AAK, AAQ vs AAxx - problem psychologiczny :D

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
badianek
-#pretendent
-#pretendent

AAK, AAQ vs AAxx - problem psychologiczny :D

Postautor: badianek » 29 sty 2009, 03:09

Hejka, zauważyłem u siebie, że po mocnym raise preflop z AK lub AQ, gdy dostaje A i dwie niskie na flopie i zrobię bet kontynuacyjny mam potem straszne problemy ze zrzuceniem kart nawet po reraisie lub mocnych betach przeciwnika na turn i river.
Gdzieś pod czaszką tkwia mi przeszłe sytuacje, gdy kolesie nie potrafili rozstać się ze swoimi KK, blefowali lub po prostu mieli tylko parę z niższym kickerem.
Te trzy powody plus mocny raise preflop, który poniekąd* wyklucza u przeciwnika asa z blotą blokują mnie psychiczne i jadę ostro do końca (często tragicznego).

* - słowo poniekąd jest kluczem - dziś koleś z A5s wszedł 3BB przeciw moim AQ, złapał asa i piątkę na flopie i rozpracował mnie na 7$ ;-)

Czy ktoś z was ma albo miał takie zwichrowania i jak się tego pozbyć? :mrgreen:

PS. jeszcze dodam, że przeciwnik równie dobrze może złapać niską trójkę, ale to troche inna sytuacja (rzadsza i łatwiej sie z przegraną pogodzić) - a takie walenie w kolesia z najwyższą parą vs dwóm parom jest żenujące i muszę się tego jakos pozbyć :wink:

Oskarek

Postautor: Oskarek » 29 sty 2009, 03:28

Standard :) Ale to wszystko zależy od sytuacji, od pozycji, od tego co tam mamy w notatkach o nim zapisanego no dużo czynników sie na to sklada

A5s złą kartą nie jest i 3bb bym sprawdzil
Przykład z Wczorajszego turnieju Live mam A2 flop A27 no i co teraz? :) Obstawiam ze A ma daje bet a on raise czyli ma A z duzym kickerem jak nic :) Gram allin daje call z AK :) i wygrywam po czym on wsciekly odchodzi od stolu, ciezko jest zrzucic w takiej sytuacji te AK ale trzeba pamietac ze wlasnie moge miec 2 pary, wczoraj 2 razy spasowalem AQ z A na flopie i raz mial Seta a raz 2 pary bez A! :D Dlatego mowie to musisz przyjrzec sie grze innych i wtedy wiesz co robic :) Musisz nauczyc sie robic FOLD bo to Cie zgubi :)

badianek
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: badianek » 29 sty 2009, 04:43

No wiem, ale psychika czasem nie puszcza... :wink:
To jest w ogóle wg mnie główna różnica między pokerem a innymi sportami, typu szachy czy koszykówka: tam musisz non stop napierać na przeciwnika, nie okazywać chwili słabości (to akurat zawsze potrafiłem) a w pokerze trzeba czasem podkulić ogon i oddać pole przeciwnikowi. Tego uczucia strasznie nie lubię i pewnie nie tylko ja. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

Postautor: Trabant » 29 sty 2009, 08:14

Wszystko zalezy z kim grasz przy stole. Jezeli Twoj przeciwnik jest słaby to masz prawo miec opory przed zrzuceniem AK AQ. Trzeba gre dostosować do przeciwnika.

granik
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: granik » 29 sty 2009, 16:17

> Trzeba gre dostosować do przeciwnika.

.....i pokerroomu w ktorym sie gra.

kujaww
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: kujaww » 13 lut 2009, 01:08

no właśnie:) dobry gracz musi umieć spasować nawet z dobra reka

Fregata33
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Fregata33 » 13 lut 2009, 09:21

Dobrego gracza poznaję się po tym, że zrzuca AA z równą łatwością jak 27 :) To takie podsumowanie na temat po czym poznasz dobrego gracza :) Grę analizujesz na bierząco i nie możesz się sugerować, że miałeś najmocniejszą sytuację przed floopem. Można sporo stracić myśląc, że miałem tak fajnie, a złe karty na stole wcale tego nie zmieniają.

badianek
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: badianek » 14 lut 2009, 03:52

Ale wydaje mi się, że na 80% wejście z asem i niską przeciw +4BB jest strzałem na flopowego asa i sparowanie tej niskiej - pozostałe procenty to ewentualne wygrane przeciw KK,QQ, JJ czy 1010 lub jakieś szalone bety preflop przeciwników.

Jak as dojdzie ale bez twojej niskiej to jeszcze jest szansa, że właśnie te KK czy QQ są blefowane i przy jakimś readzie można dociągnąć do showdowna ale jak as nie dojdzie, to już tylko nerwy ze stali i blef + ewentualne fuksy na turn i river...

Generalnie żal mi zrzucać A 2-5s ale muszę przyznać, że cholernie rzadko da się to wygrać. :neutral:

MokrasScie
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: MokrasScie » 20 mar 2009, 15:36

Niestety i mnie prześladuje trudność zrzutu kart przy wysokiej parze na rozdaniu. Statystycznie powinno się wysoko zagrać przy takiej karcie ale sami wiecie, że cuda się takie potrafią zdarzyć na stole, że niestety i z AA trzeba czasem spasować. Trochę to boli bo raczej nie często taką się rączkę dostaje :neutral:

Kepasa198
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Kepasa198 » 20 mar 2009, 15:44

Mam podonnie jak opisales,jesli mam dobre karty na rece to nie cjhce sie ich pozbywac i w ostatecznosci pozbvywam sie żetonow:P hehe

skorius
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: skorius » 21 mar 2009, 14:27

chyba jest to problem wiekszosci graczy.. prawdopodobnie to odroznia graczy przecietnych od tych z "najwyzszej polki".. oczywiscie dodam ze sam mam z tym klopot..

boooro0
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: boooro0 » 26 mar 2009, 21:37

Fregata33 pisze:Dobrego gracza poznaję się po tym, że zrzuca AA z równą łatwością jak 27 :) To takie podsumowanie na temat po czym poznasz dobrego gracza :) Grę analizujesz na bierząco i nie możesz się sugerować, że miałeś najmocniejszą sytuację przed floopem. Można sporo stracić myśląc, że miałem tak fajnie, a złe karty na stole wcale tego nie zmieniają.

To znaczy jak?przed flopem?bo 27 to sie przed flopem zrzuca :razz: nie no dobra wiadomo o co chodzi :lol: Rzeczywiscie cięzko sfoldować monstery,np miałem taka sytuacje,podbiłem mocno z AA,koleś sprawdził po czym walnał all in i normalnie czułem to w kościach że złapał seta ale mimo to go sprawdziłem,wygrał z trójką 5 :roll:

GrzegorzP
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: GrzegorzP » 26 mar 2009, 23:55

boooro0 pisze:miałem taka sytuacje,podbiłem mocno z AA,koleś sprawdził po czym walnał all in i normalnie czułem to w kościach że złapał seta ale mimo to go sprawdziłem,wygrał z trójką 5 :roll:

witaj w klubie :grin: Też tak mam, jak dostane mocną kartę to ciężko mi potem spasować i czasami kończy się to tragicznie, no ale taki jest poker :grin:

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 13 kwie 2009, 15:45

a ja poniekąd sobie zauważyłem że w tych turniejach darmowych jest masa wiary co jeśli tylko dostaną asa to żyłka na czole pęka robi się gorąco i leci sobie walnąć herbatę z melisy bo on asa dostał,takich ludzi jest pełno dostanie asa i 2 ale co tam wali all ina z kisielem w majtach :lol:

sallahadin
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: sallahadin » 14 kwie 2009, 17:35

To zalezy od tego co grasz. We freerollach wiadomo ze jak koleś dostaje asa to zaraz cisnienie do góry i wchodzi ile wejdzie. Ja gdy mam asa a na flopie nie trafi się nic ciekawego co by mnie zbliżyło do strita koloru fulla albo chociaz tej pary to w co drugim wypadku pasuje. Wczoraj mając AK dostałem od kolesia który miał 24s

Wróć do „Podstawy pokera”