[NL] [0.05/0.10] [cash game]A8h

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

[NL] [0.05/0.10] [cash game]A8h

Postautor: mara » 26 kwie 2012, 16:39

Micro BBJ2 TH 6 (Prawdziwe /Gra na pieniądze )
Miejsce 1: whisky1000 (6.32)
Miejsce 2: mara1001 (10.95)
Miejsce 3: bobesi2 (9.75)
Miejsce 4: >MBF< (25.87)
Miejsce 5: goldyn (22.14)
Miejsce 6: royjones05 (10.00)
whisky1000 jest Rozdający
mara1001 wejście MC 0.05
bobesi2 wejście DC 0.10
royjones05 wejście DC 0.10
** Rozdanie kart **
whisky1000 [N/A, N/A]
mara1001 [Akier, 8kier]
bobesi2 [N/A, N/A]
>MBF< [N/A, N/A]
goldyn [N/A, N/A]
royjones05 [N/A, N/A]
*** Runda licytacji 1 ***
>MBF< Podbij do 0.50
goldyn Spasuj
royjones05 Spasuj
whisky1000 Spasuj
mara1001 Wejdź 0.50
bobesi2 Spasuj
*** Flop(stół): *** : [Jpik, 8pik, Apik]
*** Runda licytacji 2 ***
mara1001 Sprawdź
>MBF< Otwórz 0.90
mara1001 Wejdź 0.90
*** Turn(stół): *** : [Jpik, 8pik, Apik, 6kier]
*** Runda licytacji 3 ***
mara1001 Sprawdź
>MBF< Otwórz 2.30
mara1001 Wejdź 2.30
*** River(stół): *** : [Jpik, 8pik, Apik, 6kier, 2kier]
*** Runda licytacji 4 ***
mara1001 Sprawdź
>MBF< Za wszystko 22.17
mara1001 Za wszystko 7.25
*** Odkrycie kart *** : Prowizja: 1.10 Łącznie w puli: 21.00

Jak powinienem zagrać po flopie?
Przeciwnik bardzo solidny ( z mojej obserwacji)
Czy po jego all-in powinienem foldować?
drynk wiem, że obiecałem :razz: ale to dla mnie bardzo ważne ;)

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 26 kwie 2012, 17:43

ja bym już na pre flopie nie sprawdzał bo trafisz samego asa lub top 8 i co wtedy tracisz sporo stacka zanim się zorientujesz w jakim miejscu jesteś.
Problem w tym, że Ty chyba nie lubisz się orientować. Masz 2 pary więc nie jest źle, ale przy takim w sumie dość mokrym flopie to slowplay nie jest chyba najlepszą opcją.
Solidny przeciwnik czyli, że tight? Skąd wiesz czy nie grasz przeciw AK baa może nawet AJ na sh to standard podbicie z taką kartą z CO.
Ja zawsze wychodzę z założenia slowplay=youpay i nigdy nie slowplayuje chyba że z seten na suchym flopie.

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 26 kwie 2012, 19:20

Masz jeszcze jakieś informacje o nim? Grasz z HUDem? Trzeba by znać jego współczynnik agresji i cbety na wszystkich streetach, także PFR z UTG.

Pierwszy zasadniczy błąd to call OOP. Jeżeli przeciwnik był bardzo solidny, to Ty tam jesteś bardzo zdominowany, trafiając albo asa albo TP w postaci ósemki na stole wcale nie jesteś w fajnej sytuacji, wręcz przeciwnie, częściej oddasz stacka niż coś sensownego wygrasz. Dlatego przeciwko komuś solidnemu Ty to pasujesz, tym bardziej, że kolega raisuje z UTG. No ale sprawdziłeś i trafiasz dwie parki. Bije Ciebie najbardziej sensownie AJ i JJ, co spokojnie może być w jego zakresie, zapewne także może się tam znaleźć KQs, inne ręce to AK, AQ. KK, QQ nie grałoby tak agresywnie przez wszystkie streety biorąc pod uwagę Twój mocno smierdzący slowplay, dlatego te ręce odrzucamy. No i w tym momencie potrzeba nam trochę więcej informacji nim, te, które już wyżej wymieniłem, bo bez tego to trochę gramy w ciemno. Szczerze powiedziawszy ja w takich sytuacjach gram call/call na flopie i turnie i podejmuję ostateczną decyzję na riverze. Kolega cały czas młuci prawie o pota i nie wiem szczerze powiedziawszy jaka decyzja jest na tym riverze najlepsze, bo spokojnie może bić z AK, AQ, gdzie kicker jest w piku i zagrywać allin na river będąc przekonany o swojej sile, czyli taki trochę nobrainer, których zapewne na NL10 jest sporo ;) Call jest mocno close, fold także bym brał pod uwagę. Po prostu za mało informacji o gościu ;)

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 26 kwie 2012, 19:42

co do preflop to grasz z SB przeciwko agresorowi z UTG, więc bez pozycji. Z A8s wg. mnie masz tam jedyną opcję zrobić 3bet bądź wyrzucić. Po callu i zaczepieniu się na flopie asem bądź 8 totalnie nie wiesz na czym stoisz. więc lepiej zrobić 3bet/fold bądź jak jest jakimś rly luźnym graczem to go 5betnąc niż callowac i grać bez pozycji, co w większości przypadków skończy się złożeniem do cbeta. Jakąś już historie z nim masz więc wiesz czy z UTG potrafi się wygłupiać.

co do postflop to po dołożeniu i trafieniu takiego flopa gram donkbeta bądź c/r. Callujac 3streety tak jak Ty to zrobiłeś, totalnie nie wiesz przeciwko czemu grasz..(już od pf) Może i by się znaleźli zwolennicy takiej gry ale ja tak nie gram. Cały czas betuje prawie za pota, możesz być zdominowany od flopa i do końca nie będziesz wiedział czy callować river. Oczywiście może mieć też ręce które bijesz AK, AQ etc. ale czy nie szkoda kasy. No chyba że masz większą historie o gościu to co innego.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 26 kwie 2012, 19:58

Moje pytania są banalne, ale nie stosuje żadnych programów wspomagających i pewnie dlatego je zadaje. Informacja o przeciwniku wzięła się z obserwacji przy stole. Dając call preflop bardziej liczyłem flush draw, ale jak zobaczyłem flop to wiedziałem, że raczej gość mnie złapał. Gdyby na flopie był tylko As bądź tylko 8 to folduje z miejsca, a tak sam nie wiedziałem co robić :cry: Odpowiedź znam i tylko się ona potwierdza w waszych analizach, za które dziękuję ;)

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 26 kwie 2012, 21:30

ale popatrz dorzucasz 4bb a mówisz, że gdyby był tylko as albo tylko 8 to się nie zastanawiasz. Obadaj jaka jest opcja, że trafisz na flopie dwie pary lub lepiej to od razu zobaczysz, że call nie ma sensu w takim wypadku. Skoro nie czujesz się mocny w grze post flop to staraj się grać lepsze karty.
Co do tego co powiedział śliwa. Mi się podoba linia raise ale nie z A8s a przynajmniej ATs-AJs. Na krótkim stole moim zdaniem nigdy nie limpuj i tyle.
Co do programu zarzuć triala a zobaczysz jakie to przydatne. Skończy się trial - zmień program i kolejne 2 tyg do przodu :)

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 27 kwie 2012, 14:15

mara100 pisze:drynk wiem, że obiecałem :razz: ale to dla mnie bardzo ważne ;)

Nie ma problemu, nie żywię urazy ;). Tym bardziej, że widać postępy i w końcu jest konkretne rozdanie i konkretne pytania do niego.
mara100 pisze:Moje pytania są banalne, ale nie stosuje żadnych programów wspomagających i pewnie dlatego je zadaje.

To nie jest banalne pytanie, także dobrze, że wrzuciłeś to do analiz.

Co do samego rozdania:
Przede wszystkim tak jak pisali poprzednicy - błędem jest callowanie A8suited preflop za 5bb ze small blinda, bo grasz OOP (bez pozycji) po flopie i to będzie bardzo trudny i niewygodny spot. Jeśli chcesz callować taką rękę preflop, MUSISZ mieć pozycję do pierwotnego agresora. A8o wyrzucam do takiego betu zawsze preflop niezależnie od pozycji, natomiast A8s... wydaje mi się, że gdyby przeciwnik podbijał na przykład z CutOffa a Ty wtedy siedziałbyś na dealerze i obaj mielibyście duże stacki 100bb+ deep, to można czasami poszukać tam calla, ze względu na spore implied oddsy (chyba nie piszę tutaj strasznej takiej herezji:D?), czyli szanse na to, że jak trafisz swój układ (flusha, dwie pary, tripsa 8 ) to wyciągniesz od przeciwnika dużo żetonów. Im krótszy stack ma przeciwnik, tym mniej opłacalne jest takie zagranie, więc zasadniczym warunkiem jest to, że obaj musicie być dużymi stackami.
No ale callnąłeś z SB. Na tym flopie, który się ukazał, ja gram obowiązkowy check/raise. Agresja oponenta raczej nie przemawia za gotowym flushem, aczkolwiek zdarza się, że jest to już gotowy flush zagrywany agresywnie od samego początku. Ale ja bym go oceniał na rękę w stylu AK/AQ i kicker to pik, albo nawet bez pika broni top pair. Może tak również bronić seta, lub AJ, ale wtedy ten flop jest dla niego dość problematyczny i ciężko mu tam będzie grać przeciwko Twojemu check/raisowi na flopie, który pachnie gotowym flushem u Ciebie. Imo nie możesz tam sobie pozwolić na płaskie callowanie wszystkich uliczek, bo tak naprawdę pozwalasz kartom, żeby grały się same, a nie o to w pokerze chodzi.
Btw. jeszcze dość wiarygodną linią mocno wyglądającą jest check/call na flopie i check/raise na turnie. No ale nie masz pewności, że oponent będzie bił na każdej uliczce, więc to dość ryzykowna linia, a Ty kolejnych pików z założenia oglądać nie chcesz, szczególnie dawać ich przeciwnikowi za darmo.

Awatar użytkownika
mara
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: mara » 27 kwie 2012, 19:27

Bardzo dziękuję za informacje ;)
W kwestii wyjaśnienia tą partię oczywiście umoczyłem :cry:
Przeciwnik pokazał :Jd :Jc

Wróć do „Cash short handed”