[nl][2] AKo czy dobry call?

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
foxx
-#aktywny
-#aktywny

[nl][2] AKo czy dobry call?

Postautor: foxx » 02 mar 2011, 02:19

NL Holdem $0.02(BB) party-brak-polskiej-licencji!
SB ($2)
BB ($2.85)
UTG ($0.74)
UTG+1 ($2.13)
UTG+2 ($3.74)
CO ($1.81)
Hero ($4.01)

Dealt to Hero K:club: A:spade:

fold, UTG+1 calls $0.02, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, UTG+1 calls $0.06

FLOP ($0.19) 3:diamond: T:diamond: 8:spade:

UTG+1 checks, Hero bets $0.16, UTG+1 calls $0.16

TURN ($0.51) 3:diamond: T:diamond: 8:spade: A:diamond:

UTG+1 checks, Hero checks

Nie bardzo wiedziałem jak się zachować na turnie więc poczekałem. Bet wydawał mi się niedobry bo:
a) jeżeli uzna, że udaję flusha i zrobi reraise to stracę equity mojego asa
b) jeżeli on ma kolor to niepotrzebnie powiększę pulę
c) jeżeli on nie bije pary asów to nie sprawdzi raczej

RIVER ($0.51) 3:diamond: T:diamond: 8:spade: A:diamond: J:heart:

UTG+1 bets $0.24, Hero calls $0.24

Zrobiłem call bo zdałem sobie sprawę, że praktycznie poprosiłem żeby mnie bluffować na river. Z tego powodu sprawdziłem bo uznałem, że szansa na bluffowanie mnie w tym momencie jest na pewno > 30% które miałem dołożyć do puli. Czy takie myślenie jest poprawne? Czy to rozdanie mogłem rozegrać lepiej?

UTG+1 shows T:heart: T:spade:
(Pre 56%, Flop 98.4%, Turn 100.0%)

Hero shows K:club: A:spade:
(Pre 44%, Flop 1.6%, Turn 0.0%)

UTG+1 wins $0.95

cietrzew
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: cietrzew » 02 mar 2011, 09:24

Moim skromnym zdaniem źle zagrałeś na turnie. Podbicie po flopie mogło wyglądać dla niego, że czekasz na flusha dlatego niepewien zagrał check na turnie, gdybyś zalicytował wysoko, gość mógł zrobić fold. pokazałeś tym checkiem, że sam się obawiasz jego flusha więc gość pocisnął dalej. mimo, że nie miał flusha czuł się pewnie ze swoimi dyszkami.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 11:54 przez cietrzew, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maybeturek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: maybeturek » 02 mar 2011, 10:29

Zagrał bym w identyczny sposób.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 02 mar 2011, 11:24

a ja zgadzam się z cietrzew. No bo betując na flopie chcesz kraść czy liczysz na to, że spadnie A lub K? Spada Ci A i nagle nie chcesz betować bo uważasz, że chłop nie opłaci jeżeli asa nie będzie bił (a może będzie miał Ax i wtedy na pewno dopłaci) więc to trochę dziwne jak dla mnie. Ja bym uderzał mocno za 3/4 - 1 pule i ewentualnie jeżeli by sprawdził i później betował to się zrzucił. W przypadku Twojego zagrania nie masz pojęcia na czym stoisz. W sumie straciłeś nie wiele ale szansy na wygraną przy takim stylu nie miałeś żadnej. Przydała by się wypowiedź jakiegoś cash crushera :wink:

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 02 mar 2011, 11:47

Jak dla mnie kluczem do poprawnego zagrania to statystki gracza.
Calling station - valuebetujemy. TP on tu nigdy nie wyrzuca :P Drugiej pary zresztą też. A i mógł mieć coś w rodzaju KQ, QJ i teraz trafić draw, więc nam dołoży. A słabsze asy to też dla naszego valuebetu idealna sprawa.
TAGfish, który ma staty coś w rodzaju 15/10 i fold to cbet na poziomie 45-55% - value betujemy. Bardzo rzadko on tu ma karty do draw do koloru. Zazwyczaj gra cold call preflop z pocket pairs, ew AJ-AK, KQ. A na flopie T high zagra call z większością pocketów. Włączając w to JJ. Brak w jego zakresie connectorów z którymi drawuje.
Nit - większa selekcja rąk niż TAG i wysokim fold to cbet, raczej gramy na kontrolę puli. Taki typ gracza rzadko floatuje i z 99 na tym boardzie nigdy nie dołoży. On gra tylko pewne pule. Więc jak taki gracz zagra call musi nam się zaświecić lampka ostrzegawcza i gramy check ;) No, a na river, przy takiej wielkości betu call.
To tylko 3 przykładowe typy graczy, którzy są na tych stawkach najczęściej spotykani ;)

Warto też zwrócić uwagę na time telling. Jeśli to był instant call to przeciwnik albo ma jakąś parkę, albo drawuje do koloru. Mając mega układ, nawet calling station się zastanowi przez 1-2 sekundy, czy nie przebić przypadkiem :P

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 02 mar 2011, 11:52

Zawsze bet turn, masz mnostwo value tam od gorszych rak i musisz chronic przed stragith i flush drawami ktorych nie brakuje.

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 02 mar 2011, 12:20

Przeciwnik to środkowa opcja z klasyfikacji samola:
Obrazek

Przeglądałem jeszcze raz to rozdanie patrząc dokładniej na statystki i w sumie zgadzam się z wypowiedziami powyżej, które sugerują, że należało betować turn. Zauważyłem jeszcze takie informacje w rozdaniu:

1. Dosyć agresywny i tight przeciwnik limpuje bez pozycji, robi call raisu, na flopie czeka i robi call c-betu. W tym momencie powinienem wiedzieć, że jestem z tyłu, a jego nagła pasywność powinna mi włączyć alarm.

2. Turn to as karo i pytanie czy byłem z tyłu tak bardzo, że mimo asa jestem nadal z tyłu czy też jestem teraz lepszy? Bet na turnie odpowiedziałby jasno na to pytanie. Gdybym zabetował powiedzmy 10bb i dostał od niego call to mógłbym spokojnie przyjąć linię x/f na turnie i oszczędziłbym 2bb (to akurat niewiele, ale on równie dobrze mógł zabetować więcej na river). W każdym razie kontrolowałbym sytuację i uniemożliwiłbym mu uzyskanie dochodu z jego seta.

Wróć do „Cash full ring”