[FR][100$] AK ciężka decyzja na flopie

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

[FR][100$] AK ciężka decyzja na flopie

Postautor: Glory » 11 lis 2009, 03:54

Dawno nie wrzucałem nic do analizy, dziś więc bardzo ciekawe rozdanie.

poltrx jest na miejscu 0 z 11,000.
louby jest na miejscu 1 z 2,120.
POK-R-MAN jest na miejscu 2 z 2,950.
hechtemichl jest na miejscu 3 z 5,165.
zbiglebowski jest na miejscu 4 z 2,930.
joegermany jest na miejscu 5 z 815.
ggmanutd jest na miejscu 6 z 2,880.
tbotoi jest na miejscu 7 z 10,790.
razello jest na miejscu 8 z 1,335.
pupe jest na miejscu 9 z 3,110.

Krupier jest usadzony 9.

poltrx złożył stawkę w ciemno na sumę 15.
louby złożył stawkę w ciemno na sumę 30.

(ggmanutd jest rozdawane :Kh :As .)

Pre-flop:
POK-R-MAN pasuje.
hechtemichl pasuje.
zbiglebowski pasuje.
joegermany pasuje.
ggmanutd podbija 60.
tbotoi pasuje.
razello wchodzi za 90.
pupe pasuje.
poltrx wchodzi za 75.
louby wchodzi za 60.

Przychodzi Flop :Ac :7s :2s

poltrx sprawdza.
louby sprawdza.
ggmanutdstawia zakład na sumę 180.
razello podbija 180.
poltrx wchodzi za 360.
louby pasuje.
ggmanutd podbija 450.
razello wchodzi za wszystko 885.
poltrx wchodzi za 885.
ggmanutd wchodzi za 435.

Przychodzi Turn :3c

poltrxstawia zakład na sumę 4,095.
ggmanutd wchodzi za wszystko 1,545.
2,550 jest przesunięty z powrotem do poltrx.

Wyłożenie Kart:

poltrx pokazuje: :Ks :9s

ggmanutd pokazuje: :Kh :As

razello pokazuje: :Ts :Qs

Przychodzi River :8c.

ggmanutd wygrywa pulę 100 (4,095).
ggmanutd wygrywa pulę 200 (3,090).

Kluczowe momenty są oczywiście dwa - co zrobić po rerise na flopie i jak zachować się na all-in na turnie. Swoją analizę napiszę na koniec.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 11 lis 2009, 04:10

Na flopie uznałeś, że obaj drawują do koloru? Więc zabierają sobie outy? Do tego ty też zabierasz 1 out na kolor. Jedynie 77 jest tutaj lepszą ręką.
Na turn to easy all in. Jeśli nie ma 45, A7 lub 77 to resztę układów bijesz. W dodatku oddsy ogromne.

oszustowiec
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: oszustowiec » 11 lis 2009, 10:35

Naprawdę dziwne rozdanie - jak na BI 100.
Przyjmuję wczesną fazę turnieju sądząc po BB - ( staki też już patrze mocno zróżnicowane jak na ten level)
Preflop - ok podbicie i czekamy na akcję.
Flop - nieciekawa sytuacja z 3 przeciwnikami:

Przy 1 przeciwniku podbicie o 1\2 pot przy drawowym stole jest ok - tutaj chyba troche za mało - przy 3 ja bym zaatakował betpot.

Twój zakład na flopie i :
1. razello - short stack musi atakować teoretycznie z dobrym draweem czy nawet parą - moim zdaniem nie mamy czego się obawiać z jego strony.
2. poltrx - wchodzi - niebezpieczny dla ciebie duży stack umożliwiający dalszą grę - możliwość flush draw, Ax, set :o - tego najbardziej bym się obawiał jednak mało prawdopodobne.
Po twoim podbiciu gracz1 wchodzi AI(oczywiste) i co najgorsze sprawdzenie z strony gracza 2 co pokazuję draw lub gotowy układ z chęcią wciągnięcia ciebie do gry.

I twoja decyzja - ja bym osobiście chyba już w tym miejsc zaatakował AI - możliwe że gracz 2 by się wycofał i byś był w bdb sytuacji - wiedziałeś że jeżeli na turnie nie pokaże się kolejny pik będziesz musiał grubo atakować więc lepiej chyba zrobić to teraz i spróbować zgarnąć pot.

Po turnie - oczywiste zagranie - więc jeżeli obstawiałeś na flushdrawa - bdb rozegrana ręka

Btw - BI 100 i takie zagrania :o - chyba był możliwy rebuy

Awatar użytkownika
skuter
-#VIP
-#VIP

Postautor: skuter » 11 lis 2009, 12:06

glory glory man united, no cóż wynik mówi sam za siebie, odczytałeś przeciwników rewelacyjnie :mrgreen:
Preflop oczywiście poprawny jednak gra przeciwko trzem przeciwnikom niezbyt Cię zapewne ucieszyła.
Flop z jednej strony niebezpieczny, a z drugiej dający możliwość ugrania wiele ze względu na draw, a Ty masz TPTK. Z tego względu, po takim zagraniu jak Twoje, czyli za 1/2 pota short oczywiście z tymi kartami będzie w grze (co nas powinno cieszyć) jak i big stack co już mniej radosne. Więc ja na flopie uderzyłbym za pot i dążył już w tej fazie do all izolując właśnie shorta. Na turn to właśnie przeciwnik próbuje Cię wyrzucić z rozdania czując się lepszym od shorta obawiając się tylko Ciebie. Call z Twojej strony trudny bardzo, jednak po grze na flopie konieczny.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 11 lis 2009, 17:53

Moja linia w tym rozdaniu i ocena przeciwników.

Flop. Otworzenie za pot uważam za stratę żetonów. Jeśli oni mają draw to i tak ich nie wyrzucę, bo przy 3 osobach w puli mają i tak odds na call. Tak więc 1/2 pot by sprawdzić gdzie jestem. Przy call, call i braku pika na turnie - spokojnie ich z tej puli wyrzucę.

Rise od short stacka. Martwi bo tylko set lub nutsowy draw do koloru może grać w ten sposób. Ma on jednak mniej niż, ja a w puli mamy trzecią osobę - mimo wszystko jestem gotów tu podjąć wyzwanie budując sobie side pot. Bardziej zastanawiający jest call od trzeciej osoby. Bo tak może zagrać szeroki zakres rąk (sety, draw do koloru, każdy as).

I stąd się bierze mój rerise - ja chcę już tutaj wyjaśnić co ma przeciwnik. Jeśli by mnie przebił jeszcze raz - bez wahania bym rękę wyrzucił, bo uwierzyłbym mu w gotowy układ i izolowanie shorta. Ale pokazał słabość, grając ponownie call.

Turn. Tu już sytuacje mam prostą, bo odpowiedź na to co on może mieć otrzymałem na flopie. Jedyne co mogło by mnie zaskoczyć to A3 więc trafiony turn.

Swoją drogą bardzo mi się nie podoba tutaj mini rise od shorta. Bo po co? Pule sobie buduje? Lepszy efekt osiągnie przebijając od razu all-in - albo zbuduje sobie pulę, albo ją od razu ukradnie.

Nie podoba mi się też all-in na turnie. Bo to już zagranie bezmyślne, przeciwnik nie ma ręki, a w puli jest też inna osoba. Wyrzucenie mnie z rozdania w większości przypadków nic nie daje (nie ma side pot) bo i tak trzeba mieć lepszą rękę niż short by zgarnąć pot.

I na koniec, niemal identyczne rozdanie zagrane tego samego dnia, ale w innym turnieju.

AK u mnie, rise 3bb, 3 calle. Flop 47A dwa piki. Otwieram za 1/2 pot, dostaje call, call i all-in. Czym się różni to od sytuacji powyżej? Ano dokładnie tym, że jeden z graczy pokazuje zdecydowaną siłę, albo więc draw na asie, albo set. W obu przypadkach AK powinno grać fold. (tu pokazał 44).

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”