15 kolejka

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 31 gru 2011, 13:57

Berba pisze:Sith, czyli 131 call robisz a 300 call juz nie? Mimo ze wiesz ze mam grubo wiec niesamowite impled oddsy? Wow, mega konsekwetnie !

No tutja akurat zgadzam się z Berba trochę chyba się pogubiłeś.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 31 gru 2011, 14:16

Elf, dlaczego pomylka?

Jego rerise na flopie jest fajnym zagraniem, ale do mojego 3 beta sa juz tylko i wylacznie 2 linie

Fold
All-in

Bo linia call to jest wejscie w moja pulapke. Jasne odsy pokazuja easy call, tylko co sie stanie jak na turnie nie trafisz tego strita? Grasz bez pozycji, nie masz pojecia co stanie sie na turn. A na turn zazwyczaj bedzie juz drogo. I co dalej bedziesz callowall? Pula jest juz duza, sprawdzenie na turn bedzie Cie kosztowac pol stacku.

A nawet jesli trafisz strtia tylko ze z 7c lub Qc wiec umozliwiajacy kolor - duzo lepiej nie bedzie - bo z tego rozdania juz nie uciekniesz. I nie raz nie dwa przeciwnik pokaze Ci kolor.

Zagrywajac all-in zupelnie odwracasz sytuacje. Bo to ja majac draw do strita lub koloru bede musial pasowac. A jesli mam seta i sprawdze - wciaz masz 30%.

Fold nie jest tez bledem, bo jak wspomniales - on w to rozdanie zainwestowal grosze i wcale nie musi sie stakowac.

Ps. I skoro zgodziles sie ze mna z moja polemika z Sithem ze 270 czy 450 to bez roznicy, to znowu zapytam - ile wg Ciebie tam sie przebija?

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 31 gru 2011, 15:00

Ma na Twój rais do 270 zagrać allina? Zgodziłem się z tym że Sith gada głupoty że by spasował jakbyś zagrał troszkę większy bet uważam że by nie spasował dlatego lepszym zagraniem jest większy bet aby on płacił za te swoje drawy czy też właśnie jeśli zagrasz większy bet to jego allin już jest lepszym zagraniem bo pula znacznie wyższa chociaż i tak dalej uważam, że zagranie allina w takiej sytuacji jest mega głupotą bo tutaj jest jeszcze tyle miejsca na kolejny rerais ze zagranie allina nie ma kompletnie żadnego sensu.

A jeśli na turnie nie złapie strita a Twój kolejny bet będzie wynosił 450 to spokojnie pozbędzie się Twojej ręki i tyle.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 31 gru 2011, 15:29

Elf pisze:Ma na Twój rais do 270 zagrać allina? Zgodziłem się z tym że Sith gada głupoty że by spasował jakbyś zagrał troszkę większy bet uważam że by nie spasował

ja przeciez napisalem wyraznie

"nie wiem czy bym nie sprawdzil"

Mysle ze bym sprawdzil nawet wiekszy bet, tylko nie wiem czy byloby to juz poprawne...

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 31 gru 2011, 15:34

To coś źle odczytałem ;)

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 31 gru 2011, 15:35

Berba pisze:Jego rerise na flopie jest fajnym zagraniem, ale do mojego 3 beta sa juz tylko i wylacznie 2 linie

Fold
All-in

Nie rozwazasz dorzucenia do puli 500 zetonow marnych 130? Majac mimo wszystko draw do nutsa..?

Bo linia call to jest wejscie w moja pulapke. Jasne odsy pokazuja easy call, tylko co sie stanie jak na turnie nie trafisz tego strita? Grasz bez pozycji, nie masz pojecia co stanie sie na turn. A na turn zazwyczaj bedzie juz drogo. I co dalej bedziesz callowall? Pula jest juz duza, sprawdzenie na turn bedzie Cie kosztowac pol stacku.

No wlasnie nie - jezeli zakladam ze kolejny nieduzy raise oznazca pulapke, to allin jest swiadome w nia wejscie... Call to wlasnie podejscie do pulapki, z opcja wrzucenia Cie do niej... Jak nie trafie, zawsze mam opcje na fold na Twoj bet na turnie...

A nawet jesli trafisz strtia tylko ze z 7c lub Qc wiec umozliwiajacy kolor - duzo lepiej nie bedzie - bo z tego rozdania juz nie uciekniesz. I nie raz nie dwa przeciwnik pokaze Ci kolor.

Bylby to ciezki spot... ale jest spora szansa ze obawiajac sie go, tez raczej nie wcisniesza allina tylko bedziesz chcial tani showdown.

Zagrywajac all-in zupelnie odwracasz sytuacje. Bo to ja majac draw do strita lub koloru bede musial pasowac. A jesli mam seta i sprawdze - wciaz masz 30%.

Nie bardzo pasuje mi taki maly 4bet jako semiblef z drawem - raczej skorzystalbys z doskonalych oddsow jakie Ci dalem i sprawdzil, albo pusnal, liczac ze blefuje, a jak nie blefuje i mam seta - to dalej masz 30% jezeli drawujesz :D

Ps. I skoro zgodziles sie ze mna z moja polemika z Sithem ze 270 czy 450 to bez roznicy, to znowu zapytam - ile wg Ciebie tam sie przebija?

Robi roznice - oczwiscie moze mnie nie wyrzucisz ale:

1. Opcja - ja trafie strita/kolor, Ty fulla - dostajesz stack
2. Opcja - ja dodrawuje, ty nie - Ty tracisz stack
3. Ja nie dodrawuje (najczestsza) - zrzucam Ci sie i zarabiasz wiecej

Czyli czym wiekszy bet dasz sprawdzalny dla mnie, tym wiecej zarobisz w longrunie na takim spocie

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 01 sty 2012, 10:55

Sith pisze:Nie rozwazasz dorzucenia do puli 500 zetonow marnych 130? Majac mimo wszystko draw do nutsa..?

Ale Ty nie masz draw do nutsa, tylko do strita. W 25% kompletujac strita bedzie mozliwy tez kolor. Plus kolejne 25% ze kolor spadnie na river lub sie sparuje. Czyli tylko w polowie przypadkow gdy trafisz strita bedzie on nutsem.

No wlasnie nie - jezeli zakladam ze kolejny nieduzy raise oznazca pulapke, to allin jest swiadome w nia wejscie... Call to wlasnie podejscie do pulapki, z opcja wrzucenia Cie do niej... Jak nie trafie, zawsze mam opcje na fold na Twoj bet na turnie...

Tylko ze w takim przypadku ograniczasz sie do trafienia na turn, wiec 16%. I tak jak pisze wyzej - nawet gdy trafisz, to w 1/3 sytuacji oddasz mi caly stack vs kolor vs full.

Nie bardzo pasuje mi taki maly 4bet jako semiblef z drawem - raczej skorzystalbys z doskonalych oddsow jakie Ci dalem i sprawdzil, albo pusnal, liczac ze blefuje, a jak nie blefuje i mam seta - to dalej masz 30% jezeli drawujesz :D

Idac tym tropem to okazuje sie ze kazdy 4bet jest .... setem.

Robi roznice - oczwiscie moze mnie nie wyrzucisz ale:

1. Opcja - ja trafie strita/kolor, Ty fulla - dostajesz stack
2. Opcja - ja dodrawuje, ty nie - Ty tracisz stack
3. Ja nie dodrawuje (najczestsza) - zrzucam Ci sie i zarabiasz wiecej

Czyli czym wiekszy bet dasz sprawdzalny dla mnie, tym wiecej zarobisz w longrunie na takim spocie

Ale tylko w sytuacji gdy masz draw do koloru lub strita. A ja po raz piaty powtorze - nie mam pojecie co tam mozesz miec bo maly rerise na flop rownie dobrze moze byc blefem, jak i kazda para. Jesli moj 3bet bedzie duzy - wyrzucisz i jedno i drugie. A przy malym - zostaje Ci miejsce do blefu lub zbierania do 2 par, tripsa czy innych bezpiecznych dla mnie ukladow.

Poza tym duzy 3bet uniemozliwi Ci blef lub semi blef all-in w sytuacji w ktorej obstawisz mnie na draw. Bo zacznie mi sie tam gamblowanie oplacac i stracisz fold equity. A ja przeciez chce sprowokowac Cie do stakowania, musze zostawiac Ci wiec zludzenie ze moge foldowac.

Zgodziliscie sie juz wlasciwie ze mna ze wielkosc betu nie ma znaczenia przy choronieniu reki (bo czy bedzie to 130 czy 450 to przy takiej glebokosci stacku i tak jest to call przez implied oddsy). Wszystko rozbija sie wiec o value ktore z reki wyciagamy. Tylko ze wy myslicie bardzo waskim schematem - wiekszy bet, wiecej value z drawow (prawda). Oboje nie bierzecie jednak pod uwage ze mniejszy bet daje dodakowe value z slabych rak, ktore wiekszy bet by wyrzucil.

I wlasciwie cala dyskusje mozna by sprowadzic do tego powyzszego akapitu.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 01 sty 2012, 13:20

Tylko mi chodzi bardziej o to że Ty nie rozumiesz tego że zagranie sitha nie jest złe. A cały czas próbujesz to udowodnić. Przecież on nie wie co Ty możesz mieć tam za rękę więc nie wie ile ma % na wygraną. Cały czas po sprawdzeniu nie wiele wkłada pulę dostaje kartę na turn do tego nie koniecznie Ty musisz bić turna nie wiem jak wyglądała wasza gra ale może wcześniej była kilka podobnych rozdań i po podbiciu flopa czekałeś turn? Mówisz że zakładasz pułapkę ale tak naprawdę sam w nią lgniesz to nie jest taka jedno stronna pułapka. Już wcześniej pisałem o tym że możesz mieć tam mnóstwo kombinacji kart a ten Twój kolejny rais tak samo może pokazywać słabość jak i moc nie widzę powodu aby nie sprawdzić tego bo dodatkowo uzyskujemy tanim kosztem kolejną informację jak grasz na turnie i w kolejnym takim rozdaniu możemy to wykorzystać.

Jakoś nie widzę tego że Ty na jego miejscu byś tam spasował.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 01 sty 2012, 19:56

Berba pisze:Tylko ze w takim przypadku ograniczasz sie do trafienia na turn, wiec 16%. I tak jak pisze wyzej - nawet gdy trafisz, to w 1/3 sytuacji oddasz mi caly stack vs kolor vs full.

To podliczmy:

Nasze stacki 1970

Pula 500, do dolozenia mam 130

Zakladamy, ze jezeli:

1. Ja nie trafie Turna - pasuje
2. Trafie na turnie strita - ida alliny

Wynik

Nie trafie strita 84%, trafie strita 16%

Czyli w 84% oddaje 130 zetonow

W pozostalych 16% na stol ida wszystkie...

Jezeli masz seta lub draw do koloru, to

z drawem - do koloru - jezeli trafisz go na turnie, to ida tacki i wygrywasz pozostale 1400, jezeli nie spadie na turnie, zrzucasz sie do allina i pula idzie do mnie

z setam - masz na turnie 12 otutow do fula i 1 do karety - cyli 26% po allinach na turn

I teraz

Dokladam 130, zeby

w 84% je oddaje

Potem

Jezeli masz fd (imho jakies 20% szansy)
w 12% trafiam strita na Twoj draw do koloru (6 outsow) - zdobywam pule 500 preflop + allinyje sie na Twoj raise 400, na co sie raczej zrzucaz - mam profit 900
w 4% - trafiamy strita na Twoj kolor - ida alliny i trace 130 oraz 1600 ktora mam behind

Jezeli masz seta, dwie pary (80%)

16% ze trafie strita, pojda alliny i Ty masz 25% szans na fulla, czyli :

12% na Zdobycie 500 z puli +1600 Twoje,
4% na przegranie 130 ktore wrzucam i 1600 ktore mam behind

Tak wiec na szybko

84% - trace 130 =-109
12%x0,2 - zyskuje 900 = +20
4%x0,2 - trace 1730 = +14

12%x0,8 - zyskuje 2100 = +201
4% x 0,8 - trace 1730 = -55

Wiec jest to ewidnetny call EV+

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 02 sty 2012, 22:12

Elf, ale ja nie mowie ze ono jest zle, tylko ze jest slabe. Gdyby nie gral jak cipa to by zagral lepiej, czyli all-in :)

Sith, za duzo cyferek, nie czytam :)

Wróć do „Ekstraklasa - relacje z pojedynków”