[NL 50] AA

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Michal
-#VIP
-#VIP

Postautor: Michal » 16 sie 2009, 15:20

Moim zdaniem to dobra taktyka bo jak sytuacja powtarza sie drugi raz( w 1 rozdania jak miales aa on mogl miec cos w miare dobrego ale uznal ze nie warto) on mysli ze znowu chcesz zabrac jego kase ma dobra karte a Ty wtedy zbierasz $$ :D Tym bardziej ze miales opinie agresywnego wiec mgol uznac ze masz np jakas parke i bedzie coin flip.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 sie 2009, 15:25

Nigdy nie limpuje takich kart nawet w HU
Zawsze bije i reraisuje a jesli trzeba na dziwnym flopie typu kkx albo 3 karty w kolorze moge zrzucic te Asy jesli nie mamy Asa do koloru

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 16 sie 2009, 15:34

Ja prawie nigdy nie limpuje AA. Jak to robie to na UTG lub UTG+1 i to rzadko.
Ale jak mi się to zdarzy. To wtedy reraise na preflop. W każdej książce o pokerze pisze, że AA są najlepsze na grę pre flop. Dlatego tam trzeba nimi grać najostrzej :-)
Nawet w high stakes w którymś odcinku pewna osoba (nie pamiętam jak się nazywał) zrobił właśnie zagranie na preflop call-reraise zgarniając pulę leżącą na stole. Więc skoro tacy gracze robią takie zagranie - to musi ono być dobre :-)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 sie 2009, 15:40

Wahi, wole zgarnac same blindy niz zlimpowac np na UTG by pozniej caly stol dal call i w 9-10 osob grac z AA na takim flopie...
Jesli po statach widze ze gram z kretynem czyli sprawdza wszystko albo bardzo duzo raisuje to moge i zlimpowac takie Asy bo wiem ze na 3bet zagra instacall
Zrzuce Asy i zrzuce overpary :) Ostatnio sie tego nauczylem i moge to spokojnie zrzucic jak chcesz to mam na pewno w historii w HM z reszta dzis chociazby zrzucilem JJ na flopie 269 gdzie koles zagral bet a za nim inny raise dalem fold jeden mial 99 a drugi QQ :)
Tobie musialem nie zrzucic tego w jakims freerollu pewnie
A co do zrzucania asów na flopie np KKx to wiesz po moim raisie wyrzucam gówna z rozdania wiec w zakresie gracza na pewno jest ten Król dlatego jesli nagle on gra check a po moim becie gra allin to wiadomo ze ma tego K :D i moge to zrzucic :)
CHyba wiesz o co mi chodzi ;p troche sie spiesze i pisze na szybko ;d
Ja wole grac ABC czyli mam to bije nie mam to nie bije bo i tak jest mnostwo donkow co mi oplaca tak? :)
Przynajmniej tak na tym micro mi sie oplaca grac :)
A jak bede wyzej to na pewno zmienie strategie

Michal
-#VIP
-#VIP

Postautor: Michal » 16 sie 2009, 15:41

Wydaje mi sie ze Wahi nie pisal ze zawsze limpuje asy a w tej sytuacji akurat ma to sens.
Tym bardziej ze re-raise przeciwknika byl dosc prawdopodobny.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 16 sie 2009, 16:19

Oskarek ma na pewno z tym rację, że na niskich stawkach nie trzeba swojej strategi gry urozmaicać. Robić pułapek na przeciwników, czy nawet ich blefować :> Ze słabymi graczami gra się agresywnie kartą. A często na nl2, czy nl5 się zdarza, że 6 osób limpuje, bez podbicia na buttonie, SB lub BB :D
Natomiast grając Wahi na Twoich stawkach 1$/2$ to takie zagrania, na pewno są bardziej korzystne. No i czasami HU, jeśli przeciwko wykazuje nadmierną agresję :-)

maji
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: maji » 16 sie 2009, 18:19

Prosty temat do odpisania. Raz zachcialo mi sie limpowac asy i nadzialem sie na dwie pary tracac sporo rzetonow (wstyd opisywac). Jezeli prawdopodobny jest re raise ktoregos z zawodnikow to warto z limpowac asy zwlaszcza na wczesnej pozycji, a im bardziej blizej buttona tym bardziej walimy all in. Wszystko zalezne kto siedzi przy stole i jaki image zdazyles sobie wyrobic. Nie mam zamiaru sie rozpisywac na temat AA bo taka reka wedlug mnie obliguje do jednego.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 16 sie 2009, 18:39

Wahi zwrócił uwagę na bardzo ważną rzecz, a mianowicie - aktywny stolik i pewne przebicie po limperach, więc spokojnie mógł to limpować i potem re-raisować by ładnie zarobić co zresztą się udało.

Oskarek Twój argument, że nigdy nie limpujesz AA odpada właśnie w takiej sytuacji jak podał Wahi ;) bo skoro wie, że jest dużo akcji i ma agresywnych graczy przy stoliku to na pewno mu się to opłaci.

A poza tym wiadomo limpowanie AA wchodzi w grę raczej tylko na wczesnej pozycji w zamiarze przejęcia inicjatywy po raise kolejnych graczy ;)

Ja bym powiedział więc, że "prawie nigdy" nie limpuje, ale prawie przecież robi różnicę ;) bo na wczesnej owszem, ale już na średniej i dalej od razu raise, bo jak to się śmieje z Nonką jak któreś z nas ma AA "no to czas odpadać" ;):P

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 16 sie 2009, 19:45

Moim zdaniem jezeli limpujesz na UTG to tylko z zamiarem przebicia raisa przeciwnika, bo w innym przypadku to byloby bez sensu i od razu najlepiej podbic standardowo.

Ja przy random przeciwniku bym nie bawil sie w jakies calle raisow z utg bo moze nam to nie wyjsc na dobre.

No i zgadzam sie w 100% ze Spiegolem odnosnie tego ze linia limp a potem raise z utg jest po to zeby przejac inicjatywe a nie ja oddawac plaskim callem.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 16 sie 2009, 23:21

Ja nie wiem jak limpowac mozna na UTG taka karte jak Asy... przeciez kazdy dobrze wie ze w internecie sa donki ktore jak zobacza przed nim 3-4 calle to i on dorzuci blinda... i co wtedy jak caly stol da call ? ... oczywiscie nie zrzucicie asow i bedziecie narzekac na badbeata bo ktos z 9 osob cos zlapal na flopie

michalr4
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: michalr4 » 17 sie 2009, 07:37

Ja popieram zdanie kolegi wyżej. Może na wyższych stawkach jest inaczej, ale na niskich nigdy nie limpuje asów, bo zazwyczaj kończy się to wieloma callami i szanse na to, że asy zostaną złamane znacznie rosną.

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Spiegol » 17 sie 2009, 08:48

Oskarek nikt nie mówi, żeby limpować je na mikro stawkach bo tam się cuda dzieją, ale przecież Ty zazwyczaj nie grasz 0.01/0.02 tylko wyżej ;) dlatego trzeba urozmaicać grę choćby takimi limpami, a już na pewno warto na takich stawkach jak tutaj grał Wahi i wiedział, że na 99% dostanie przebicie!

Grę trzeba urozmaicać, nie możesz zawsze grać tak samo i mówić "jak można..." "nigdy nie..." to się przecież mija z pokerowym podejściem ;) stoliki są różne, stawki są różne, gracze są różne i sytuacje są różne, więc nie można założyć tak jak Ty, że nigdy nie limpujesz AA z UTG.

Przykład: widać masz uraz do takich AA na początku nie agresywnie rozgrywanych, powiedzmy, że grasz na niskich stawkach i na UTG dostajesz AA, co robisz?
- nie limpujesz bo nie robisz tego nigdy,
- podbijesz, ale delikatnie, powiedzmy do 2-2.5BB (czyli przy 0.01/0.02 powiedzmy do 0.05$) to i tak możesz się spokojnie spodziewać kilku calli na niskich stawkach,
- podbijesz, ale mocno obawiając się powyższej sytuacji, czyli powiedzmy do 0.12$ (6BB) albo wyżej to w 95% masz same foldy i zerowy zarobek,
- jedyna możliwość zarobienia w takim razie to liczyć na to, że ktoś trafi także dobrą rękę i Ci asy w końcu opłaci,

Dlatego nie możesz założyć NIGDY nie limpujesz AA z UTG :P

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 17 sie 2009, 11:10

Generalnie Oskarkowi chodzi o to ze od jakiegos czasu jest "moda" na limpowanie z utg, a zaraz po limperze caly stadion sie doklada ;)

Oskarek

Postautor: Oskarek » 17 sie 2009, 11:24

DOkładnie wiele razy nawet jak za mną byli agresorzy nadziałem się właśnie na takich akcjach gdzie 5-6 osób sprawdziło po zlimpowaniu...
I nie podbijam sam z siebie 5-6bb bo to bez sensu 3-4bb przewaznie 4bb bo i tak zawsze ktos dolozy a jak nie to nic :) czekamy znowu i na micro widac jakie byly zyski? z nl2 do nl4 w 2-3 dni a potem? 11 dni i nl10 :)

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 18 sie 2009, 07:36

Oskarek pisze:Wahi, wole zgarnac same blindy niz zlimpowac np na UTG by pozniej caly stol dal call i w 9-10 osob grac z AA na takim flopie...

i AA dupa gdy przeciwnikow kupa :mrgreen:

pocket aces zawsze raise-reraise=rerererereraise.. najlepiej jezeli wczesniej juz przygotowales sobie grunt pod taka sytuacje i stosowales 3beting z jakim tam wiekszym zakresem.. wieksza wtedy szansa ze ktos uzna to za blef i sprobuje zagrania squeeze, co nam tlyko na reke. tak zreszta jak to bylo w drugim twoim przypadku wahi..

vanitas
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: vanitas » 25 sie 2009, 17:13

Ja bym zrobił rais zwiększając pulę, którą zamierzam wygrać i jednocześnie wyeliminowałbym resztę rywali, bo im ich więcej, tym moje AA po flopie może już nie być najmocniejszą ręką, a z jednym przeciwniekiem podbijąjącym stawkę można śmiało zagrać. Po obejrzeniu flopa to już inna sytacja, zależy od tego co pojawiło się na stole itd.

Wróć do „Cash full ring”