[FR] [NL] AA
-
michalr4
- -#pretendent

[FR] [NL] AA
Ostatnio dużo zacząłem grać turniejów typu double or nothing i zastanawia mnie jedna sytuacja. Wyobraźcie sobie, że gracie np. turniej na 10 osób. W grze pozostało tylko 6 graczy. Blindy wynoszą powiedzmy 200/400. Czterech graczy, w tym również ty macie średni stack, jest jeden chip leader ze znaczną przewagą w żetonach nad resztą oraz shortstack z 350 żetonami. Siedzisz za chip leaderem a przed shortstackiem. Następuje rozdanie, w którym jesteś na CO i dostajesz na rękę asy. Pierwszy gracz pasuje, chip leader wchodzi ALL-IN. I co teraz robisz? Fold czy też wchodzisz ALL-IN? Zawsze przecież istnieje szansa, że wygra chip leader, a podejrzenia może budzić jego wejście za wszystko. Trudno przypuszczać, żeby short jeszcze długo przetrwał przy takich blindach.
EDIT: Myślę, że to dość prawdopodobna sytuacja:
chip leader: KK 17.09%
ty: AA 82,36%
W 17% przypadków jesteś poza kasą... Więc, opłaca się?
EDIT: Myślę, że to dość prawdopodobna sytuacja:
chip leader: KK 17.09%
ty: AA 82,36%
W 17% przypadków jesteś poza kasą... Więc, opłaca się?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 15:38 przez michalr4, łącznie zmieniany 3 razy.
-
michalr4
- -#pretendent

-
michalr4
- -#pretendent

-
denamrk666
- -#aktywny

-
michalr4
- -#pretendent

- stafikus
- -#aktywny

No to może i ja się wypowiem w tym temacie, z racji tego, że sam gram ostatnio bardzo dużo DoNów. W sytuacji przedstawionej przez michalr4 spasowanie asów pre flop wcale nie jest głupim zagraniem, bo co z tego że będziemy mieli 80%-90% na wygranie jak i tak statystycznie przegramy raz/dwa na 10 rozdań, w przedstawionej sytuacji czeka się tylko na to aż short stack rzuci all ina i wtedy robimy call z any two (oczywiście nie tylko my)
- Sith
- LEGENDA

Moim zdaniem dużo zależy od tego jak sie ma Twój stack do staków pozostałych graczy (jeżeli ty masz np 2800 - a oni kolo 1900) to izi fold (short + 2/3 graczy slabszych od Ciebie ro raczej kasa na 90%... (nawet Triple Up shorta go nie ratuje jak ma na mniej niz BB. A nawet jak sie wywinie - jest jeszcze sporo w kolejce do odpadniecia przed Toab
Natomiast jezeli short ma nie 350 - ale 650 zetonow - to w razie wygrania allina moze dostac nawet 650 + 650 + 400 + 20 - to daje mu juz sredni stack. A na to szans jest juz kolo 30% (bo tutaj sie trzy losowe rece spotkają
Czyli masz jakies 30% szansy ze short sie odrodzi - tutaj wszystko tez zalezy od tego za ile podejdą do Ciebie blindy - jak zaraz - jestes 200/400 w plecy - czy zmienią się zanim dojdą do Ciebie itp
Tak wiec widząc sytuacje na stole - dokladnie znajac stacki - oraz wiedząc gdzie jest button - musisz podjąc taką decyzję...
Ja chyba jednak wolalbym sprawdzac - lepiej sprawdzic allina z AA niz potem dawac go w desperacji z T9 mając zerowe fold equity.
Jedyna sytuacja w której wyobrażam sobie zrzucenie AA to satelitka z taką ilością miejsc płatnych - ze mam 100% dojścia do kasy ...
Natomiast jezeli short ma nie 350 - ale 650 zetonow - to w razie wygrania allina moze dostac nawet 650 + 650 + 400 + 20 - to daje mu juz sredni stack. A na to szans jest juz kolo 30% (bo tutaj sie trzy losowe rece spotkają
Czyli masz jakies 30% szansy ze short sie odrodzi - tutaj wszystko tez zalezy od tego za ile podejdą do Ciebie blindy - jak zaraz - jestes 200/400 w plecy - czy zmienią się zanim dojdą do Ciebie itp
Tak wiec widząc sytuacje na stole - dokladnie znajac stacki - oraz wiedząc gdzie jest button - musisz podjąc taką decyzję...
Ja chyba jednak wolalbym sprawdzac - lepiej sprawdzic allina z AA niz potem dawac go w desperacji z T9 mając zerowe fold equity.
Jedyna sytuacja w której wyobrażam sobie zrzucenie AA to satelitka z taką ilością miejsc płatnych - ze mam 100% dojścia do kasy ...
-
Imo_80
- -#pretendent

2 pytania :
Czy chip leader wcześniej kradł żetony ? I jak to robił - o ile przebijał
Jak wcześniej grał short ? Czy to dobry gracz czy po prostu przepieprzył stack
Na te pytania musisz sobie odpowiedzieć zanim się w to wmieszasz ale ja na Twoim miejscu bym nie rzucił AA ze spokojem moim zdaniem mogłeś grać i wygląda na to że byś się podwoił
Czy chip leader wcześniej kradł żetony ? I jak to robił - o ile przebijał
Jak wcześniej grał short ? Czy to dobry gracz czy po prostu przepieprzył stack
Na te pytania musisz sobie odpowiedzieć zanim się w to wmieszasz ale ja na Twoim miejscu bym nie rzucił AA ze spokojem moim zdaniem mogłeś grać i wygląda na to że byś się podwoił
-
denamrk666
- -#aktywny

no tak ale jesli to my mamy 90% szans na wygranie to czemu mamy dawac zgarnac kase komus kto tych szans ma o wiele mniej?
niekiedy nawet jak wiem ze mam coinflipa i wydaje mi sie ze osoba ktora gra ze mna tez wie ze on bedzie, to czemu ja mam mu dawac zgarnac te kase, skoro i on i ja wiemy ze to bedzie los?
niekiedy nawet jak wiem ze mam coinflipa i wydaje mi sie ze osoba ktora gra ze mna tez wie ze on bedzie, to czemu ja mam mu dawac zgarnac te kase, skoro i on i ja wiemy ze to bedzie los?
-
unlucky13
- -#pretendent

Witam,
Ad denamrk666
Ponieważ nam zależy na podwojeniu naszych $. W tym przykładzie nie chodzi o procenty wygrania tego rozdania chodzi o to, że jeszcze tylko jeden gracz odpadnie i będziemy "w domu". Nie potrzebujemy skończyć na pierwszym miejscu. Wystarczy nam być 5 (1-5 są jednakowo płacone jako, że mowa tu o turnieju typu DoN/Cooler. Podobna strategie obralibysmy w satelitkach czy turnieju z nagrodami gdzie za wszystkie 5 pierwszych miejsc otrzymujemy tą samą nagrodę. - byl nawet polski artykul mowiacy o zrzucaniu Asów w takich sytuacjach napisany przez czołowego polskiego gracza turniejowego.
--
Pozdrawiam,
U.[/quote]
Ad denamrk666
Ponieważ nam zależy na podwojeniu naszych $. W tym przykładzie nie chodzi o procenty wygrania tego rozdania chodzi o to, że jeszcze tylko jeden gracz odpadnie i będziemy "w domu". Nie potrzebujemy skończyć na pierwszym miejscu. Wystarczy nam być 5 (1-5 są jednakowo płacone jako, że mowa tu o turnieju typu DoN/Cooler. Podobna strategie obralibysmy w satelitkach czy turnieju z nagrodami gdzie za wszystkie 5 pierwszych miejsc otrzymujemy tą samą nagrodę. - byl nawet polski artykul mowiacy o zrzucaniu Asów w takich sytuacjach napisany przez czołowego polskiego gracza turniejowego.
--
Pozdrawiam,
U.[/quote]
-
Imo_80
- -#pretendent

-
vanitas
- -#aktywny

- polak13
- -#VIP

Ja też nie zrzucił bym nigdy AA co jak co ale jak gram turki z wpisowym 1$20 centów to co mi tam.No chyba że bym jakiegoś tam grał z wpisowym 50$ to bym się mocno zastanowił.Ogólnie mi się wydaje że AA to Najlepsza karta na all in i jeśli nie wygrasz to soryy.......Musisz puścić sobie piosenkę Molesty pod tytułem Tak Miało Być 
- barthek
- -#VIP

tak to jest jak sie nie czyta do konca tematu, tylko wali posty dla postow.. vanitas, polak13 - tutaj jest dyskusja czy zrzucic AA w konretnej sytuacji, w konretnym turnieju, w okreslonym ukladzie zagran.. wiadomo ze normalnie zawsze dazymy z AA do allina preflop. tutaj chodzi o to dyskusje czy jest sens pakowac sie w takie rozdanie jezeli po nim mozemy byc juz w kasie nic nie ryzykujac..
-
vanitas
- -#aktywny

Czyta się do końca temat i wali się post na temat i w tej sytuacji nie ma sensu wg mnie pasować AA, bo skoro już została 6 to i blindy są wysokie i jak nie wchodzisz z AA, to po kilku okrążeniach buttona ktoś zgarnie pule, potem kolejny i będziesz na szóstym miejscu z ręką typu 67o i będziesz musiał grać all in żeby nie wypaśc już z turnieju panie Bartek.
- tommko
- -#VIP

z AA nie pasujemy, nawet w takiej sytuacji tuż przed płatnym miejscem.
dlaczego ?
żeby nie zastało nam to gdzieś w podświadomości w jakimś sporo ważniejszym turnieju.
jest to karta którą zagrywamy zawsze i z każdej pozycji
ps. gra chip lidera ma swoje plusy bo tego typu turnieju często w ten sposób szybko eliminuje się osoby bojące się zagrywać i pragnące tylko dojść do płatnych
dlaczego ?
żeby nie zastało nam to gdzieś w podświadomości w jakimś sporo ważniejszym turnieju.
jest to karta którą zagrywamy zawsze i z każdej pozycji
ps. gra chip lidera ma swoje plusy bo tego typu turnieju często w ten sposób szybko eliminuje się osoby bojące się zagrywać i pragnące tylko dojść do płatnych
-
maxaugust
- -#pretendent

-
BiSkiel
- -#pretendent

-
johnyderp
- -#zwykly