[NL][5,5$] A2o

Analizy rozdań poker texas holdem z gier sit'n go 9-10 osobowych.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

[NL][5,5$] A2o

Postautor: jon124 » 26 kwie 2012, 10:40

IPoker No-Limit Hold'em Tournament, 50/100 Blinds (8 handed) - IPoker Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop

UTG+1 (t1490)
MP1 (t2360)
MP2 (t1895)
CO (t1000)
Hero (Button) (t3690) 19/6 36h
SB (t1235) 13/5 39h
BB (t1250)
UTG (t2080)

Hero's M: 24.60

Preflop: Hero is Button with 2Obrazek, AObrazek
5 folds, Hero bets t3690 (All-In), 1 fold, BB calls t1150 (All-In)

Flop: (t2550) 4Obrazek, 6Obrazek, 9Obrazek (2 players, 2 all-in)

Turn: (t2550) 9Obrazek (2 players, 2 all-in)

River: (t2550) 10Obrazek (2 players, 2 all-in)

Total pot: t2550

Nie bardzo to rozumiem. Przy stackach przeciwników jestem w fazie push/fold. Wizz każe mi jednak kraść z niecałym 10%! Przecież przeciwnicy nie są bardzo luźni a przy takiej strukturze stacków mam spore FE.
Jeszcze jestem w stanie przyjąć, że A2 to za szeroko no ale 10%??
Może ktoś wytłumaczyć skąd to się bierze?
jedyne co mi przychodzi to głowy to fakt że sprawdzony najczęściej zostaje przez pocket lub Ax przeciw którym moja ręka gra bardzo źle, ale czy samo FE nie starcza w tym wypadku?

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 26 kwie 2012, 14:32

Samo FE nie wystarcza... tracisz niepotrzebnie 1/3stacka w przypadku call'a, bo nie widzę tam słabszych rąk które Cię callują, a zarabiasz potencjalnie całe 150żetonów, które przy wielkości Twojego stacka są zupełnie marginalne. Imo szukanie tu kradzieży na siłę jest błędem i przyniesie więcej niepotrzebnie przegranych spotów niż zarobionych żetonów. A2o to w tym przypadku fatalna ręka, wolałbym tam pchać już jakieś 98s, bo przynajmniej mniej jestem zdominowany przez każdego wyższego asa, który jest z pewnością w ich range'u (A9s+, ATo+). Ty się w tym momencie turnieju nigdzie nie spieszysz, więc nie ryzykuj skrócenia się do średniego stacka dla 150żetonów. Dużo bardziej komfortowo gra się z 30bb niż z ~20bb. Stąd wydaje mi się że Wizz jakoś na podstawie ICM podaje tak wąski push... chyba że on tylko equity liczy, to sory - nie wiem, bo nie używam :P.

Awatar użytkownika
M@jkel
-#VIP
-#VIP

Postautor: M@jkel » 26 kwie 2012, 17:43

Po pierwsze A2o to tragiczna reka na kazdy calling range a po drugie masz 25% zetonow w grze co wg icm juz w tym momencie jest warte 25% prizepool,
zdobycie 150 zetonow(1% prizepool) wogole nie zmienia Twojej sytuacji w turnieju a ewentualna strata 1200(8%) zmienia ja znaczaco wiec musisz byc tutaj bardzo tight.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 26 kwie 2012, 17:51

hmmmm no to argumentacja dla mnie bardzo słuszna, ale w takim razie gdzie powinienem cisnąć? Jedynie pchać duży zakres z SB (bez gry przede mną) i czekać aż się sami wykruszą? To wydaje mi się też takie trochę kiepskie bo czasem potrafią się żreć ze sobą bardzo długo i spadam do średniego poprzez samo oczekiwanie.
Zgadzacie się z wizzem, że trzeba być tu aż tak bardzo tught (9%) ? Grając przeciw mega limperom (nie mówię że akurat w tej sytuacji) warto starać się ich żetony (poniekąd dead money)?
Jaki w takim razie jest generalny rys zachowania big stacka przy stosunkowo niskich jeszcze blindach a jednak fazie push/fold?

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 26 kwie 2012, 18:11

jon124 pisze:Jaki w takim razie jest generalny rys zachowania big stacka przy stosunkowo niskich jeszcze blindach a jednak fazie push/fold?

Tight Agressive! Musisz być takim sępem jaki widnieje przy nickach graczy TAG w HM'ie (taka piękna ikonka sępa) :) Grasz proste spoty, gdzie jesteś zasadniczo częściej z przodu, wywalasz low pockety i inne brodwayowe nieszczęścia, bo to Ci tylko przysporzy problemów.

Awatar użytkownika
M@jkel
-#VIP
-#VIP

Postautor: M@jkel » 26 kwie 2012, 18:22

ja tutaj nawet z SB bylbym dosc tight, w tej sytuacji gralbym pewnie cos w stylu 66+ A8+ z btn, nie wiem ile to dokladnie % wychodzi.

na duzym stacku przy pelnym stole nitujesz ile sie da bo majac taki stack po prostu nie ma zadnej korzysci z tego ze ukradniesz blindy,

krotko mowiac, im krotszy stol, im wieksze blindy w stosunku do stacka efektywnego tym bardziej napieprzasz.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Re: [NL][5,5$] A2o

Postautor: tommko » 26 kwie 2012, 21:16

jon124 pisze:Nie bardzo to rozumiem. Przy stackach przeciwników jestem w fazie push/fold.

Nie do końca się z tym zgodzę.
Słabi gracze jak mają ponad 12bb rzadko grają resteal z blindów.
Można to wykorzystywać, zwłaszcza jak masz image murka na stole i kraść blindy, ale
grając za ok. 2,3-2,5 BB - czyli 230-250 żetonów.

Dość często taka kradzież przynosi pożądany skutek. W razie resteala nie jesteśmy commited i foldujemy. Ręka z jaką to robimy jest nieistotna, może być 72o bo naszą intencja jest tylko kradzież.

Awatar użytkownika
jon124
-#VIP
-#VIP

Postautor: jon124 » 26 kwie 2012, 21:40

tommko, hmmmmm Twoja linia kradzieży raisem mi też właśnie pasuje, z tym że niejednokrotnie dostałem zjebe, że to faza push/fold i nie ma bata na podbicia.
Z drugiej strony uważam, że niektóre zasady dla ogarniętych oczywiste dla słabych są nie rozumiane, ale teraz sam już nie wiem :/ Wydaje mi się być to kwestią wyłącznie przeciwników (więc właściwie stawek), ale też trudno go ocenić po np. raptem 36h

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 26 kwie 2012, 22:02

jon124 pisze:tommko, hmmmmm Twoja linia kradzieży raisem mi też właśnie pasuje, z tym że niejednokrotnie dostałem zjebe, że to faza push/fold i nie ma bata na podbicia.

Jakby to było takie proste to w SNG wszyscy by wygrywali.
Strategie trzeba dopasować do przeciwników, jeśli grają 100% fold z blindów to czemu im nie ukraść od czasu do czasu z marną ręką ?

Jak przeciwnicy nie foldują to wtedy gram push, bo rzadko sprawdzą jeśli nie mają dobrej ręki

Wróć do „Sit'n Go full ring”