[NL][2] AK i 9T

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

[NL][2] AK i 9T

Postautor: Loncik » 04 lis 2011, 20:09

Na początek witam wszystkich. Nie prowadzę bloga, bo gram bardzo mało, ale jakaś tam chęć polepszenia swojej gry zawsze jest. Na czytanie książek niestety nie mam za dużo czasu (ale forum czytam regularnie i namiętnie - zwłaszcza blogi), dlatego postanowiłem wrzucić od czasu do czasu rozdania, które mi się trafiają i sprawiają problem. Ponieważ jestem donkiem, to na początek może być ich dużo i na pewno będą fatalnie zagrane. Tak więc będę musiał stawić czoła szczerej krytyce.. Do rzeczy

Zainstalowałem triala programu PokerTracker i przeglądając sobie filtry trafiłem na zagrania, które nazywają się Donkbetami. Nazwa słusznie mnie zaniepokoiła :). Okazało się, że 2 takie rozdania mi się przytrafiły (na próbie około 500 rąk, ale zawsze). Wiem co te zagrania oznaczają, ale nie wiem czemu mają tak pejoratywne zabarwienie. Pomyślałem jak ktoś mi to wytłumaczy na moich konkretnych rozdaniach. Poniżej one:

everest-brak-polskiej-licencji! - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 3

UTG: $2.39
UTG+1: $0.26
MP: $1.85
MP+1: $0.17
CO: $2.16
BTN: $0.25
Hero (SB): $2.31
BB: $0.54

Hero posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: ($0.03) Hero has A:diamond: K:diamond:

UTG calls $0.02, fold, MP raises to $0.10, fold, fold, fold, Hero calls $0.09, fold, UTG calls $0.08

Flop: ($0.32, 3 players) 9:diamond: 6:spade: 8:diamond:
Hero bets $0.10, fold, fold

i drugie:

everest-brak-polskiej-licencji! - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 3

CO: $0.29
BTN: $4.33
SB: $1.96
BB: $1.39
Hero (UTG): $2.63
UTG+1: $2.00
MP: $2.06
MP+1: $0.91

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02, UTG+1 posts DB $0.02

Pre Flop: ($0.05) Hero has 9:club: T:club:

Hero calls $0.02, UTG+1 checks, fold, fold, fold, BTN raises to $0.11, fold, fold, Hero calls $0.09, fold

Flop: ($0.27, 2 players) 2:heart: 4:heart: 9:heart:
Hero bets $0.16, fold

Jak wy to widzicie?

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 04 lis 2011, 20:49

Powiedz jakie miałeś intencje w pierwszym rozdaniu? Bo jeżeli byłeś gotów na raise i miałeś plan na rękę, budowanie puli to fajno, tylko popracuj nad sizingiem - bet 0.22-0.24$ byłby fajny do budowania puli. Oczywiście mogłeś po prostu przeczekać, sprawdzić cbeta/raisować cbeta. Inna sprawa to gra preflop. Sprawdzasz bez pozycji, co stawia Ciebie w takich właśnie sytuacjach. Tutaj jest obowiązkowy 3bet, nie możesz komplikować sobie gry. Tak samo nie widzi mi się Twoja gra preflop w drugiej sytuacji, gdzie limpujesz z UTG, potem sprawdzasz znowu mocnego beta bez pozycji. Tutaj już donkbet jest dużo bardziej ryzykowny, mniej komfortowa sytuacja, niż ta z AKs, prędzej czy później będziesz raisowany tutaj i będziesz rozdawał kasę. Pamiętaj, zwracaj uwagę na pozycję, nie limpuj, 3betuj, a nie będziesz musiał na razie rozkminiać z donkbetami ;) Jak dla mnie jest to zagranie do opanowania w późniejszym etapie swojego rozwoju. Pozdro

hermes06
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: hermes06 » 04 lis 2011, 22:03

Nie jest tak, że donkbet jest zagraniem złym czy niedopuszczalnym. A na pytanie jakim jest odpowiedź jest taka sama, jak na każde pytanie dotyczące pokera: to zależy :) Każde najbardziej nawet dziwne zagranie może być EV+, nawet foldowanie asów preflop, trzeba tylko wiedzieć dlaczego je stosować i dobrze wybierać spoty.

Na temat tych rozdań wszystko napisał Porcupin. W pierwszym obowiązkowy raise pre flop, a odnośnie drugiego, to limpowanie jest zbrodnią i staraj się go unikać (no, ewentualnie ujdzie, jeśli trzymasz niską parę, ale to też zależy od przeciwników przy stole).

Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: Loncik » 05 lis 2011, 11:42

Porcupin pisze:Powiedz jakie miałeś intencje w pierwszym rozdaniu? Bo jeżeli byłeś gotów na raise i miałeś plan na rękę, budowanie puli to fajno, tylko popracuj nad sizingiem - bet 0.22-0.24$ byłby fajny do budowania puli.

Więc myślałem tak:
Po pierwsze: AKs dobry układ, ale..
Po drugie: kiepska pozycja i
Po trzecie: gość który pierwszy raisował, prawie nigdy tego nie robił (mała próba bo 50kilka rąk, ale zawsze) natomiast ten co go sprawdził, to w ogóle murek.

PreFlop - postanowiłem więc zachować ostrożność i tylko call. Gdybym 3Betował i dostał 4Bet to pewnie bym spasował, bo staram się unikać coin flipów mimo wszystko, tym bardziej, że mam wrażenie, że w dłuższej perspektywie i tak wszyscy oddadzą mi swoje stacki :)

PostFlop - ponieważ dostaję tutaj dobry draw do koloru, to postanawiam sprawdzić na czym stoję. Mały ten bet trochę, ale tak naprawdę spodziewałem się tutaj, albo pas, albo mocny 3bet, do którego bym spasował (o ile oddsy by nie pozwoliły zrobić call).

W drugim rozdaniu:
PreFlop - robię tylko call, bo mam connectory i nie będzie mi przeszkadzało mocno to, że będzie trzech czy czterech graczy w rozdaniu (to ja będę miał tu zakamuflowany dobry układ jak trafię więc niech inni się martwią jak mnie wyrzucić z rozdania). Nie wiem czy myślę słusznie, ale jeśli bym zrobił Raise, to lepsze układy mnie albo i tak sprawdzą, lub nawet 3Betują. Gość, który pierwszy robi Raise jest w miarę ogarnięty i dość selektywnie wybiera układy do grania. Stwierdziłem jednak, że oddsy spokojnie pozwalają mi sprawdzić, dodatkowo czuje się bezpiecznie, bo wiem, że ma jakieś dwie wysokie karty. Po flopie więc czeka mnie dość łatwa decyzja w razie czego.

PostFlop - dostałem top parę i dodatkowo draw do koloru (chciałem żeby on tak przynajmniej myślał :) ) Sam bałem się jego drawu do koloru, pary raczej nie trafił, no chyba, że od razu seta. Musiałem więc sprawdzić na czym stoję..

I tyle. Wychodzi na to, że obydwa donkbety to było sprawdzenia na czym stoję. Ten drugi dodatkowo taki blef, że mogę zbierać do koloru.

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 05 lis 2011, 12:20

Loncik, masz zbyt pesymistyczne nastawienie ;) Za małą próbkę uzbierałeś, żeby tak dostosowywać grę. Brak 3beta i flatcall OOP jest tutaj bardzo dużym błędem. Sam widzisz, że wtedy prowadzisz siebie do trudnych sytuacji. Po drugie, skoro donkbetujesz z nutsowym drawem do koloru, to czemu chcesz pasować do raise? Wtedy Twoje zagranie nie ma najmniejszego sensu - donkbetujesz w celu budowania puli, a nie wywaleniu przeciwnika. Jeżeli tak boisz się raise to po prostu przeczekaj i sprawdź cbeta, pójdź najprostszą linią.

Druga ręką - pierwsza, podstawowa, nadrzędna, najistotniejsza zasada - nigdy nie limpuj! Dużo bardziej zakamuflowany układ masz kiedy raisujesz, limp/call robią słabi gracze ze słabą ręką i łatwo będzie można się domyślić co tam trzymasz. Plus do tego raisując wyrzucasz z rozdania ręce, które będą Cię dominować, czyli inne connectory, a sprawdzać wyższe karty, z którymi właśnie chcesz grać postflop, bo będziesz miał łatwą decyzję w zależności od struktury boardu. Jeżeli zaś boisz się 3betów, to po prostu nie rozgrywaj tego typu rąk, na nie też trzeba mieć dobrze opanowaną grę postflop i czytanie range przeciwników. Donkbet pewno i jest tu okej, ale jak mówiłem inni mogą za jakiś czas ogarnąć, że robisz takie rzeczy i zaczną Cię raisować. Lepiej więc ograniczyć to zagranie, coby w przyszłości oszczędzić palenie kasy, skoro nie jesteś przygotowany na opór graczy ;)

Awatar użytkownika
Loncik
-#graczroku
-#graczroku

Postautor: Loncik » 05 lis 2011, 20:55

Porcupin, przede wszystkim dzięki za analizę. Nie chciałbym zamęczać Was o rzeczy, które mogą wydawać się oczywiste, ale dwa rzeczy mi się jeszcze zrodziły..

Co do pierwszego akapitu, to jeśli dobrze się nauczyłem to szansa moja na nutsa to jakieś 32%, dlatego mając na myśli bardzo mocne podbicie/all in, pewnie oddsy nie pozwoliły by mi tego sprawdzić (choć ochota byłaby ogromna :)) Jego cbet jest już dla mnie swego rodzaju raisem i jego sprawdzenie tylko nie daje mi dalej żadnej wiedzy o tym co trafił, bo jest to zagranie mega popularne. Przynajmniej na tych moich mikro stawkach. Dlatego to ja chciałem być pierwotnym agresorem. Tak czy siak opisywaną przez Ciebie linię rozgrywania AK zamierzam potestować i zobaczyć jak się sprawdza :) Jak mi się trafi to wrzucę do analizy..

Drugi akapit. Wszystko jest dla mnie jasne. Poza jednym sprawdzeniem - "nigdy nie limpuj" i że "tak robią słabi gracze". Czy to się tyczy tylko tego rozdania. Czy jest to zasada nadrzędna. Skąd ma się wziąć ten gap między VPIP a PFR. Ma być on mały, ale jedna u dobrych graczy jest. Kiedy więc limpować, jeśli nigdy nie limpować ?

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 05 lis 2011, 22:01

Potem to możesz bawić się w semibluffy, czyli raisowanie jego cbeta z FD, ukrywając tym samym fakt, że masz tego drawa, ale jednak najprostsza linia, niekoniecznie najbardziej dochodowa to po prostu call cbeta i drawowanie. Inna sprawa, że jest to board na tyle niebezpieczny i wpadający w Twój range, że koleś często nie decyduje się na cbeta na turnie, a wtedy dostajesz darmową kartę na river/masz szansę przejąć pulę.

Gap między VPIP a PFR nie bierze się z limpowania, a callowania raisów preflop, przede wszystkim z niskimi pocketami. Ogarnięty gracz nigdy niczego nie limpuje, jeżeli już chce rozgrywać to raise. Pamiętaj, nie limpuj także pocketów, co jest bardzo popularne, a bardzo widoczne i łatwe do rozczytania dla lepszych graczy. Unikaj takich zagrań, a na pewno lepiej na tym wyjdziesz ;) Inna sprawa to flatcallowanie raisów z pozycji tudzież z takimi rękami jak KJ, KQ, QJ, AJ, AQ, czego się robić nie powinno, a raczej 3betować, unikając w ten sposób kłopotliwych spotów postflop, gdzie jest się często zdominowanym/dopuszczamy śmieci do rozdania, które trafiają jakieś dwie pary. Ale to też w zależności od gracza, czy tight, czy loose, jak odpowiada na 3bety. Dobranie odpowiedniej agresji preflop to podstawa, a późniejsze fazy rozdania idą o wiele łatwiej jak już się to opanuje.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 06 lis 2011, 01:19

W rozdaniu z AKdiamond nie masz 32%, a praktycznie realne 54% przeciwko overparom i na przykład K9 (top pair). Jedyne ręce, które Cię tam mocno dominują, to AA i KK, gotowy straight (mało prawdopodobny biorąc pod uwagę strukturę flopa) i sety (ale przeciwko setom dalej jesteś żywy), każda inna para, na przykład QQ jest w o tyle słabej sytuacji, że Ty masz drawa do koloru + 3króle i 3 asy. Generalnie jakbyś dostał raise na swój "donkbet", to ja tam śmiało wciskam reraise (najlepiej do pusha, żeby zawsze oglądał dwie kolejne karty). Wtedy masz 15outów, co jest monsterdrawem i rzadko jesteś tam z tyłu. Dodatkowo masz fold equity - czyli przeciwnicy mogą jednak zrzucić do Twojego re-raisa, przez co zgarniasz pulę bez showdownu. Nigdy w tym spocie nie wyrzucam tego AK.

Drugie rozdanie - no to tak jak przedmówcy - w ogóle Cię nie powinno być w tym rozdaniu. Dobrze zakamuflowane suited-connectory, to takie, które sobie zagrasz z dealera po tym jak ktoś sobie przed Tobą limpuje, a Ty niekonwencjonalnie przebijasz suitedconnectory korzystając z pozycji. Wtedy jesteś przeważnie oceniany na AT+ i lepsze pockety, przez co zupełnie niewidocznym będzie straight 6789T czy coś w tym stylu. A granie tego UTG, bez pozycji, limpując i flat callując preflop będzie na dluższą metę bardzo niedochodowe i dużo więcej pieniędzy tak rozdasz, niż na tych connectorach zarobisz.

Wróć do „Cash full ring”