[NL] [FR] 215$ AJ na bb blisko bubbla

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
deadprez
-#VIP
-#VIP

[NL] [FR] 215$ AJ na bb blisko bubbla

Postautor: deadprez » 13 wrz 2010, 14:17

Przeciwnik na stole zagral kilka rozdan brak szczegolnych readow na niego,raz wczesniej podbijal z middle i nie dostal akcji.W turnieju blisko do itm ale gramy o wygranie nie o doczlapanie sie do kasy.Chcialem jak najtaniej dojsc do showdownu dlatego nie przebijalem na flopie,moze jednak trzeba bylo zeby wiedziec na czym stoje?jak mozna to bylo najlepiej zagrac?

Miejsce 1:HERO (83318 żetonów)
Miejsce 2: navynuk (65811 żetonów)
Miejsce 3: majskolv (24986 żetonów)
Miejsce 4: DillingerRob (15340 żetonów)
Miejsce 5: TPirahna (34581 żetonów)
Miejsce 6: ArielBahia (51640 żetonów)
Miejsce 7: jtbow (76257 żetonów)
Miejsce 8: M_P_R (137391 żetonów)
Miejsce 9: PokerEmpire7 (14018 żetonów)
HERO: wpłaca ante 100
navynuk: wpłaca ante 100
majskolv: wpłaca ante 100
DillingerRob: wpłaca ante 100
TPirahna: wpłaca ante 100
ArielBahia: wpłaca ante 100
jtbow: wpłaca ante 100
M_P_R: wpłaca ante 100
PokerEmpire7: wpłaca ante 100
PokerEmpire7: wpłaca małą ciemną 600
HERO: wpłaca dużą ciemną 1200
*** KARTY WŁASNE ***
Gracz HERO otrzymał [Jc Ah]
navynuk: przebija 2400 do 3600
majskolv: pasuje
DillingerRob: pasuje
TPirahna: pasuje
ArielBahia: pasuje
jtbow: pasuje
M_P_R: pasuje
PokerEmpire7: pasuje
HERO: sprawdza 2400
*** FLOP *** [Ad Ts Js]
HERO: czeka
navynuk: stawia 9600
HERO: sprawdza 9600
*** TURN *** [Ad Ts Js] [3h]
HERO: czeka
navynuk: stawia 28800
HERO: ???

ukie
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: ukie » 13 wrz 2010, 18:26

Z moją agresywną grą skończyło by się pewnie na all inach już na flopie.
Stawiam go podobnie jak Wahi na gutshot do royala. I na flopie masz 47% wiec moje stackowanie się byłoby ev-. Ale gdy już spadł nie wiele zmieniający turn Twoje szanse wzrastają do 66%.

Maciejjas
-#VIP
-#VIP

Postautor: Maciejjas » 13 wrz 2010, 19:26

mysle ze turn powinienes pushnac ciezko mi uwierzyc na otwarcie z UTG z kq. Pozatym call nie wchodzi w gre. za duzo masz do straceni. Jakbys zagral na Flopie bys wiedzial gdzie jestes a tak bladzisz ;]

Awatar użytkownika
BLAZO
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: BLAZO » 13 wrz 2010, 23:02

Myślę że grając bez pozycji nie koniecznie granie pasywnego AJ jest jakimś błędem. Tak jak sam napisałeś chciałeś tanio dojść do Showdownu więc przebijanie nie miałoby tu większego sensu.Na flopie trafiasz monstera. Wydaje mi się(chociaż jestem graczem raczej microstakes) że zagranie na flopie jest bardzo prawidłowe. Z jednej strony dalej nie wiesz gdzie jesteś w rozdaniu ale dalej nie budujesz sporej już puli. Na turnie spada raczej nie zmieniająca niczego 3h. Jako że przeciwnika stawiałbym raczej na ATs+ ,QKs, TT+ uważam że zagranie na turnie jest raczej obowiązkowe. Chcąc sprawdzić gdzie jesteś w rozdaniu nie powinieneś grać pasywnie do river bo tam przeciwnik grając pozostawi ci trudną decyzję do podjęcia. Tak więc uważam, że rozdanie to powinno się chyba raczej zakończyć na turnie. Jeżeli chcesz dowiedzieć się coś więcej na temat linii jaką powinieneś obrać powinieneś zagrać albo bet albo check/raise. Każdy z tych zagrań ma oczywiście + i - > . Ja podejmując decyzję wybrałbym chyba zagranie na turnie jako pierwszy. Zagrywając check/raise budujesz sporą już pulę. Przeciwnik z TPPK + ew jakiś gutshot albo flushdraw(chociaż osobiście w takiego nie wierzę) mógłby odwinąć ci się i postawić cię na all in. Tak więc na turnie zagrałbym za jakieś 13k-14k i wtedy zobaczyłbym co zrobi przeciwnik. Jeżeli by sprawdził to na river uderzałbym za ok 23-25k w celu wyciągnięcia dodatkowego value iż uważałbym że przy callu na turnie raczej rozdanie miałbyś wygrane. Przy reraise przeciwnika na turnie automatycznie bym się zrzucił.

Tak jak pisałeś wcześniej, nie grasz aby być ITM tylko walczysz o wygranie tego turnieju tak więc powinieneś chyba nie powinieneś unikać takich sytuacji, chociaż z drugiej strony uważam że będziesz miał więcej rozdań na ugranie czegoś :) .
Decyzja trudna lecz uważam że masz przewagę tak ok 60:40 % lecz gwarancji na wygraną oczywiście nie ma.

Mając w myślach twoje słowa że nie grasz o ochłapy także uważam że w miejscu gdzie umieściłeś znak zapytanie powinieneś dać push. Masz jeszcze jakieś FE. Uważam jednak że po takich betach przeciwnika raczej nie zrzuci on już swojej ręki.

Pogmatwane to co napisałem :D . Tak jak mówię, nie jestem specem od takich turnieji, napisałem tylko swoje skromne zdanie.

Awatar użytkownika
sh4
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sh4 » 14 wrz 2010, 20:42

zakładając, że gram zgodnie z BM to na flopie bym dał check, a na jego bet bym odpowiedział allinem. bym go obstawial na AK / AQ :cool:

edit. gdybym ja miał AK/AQ na jego miejscu to bym właśnie bił o pulę. gdybym miał TT to chyba trochę niżej.

deadprez
-#VIP
-#VIP

Postautor: deadprez » 15 wrz 2010, 17:42

Tak jak pisalem moje zalozenie bylo zeby trzymac jak najmniejsza pule,ale jego bet za pule na turnie dal mi wybor push albo fold nie bylo juz opcji na pasywne rozegranie bo wiadomo ze na kazdym riverze on by wrzucal stacka a ja bym byl scomitowany.Nie sadze zeby przebijanie preflop z taka karta mialo sens,bo tylko niepotrzebnie bym budowal pule.Wydaje mi sie ze tu najwazniejszy problem jest czy oplaca sie wrzucac deepstacka w takiej sytuacji.Co innego ze stackiem do 30bb pewnie bym wrzucil stacka juz na flopie.Blazo napisal ze wg niego bylo to 60/40% w najlepszym przypadku moze bylo to 70/30% ale czy warto ryzykowac w turnieju z wolna struktura,gdzie jeszcze bedzie duzo pewniejszych spotow?Jest to bledna decyzja odpuszczenie tego spota?

BLAZO pisze:Tak więc na turnie zagrałbym za jakieś 13k-14k i wtedy zobaczyłbym co zrobi przeciwnik. Jeżeli by sprawdził to na river uderzałbym za ok 23-25k w celu wyciągnięcia dodatkowego value iż uważałbym że przy callu na turnie raczej rozdanie miałbyś wygrane. Przy reraise przeciwnika na turnie automatycznie bym się zrzucił.

W takiej sytuacji z AK i a AQ zagralby allina i bym musial zrzucic lepsza reke,mialem nadzieje ze bedzie taniej :)

Result oriented allin bylby lepszy bo sie skonczylo tak ze zabraklo zetonow w pozniejszej fazie,typ z dealera podbijal,zagralem allina i mial juz oddsy na call,przegralem z lepsza reka,a jak bym wygral ta pule raczej by nie sprawdzal mojego allina :)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 17 wrz 2010, 20:13

Hm, na takim flopie chyba za cholerę nie da się utrzymać małej puli, jeśli gracz jest agresywny. Bo on zarówno swój draw jak i gotową rękę będzie tłuk ostro.

Mimo wszystko bym przebił pre flop. Fakt, pula będzie większa ale zyskasz cenną informację o potencjalnej sile ręki przeciwnika + wzbudzisz w nim ostrożność i będzie grał nieco spokojniej. Lepiej wydać tam, niż później. Masz mega deep stack, stać się na takie przebicie.

Moim zdaniem problem jest fakt, że decyzje co do przebiegu rozdania podejmowałeś dopiero na turnie. Na flopie powinienneś być na taką opcję przygotowany. I jeśli postanowiłeś nieryzkować (co jest samo z siebie słuszne), pilnować puli etc - to fold powinien być tam.

Skoro już jednak zagrałeś to konsekwentnie call do końca.

I jeszcze jedno - dlaczego nie call na turnie i check/call na river? All-in na turnie praktycznie nie daje szans, że go z puli wyrzucisz. A pasywne zagranie mimo wszystko daje małe szansę, że on river przeczeka.

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”