego koloru czy nie.

2 i 3 to jedne z fajniejszych rąk jakie można mieć po flopie.

Z góry sorki jak coś źle wyczytałam z historii:)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 30 cze 2008, 00:33

invidia pisze:
2 i 3 to jedne z fajniejszych rąk jakie można mieć po flopie.

Z góry sorki jak coś źle wyczytałam z historii:)

Bo to ja wiem, czy takie najfajniejsze?

3 jest niezla, ale druga mogla go drogo kosztowac. Mial slabszą rękę i tylko 30% szans na kolor - tak więc trochę szczęscia tutaj bylo...

Osobiscie wlasnie nie przeladam za asem ze slabym kickerem - z jednej strony jak trafisz pare asow, to troche szkoda zrzucac, z drugiej strony z ciezko ocenic swoja reke na tle konkurentow.

Ale gratki - bo rozdania ladne rzeczywiscie.

pzdr.

Sith

invidia

Postautor: invidia » 30 cze 2008, 09:44

SithJarr pisze:Osobiscie wlasnie nie przeladam za asem ze slabym kickerem - z jednej strony jak trafisz pare asow, to troche szkoda zrzucac, z drugiej strony z ciezko ocenic swoja reke na tle konkurentow.

Nie tyle chodzi mi o asa co połączenie po flopie: top pair + draw do koloru. ]

A to, że nie zawsze ta ręka wygrywa to oczywiste, ale daje dużo więcej możliwości niż np. sam as, przy takim flopie mając samego asa nawet z bardzo dobrym kickerem trzeba grać bardzo agresywnie aby nikt nie drawował do koloru, a mając ten kolor mozemy powoli wyciagać żetonki. Oczywiście należy się w porę wycofać jak trzeba.

:mrgreen:

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 30 cze 2008, 09:49

co do 1 reki... koles podbija 3 BB, Q7 to nie jest mocna karta ale jest suited i masz szanse na kolor, ale na co liczysz sprawdzając? na to ze od razu beda 3 piki na stole? czy moze na to ze bedzie QQ albo 77 na flopie? a jakby bylo 77A a koles by mial AA ? pewnie bys stracil wszystko... no ale nie o to mi chodzi... po co wchodzic z slaba karta skoro TO bylo pewne ze po flopie bedzie spory bet a Ty nie bedziesz nic mial... wyrzucone 5$ no i ciezko powiedziec ze powinienes byc konsekwentny i callnąć bo jakby nie doszedl pik to bylaby kupa kasy wyrzucona..

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 30 cze 2008, 10:04

olczykandre pisze:co do 1 reki... koles podbija 3 BB, Q7 to nie jest mocna karta ale jest suited i masz szanse na kolor, ale na co liczysz sprawdzając? na to ze od razu beda 3 piki na stole? czy moze na to ze bedzie QQ albo 77 na flopie?

Widze że to rozdanie budzi duże emocje - osobiście myślałem że rozdanie 3 będzie budzić większe emocje i usłysze od was czy odwazylibyscie sie sprawdzic tego risa allinowego... Ale wróćmy do rozdnia 1 - ci co mnie znaja już troszke wiedzą że bywam efektownym pokerzystą (niestety nie zawsze efektywnym)... Co mną kierowało by wejść w te rozdanie - wiec po pierwsze to ze weszło dwoch graczy - zakładajac ze obaj moga miec rece od góry to w ten sposob zabieraja sobie kikery... a istniała możliwość ze BB tez wejdzie - czyli stosunek tego co wrzucam do tego co w puli jest calkiem przyzwoity... Po flopie spodziewalem sie continuation bet i taki tez padł - 12$ - gdyby nie rise kolejnego gracza myśle ze dorzucilbym i te 12 by obejrzeć turn... Niesty potoczylo sie jak potoczylo - ryzyka nie podjelem glownie dlatego ze biorac kolejnosc tych rozdan - to rozdanie 1 bylo kilka min po rozdaniu 2 - wiec nie chcialem ryzykować drugiej batali z graczem EVALENA... niestety gostek betujący postanowil nie callowac - zapewne grał z niska para lub byla to gra czysto na blefa czyli rise preflop i continuation bet po flopie liczac ze ktos dorzuci przed i spasuje po...

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 30 cze 2008, 13:31

EVALENA mogl(a) tez i blefowac bo w sumie pula 21 to juz niezla sumka

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 30 cze 2008, 14:22

To skoro tyle o pierwszym i drugim rozdaniu to poniżej Rozdanie 4 i znów do was pytanie - czy rozegrałem to dobrze - czy być może zbyt wielkie ryzyko poniosłem... Proszę brać wszytskie aspekty pod uwagę ;)

Rozdanie 4

Obrazek

Więc po krótce analiza według mnie... Tak jak w przypadku 'Rozdania 1' postanawiam podjąć ryzyko i wejść do gry - dwóch graczy już w grze i szanse duże że gracz po mnie też do gry wejdzie - i tak się staje... Następuje Flop który daje mi Flush Draw i Top Pair - jako że ruch należał do mnie to postanowiłem poczekać i zobaczeć co zrobią inni... Gracz po mnie check, gracz który zrobił bet przed flopem - poprawia po flopie i to dość znacząco - w dużej mierze w ten sposób zdradza się z tym co ma - para wyższa od kart znajdujących się na stole i mocnym betem chce wyeliminować graczy dobierających... Co ciekawe gracz na pozycji dealera calluje i przychodzi moja kolej... Top pair mam - gracza budującego grę moge nie ograć bo najprawdopodobniej ma pare mocniejszą od mojej... pytanie co ma gracz drugi... zostają dwie opcje - albo trafił seta (z wysoką parą na reku pewnie by rerisował pre flop...) albo tak jak ja trafił Top Pair - ewentualnie może też dobierać... Po krótkim przemyśleniu postanowiłem zagrać... co ciekawe gracz nr 4 rownież dorzucił... Turn 8 ... niestety nic mi nie dający ale i też duzo nie psujaca karta bowiem nadal mam top pair ze stołu... Sytuacja jak po flopie ... Gracz robiący grę idzie allin... Utwierdzajac mnie w tym ze ma pare wyższa niż ja i dalej jej broni... Gracz z pozycji dealera rerisuje allin - - wniosek jeden - napewno nie dobiera tylko czegoś broni... I tu chyba najtrudniejsza decyzja całego rozdania... Pula tak atrakcyjna że nie mogłem sobie odpuścic tym bardziej że na 99% liczyłem ze napewno nie mam gorszego układu od gracza na pozycji dealera - no i wciąż mam szanse na najmocniejszy kolor... 4 gracz tylko sprawdza (wniosek pewnie dobiera tak jak ja)... Śliczny river jak widać nie tylko dla mnie wieć mój blisko 50$ allin bez słowa namysłu zostaje sprawdzony i cała pula trafia do mnie :)

Nie da się ukryć że bez szczęścia napewno nic bym nie wskurał - ale czasem trzeba temu szczęściu pomóc poprzez podjęcie ryzyka. Gdybym spasował przed riverem i zobaczył to co przyszło to chyba na tydzień musiałbym robić odpoczynek od kart ;)

Awatar użytkownika
maximus86
-#VIP
-#VIP

Postautor: maximus86 » 30 cze 2008, 14:52

mazak pisze:Nie da się ukryć że bez szczęścia napewno nic bym nie wskurał - ale czasem trzeba temu szczęściu pomóc poprzez podjęcie ryzyka. Gdybym spasował przed riverem i zobaczył to co przyszło to chyba na tydzień musiałbym robić odpoczynek od kart ;)

no mazak w tym 4 rozdaniu to naprawdę niesamowite szczęście Ci dopisało :) ale ten co miał damy to ja na jego miejscu niezłą załamkę bym przyjął... tylko mu współczuć... no ale takie są karty kiedyś Ty też na damy pamiętam wtopiłeś kupe siana a teraz on... no iryzyko naprawdę podjąłeś wielkie... gratulacje ;)

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 30 cze 2008, 15:02

tym razem zagrales konsekwentnie i to sie oplacilo :) racja, duzo w tym szczescia :) no i fajnie ze koles z K10 tez mial kolor ja na jego miejscutez bym bez wachania sprawdzil... kto wie czy z 1 rozdaniem tez nie bylo by tak samo ;)

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 30 cze 2008, 15:23

olczykandre pisze:no i fajnie ze koles z K10 tez mial kolor ja na jego miejscutez bym bez wachania sprawdzil...

ja szczerze mówiac to na jego miejscu spasowałbym na flopie ... z KT do koloru napewno bym nie dorzucił - zwarzywszy na to że 3 graczy w grze - więc ktoś może dobierać z A pikowym... I całe szczeście ze tym kimś byłem ja :)

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 30 cze 2008, 15:27

mial drawa do koloru ale i takze do stryja ktory de facto przyszedl no i gdyby ta 6 byla w innym kolorze to on bylby zwyciezcą ... takze tez mial duze szanse na wygranie

Awatar użytkownika
Sebola
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sebola » 30 cze 2008, 18:30

No mazak gratuluję stalowych nerwów - ojjj ja bym po turnie miał myślówę niezłą - obstawiając 100% że jeden ma wyższą parę od mojej, drugi ma strita, a trzeci seta (tak ja bym przypuszczał) - czyli de facto po turnie ocenił bym siebie jako tego czwartego na szarym końcu.
Dlatego po turnie i tym podbiciu - oj miałbym o czym myśleć - kiedyś miałem podobną sytuację też wytrwałem do river i też mi doszło (niestety nie zebrałem aż takiej wysokiej puli :mrgreen: ). No ale przedstawiłem sytuację na swoim blogu z pytaniem czy było to głupie zagranie. Większość osób odpowiedziało że baaardzo ryzykowne (czyli mieli na myśli, że głupie, tylko chyba nie chcieli mnie obrazić)

A więc Mazak jak najwięcej takich głupich zagrań Ci życzę :twisted:

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 06 lip 2008, 12:39

Rozdanie 5

Obrazek

Co myślicie o tym rozdaniu i rozgrywce - chodzi mi szczególnie o to co stało sie na turnie... Czy odważylibyście się sprawdzić czy raczej byście odpuścili... Jak widać ja się odważyłem - ale przyznam że to że rywal grając allin dobiera do koloru to mi nawet przez myśl nie przyszło ...

olczykandre
-#VIP
-#VIP

Postautor: olczykandre » 06 lip 2008, 12:55

mysle ze to byl tak jakby blef Twoje male podbicie preflop potem kontynuowanie podbicia po flopie pewnie myslal ze masz ja jakis poket pair albo pare 10, na turnie pojawil sie as i mogl pomyslec ze przestraszysz sie tego asa :) a jezeli mialbys asa i bys sprawdzil no to zostaje draw do koloru i sporo outsow, ja bym tak czy siak sprawdzil gratuluje wygranej :)

invidia

Postautor: invidia » 06 lip 2008, 13:08

ad. Rozdanie 5

Przy takim podbiciu pewnie bym spasowała, ty sprawdziłeś - nie widzę w tym nic złego, miałeś przeczucie, opłacało Ci się czy cokolwiek, wszedłeś dalej.

Zastanawia mnie bardziej sytuacja na river :)? Dlaczego zrobiłeś check? Domyślam sie, ze obstawiałeś go na asa z wyższym kickerem, seta, inne dwie pary albo coś takiego. Na river dochodzi druga karta i tworzy parę wyższa od jednej z twoich, która sprawia, że twój układ traci sporo na wartości, bo każdy as z lepszym kickerem tworzy mocniejsze dwie pary, nie bałeś się, że oddasz pule za darmo?
Myślałeś, ze gra check-raise? Ta decyzja wydaje mi się bardziej intrygująca niz wejscie po turnie :)

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 06 lip 2008, 14:44

invidia pisze:Zastanawia mnie bardziej sytuacja na river ? Dlaczego zrobiłeś check?

Dokladnie, spodziewalem sie po turnie ze rywal ma A z wyzszym kikierem niz ja - dlatego tez kiedy pojawila sie druga para nie odwazylem sie na bet by zminimalizowac tym samym koszta porazki... Bowiem rywal checkowal albo dlatego ze nic nie ma i nawet po moim becie by spasowal (w obu przypadkach wygrywam) albo by mnie podpuscic do tego bym wylozyl swoja kase... Wiec betujac mogłem tylko stracic lub ewentualnie wygrac bez pokazania kart... Napewno nie zyskac finansowo wiec bez beta na koniec...

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 20 paź 2008, 08:58

Rozdanie 6

Obrazek

To rozdanie troszke inne niż wszytskie do tej pory - zakończyło się przed flopem, chyba pierwszy raz w życiu zrzuciłem KK... I do was pytanie - czy dobrze że sobie odpuściłem czy też powinienem atakować allin...

kobuch
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: kobuch » 20 paź 2008, 09:49

Nie miałeś zbyt dobrej pozycji, a gość na "dealer" podbił do 31$. Pomimo tego dałbym call, lecz po podbiciu all-inn, chyba też bym zrzucił, oczywiście nic nie wiem na temat graczy. Są tacy, którzy z "22", grają all-in. napisz co mieli rywale.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 20 paź 2008, 10:38

Nie może napisać co mieli rywale bo nie wie :) Wszsycy spasowali.

Ja bym określił gościa na zakres rąk QQ JJ 1010 ewentualnie jeszcze niższą parę zobaczył że gość ostro podbił i chciał ukraść mógł mieć też ewentualnie Ax ale nie wierze że miał AA no chyba że boi się ich tak jak ja i wali odrazu alina ;) ja osobiście bym nie zrzucił. decyzja dobra bo nie przegrałeś.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 20 paź 2008, 11:06

mazak pisze:I do was pytanie - czy dobrze że sobie odpuściłem czy też powinienem atakować allin...

(nie grywam na takich stawkach wiec nie mnie proponowac rozwiazanie)

bardzo prawdopodobnym jest ze przebiłbym tego co zagrał za 31$
a to na pewno dałoby do myslenia graczowi o nicku Widefire o pierwszym podbijajacym nie wspominajac

oczywiscie nie mówie ze to by było dobre zagranie ale przeciez
oprócz liczenia pot odds trzeba jeszcze umiec sie modlić
o pomoc od losu
szczególnie gdy sie angazuje całe siły na preflop

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 20 paź 2008, 11:56

Ja bym to widział tak:

UTG ma średnią parę typu 99, taką z którą nie bardzo będzie co miał zrobić po flopie, grając bez pozycji. Robi więc nieco ponad standardowy rise by przejąc kontrolę.

Ktoś calluje - cholera wie z czym.

Button, albo probuje kraść, albo ma QQ lub inny dobry układ, ale raczej nie najlepszy (bo trochę za duży ten rise).

UTG nie ma wyboru - po flopie nie ma możliwości rozgrywania średniej pary bez pozycji (jeśli nie będzie seta), więc albo fold albo all-in - próbuje to drugie.

Moim zdaniem zrzucenie króli raczej błędne, nie wierze, że UTG miał asy.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 20 paź 2008, 12:14

glory glory man united pisze:Moim zdaniem zrzucenie króli raczej błędne, nie wierze, że UTG miał asy.
tez nie wierze dlatego wole go postraszyc za powiedzmy 100$ >> jak sie nie wycofa to w koncu zobaczymy flopa
a wtedy bedziemy blizej odpowiedzi czy mamy spokojnie siedziec
czy zarliwie sie modlić...
ale na fold bym sie nie zdobył >> w koncu to nie turniej >> tylko stoliki cashowe

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 20 paź 2008, 12:23

radost21 pisze:
glory glory man united pisze:Moim zdaniem zrzucenie króli raczej błędne, nie wierze, że UTG miał asy.
tez nie wierze dlatego wole go postraszyc za powiedzmy 100$ >> jak sie nie wycofa to w koncu zobaczymy flopa
a wtedy bedziemy blizej odpowiedzi czy mamy spokojnie siedziec
czy zarliwie sie modlić...
ale na fold bym sie nie zdobył >> w koncu to nie turniej >> tylko stoliki cashowe

raodst tylko chyba nie za bardzo przeanlizowałeś to rozdanie mazak jest na BB więc to on wykonuje ostatni ruch więc nie mógł podbić do 100 bo przed nim gość dał alin więc mógł go tylko sprawdzić.

Wróć do „Cash full ring”