[NL][50] AA

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

[NL][50] AA

Postautor: Porcupin » 09 mar 2011, 14:47

Hej, kolejne pytanko o pewne rozdanie.

iPoker - $0.50 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3

Hero (UTG): $51.18
UTG+1: $78.67
MP: $38.26 (14/6/2.5)
MP+1: $29.02 (wówczas 20/2/1)
LP: $47.50
CO: $48.62
BTN: $103.50
SB: $50.69
BB: $16.44

SB posts SB $0.25, BB posts BB $0.50

Pre Flop: ($0.75) Hero has A:heart: A:club:

Hero raises to $1.50, fold, MP calls $1.50, MP+1 calls $1.50, fold, fold, fold, fold, BB calls $1.00

Flop: ($6.25, 4 players) 6:club: J:club: 9:diamond:
BB checks, Hero bets $4.00, MP calls $4.00, MP+1 calls $4.00, fold

Turn: ($18.25, 3 players) 7:spade:
Hero checks, MP checks, MP+1 bets $13.68, fold, MP raises to $27.36, MP+1 calls $9.84

River: ($65.29, 2 players) 2:heart:

Na flopie zapaliła mi się mocna czerwona lampka. Turn był dla mnie trudną decyzją - albo rybka albo pipka, jak to mawiają. Jako, że lubię czasami przytightować zdecydowałem się na check/fold i odpuszczenie ręki z czystym sumieniem. Więcej argumentów miałem za wyrzuceniem tej ręki niż za kontynuowaniem agresji, by byłem pewien tutaj czyjegoś seta. Call z EP, call mojego cbet... Co sądzicie? Czy jednak powinienem to traktować jako cooler? Co innego jakby to było z jednym graczem, ale dwoma to już inna rozmowa. Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
kicza
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kicza » 09 mar 2011, 16:04

Zacznę standardowo: pocketa i to z UTG i taki mały raise?!

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 09 mar 2011, 21:59

No wiesz, gorzej jakbym zlimpował to ;) Sam osobiście nie uważam raise 3BB z UTG za błąd, tym bardziej, że stolik był raczej tight, ale prawda, można było więcej podbić. Lecz nie w tym rzecz. Co sądzicie o dalszej części rozdania? Już trochę odwiedzin było, a żadnej odpowiedzi ;p

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 09 mar 2011, 22:34

Sizing 3x nawet z utg jest ok, wszystko zalezy od tego jak gracz standardowo otwiera.

Co do rozdania to vs ogarnieci gracze to jest fold, problem w tym ze patrzac na staki i staty to rywale wygladaja dosc fishowato i spokojnie jeden z nich moze miec draw a drugi np Jx. Najczesciej jednak jestes vs przynajmniej jeden z nich daleko w tyle, takze Twoj check/fold turn nie jest zly.

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 15 mar 2011, 12:38

Ja na 6maxach podbijam 4bb z UTG, to na FR może nawet 5bb bym podbijał. Oczywiście jak kto woli, jednak wydaję mi się, że na micro opłaca się zwiększać wysokość podbić wraz z gorszą pozycją.

Postflop się nie wypowiadam, bo pewnie bym oddał stacka :mrgreen:

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 15 mar 2011, 16:18

Wiesz, nie jest to już micro, gdzie to jest kwestia parunastu centów ;) Zauważyłem, że na tych limitach ludzie dużo bardziej szanują pieniądz, dlatego opcja podbijania "tylko" o 3BB wydaje mi się dobra. Ale tutaj jak kto lubi i woli rozgrywać. Ja osobiście zawsze tak otwieram, niezależnie od pozycji, co oczywiście zarówno procentuje, a jednocześnie może obrócić się przeciwko mnie. Nie ma idealnej strategii ;) To widzę, że większa rozkmina jest z moją grą preflop niż postflop :D

hermes06
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: hermes06 » 15 mar 2011, 17:39

Open raise'y różnej wysokości w zależności od pozycji to nie jest tylko kwestia indywidualnych upodobań, ale też matematyki. W największym skrócie: im ciaśniej otwierasz z wczesnych pozycji i im szerzej z późnej, tym bardziej w Twoim interesie leży róznicowanie wielkości OR. Grając premium range z UTG chcesz budować pulę już na preflopie, ponieważ zwykle będziesz ją wygrywać na SD czy bez niego, bo miażdżysz zakresy ewentualnych callerów. Podobnie jest z LP- jeśli dużo stealujesz, to chcesz to robić jak najtaniej, bo Twój zakres jest szeroki i przez to słaby.
Moim zdaniem dobrze wygląda coś takiego: 4BB z UTG, UTG+1, 3.5BB z MP, 3 z LP i nawet 2.5 z BU. Ale to oczywiście nie jest żelazna zasada.

A co do tego rozdania, to dla mnie bez readów to mimo wszystko zawsze bet turn. Jeśli grasz check, to fold na taką akcję jest ok, ale bardzo często dasz fiszom za darmo dobierać do gut shota albo koloru na 5 :)

Wróć do „Cash full ring”