[NL5] AKo vs blindy

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

[NL5] AKo vs blindy

Postautor: karwek » 23 lis 2012, 12:11

PokerStars-nielegalny-w-PL! - $0.05 NL (9 max) - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 3

UTG: $2.20
UTG+1: $1.67
MP: $8.35
Hero (MP+1): $11.26
CO: $5.00
BTN: $2.47
SB: $2.95
BB: $5.00 13/10/1,86

SB posts SB $0.02, BB posts BB $0.05

Pre Flop: ($0.07) Hero has K:club: A:heart:

fold, fold, fold, Hero raises to $0.15, fold, fold, SB calls $0.13, BB calls $0.10

Flop: ($0.45, 3 players) A:spade: 8:diamond: 5:spade:
SB checks, BB checks, Hero bets $0.40, fold, BB raises to $1.00, Hero?

co w takim wypadku powinienem zagrać? na gościa miałem wtedy ze 100 rąk, więc za dużo informacji nie wyciągnąłem. Grał jak coś miał- może być fd, top pair, set, ale na pewno nie kompletny blef. Siedzi mi ta ręka w głowie strasznie dlatego proszę o analizę. Jak będa potrzebne inne dane to dostarczę :)

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 23 lis 2012, 14:21

przydałoby się wiedzieć jak często przebija na flopie (tylko 100h to trochę mało by mieć miarodajną ocenę) albo chociaż Agrresion frequency. Staty VPiP i PFR wskazują że jest to raczej solidny gracz. IMO jakby miał coś w stylu AK, AQ to jest duża szansa by przebijał pre więc set jest tu jak najbardziej możliwy. Ręka typu A8 lub A5 by mnie zdziwiła. Za to AT AJ już trochę mniej i tu bym chyba upatrywał szansę. Zagrałeś bardzo mocny cbet co mogłoby wskazywać na bluf. Ja bym raczej się stackował (chyba że miałbym jakieś inne obserwacje co do niego lub byłby bardzo mało agresywny). Później notatka i w przyszłości z górki ;)

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 23 lis 2012, 14:23

EDIT: przepraszam, ale wysłał podwójnie przez zaciach strony :)

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 23 lis 2012, 15:06

Po 100rękach trochę ciężko ocenić, jakie przeciwnik ma tendencje do grania x/r. Zauważyłem (na swoich stawkach), że x/r jest dość mocno szanowany i zacząłem go częściej grać for bluff. Natomiast to może być ABC player, który szuka tutaj dodatkowych żetonów w puli (licząc na Twój cbet, który z resztą jest bardzo prawdopodobny i wiarygodny na flopie z asem) i gra tutaj tylko premium x/r.

Imo ciężko to ocenić i spot rzeczywiście trochę marudny. Niemniej ja się tutaj skłaniam do stackoffa na flopie, bo on tam może uważać każdego asa za najlepszą rękę, ze względu na to, że w gierce button-SB-BB Ty masz mega szeroko i większość Twoich cbetów będzie bluffem, tudzież semi bluffem. Także spokojnie gość może uznać tutaj AT-AK za godne stackowania na tym flopie. Twój sizing cbetu też wygląda trochę na próbę skończenia tego rozdania na flopie (i imo jest bardzo dobry) bo może indukować sporo bluffów, a poza tym grasz dobrą protekcję vs flushdraw.

Z tym że grając taki sizing musisz mieć już wstępnie podjętą decyzję, co robisz do x/r.

Call odpada, bo dostaniesz na turnie leadbet często od słabszych rąk kontynuujących agresję i dalej nie wiesz gdzie jesteś. Foldowanie tego spota też mi się nie podoba, bo przecież nie można zawsze zakładać, że nasze TPTK gra vs set na litość bogów :D.

Kosztowna to może być lekcja, ale potem masz notkę ewentualnie, że x/r od tego pana = set+.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 23 lis 2012, 15:51

drynk pisze:Także spokojnie gość może uznać tutaj AT-AK za godne stackowania na tym flopie .

kolo gra 13/10 jako trzeci gra call w spocie multiway z BB a ty u niego widzisz AT ?
ciekawa analiza

przydalyby sie jego staty z gry na BB i SB, check/raise i raise cbeta OOP, poza tym WWSF i WTSD,ale skoro nie ma..

po pierwsze:
- jaki on ma calling range z preflopa ?

dalej:
- czy flop trafil w jego range ?
- z czym moze grac ch/r ?
- jak wrzucimy stacka jakie rece z preflopa nas sprawdza, ktore bijemy ?
- jak on widzi nasz range (ile podbijamy z MP1) ?

napisz to sobie, wrzuc do pokerstove jego zasieg i zobacz jakie masz equity.

ja na flopie gram call bo raise/stackoff wyrzuca rece ktore bijemy, np: JJ-KK - które mógł tak zagrać (ciekawy blef bo calluje nas tylko ręka typu Ax, set, rzadko goły FD), za callem przemawia to, ze mamy pozycje.
na turnie gdy gra check, gram bet za ok 55% pota (tyle wystarczy, bo nie sprawdza/raisuje nas nic co nie jest setem, Ax lub ewentualnie uzupełnionym kolorem, reszta rąk się zrzuci)

gdy gra lead to zrzucam - bez sensu wrzucać kase do spota mając tylko TPTK, szukam lepszych do wygrania stacka

dryniu pytanko do Ciebie ile ty wygrywasz kasy mając TP skoro tak ochoczo bez analizy calling range z preflopa wrzucasz stack na flopie pełnym draws nie mając żadnego z redraws ?
czy to nie jest myślenie, cos mam to napierdalam, a co mi tam, na pewno mam lepiej :D

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 23 lis 2012, 17:26

tommko, niby wszystko ok, ale nie boisz się tu takiej sytuacji że:
przeciwnik ma Ax (owszem AT calluje na 3 ale dokłada raptem 10c do pota 35c).
Na flopie nie czuje się jakiś bardzo mocny i postanawia zobaczyć co zrobią przeciwnicy. Zagranie beta za prawie pulę więc wygląda dość bojaźliwie - jakby obrona TT JJ QQ i chęć zgarnięcia puli już teraz. Postanawia więc sprawdzić czy jego TP jest wystarczająco mocne i podbija. Gdy sprawdzasz uznaje to za słabość i stawia na FD (ew. słabszego A?) więc lead betuje turn, który Ty pasujesz.
Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej zagrać tu przebicie skoro i tak masz zamiar niejako poświęcic 55% puli betując turn i zrzucając gdy przeciwnik się odwinie.

Inaczej w ten sposób widzę rozgrywany tylko set.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 23 lis 2012, 17:41

HERO gra cbet w 3way pocie.

jak sądziesz jak często grasz to jako blef ?
jeśli ja gram jako Hero i mam TT-KK i gram cbet to gram niski max 60% pota ponieważ na tym flopie calluje mnie tylko Ax, sety (ew. set gra ch/r) i nie widzę sensu grania cbeta za prawie pota jako blef.

jeśli tak grasz to tracisz kase na micro.

zastanow sie nad callig rangiem na tym flopie.

jest u rywali mega statyczny i nieważne czy grasz za 55% czy za 90% pota sprawdzają/raisują cię zawsze te same ręce.

Koles grajace 13/10 nie wyglada mi na totalnego fisza, wiec nie sadze by rece typu AT-AJ gral jako ch/r na takim flopie jako blef.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 23 lis 2012, 22:05

tommko pisze:dryniu pytanko do Ciebie ile ty wygrywasz kasy mając TP skoro tak ochoczo bez analizy calling range z preflopa wrzucasz stack na flopie pełnym draws nie mając żadnego z redraws ?

Da się to jakoś odfiltrować w HM'ie? Bo tak pobieżnie przejrzałem opcje filtracji i nie znalazłem nic, co by pomogło mi to sprawdzić.

Poza tym rozpatrujemy konkretną sytuację, w której HERO stealuje z dealera (częściej mając air niż gotowy, silny układ), gra toczy się tylko między blindami a nim. BB nawet grając 13/10 (to tylko 100 rąk, akurat mogły się tak ułożyć karty, że wygląda na TAG'a, nie raz mam bardzo zróżnicowane staty na takiej próbce, od 25/25, po 5/5) wcale nie musi tu być aż tak tight graczem. Wszystko co suited i żywe postflop może dokładać na podstawie samych pot-oddsów, imo AT też jest w jego range'u, pytanie tylko, czy on wie, czego szuka na flopie i czy trafienie asa nie spowoduje, że poczuje się za pewnie. Oczywiście w jego range są też bijące nas na tym flopie sety.

Sizing Cbetu HERO w zasadzie sam w sobie indukuje bluff, i to rzekłbym "kontrolny bluff", bo tak naprawdę idąc Twoim tokiem rozumowania tommko, to on tam NIE POWINIEN tak wysoko betować TPTK.

Poza tym piszesz że flop jest drawowaty - dla mnie to argument, żeby tym bardziej wcisnąć stack na flopie, szczególnie jeśli robię to jako pierwszy i mam jeszcze FE.

Granie flat calla do x/r jest imo paleniem kasy, bo każdy bluff z flopa gra nam bluff turn, to samo niższe asy, które uznały, że valuebetują na tym flopie (nie wyobrażam sobie, że gość grający tak Ax potem gra x/f na pozostałych uliczkach, szczególnie jeśli nie spadnie kolejne pik). My tutaj gramy push dla protekcji a nie dla value jako takiego imo.

No ale nie jestem ekspertem, toteż tylko przedstawiam swój tok rozumowania, rzecz jasna karwek nie musi go brać zbyt mocno do siebie :smile: .

Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

Postautor: karwek » 23 lis 2012, 22:09

drynk pisze:No ale nie jestem ekspertem, toteż tylko przedstawiam swój tok rozumowania, rzecz jasna karwek nie musi go brać zbyt mocno do siebie :smile: .

póki co czytam i analizuję, ale widzać po waszych, jednak różnorakich analizach, że ciężko było podjąć jedną słuszną decyzję :)

drynk pisze:, w której HERO stealuje z dealera

btw, nie byłem na BTN a na MP+1

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 23 lis 2012, 23:00

karwek pisze:btw, nie byłem na BTN a na MP+1

Sorry, nie wiem dlaczego mi się przyśnił ten dealer.

Awatar użytkownika
buba78
-#VIP
-#VIP

Postautor: buba78 » 25 lis 2012, 12:47

uciekłeś czy był call
jaki był wynik ??
jeśli chodzi o mnie to push jak najbardziej nie zdziwił bym się jak by miał AK

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 25 lis 2012, 14:07

drynk pisze:
tommko pisze:dryniu pytanko do Ciebie ile ty wygrywasz kasy mając TP skoro tak ochoczo bez analizy calling range z preflopa wrzucasz stack na flopie pełnym draws nie mając żadnego z redraws ?

Da się to jakoś odfiltrować w HM'ie? Bo tak pobieżnie przejrzałem opcje filtracji i nie znalazłem nic, co by pomogło mi to sprawdzić

da rade, jest to w opcji Reports

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 25 lis 2012, 15:22

Ludzie to jest NL5 nie ma co patrzeć na staty zbytnio po 100h. Ważniejsze info
karwek pisze:Grał jak coś miał- może być fd, top pair, set, ale na pewno nie kompletny blef.

grałbym raczej call flop bo po raise przy tych stackach już raczej nie ma ucieczki, a raise-fold totalnie nie ma sensu - palenie kasy. Co do stackoff to raczej nie bijemy tam nic z czym on nas calluje, zapewne będziemy z tyłu mniej lub bardziej więc bez sensu będąc zdominowanym wrzucać stacka.. on wyrzuci wszystkie ręce z którymi jesteśmy z przodu po takim zagraniu.

gram call patrze co spadnie na turnie, na check betuje i przeważnie zgarniam pule
na ponowną agresję zależy fold/raise

drynk pisze:Call odpada, bo dostaniesz na turnie leadbet często od słabszych rąk kontynuujących agresję

To chyba dobrze jak gorsze ręce wciągamy do gry, o to raczej chodzi

tommko pisze:jeśli ja gram jako Hero i mam TT-KK i gram cbet to gram niski max 60% pota ponieważ na tym flopie calluje mnie tylko Ax, sety (ew. set gra ch/r) i nie widzę sensu grania cbeta za prawie pota jako blef.

wg mnie przy takim cbecie calluje Cię o wiele więcej niż Ax i sety. Na tam mokrym flopie jak już decyduję się na cbet w 3way pocie to 0,35+ jest raczej ok. Niby to jest nl5 ale w miarę ogarnięty gracz zaraz zauważy i będzie widział czy grasz for blef czy vb

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 25 lis 2012, 16:12

to jest fold na flopie, chyba że masz info jak gra drawy/top pary/sety

call nie jest dobry, każda dama, walet, dziesiątka, karo, mnóstwo niskich kart jest scary

co ci może pomóc? Albo raczej nie zaszkodzić? Król? Dwójka off? Trójka? :lol:

chociaż może mieć gutshota, co byłoby stosunkowo dobrym zagraniem z jego strony z gutshotem, ale to nl5...

Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

Postautor: karwek » 25 lis 2012, 23:56

PokerStars-nielegalny-w-PL! - $0.05 NL (9 max) - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 3

UTG: $2.20
UTG+1: $1.67
MP: $8.35
Hero (MP+1): $11.26
CO: $5.00
BTN: $2.47
SB: $2.95
BB: $5.00

SB posts SB $0.02, BB posts BB $0.05

Pre Flop: ($0.07) Hero has K:club: A:heart:

fold, fold, fold, Hero raises to $0.15, fold, fold, SB calls $0.13, BB calls $0.10

Flop: ($0.45, 3 players) A:spade: 8:diamond: 5:spade:
SB checks, BB checks, Hero bets $0.40, fold, BB raises to $1.00, Hero raises to $4.85, BB calls $3.85 and is all-in

Turn: ($10.15, 2 players) 3:club:

River: ($10.15, 2 players) 4:heart:

BB shows 5:club: A:club: (Two Pair, Aces and Fives) (Pre 31%, Flop 73%, Turn 86%)
Hero shows K:club: A:heart: (One Pair, Aces) (Pre 69%, Flop 27%, Turn 14%)
BB wins $9.73

bo moim AI koleś bardzo długo się zastanawiał(czyli wiedziałem, że nie ma seta). Obstawiałem go na AQ, może AJ, ale jak widać, przejechałem się i pokazał A5. Cóż, jestem odrobinę biedniejszy ale bogatszy o nowe doświadczenie :P

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 lis 2012, 00:09

karwek pisze:bo moim AI koleś bardzo długo się zastanawiał(czyli wiedziałem, że nie ma seta)

Ta wiedza po Twoim AI juz nie ma znaczenia...

A rozdanie - mysle ze na tych limitach nie do uniknięcia, ja bym wsuwal bez zastanawiania się..

Wróć do „Cash full ring”