[NL20] 22 na CO

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 9-10 osobowych
Kasandrito
-#aktywny
-#aktywny

[NL20] 22 na CO

Postautor: Kasandrito » 06 lut 2010, 17:35

takie cuś z casha.

kumaty gracz z UTG+2 (dobre bet sizingi, nie gra z trashem -> ale też nie jakiś agresor) raisuje do 0,8e (4BB), ja z :2d :2s na CO decyduje się na call. reszta fold, w puli 1,9 euro.

wyjeżdża flop :Ad :9d :3h
UTG robi szybki czek, ja betuje za 1,1e i jest call. w puli 4,1 euro.

turn :2h , czyli mam seta
UTG znowu czeka, ja gram za 2,3 euro i dostaję insta raise'a do 7 euro.

po minucie zrzucam.

moim zdaniem ręka ogarniającego rywala jest tutaj na maksa spolaryzowana i sprowadza się tylko do AA, ew. 99. typowy 'prawie udany' slowplay moim zdaniem, nikt nie obierałby linii c/c na flopie i c/r turn z kartami typu AK AQ, szczególnie na flushdrawowatym boardzie.

co myślicie?
niedawno miałem podobną akcję i rywal identycznie rozegrał seta K na tęczowym i bezpiecznym boardzie (c/r turn) i poszły staki, tym razem (wydaje mi się) nie dałem się nabrać :)

pozdrawiam

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 06 lut 2010, 17:55

Seta w takiej sytuacji się nie zrzuca.
Ty masz seta wtedy kiedy przeciwnik jakies 1 na ponad 100 razy ;)
Harrington pisal w swojej ksiazce, ze jesli ktos zrzuca seta,bo podejrzewa, ze przeciwnik ma wyzszego jest glupi. I jesli odpadamy z turnieju w taki sposob to pozostalo nam poprostu odpalic kolejny. Na stole cashowym tym bardziej sie nie zrzuca seta.
Zrzucisz go o 2 razy za duzo i Twoje zagranie staje sie mniej oplacalne. Z Twojego opisu wynika, ze przeciwnik nie ma 45. Wiec jesli nawet rzeczywiscie miales reada na seta to musisz wrzucic caly stack. Masz coolera.

Kasandrito
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kasandrito » 06 lut 2010, 18:08

moim zdaniem jest odwrotnie, na turnieju jest to easy stack off i ew. włączamy następny, co innego na stoliku keszowym, gdzie ludzie bardziej szanują pieniądze i mniej jest fantazyjnych blefów. nie należę do osób, które grają bojaźliwie i na każdego c/r grzecznie się składają, ale tutaj jestem przekonany, że decyzja w tym rozdaniu z solidnym TAGiem była słuszna.

jeśli się nie mylę to Ty wszędzie cytujesz różne książki, ale odejdź na chwilę od nich i spróbuj zastanowić się sam. na co w tym rozdaniu obstawiłbyś kumatego TAGa?

Wiec jesli nawet rzeczywiscie miales reada na seta to musisz wrzucic caly stack. Masz coolera.

LOL? ;)
czyli w pokera mam grać wbrew własnym instynktom i grzecznie poddawać się losowi w rozdaniach, gdzie jestem przekonany o coolerze :)?

ed: dodam, że room to unibet-brak-polskiej-licencji!. a jak ktoś tam gra to wie, że specyfiką tego roomu oprócz graczy scary-tight-passive jest również wszechobecny kult slowplaya. ;)
fold z gatunku dyskusyjnych i jestem ciekaw czy ktokolwiek zagrałby tak jak ja czy wszyscy tutaj wrzucają staka :)

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 06 lut 2010, 18:47

Nie napisales jak ty zawsze rozgrywales i jaki tworzyles wizerunek. Przeciwnik mogl Ciebie semiblefowac. Mogl dlatego czekac, by dostac darmowa karte. Może, źle zinterpretowal Twoje zagranie i uznal je za slabosc albo za jakis FD. Mógł mieć KK i zachecac Ciebie do blefu i zastasowal floating bez pozycji. Jest duzooo mozliwosci. Mogl trafic 2 pary np. A9. I to, ze masz drawa to 1/16 i ze dojdzie dodatkow Tobie na turn jeszcze mniejsza szansa. I naszla go chec na slowplayowanie. Moze mial na Ciebie statystyki, ze jestes agresywny. Mogl to zaplanowac z roznymi kartami

Zalozmy dla latwych obliczen, ze masz seta wtedy co przeciwnik 1/100 razy. Na NL 10 dla latwych obliczen :)
czyli w jednym przypadku przegrasz 10$. Jak sie zestackujesz.
To zalozmy, ze zawsze WYLAPIESZ, jak ktos ma seta lub czasem dasz sie wyblefowac.
Sposrod tych 100 zalozmy, ze bedzie to 3 razy - zagra tak jak tutaj. Semiblef, 2 pary, KK. Rozne mozliwosci i szalenstwa. Gracze TAG tez popelniaja bledy :-)
Inwestujesz w rozdanie 2,1E (analogicznie do tego rozdania co przytoczyles). Twoja strata wyiesie lacznie 6,3E. Jesli w kazdym z 3ech przypadkow sie zestackujesz to stracisz 10E i wygrasz w pozostalych 2och jakies 15 (tak na oko, ze czasami ten semiblef sie powiedzie - nie chce mi sie liczyc). I w ten sposob zyskujesz 5E, a nie tracisz 6.
Pisze, to dlatego, bo mozesz byc w stanie okreslic, ze przeciwnik ma seta. Mozesz miec reada i nie mowie, ze tu nie miales racji. Chodzi o to, ze zrzucic sie o 2 razy ze 100 za duzo i zagranie staje sie byc mniej oplacalne.

I to jest moja interpretacja slow Harringtona ;)

Coolera masz tak samo czesto jak Twoj przeciwnik. Oni z reguly wrzucaja swoje wszystkie zetony. Na dluzsza mete na coolerach wyjdziesz na zero :-)
Ostatnio zmieniony 06 lut 2010, 18:51 przez samol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 06 lut 2010, 18:51

gra cash a turnieje to dwie inne rzeczy...

wedlug mnie tak na szybko tutaj powinienes grac czek turn i call river, jezeli podbicie nie bedzie za wysokie (bo widze ze miales jakies infromacje o przeciwniku). Czyli minimalizowac straty, bo to wyglada faktycznie na monstera, lub dobry blef.

poza tym na NL20 juz statystyki sie przydaja i podejmowanie wtedy takich decyzji jest duzo prostsze.
wiec, tutaj ktos moze ocenic te rozdanie tylko i wylacznie na unka, a to jest duza roznica.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2010, 21:28 przez encepence, łącznie zmieniany 1 raz.

Kasandrito
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kasandrito » 06 lut 2010, 19:55

encepence,

czekałem na Twój wpis i byłem pewien, że mnie zgnoisz za cipiarski zrzut ;)
teraz to ja też wiem, że czek turn i call river, ale równie dobrze mógł mieć średnią-wysoką parę i nie uwierzył mi w asa; w ogóle przy takim boardzie czekanie na turn jest moim zdaniem słabe. co do statów - wróciłem na weekend do domu rodzinnego, a tutaj mi niestety nie śmiga PT3, więc sorry. niemniej powinienem dodać, że ja również gram względnego TAGa i na pewno taki miałem image.

ps. "prostsze"

samol,

po dwukrotnym okazaniu siły z mojej strony (jak wspomniałem również gram TAGa) wykluczam agresywne rozegranie FD na turnie, nie na cashu, a na pewno nie na cashu na Unibecie ;) A9 odpada zupełnie, nawet nie ma co dywagować.

poza tym dzięki za analizę. jestem świadom tego, że ręka i zrzut mocno dyskusyjne, ale ja chcę dyskusji i stąd ten wątek :) nie należę do osób, które szybko wyrzucają karty po jakimkolwiek przejawie agresji rywala, ale tym razem postanowiłem zaufać readowi i wierzę, że dzięki temu w coolerach w long runie wyjdę na +.

nie mówię, że miałem rację, bo tego się nie dowiemy, ale jestem ciekaw czy ktokolwiek by to zrzucił czy tylko ze mnie jest taki strachliwy donk ;)

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 06 lut 2010, 21:21

podaj wasze stacki i mniej wiecej jezeli pamietasz ile razy wchodzil do gry podczas jednego okrazenia i czy jak wchodzil w rozdanie to zawsze podbijal preflop, czy zdarzalo mu sie limpowac/callowac, pomoze to w troche bardziej ocenieniu rozndania, bo widze ze tego oczekujesz.
chcetniej ocenialbym, bo nawet lubie analizowac rozdania cash, ale naprade nieprzejrzyscie wyglodaja wklejane rozdania na forum, przez co trudniej o dobra ocene.

PS. nie czepiaj sie ;p hehe :)

Kasandrito
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kasandrito » 06 lut 2010, 23:13

encepence pisze:podaj wasze stacki i mniej wiecej jezeli pamietasz ile razy wchodzil do gry podczas jednego okrazenia i czy jak wchodzil w rozdanie to zawsze podbijal preflop, czy zdarzalo mu sie limpowac/callowac, pomoze to w troche bardziej ocenieniu rozndania, bo widze ze tego oczekujesz.
chcetniej ocenialbym, bo nawet lubie analizowac rozdania cash, ale naprade nieprzejrzyscie wyglodaja wklejane rozdania na forum, przez co trudniej o dobra ocene.

tak, tego oczekuję. nie wklejałem tego, żeby chwalić się swoim kunsztem/głupotą (niepotrzebne skreślić) ;)

utrudnia całą sprawę fakt, że nie mam tutaj statsów, ale masz rację, robiłem to na szybko i opis trochę niechlujny.

stacki mieliśmy obaj blisko startowych, gość jak był first to act zawsze raisował pre, jak był jeden czy dwa limpy to czasem też tylko dorzucał, zawsze raisował o 4BB - nigdy więcej, nigdy mniej.
ja identycznie, chociaż mixuje wysokość raise'ów pre.

z tego co widziałem tylko na tym stole miał stack w okolicach startowego, na wszystkich pozostałych był nieźle do przodu, czyli wnioskuję, że to b. solidny gracz.

Awatar użytkownika
encepence
-#VIP
-#VIP

Postautor: encepence » 06 lut 2010, 23:25

Po wiekszym rzuceniu okiem.
wielu osob powie (jak samol) shove turn i taka decyzja jest jak najbardziej zrozumiala, bo masz ponad 80% equity, ale:

napisales ze gra dobre bet sizingi i nie gra z trashem, wiec musiales wiedziec troche o tym przeciwniku, dlatego przyjmijmy tutaj nie gre typowym ABC, oraz matematyka, lecz swoja obserwacja.

na tym limicie juz sie zaczyna wlasnie od ABC powoli odchodzic, a przeciwnicy zaczynaja, wiecej myslec i kombinowac jak wyludzic kase od przeciwnika, wiec o ile nie trafiles na jakiegos francuza czy amerykanina, a np. niemca, czy rosianina, to przyjmijmy gre minimalizujaca swoja strate, jestem zdania ze lepiej wygrac pol BI niz stracic caly, dotego wiedzac ze na wielu stolach jest grubo do przydu, musi byc murkiem i grac tylko dobre rece.

szybki czek przeciwnika na flopie daje do zastanowienia, twoj bet jest jaknajbardziej poprawny bo decydujesz sie ukrasc pule na flopie

czek przeciwnika na turn, moze oznaczac ze ma KK, QQ i dlatego bal sie cbetowac flop (tutaj by sie przydaly wlasnie staty, by zobaczyc jak czesto przeciwnik gra c/r na flopie/turnie), lecz rownie dobrze moze oznaczac AA, dlatego gralbym czek i patrzal co przeciwnik zrobi na river

na river jego bet bedzie uzasadniony i niepowinien byc duzy, bez roznicy czy ma asy, krole, strita i zazwyczaj w okolicach 3/4 puli, przez co mozemy spokojnie calnac, zobaczyc z czym tak zagral i zrobic konkretna notke, open pusha odpuszczam
jezeli jakims cudem zagralby czek river, to dopiero wtedy decydowalbym sie na easy bet/stack off, bo bedziemy czesto z przodu i gdyby pokaza AA, w co watpie, bo 99 nie biore pod uwage, to naprade musiaby byc totalnym fishem i dlatego watpie by taka linie obral.

Awatar użytkownika
Albert
-#VIP
-#VIP

Postautor: Albert » 25 lut 2010, 15:16

samol pisze:Seta w takiej sytuacji się nie zrzuca.
Ty masz seta wtedy kiedy przeciwnik jakies 1 na ponad 100 razy ;)
Harrington pisal w swojej ksiazce, ze jesli ktos zrzuca seta,bo podejrzewa, ze przeciwnik ma wyzszego jest glupi.

On trafił seta, innym razem przeciwnik trafi seta i się wyrówna. O sukcesie decydują właśnie takie sytuacje 1 na 100 :)

Wróć do „Cash full ring”