[FR][freezout] 77 vs all in

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

[FR][freezout] 77 vs all in

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 15:48

Blindy 2,5/5k

Glory :7h :7s 150k (lider) UTG, tylko call

Same foldy

D - 42k all in.

Sprawdzić czy nie sprawdzić? Niepodbity board ze mną jako limperem. Jeśli przeciwnik kradnie zyska 12,5k bez gry. Jest jednak duże prawdopodobieństwo, że ma 2 overcards, więc coinflip.

W tym przypadku moja decyzja o call była błędna - przeciwnik miał TT które się utrzymało.

Jaka jest wasza opinia?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 00:18 przez Glory, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
halfik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: halfik » 10 lut 2009, 16:00

ja bym nie sprawdzil. generalnie jesli jestem czip liderem, nie gram all in preflop. chyba, ze all-ina robi short stack, ktorego za chwile zassaja blindy.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 10 lut 2009, 16:12

halfik, to byl shortstack i to chyba mial najmniej wtedy przy stole, moze blindy by go za chwile nie zblindowaly ale 77 to dobra karta na call i ja bym dal call i tak zostaje wtedy ponad 100k i mialbys wtedy 2-3 stack z tego co pamietam

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 16:19

Oskarek_89, jak ktoś ma na 10xbb to shortstackiem nie jest. Mnie tu skusił głównie ten niepodbity flop - bo 12,5k to już kuszący kąsek na steal. Spodziewałem się coinflipa, optymistycznie nawet jakiegoś A6.

Pytanie jednak czy taki call to jest dobra gra big stackiem.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 10 lut 2009, 16:33

Limp z taka reka z utg moim zdaniem jest bledem, pokazujesz slabosc - jezeli trzymasz AA/KK mozesz sobie na to pozwolic bo liczysz wtedy na raise ze strony przeciwnikow i robisz easy all in.
Takze pre flop betujesz standardowo o 3bb albo nawet o 4bb. Ja na Twoim miejscu bym nie sprawdzal, tym bardziej ze zrobiles tylko limpa i duzo nie stracisz - bardzo optymistyczny call z Twojej strony;)
Z tego co widze - nie chce uchodzic za jakiegos speca czy MTT mastera albo Cie krytykowac ale - musialbys popracowac nad gra pre flop;)

Awatar użytkownika
quo87
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: quo87 » 10 lut 2009, 16:42

Ja niestety albo i stety tez dal bym call, połasił bym sie na taka pule + jednego przeciwnika mniej, no ale niestety sie nie udało. Mysle ze warto bylo spróbować, zakres rak przeciwnika byl chyba dosc szeroki, pewnie stawiałes na A hight, moze nawet na lepszego kickera nawet (J) ale statystycznie jak by nie mial pocketa to bys mial wieksze szanse. No niestety mial i to wyzszego niz Ty.

Btw. ile jeszcze bylo ludzi i ile do miejsc płatnych. Tez wazna rzecz.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 16:50

quo87, to już były płatne. Gdzieś w granicach 18 w grze.

mlody20, ja tu plan miałem inny. 5k to nie wydatek by dać sobie szansę na zobaczenie flopa w 3 czy 4 i dać sobie szanse 1:7 na trafienie seta.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 10 lut 2009, 16:56

Hej

Ja osobiscie dalbym all-in preflop chyba na tym etapie. Troche szkoda limpowac taka pare - bo mala szansa na niski board - wiec raczej ktos Cie wyblefuje jak nie trafisz seta. Kolesia bym stawial na Ax, gdzie x moglo byc nawet nizsze od Twoich 77 - tak wiec easy call jak dla mnie

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 17:01

SithJarr, oj, all-in pre flop? Byłem na UTG, za mną siedział jeszcze gracz 100k i jeden w granicach 80k. Moim zdaniem taki all-in to bardzo niepotrzebne ryzyko, że akurat tym graczom coś doszło i z pozycji zdecydowanego lidera spadnę na average stack.

A co do sprawdzenia all-in - spójrzcie jeszcze na 1 argument - musiałem dorzucić 37k by sprawdzić pulę 54k. Czyli 0.69 , w sytuacji gdy prawdopodobnie będzie coinflip 53-47.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 10 lut 2009, 17:05

Nie wiem jaki byl uklad na stole - ale w takim razie spokojnie podbilbym do takiej puli, aby shorty musialy mnie sprawdzac all-inem. 77 to monster porównywalny tylko z AA i KK...

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 10 lut 2009, 17:21

Glory rozumiem Twoj plan ale limpujac z UTG masz prawie jak w banku ze przy solidnym stole ktos Cie raisnie ;)

Awatar użytkownika
Fanatyk
-#VIP
-#VIP

Postautor: Fanatyk » 10 lut 2009, 17:22

Ja bym tego nie sprawdzał .
Tracisz niemal 1/3 stacka z tak naprawde srednia reka ..
W sumie to mogles podbic przed flopem jesli chciałes grac w tym rozdaniu gdby koles wtedy zagral all in to dorzucuiłbym reszte do sprawdzenia.

deadprez
-#VIP
-#VIP

Postautor: deadprez » 10 lut 2009, 17:40

77 przy takich blindach na UTG jest strasznie niewygodna reka,zlimpujesz wystawiasz sie na steala i nie wiesz co robic,podbijesz na reraisa powinienes zrzucic i niepotrzebnie tracisz zetony,blindy warte kradziezy ale w takiej sytuacji 77 bym zlimpowal a na takiego allina fold i staralbym sie grac tylko mocniejsze rece wykorzystujac pozycje

edit
Glory w tym problem ze to jest w najlepszym przypadku coinflip

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 17:49

deadprez, czyli mając komfortowy stack 150k i prawdopodobnego coinflipa, nie opłaca się dołożyć 37k do puli 54k?

Jasne, coinflip to ryzyko, ale tu za taką decyzją przemawia bezpieczny stack (nawet przy porażce wciąż jest się w top), jak i pot odds.

Brak mi doświadczenia w grze bigstackiem, może więc ja robię jakiś podstawowy błąd w założeniach?

deadprez
-#VIP
-#VIP

Postautor: deadprez » 10 lut 2009, 18:59

jakby bylo wiadomo ze to flip to call jak najbardziej sluszny
zwroc uwage ze malo kto jest taki odwazny zeby squzzowac chip leadera ktory zlimpowal z UTG wg mnie mogl tak zagrac tylko z mocnym pocketem albo z AK chociaz przeciwko AK wcale nie jestes na straconej pozycji

to jest decydujaca faza masz komfortowa sytuacje i nie musisz sie spieszyc,ryzykujesz 37k ktore chwile pozniej moze byc bardzo potrzebne gry trafisz nutsa przeciwko bigstackowi

Awatar użytkownika
Panterek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Panterek » 10 lut 2009, 19:06

Limp w twojej sytuacji jest bardzo złym wyborem. Nie wiem, ile łącznie miałeś osób przy stoliku, ale powinieneś albo podbić przy krótkim stole, albo spasować bez żalu, właśnie po to, żeby oszczędzić sobie trudnych decyzji w wypadku raise'u. Jeśli to ty byś podbił, to short dwa razy by się zastanowił, bo wiedziałby, że najprawdopodobniej będziesz musiał go sprawdzić z any two cards. Ba, podbicie do 2,5 BB powinno wyklarować sytuację, jednocześnie pozwalając ci spasować w przypadku grubego przebicia.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 10 lut 2009, 19:44

deadprez, Panterek - dzięki za cenne uwagi. Przyswajam, by następnym razem zagrać to lepiej.

Panterek, a pomijając już złą decyzję pre flop - call po przebiciu all in uzasadniony czy też zły ?

Awatar użytkownika
Panterek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Panterek » 10 lut 2009, 19:57

Hmmm, skłaniam się ku stwierdzeniu, że call nie był poprawny. Pula przed all-inem wynosi 12,5k, po pushu urasta do 54,5k. Mając 5k wrzucone do puli musisz dołożyć jeszcze 32k. Zakres rąk przeciwnika jest dość szeroki, tak naprawdę jesteś do przodu tylko jeśli push był ze słabym asem (A2 - A7), lub parą do szóstek włącznie. Nawet jeśli przeciwnik ma dwie overcardy, to masz raptem coinflip. Jako że jest mniej rąk, które dominujesz, musiałbyś mieć mniej do dołożenia (około 20k). Przeciwnik po prostu miał zbyt dużo żetonów.

CaleZycieNaMelanzu
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: CaleZycieNaMelanzu » 11 lut 2009, 09:34

pierwszy call dobrym rozwiązaniem, pozniej easy fold przeciwnik zapewne ma albo wyższą pare od ciebie albo 2 wyższe karty i bd coinflip

Awatar użytkownika
halfik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: halfik » 11 lut 2009, 15:41

W platnej strefie - bardzo blisko final table - nigdy nie sprawdze zadnego all ina, za 1/3 stacka nie widzac flopa. Wyjatek to AA i KK na rece. No, moze jeszcze QQ sprawdze za 1/3 stacka.

Prawda jest taka, ze top20 trzeba grac spokojnie i tylko pewna reka. Pchanie sie na czyjegos stacka, zeby zwiekszyc swoj, czesto zle sie konczy.

Nie widze sensu ryzykowac jesli ma sie co najmniej sredni stack.

Ja tam zawsze gram spokojnie, pozwalam zeby inni sie wybijali - rozgrywam tylko dobre rece z pozycji, z ktorych wiem, ze nikt za mna nagle nie przywali all ina i bede sie musial zaczac modlic nim klikne call.

Dlugo nie gram. Ale swoje widzialem.

A tak blisko final table, a juz zwlaszcza przy final table - zadko trafiaja sie ludzie, ktorzy wala all ina z byle czym. Chyba, ze gostek nie ma juz 8BB, to tak. Ale jak ktos ma >8BB i wali all ina - znaczy, ze cos tam musi miec.

I najczesciej jest to pocket 99+, AK, AQs, AJs.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 11 lut 2009, 15:55

Ja myślę że decyzja jak najbardziej prawidłowa jesteś liderem masz 150k całkiem niezła parka do coin flipa wygrywając bardzo powiększasz swój stack a w razie porażki tracisz jedynie 1/3 więc myślę że gra jest warta świeczki.

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”