[FR] [NL] AA

Analizy rozdań poker texas holdem z gier sit'n go typu double up (czyli połowa graczy w kasie).
michalr4
-#pretendent
-#pretendent

[FR] [NL] AA

Postautor: michalr4 » 11 sie 2009, 13:32

Ostatnio dużo zacząłem grać turniejów typu double or nothing i zastanawia mnie jedna sytuacja. Wyobraźcie sobie, że gracie np. turniej na 10 osób. W grze pozostało tylko 6 graczy. Blindy wynoszą powiedzmy 200/400. Czterech graczy, w tym również ty macie średni stack, jest jeden chip leader ze znaczną przewagą w żetonach nad resztą oraz shortstack z 350 żetonami. Siedzisz za chip leaderem a przed shortstackiem. Następuje rozdanie, w którym jesteś na CO i dostajesz na rękę asy. Pierwszy gracz pasuje, chip leader wchodzi ALL-IN. I co teraz robisz? Fold czy też wchodzisz ALL-IN? Zawsze przecież istnieje szansa, że wygra chip leader, a podejrzenia może budzić jego wejście za wszystko. Trudno przypuszczać, żeby short jeszcze długo przetrwał przy takich blindach.

EDIT: Myślę, że to dość prawdopodobna sytuacja:
chip leader: KK 17.09%
ty: AA 82,36%

W 17% przypadków jesteś poza kasą... Więc, opłaca się?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 15:38 przez michalr4, łącznie zmieniany 3 razy.

michalr4
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: michalr4 » 11 sie 2009, 13:44

Trochę, zmieniłem opis, bo w pierwszym przy allinie wygranym przez chip leadera i tak jesteśmy w kasie, bo mieliśmy więcej żetnów od shorta, który przecież też odpadł.

michalr4
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: michalr4 » 11 sie 2009, 14:11

No tak, ale w obu przypadkach chodzi o jedno. Czy opłaca się ryzykować te kilkanaście procent szans na przegraną? Gdzieś na forum widziałem wypowiedź użytkownika, który napisał, że nigdy by nie zrzucił AA preflop. Trochę mnie to męczyło i stąd ten temat.

denamrk666
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: denamrk666 » 11 sie 2009, 14:59

easy call w moim przypadku. Jedyna sytuacja w ktorej moglbym zrzucic asy to jakbym mial sprawdzac na trzeciego allin, w innych przypadkach nie ma najmniejszego sensu ich zrzucac.

AA vs kazda inna para 80%-20%
AA vs AKs 88%-11%
AA vs KQs 82%- 16%

nie ma najmniejszego sensu tego w HU zrzucac.

michalr4
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: michalr4 » 11 sie 2009, 15:38

Trzeba się zastanowić w ilu procent przypadków po zrzuceniu tej ręki doszedł bym potem do kasy. Jeśli byłoby to to ponad 90% przypadków to fold byłby czymś uzasadniony.

Awatar użytkownika
stafikus
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: stafikus » 11 sie 2009, 16:05

No to może i ja się wypowiem w tym temacie, z racji tego, że sam gram ostatnio bardzo dużo DoNów. W sytuacji przedstawionej przez michalr4 spasowanie asów pre flop wcale nie jest głupim zagraniem, bo co z tego że będziemy mieli 80%-90% na wygranie jak i tak statystycznie przegramy raz/dwa na 10 rozdań, w przedstawionej sytuacji czeka się tylko na to aż short stack rzuci all ina i wtedy robimy call z any two (oczywiście nie tylko my)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 11 sie 2009, 18:34

Moim zdaniem dużo zależy od tego jak sie ma Twój stack do staków pozostałych graczy (jeżeli ty masz np 2800 - a oni kolo 1900) to izi fold (short + 2/3 graczy slabszych od Ciebie ro raczej kasa na 90%... (nawet Triple Up shorta go nie ratuje jak ma na mniej niz BB. A nawet jak sie wywinie - jest jeszcze sporo w kolejce do odpadniecia przed Toab

Natomiast jezeli short ma nie 350 - ale 650 zetonow - to w razie wygrania allina moze dostac nawet 650 + 650 + 400 + 20 - to daje mu juz sredni stack. A na to szans jest juz kolo 30% (bo tutaj sie trzy losowe rece spotkają

Czyli masz jakies 30% szansy ze short sie odrodzi - tutaj wszystko tez zalezy od tego za ile podejdą do Ciebie blindy - jak zaraz - jestes 200/400 w plecy - czy zmienią się zanim dojdą do Ciebie itp

Tak wiec widząc sytuacje na stole - dokladnie znajac stacki - oraz wiedząc gdzie jest button - musisz podjąc taką decyzję...

Ja chyba jednak wolalbym sprawdzac - lepiej sprawdzic allina z AA niz potem dawac go w desperacji z T9 mając zerowe fold equity.

Jedyna sytuacja w której wyobrażam sobie zrzucenie AA to satelitka z taką ilością miejsc płatnych - ze mam 100% dojścia do kasy ...

Imo_80
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Imo_80 » 11 sie 2009, 20:13

2 pytania :
Czy chip leader wcześniej kradł żetony ? I jak to robił - o ile przebijał
Jak wcześniej grał short ? Czy to dobry gracz czy po prostu przepieprzył stack
Na te pytania musisz sobie odpowiedzieć zanim się w to wmieszasz ale ja na Twoim miejscu bym nie rzucił AA ze spokojem moim zdaniem mogłeś grać i wygląda na to że byś się podwoił

denamrk666
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: denamrk666 » 11 sie 2009, 22:47

no tak ale jesli to my mamy 90% szans na wygranie to czemu mamy dawac zgarnac kase komus kto tych szans ma o wiele mniej?

niekiedy nawet jak wiem ze mam coinflipa i wydaje mi sie ze osoba ktora gra ze mna tez wie ze on bedzie, to czemu ja mam mu dawac zgarnac te kase, skoro i on i ja wiemy ze to bedzie los?

unlucky13
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: unlucky13 » 11 sie 2009, 23:20

Witam,

Ad denamrk666

Ponieważ nam zależy na podwojeniu naszych $. W tym przykładzie nie chodzi o procenty wygrania tego rozdania chodzi o to, że jeszcze tylko jeden gracz odpadnie i będziemy "w domu". Nie potrzebujemy skończyć na pierwszym miejscu. Wystarczy nam być 5 (1-5 są jednakowo płacone jako, że mowa tu o turnieju typu DoN/Cooler. Podobna strategie obralibysmy w satelitkach czy turnieju z nagrodami gdzie za wszystkie 5 pierwszych miejsc otrzymujemy tą samą nagrodę. - byl nawet polski artykul mowiacy o zrzucaniu Asów w takich sytuacjach napisany przez czołowego polskiego gracza turniejowego.

--
Pozdrawiam,
U.[/quote]

Imo_80
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Imo_80 » 12 sie 2009, 15:32

Nie wiem jakim cudem przeczyłem albo mi się ubzdurało ze to SnG a nie DoN :oops:
i stąd mój tok myślenia. Oczywistym jest że wystarczy przeczekać skoro reszta miejsc jest tak samo płatna.

vanitas
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: vanitas » 24 sie 2009, 15:12

AA nie zrzucaj nigdy, ba zaczniesz grać zastraszonego pokera i potem już nawet KK nie będzie wg Ciebie dobrą kartą. Te kilkanaście procentna przegraną są nieistotne. Właściwą decyzją jest call, przegrasz trudno, ale nie orientuj na wyniku, a na dobre decyzje, a fold z AA jest najgorsza.

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 24 sie 2009, 15:43

Ja też nie zrzucił bym nigdy AA co jak co ale jak gram turki z wpisowym 1$20 centów to co mi tam.No chyba że bym jakiegoś tam grał z wpisowym 50$ to bym się mocno zastanowił.Ogólnie mi się wydaje że AA to Najlepsza karta na all in i jeśli nie wygrasz to soryy.......Musisz puścić sobie piosenkę Molesty pod tytułem Tak Miało Być :lol:

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 24 sie 2009, 16:50

tak to jest jak sie nie czyta do konca tematu, tylko wali posty dla postow.. vanitas, polak13 - tutaj jest dyskusja czy zrzucic AA w konretnej sytuacji, w konretnym turnieju, w okreslonym ukladzie zagran.. wiadomo ze normalnie zawsze dazymy z AA do allina preflop. tutaj chodzi o to dyskusje czy jest sens pakowac sie w takie rozdanie jezeli po nim mozemy byc juz w kasie nic nie ryzykujac..

vanitas
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: vanitas » 24 sie 2009, 18:41

Czyta się do końca temat i wali się post na temat i w tej sytuacji nie ma sensu wg mnie pasować AA, bo skoro już została 6 to i blindy są wysokie i jak nie wchodzisz z AA, to po kilku okrążeniach buttona ktoś zgarnie pule, potem kolejny i będziesz na szóstym miejscu z ręką typu 67o i będziesz musiał grać all in żeby nie wypaśc już z turnieju panie Bartek.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 27 paź 2009, 21:16

z AA nie pasujemy, nawet w takiej sytuacji tuż przed płatnym miejscem.

dlaczego ?

żeby nie zastało nam to gdzieś w podświadomości w jakimś sporo ważniejszym turnieju.
jest to karta którą zagrywamy zawsze i z każdej pozycji :)

ps. gra chip lidera ma swoje plusy bo tego typu turnieju często w ten sposób szybko eliminuje się osoby bojące się zagrywać i pragnące tylko dojść do płatnych :D

maxaugust
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: maxaugust » 09 kwie 2011, 02:32

tommko pisze:z AA nie pasujemy, nawet w takiej sytuacji tuż przed płatnym miejscem.

Ta wersja do mnie najbardziej przemawia. Można w takiej sytuacji zrzucić AK, KK, QQ ale ja bym nie zrzucił AA!

BiSkiel
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: BiSkiel » 11 maja 2012, 16:23

AA mozna zrzucic w satelicie imho i tylko i jesli mamy bardzo dora sytuacje a wrzucajacy przed nami ma podobny bezpieczny stack

johnyderp
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: johnyderp » 30 lip 2012, 16:01

Chip leader ma tę przewagę, że może rzucić all-in i nawet jeśli ktoś go sprawdzi to nie odpadnie. Wg mnie miał słabą kartę i rzucił all-in, żeby chociaż zgarnąć blindy. Zwłaszcza, że na stoliku finałowym wszyscy spinają poślady i grają bardzo ostrożnie.

Wróć do „Sit'n Go double up”