[NL5] AJo

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
karwek
-#VIP
-#VIP

[NL5] AJo

Postautor: karwek » 17 maja 2013, 01:11

PokerStars-nielegalny-w-PL! - $0.05 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 3

SB: $5.14
BB: $5.24
UTG: $4.32 44/0
MP: $5.00 24/18/Ag 1.57/ fold to 3b 76%
CO: $9.09
Hero (BTN): $13.28 19/14/5% 3b/2.04

SB posts SB $0.02, BB posts BB $0.05

Pre Flop: ($0.07) Hero has A:diamond: J:club:

UTG calls $0.05, MP raises to $0.25, fold, Hero raises to $0.65, fold, fold, UTG calls $0.60, MP calls $0.40

Znalazłem się tym rozdaniu ze względu na kolesia na UTG.
Jego zakres PF oceniam na nieco mniej, jednak siedzi na tym UTG. Śmiało podejrzewam, że skoro przez ponad 100 rak nie zrobił żadnego PFR, to może tam mieć również QQ+.
Jego zakres limpu:
22+,A2s+,K2s+,Q5s+,J7s+,T7s+,97s+,87s,A3o+,K7o+,Q8o+,J9o+,T9o.

Tuż za nim siedzi aggresywny preflop gracz, który widziałem jak otwiera wszystkie pp za 4bb(tutaj 5bb, +1 za limpera), więc jego zakres ustalam na:
22+,A8s+,KTs+,QTs+,JTs,ATo+,KJo+,QJo.

Osobiście AJo wolę grać HU, szczególnie versus fish, więc postanawiam zagrac 3bet. Moje AJo ma tutaj flipa z range MP, ale mam trochę folq equity oraz pozycję. Range Fisha crushuje wystarczająco.

Dostaję call od obu. Ich range zawężam do:
UTG: z jego range niewiele wyleci. Myslę, ze pozbędzie się większości Kx, Qx, zostawi Asy, broadwaye i suited connectory i gappery. Skoro nadawało się do lipmu, nada się i do callniecia 3b. Ciągle zostawiam mu w range QQ+

22+,A2s+,K8s+,Q8s+,J8s+,T7s+,97s+,87s,A5o+,K9o+,Q9o+,J9o+,T9o

MP: z jego range wyrzucam QQ+, bo zakładam ze z tym gra 4bet. Wyrzucam też większosc dam i króli offsuit, których nie będzie chciał grac bez pozycji

JJ-22,ATs+,KJs+,QJs+,JTs,AJo+,KQo+

Flop: ($2.02, 3 players) T:diamond: 4:heart: 5:heart:
UTG checks, MP checks,

Gdybym miał tą analizę przed sobą i range rywali, nigdy nie zdecydowałbym się na bet. Teraz ich range mnie crushuje, a ja biję po 2 checkach prawie za pota. Wygląda to super mocno, bo board wcale aż taki heavy draw nie jest. Dlaczego bet tutaj jest zły:

1) nie wyrzucę lepszej ręki z rozdania
2) jeżeli na flopie sprawdzi mnie cokolwiek, to sprawdzi poł pota jak i pota

Nie zapominajmy jednak, co mną wtedy kierowało. Grałem z limperem, który lubi floatowac, a to był idealny flop dla niego, żeby sobie callnal z 2ma overkartami. Co by się nie działo, uderzyłem za dużo. Uwazam, że check tutaj byłby najlepszy.

Hero bets $1.80, UTG calls $1.80, MP raises to $4.35 and is all-in, fold, UTG calls $1.87 and is all-in

raise MP wygląda ultramocno, nie mam tutaj już zupełnie czego szukać, zupełnie niepotrzebnie włożyłem 36bb do puli 40bb, gdzie spokojnie mogłem przeczekać/uderzyć za 15bb i efekt byłby ten sam.
Tutaj spokojnie MP przypisuję już set, bo ludzie na tych limitach uwielbiają rozgrywać niskie parki callujac pod seta. Osobiście widziałem tam 55,44. Natomiast nim sfoldowałem próbowałem zabawić się rangem UTG i ustaliłem, ze on callnie tam wszystkie fd, wszystkie Tx, sety i overpary.

Turn: ($11.16, 2 players) 3:spade:

River: ($11.16, 2 players) K:club:

Jak myślicie, co pokazali? ;)

Jest to moja pierwsza analiza, której poświęciłem więcej niż 15 minut, z czego jestem cholernie zadowolony, nawet jeśli jest mega wyszczerbiona i ma niedociągnięcia :)

brzeszczot
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: brzeszczot » 17 maja 2013, 07:36

Niezła analiza :)

Z tym że jak ma coś sprawdzić za pół pota, to sprawdzi za pota - niby tak, ale osobiście uważam że jak ktoś betuje pot na takim stole w 3betowanej, to ma QQ+. Jednak na NL5 mało kto na to patrzy i większość graczy sprawdza nawet overbeta ze swoją parką.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 18 maja 2013, 12:47

brzeszczot słusznie prawi. Wyższy sizing wygląda przeważnie mocniej i nie jest tak do końca prawdą, że dostaniesz call niezależnie od sizingu cbetu. Wszystko zależy od sytuacji i readów jaki sizing sprawdzał oponent dotychczas i co pokazywał. Moim zdaniem na takim flopie prawie zawsze od kogoś dostaniesz call, gdy zabetujesz za pół puli, natomiast betpot zwiększa szanse na wyrzucenie obu rywali z puli. Co za tym idzie - bez gotowego układu, który ewidentnie valuebetujesz imo na donka i aggro playera nie ma sensu betować pół pota. Więc jeśli nie siekasz tutaj za 80-100% puli, to najlepiej zagrać check i zobaczyć co zrobią rywale na turnie - wykorzystanie pozycji w tym spocie imo będzie najkorzystniejsze.

Wróć do „Cash short handed”