[NL][FR][55$][freezout] AK, 75bb - klasyk

Szczegółowe analizy rozdan i kompleksowe dyskusje pisane przez najlepszych graczy na forum. Dostęp od 100 postów.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

[NL][FR][55$][freezout] AK, 75bb - klasyk

Postautor: Glory » 10 lut 2011, 17:46

Rozdanie z mojej wczorajszej sesji. Warte dyskusji bo jest to klasyka.

Podstawowe pytanie - jak gramy AK pre flop, w momencie gdy dostajemy 3bet, od gracza z blindow, wiec nad ktorym bedziemy miec pozycje na flopie?

Oczywiscie przy zalozeniu takim jak tutaj, ze zarowno przeciwnik jak i my mamy glebokie stacki, opcja shove wiec praktycznie odpada.

Moja linia ponizej, aczkolwiek mam powazne watpliwosci czy jest optymalna:

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #57401597078: Tournament #406010683, $50+$5 USD Hold'em No Limit - Level VII (125/250) - 2011/02/10 0:50:02 CET [2011/02/09 18:50:02 ET]
Table '406010683 25' 9-max Seat #8 is the button
Seat 1: haxxories (6824 in chips)
Seat 2: GM_VALTER (5915 in chips)
Seat 3: OneL4stHope (6665 in chips)
Seat 4: Ibluff91 (12129 in chips)
Seat 5: happyfister (14767 in chips)
Seat 6: N1lmar (5208 in chips)
Seat 7: boozeorlose (1888 in chips)
Seat 8: LuckBoxDK (11436 in chips)
Seat 9: eurisco (12596 in chips)
haxxories: posts the ante 25
GM_VALTER: posts the ante 25
OneL4stHope: posts the ante 25
Ibluff91: posts the ante 25
happyfister: posts the ante 25
N1lmar: posts the ante 25
boozeorlose: posts the ante 25
LuckBoxDK: posts the ante 25
eurisco: posts the ante 25
eurisco: posts small blind 125
haxxories: posts big blind 250
*** HOLE CARDS ***
Dealt to Ibluff91 [ :Ac :Kh]
GM_VALTER: folds
OneL4stHope: folds
Ibluff91: raises 350 to 600
happyfister: folds
N1lmar: folds
boozeorlose: folds
LuckBoxDK: folds
eurisco: raises 1045 to 1645
haxxories: folds
Ibluff91: raises 1045 to 2690
eurisco: calls 1045
*** FLOP *** [ :Js :8d :5c]
eurisco: checks
Ibluff91: bets 3600
eurisco: folds
Uncalled bet (3600) returned to Ibluff91
Ibluff91 collected 5855 from pot

Przeciwnik wlasicwie random - 10 rak zagral dopiero na moim stoliku wiec troche za mala probka by go klasyfikowac (VP27, PR27)

Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

Postautor: Trabant » 10 lut 2011, 18:37

Przeciwko nieznanemu graczowi zagral bym raise preflop, dostajesz 3bet może to oznaczać siłę, ale raczej na głębokich stackach będzie to zwykła obrona blinda przed kradziężą.
Ja w tym momencie nie budował bym już puli i tylko dał call.

Cont. beta na takim flopie gram zawsze i oczywiście składam się do jego zagrania w 100% przypadków!!

Co do przeciwnika... hmm bardzo dziwna linia
Rozumiem, że broni blinda ale później sprawdza Twoje przebicie i składa się do zwykłego cont. beta.
Dziwne bo to, że zagrasz kontynuacje na flopie to wiedzieli wszyscy ogarniający grę na stoliku, jak widać oprócz twojego rywala :)

Podsumowując ja bym rozgrywał tą ręke żeby pula była na poziomie 3k żetonów i później kontynuacja za pół puli.

Ty wybrałeś opcje gry z pulą praktycznie dwa razy większą!!
Gdzie tu Twój słynny small ball???

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2011, 18:41

Trabant, a co przy takim układzie:

Grasz tam call pre po jego 3bet tak jak pisałeś. Flop wyjeżdza taki sam. Tylko że to on zagrywa cbet za 2/3 puli.

Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

Postautor: Trabant » 10 lut 2011, 19:12

Glory,

Na nieznanego przeciwnika zawsze pasuje.

edit:

Właśnie z tego powodu nie buduje puli prelop, żeby zaoszczędzić żetonów w momencie gdy nie trafimy flopa a przeciwnik zagra c beta

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2011, 19:30

Ok, no to teraz trzeba by jakos policzyc, co jest wiekszym ryzykiem - moja czy Twoja linia

Bo w Twojej sa dwa zagrozenia:

1. w 66% stracisz 1000 dolozony pre flop. Bo flopa trafisz raz na 3 razy.
2. Poniewaz nie "kupiles" zadnej dodatkowej informacji o rece przeciwnika - gdy wyleci flop na K lub A - praktycznie nie bedziesz mial mozliwosci uratowac sie przed stackowaniem.

W mojej wersji inwestuje wiecej pre i buduje pule, ale odnosze trzy korzysci:

- Umacniam w przeciwniku wizerunek ze trzymam monstera.
- Przejmuje inicjatywe
- Pytam go raz jeszcze czy aby na pewno nie trzyma asow

Szczegolnie ten pierwszy punkt jest istotny, bo zalozmy ze on trzyma jakas srednia pare, ktore na flopie bedzie druga (np. TT). Przy moim flat call pre flop, moze on sie pokusic o zagranie check/rise na flopie - liczac ze nie trafilem waleta i TT jest ok. Natomiast po 4becie pre flop - nie sadze by sie na cos takiego odwazyl = latwiej sie zrzuci do cbeta

Aczkolwiek moja linia dalej mi sie nie podoba, bo zainwestowalem w to rozdanie pol staku

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 10 lut 2011, 20:08

Trabant to najchętniej by bez asów nie wychodził z domu :) Jak dla mnie musimy zagrać 4bet,na 5bet się zrzucić a push sprawdzić. Tyle ode mnie dostajemy 3 rękę startową głębokie staki głebokie przebicia i szerokie zakresy. Dla mnie tutaj 5bet oznacza siłę a push słabszego asa albo coina. A jeśli chodzi o to co zrobiłeś no to już wiadomo cbet na flopie a na push fold. Chociaż ja to bym pewnie zaczął rozkminiać czy on czasem AQ nie ma ;)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2011, 20:17

GrzechuTG, nie no Panie - push pre flop nie można sprawdzić. Bijemy tylko jedną rękę AQ, z AK mamy remis, z dwoma jesteśmy w plecy AA i KK, z pozostałymi mamy flipa.

Flip za 75bb - czyste szaleństwo.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 10 lut 2011, 20:37

Jesteśmy tylko z dwoma w plecy gdzie tylko jedna z nich zagra nam push czyli KK AA nam zrobią 5bet i króle prawdopodobnie również a bardzo wielu graczy tutaj zrobi push z AQ czy jakimś niskim pocketem może i szaleństwo flipować się ale ja wolę złapać tutaj flipa i się mega nabudować zdominować stolik i potem go zniszczyć niż po 2-3h ma się okazać że nie mam żadnej ręki się wyblindowaem na 15bb dlatego ja jestem szalony i albo odpadam bardzo szybko albo robię bardzo dobry wynik.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 11 lut 2011, 23:50

4bet jest tutaj ok szczegolnie dlatego, ze nic nie wiemy o rywalu, wiec 4bet czyni nasza gre postflop znacznie latwiejsza. Nie jestem ogolnie zwolennikiem pompowania puli majac "tylko" AK i tak glebokie staki, ale krotko mowiac, ulatwiamy sobie w ten sposob zycie. Jesli zagramy flatt i nie trafimy flopa, to praktycznie zawsze bedziemy musieli poddac reke, a nawet jesli trafimy flop to nie bedzie to dla nas komfortowy spot zeby sprawdzic kolejne barele majac tylko top pair.

Tyle ze jesli tutaj 4betuje to gram fold na 5bet, nawet jesli jest to 5bet allin, bo w range nieznanego przeciwnika widze w tym spocie QQ+. Vs taki range mamy ledwo 31% equity z AK, gdzie potrzebujemy znacznie ponad 35%.

masaker
-#VIP
-#VIP

Postautor: masaker » 15 lut 2011, 09:24

Nie wiem glory jak ty tu policzyłeś 75bb, masz niecałe 50bb

4bet i call obie linie wydają się jak najbardziej w porządku.
Linia z 4betem jest agro i wydaje się dobra jeśli masz ochotę na stakowanie sie z AK na 50bb.
Jeśli koles ci zagra 5bet albo all in i spasuje to zamieniasz swoją rękę w blef.

Jeśli chodzi o call to fajne kontrolujące pule zagranie, jak na flopie trafisz TP to przeważnie będziesz mieć nuts.

Pierwsze zagranie wybieram w tanim turnieju gdzie trzeba sie budować szybko, albo w turnieju gdzie zostało wiecej niż 500 osób i wiem że i tak gdzieś po drodze będę musiał brać coin flipy.

Drugie zagranie w turnieju z bardzo wolną strukturą, w turniejach live, albo w sytuacji kiedy zostało mało osób w turnieju.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 15 lut 2011, 18:49

No tez nie wiem jak ja tu 75bb wyliczylem :).

Ale akurat nie zmienia to nic w analizie - i tak jest bardzo deep

Wróć do „Eksperci”